VG Football Manager 2015 – Fantasy-fotball på norsk

Vi har tidligere skrevet en begynner-guide til fantasy-fotball med utgangspunkt i de tradisjonelle store amerikanske fantasy-ligaene, men i år er det kommet en ny utfordrer på markedet i form av avisen VG. VG stiller opp med Football Manager 2015, et fantasy-spill spesifikt for det norske markedet. Vi har valgt å se litt nærmere på VGs forsøk på NFL-fantasy.

VG Football Manager 2015 - bilde 01
En forside vi ikke er vant til å se på norsk!

Gjenkjennelig for de som spiller rundball-fantasy

Det første man legger merke til er at VG har valgt en annen vri enn det som er vanlig i fantasy. I stedet for at man har ligaer hvor lag drafter egne spillere og spiller kamper mot hverandre fungerer det her slik at alle lag har en sum penger som de bruker på å kjøpe inn spillere, hvor da bedre spillere selvsagt er dyrere. I stedet for å spille kamper mot kompisene dine ender du da opp med at alle som er med konkurrere om å score flest poeng med sitt lag hver uke. Dette systemet er kjent gjennom for eksempel Fantasy Premier League og andre rundball-fantasy-spill. Det er også kjent fra amerikansk fotball, men det er lenge siden en slik variant knyttet opp mot vår idrett var særlig populær.

Jeg har selv forsøkt meg på både Premier League-fantasy og NFL-fantasy og det er min mening at den tradisjonelle NFL-løsningen er langt bedre. Det gjør det morsommere å krangle med kamerater når dine spillere er bare dine spillere, og ikke også alle andres. Når 8 av de 10 du er i en liga sammen med også har Jamaal Charles på laget er det ikke lenger like artig at han scorer en TD, og den emosjonelle verdien av studsene dine blir veldig ødelagt.

Samtidig er det fult forståelig hvorfor VG har gått for denne løsningen. Den er gjenkjennelig for en stor del av norske fantasyentusiaster og vil dermed gjøre overgangen fra Premier League til NFL-fantasy enklere. Videre har den den fordelen at du ikke er nødt til å være med i en draft og en liga sammen med mange andre for å kunne delta, du kan rett og slett sette opp ditt eget lag og konkurrere mot resten av landet om å få den høyeste mulige poengsummen. Hvis du er den eneste NFL-entusiasten på skolen eller jobben din er det sikkert en veldig grei løsning.

VG Football Manager 2015 - bilde 04
Navnene til eksisterende lag tyder på samkjøring med Danmark…

Hastearbeid?

Spillet bærer dog et lite preg av å være et aldri så lite hastearbeid. VG har fra før av bygget seg opp en ganske stor plattform av ulike fantasy-manager-spill innenfor rundball, sykling og bilsport. Alle disse spillene er, i likhet med Football Manager 2015, levert av det danske selskapet Swush.com og har et lett gjenkjennelig brukergrensesnitt som overføres fra spill til spill. Dette spillet føles dermed på mange måter som lite annet enn en portering fra Premier League til NFL. En gjennomgang av reglene forsterker også det inntrykket, da det snakkes om hva som skjer i tilfeller hvor spillere må spille to kamper i løpet av en runde fordi en kamp er blitt flyttet/utsatt, et scenario som er høyst utenkelig i NFL. Det er heller ikke tillitsvekkende at det to ganger i reglene snakkes om «basishold» i stedet for «basislag». Det tyder på slurv i oversettelsesprosessen fra dansk til norsk og får det hele til å fremstå som noe VG ikke har lagt så veldig mye engasjement inn i.

VG Football Manager 2015 - bilde 02
Enkelt og greit. Gratis? Ikke «gull-lag»

Betaling

Et basislag er forøvrig det man får dersom man ønsker å spille gratisversjonen av VGs fantasy-spill. For 49kr kan man oppgradere til et gullag. Gullagene kan gjøre 35 spillerutskiftninger i løpet av sesongen, mens basislag har kun 3. Mtp hvor mange skader det er i NFL og det faktum at spillere må gjennom bye-weeks høres 3 utskiftninger forferdelig lite ut. Det kan nesten se ut som at man er nødt til å kjøpe seg et gullag for at spillet skal være spillbart, og selv om 49kr ikke er veldig mye virker det rart å skulle betale det når det eksisterer så mange gratis fantasy-løsninger som fremstår som bedre spill.

VG Football Manager 2015 - bilde 03
Slik ser det ut når man står i startgropa!

Konklusjon

Det er selvsagt veldig positivt at VG ser verdien i å tilby et fantasy-NFL-spill. Det er et tegn på at interessen er stadig voksende her til lands. Spillet fremstår også som en veldig grei måte å introdusere NFL-fantasy for et bredere norsk publikum på, men selve løsningen virker svak sammenliknet med de tradisjonelle fantasy-løsningene fra NFL.com, ESPN, Yahoo osv. Det skal dog sies at innsigelsene i denne artikkelen er basert på en gjennomlesning av spillets regler og ikke på faktisk deltakelse i spillet, og det kan godt være at VGs Football Manager 2015 er artigere enn det ser ut til. Hvis du ønsker å finne ut av det, anbefaler vi at du tar turen over og prøver spillet for deg selv.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x