Dommerspalten 19. november 2015

Med de siste årenes økning i klubber, noe som selvsagt er svært gledelig, har det dukket opp et problem når det gjelder draktfarger. Før var det stort sett greit, klubbene hadde draktfarger som var godt kontrasterende, og hvert lag trengte stort sett bare ett draktsett.

Med flere klubber, og noen klubber med lag i forskjellige serier, har det de siste årene vært et par tilfeller av kamper som nesten har blitt avlyst på grunn av at lagene har møtt opp med for like farger. For å forhindre dette ble det innført strengere krav til draktene hvert lag har.

Det er nå krav om at hvert lag som deltar i serie må ha tilgang på 2 draktsett i klart kontrasterende farger. Ett av disse settene må ha hvitt som hovedfarge. Med drakt menes overdelen, altså jerseyen.
Det laget som er bortelag skal nå bruke det hvite settet. I forhenværende sesong kom det mange søknader om dispensasjon på dette, ofte på grunn av at lagene ikke hadde klart å skaffe seg et ekstra draktsett. Men muligheten for å få dispensasjon vil visstnok bli vanskeligere fra neste år.
Hvorfor draktene må være kontrasterende sier seg vel selv. Hvis fargene flyter sammen når spillere beveger seg rundt hverandre blir det vanskeligere å se detaljer både for dommere, spillere og tilskuere. For en dommer kan dette avgjøre om han eller hun kan oppdage regelbrudd, eller gjøre andre avgjørelser vanskeligere. Andre faktorer som man må tenke på når man avgjør om to draktsett er kontrasterende er om fargene endrer seg om de blir våte, og om det blir forandring i fargene om man går fra dagslys til kunstig belysning.

Det er altså verdt å poengtere:
Kravet om at bortelaget skal spille i hvitt løser disse potensielle problemene med fargekombinasjonene!

Dessverre kan det nok fortsatt være lag som ikke får skaffet seg to draktsett til neste sesong, og dermed kan det nok fortsatt bli noen kamper hvor begge lag har fargede drakter. La oss håpe at fargekombinasjonen, selv om den for de fleste vil være kontrasterende, ikke vil skape problem for en fargeblind person. Dette ble aktualisert i en NFL-kamp nylig: Problematiske draktfarger.

Foto: Tommy Andersson

På draktene skal det være et spillernummer. Har de også spesifikke krav til hvordan de skal være? Ja, og der har det kommet regelendringer de siste årene som følge av en utvikling i USA, hvor noen lag har prøvd seg med drakter hvor numrene har blitt vanskelig å lese.
Numrene må være minst 8 tommer høye på forsiden av drakten, og minst 10 tommer høye på ryggen. Og tykkelsen må være minst 1,5 tommer. Selve nummeret må også ha en farge som tydelig er i kontrast med fargen på drakten. En eventuell kant med annen farge rundt nummeret er ikke nok. Selve nummeret må være i kontrast med drakten.
For en dommer er det svært viktig å lett kunne lese numrene. For eksempel for en Umpire trengs det for å avgjøre om en linjespiller som ikke har lov til å ta imot en framoverpasning har beveget seg for langt nedover banen før en pasning kastes eller ikke. Det er da også lett å identifisere om en person har lov til å ta imot en framoverpasning på grunn av nummeret. Andre situasjoner hvor det å lett kunne lese numrene er ved en fommel på fjerde forsøk. Da er det kun den som fomlet som har lov til å avansere med ballen igjen. (Mer om det her.)
For spillere og trenere er det også viktig at numrene er lette å lese hvis man ønsker å bytte spillere avhengig av hva det andre laget har av personell på banen.

Hva skal dommere gjøres hvis noe av dette ovenfor ikke er oppfylt når kampen starter?
For det første så er en av pliktene til Hoveddommeren før kampen å kontakte hvert lag og forhøre seg om draktfargene til lagene. Dermed skal kravet om kontrasterende farger være oppfylt. Hvis lagene på kampdag likevel ikke har kontrasterende nok drakter kan Hoveddommeren pålegge bortelaget å skifte. Hvis de ikke gjør det avlyses kampen.
Hvis bortelaget ikke stiller i hvitt uten å ha fått dispensasjon for det straffes laget med en usportslig oppførsel etter hver omgangs avspark.
Hvis numrene ikke oppfyller reglene er straffen at laget må ta en timeout ved starten av hver periode.

 

Ukens regelquiz
Quiz 1:

A 3&10 fra B-20. A90 står ca. 1 yard inne i målsonen, hopper rett opp og får kontroll på ballen i lufta. Mens han fortsatt er i lufta blir han truffet hardt i ryggen av B80. A90 faller i bakken på B-1 med kontroll på ballen. Spillet blir da dødt siden han ligger på bakken. Neste spill er:

A: Ekstrapoengforsøk. Det blir en godkjent Touchdown.
B: A 1&M fra B-1.

Quiz 2:

A 3&5 fra A-36. Ballbærer A20 har langt hår som henger ut av hjelmen. B44 får tak i håret og drar umiddelbart og kraftig i det slik at A20 ramler bakover i bakken på A-40. Neste spill er:

A: A 4&1 fra A-40. Ingen regelbrudd.
B: A 1&15 fra B-45. Regelbrudd av B44. 15 yards straff og automatisk første forsøk.

Quiz 3:

A 2&M fra B-5. Ballbærer A23 blir truffet hard på B-3. Forsvarsspillerens hjelm traff A23s hjelm (ikke regelbrudd) og A23s hjelm faller av. A23 fullfører umiddelbart løpet sitt ved å kaste seg framover slik at ballen berører pylonen. Neste spill er:

A: A 3&M fra B-3. Spillet er automatisk dødt når ballbæreren mister hjelmen.
B: Ekstrapoengforsøk. Det blir en godkjent Touchdown da ballbæreren har lov til å fullføre spillet fordi hjelmen falt av under spillet.

 

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x