Antidopingarbeidet

Idrett er uløselig knyttet til felles regler vi må bevare om idretten skal bestå.

Illustrasjonsfoto: Vi har mer til felles enn som skiller oss fra hverandre. Inkludert reglene.


Fair Play?

I år 67 deltok den romerske keiser Nero i antikkens OL. Han kjørte hestespann. Selv om han falt av og nær ble trampet ihel ble han dømt først i mål. Neros fryktbaserte ledelse påvirket dommeren og taperen kunne juble over sin nyvunne olivenkvist.
Historiene om juks er mange og fargerike: Maratonløpere under en presenning på et lasteplan, boksere med jernbeslag i hanskene, Tour de France ryttere observert på toget til Paris, sabotasje på utstyr, noen ganger overfall på motstanderen dager før konkurranse.

I dopingens spede barndom styrket utøvere seg på en blanding av konjakk og strykin før og under tevlingene. Senere skulle metodene bli langt verre, de som har vært med lenge nok forveksler fremdeles Frankenstein med Øst-tyske kvinnelige kulestøtere. Begge parter ble skapt i laboratoriet.

I amerikansk fotball, både hjemme og ute, har vi hatt vår del av utøvere som har blitt fristet av snarveien til prestasjoner, og det i så stor grad at vi kommer dårlig ut på statistikkene. I tillegg har vi noen som ikke jukset, men som hadde manglende kunnskap om regelverket.
Som en liten idrett i mengden av aktivitetstilbud er det langt fra noen fordel å lede på negativ statistikk. Den premieres kun med sunn skepsis fra foreldre og manglende rekruttering i junior programmet.



Ren trening. Like muligheter.

Visjonen over tilhører Antidoping Norge (ADNO), vår vaktbikkje og samarbeidspartner arbeider uavhengig fra både Norges Idrettsforbund og øvrige myndigheter. De jobber ikke bare for ren idrett, men også for et samfunn uten doping og prestasjonsfremmende midler.

Det siste er særdeles viktig: Det er enkelt å ta avstand fra dopdealeren som selger rus i mørke bakgater til de få ulykkelige. Mindre fokus har det vært på selgeren som tilbyr skjønnhet og en snarvei til de mange. Hvilken 16 åring vil ikke raskt bedre sine atletiske ferdigheter, få litt mere muskelmasse, og en stram og attraktiv kropp som er konkurransedyktig opp mot de kulørte magasiners motebilde?

Markedet er altså enormt, og selgeren selv vandrer ofte glad rundt i idrettsmiljø, i klubbene, på treningssentrene og i vennegjengen. Og gjør han ikke det, så er også han på nett.

Et søk på “Legal Anabolic Steroids” ga 12 800 000 treff på 0,47 sekunder. Over 12,8 mill. treff !  Ordet “legal” er kreativ markedsføring der både kjøper og selger er kjent med virkeligheten.

WADA reaksjon ved første gangs brudd på anabol doping er inntil fire års utestengelse, i tillegg til de problemer utøveren ellers måtte få ved å rote til den naturlige hormonbalansen.

Nå kan vi selvsagt ikke vite med sikkerhet om alle disse nettsteder virkelig selger det som står på pakningsvedlegget, men det bør være uproblematisk å være enige om at uansett hva som lander i postkassen, så skal det ikke inn i kroppen.

 

Medisinsk fritak

En rekke legemidler inneholder virkestoffer oppført på WADA dopingliste, asmapreparater og hostemedisin er av de vanligste, men det betyr ikke at utøvere skal nektes adekvat behandling under sykdom. Utøvere som har fått resepter utskrevet av lege kan selv sjekke produktet opp mot felleskatalogen.no. Dersom legemidlet er merket grønt i søk, er jobben gjort.

Ved gul eller rød merking har ADNO utarbeidet regler for medisinsk fritak. Noen legemidler skal det søkes medisinsk fritak for før konkurranse, i andre tilfeller skal det ikke sendes inn dokumentasjon før ADNO eventuelt ber om det. Det kan høres ut som en jungel, men en enkel ABC til regelverket finnes her:

Det er verd å merke seg at det stilles særskilte krav til toppidrettsutøvere. Dette har imidlertid ingen innvirkning for utøvere i amerikansk fotball da våre ligaer, eliteserien inkludert, ikke regnes som nasjonal toppidrett.

 

Rent Særforbund, Rent Idrettslag og Ren Utøver

Etikk er et sentralt element også i vår idrett. Illustrasjonsfoto: JM Henriksen

God kunnskap forebygger doping. Kompetansen som forebygger unødvendige positive dopingtester og negative presseoppslag kan organisasjonen enkelt få ved å følge sertifiseringen som ADNO har utarbeidet for både særforbund, idrettslag og den enkelte utøver.
For et idrettslag som sertifiserer seg for første gang tar prosessen rundt 90 minutter.

Klubbens utpekte dopingansvarlig kan ha følgende oppgaver:

  • Fronte klubbens antidopingarbeid
  • Motta og ha oversikt over utøvernes diplom i Ren Utøver
  • Melde fra til ADNO om når og hvor det er kamper
  • Kommunisere med ADNO ved mistanke om doping i eget idrettslag. Organisasjonen stiller opp preventivt like mye som de møter for testing. Foredragene er gratis.  
  • Jobbe for et aktivt standpunkt mot partydop i ungdomsgruppene

Å gjennomføre Ren Utøver tar ca 30 minutter og er fordelt på modulene:

  • Medisinsk fritak
  • Regelbrudd
  • Dopingkontrollen
  • Kosttilskudd
  • Helsekonsekvenser
  • Meldeplikt
  • Dopinglisten

Ved å gjennomføre kurset unngås nybegynnertabber som en av våre utøvere sto for. Alt da dopingkontrollører dukket opp på bortekamp løp han glad og fornøyd i garderoben og tisset i en tom brusflaske. Det var bra ment, men 3 dl urin blandet med en slant Cola Zero er ikke i tråd med kravet om et sterilt glass med ubrutt forsegling, som forklares i mondul 3. Ferdig tisset ble det en sen kveld før vår unge utøver igjen klarte å kvittere, denne gang i en beholder som var i tråd med kravet.

 

Tall som Teller

Pr 31.03.17 er det 18 særforbund som har valgt i sertifisere seg gjennom ADNO, og lagt opp en handlingsplan mot doping blant medlemsklubbene. Vårt eget særforbund NAIF er overraskende nok ikke på listen, selv om det ble kommunisert til klubbene høsten 2015. Vi håper NAIF også snart er representert på listen over sertifiserte særforbund.

Samtidig er det 1062 idrettslag som har registrert seg som Rent Idrettslag. Disse lagene kan markedsføre seg med ADNO sin Rent Idrettslag logo, og mulig det også drypper noen ekstra kroner i kassen. Ved søknad om kommunale aktivitetsmidler krysses det av for om idrettslaget har en antidoping politikk eller ikke, og sunne holdninger belønnes økonomisk. Av de 1062 idrettslagene er det 8 Amerikanske Fotballklubber. 5 av dem gjennomførte sertifisering for mer enn 3 år siden, og må re-sertifiseres for fortsatt stå på listen.

Re-sertifisering og nye registreringer gjøres her:

15 135 utøvere i Norge har gjennomført alle 7 modulene i Ren Utøver. Av disse er imponerende nok  1730 lisensiert gjennom NAIF. Statistikken sier ingenting om hvilken gren av forbundet utøverne kommer fra, men åpenbart har det vært stort fokus på gjennomføring av kurs i 2017, hvilket er gledelig. Er det flere som ønsker å lære mer om antidopingarbeidet kan det gjøres her:

 

Artikkelforfatter Trygve Talhaug. Foto: Espen Kolderup

Juks i idrett kommer også til å være et tema i fremtiden, og metodene endres stadig. Vi kommer kanskje aldri dit at vi kan være 100% sikker på at alle respekterer reglene for for et “gentlemen’s game,” men vi kan med enkle midler forhindre at utøvere ikke blir tatt p.g.a. uvitenhet.

Juksemakeren derimot, må enten forholde seg til prinsippet om å konkurrere på like vilkår, eller velge å stå utenfor idrettsfamilien. Ren idrett gir like muligheter, alternativet er ikke til å leve med.

Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x