I forrige uke ble reglene for 2016 publisert av IFAF, så hva er vel mer naturlig enn at vi tar en titt på forandringene som har kommet inn.
Som vanlig er det en god del forandringer, men ingen store nye regler. En god del av forandringene vil for en deltaker ikke en gang merkes. Så i dagens spalte vil ikke alle bli tatt opp. De som er tatt opp er de som vil eller kan bli synlige under en vanlig kamp. De som vil ha full oversikt over alle forandringene med alle detaljene kan kontakte DRU.
Punktene er skrevet i samme rekkefølge som de dukker opp i regelboka, og ikke etter hva man vil anse som viktigst eller med størst innvirkning.
Begrensningslinjer («Limit lines»)
Rundt banen er det et område hvor ingen personer skal oppholde seg, unntatt i lagområdet. Dette området var tidligere 12 fot (ca. 3,7 m) utenfor sidelinjene og sluttlinjene. Nå er dette området økt til 18 fot (ca. 5,5 m) utenfor sidelinjene og sluttlinjene. (Fortsatt 6 fot bak lagområdet.) Personer som tilskuere, fotografer og lignende skal holde seg utenfor dette området.
Det er arrangørs ansvar å holde dette området fritt for personer, selv om begrensningslinjene ikke er synlige. Merk at hvis ikke området holdes fritt kan hjemmelaget bli straffet for dette under kampen (tap av timeouter eller yardstraff).
Når ett eller begge målene blir ødelagte
I Norge starter ikke kampen hvis ikke begge målene er på plass, men det har ikke vært noe skrevet om hva som skal skje hvis ett eller begge målene blir ødelagte under kampen. Men nå er det det:
- Hvis det finnes et flyttbart reservemål skal det brukes, om det så må holdes opp når det er bruk for det.
- Hvis det ikke finnes reservemål skal det angripende laget alltid spille i retning mot det gjenværende målet.
- Det vil da ikke bli sidebytter mellom 1. og 2. periode eller mellom 3. og 4. periode. Det vil dog være et ett minutts stopp i spillet.
- Et siste alternativ er, om begge hovedtrenere er enige om det, å fortsette kampen som vanlig, men ingen field goals tillates. (Det betyr også at man må gå for 2 poeng på et ekstrapoengforsøk.)
- Hvis begge målene blir ødelagte kan kampen fortsette hvis begge hovedtrenere er enige om det, og ingen field goal tillates. Hvis ikke enighet avlyses kampen.
Hjelmgitter
Som nevnt i en tidligere spalte, blir nå mange utforminger av hjelmgitteret ulovlig, det gjelder såkalte overbygde hjelmgitter.
Årsaken til at disse blir forbudte er at denne typen hjelmgitter gir tyngre hjelmer, og dermed en tendens til hodet bøyes mer nedover og at hjelmen da brukes mer i taklinger. I tillegg er det også større sjanse for at fingre kan sette seg fast i dem.
Den tidligere spalten med eksempelbilder finnes her.
Prosedyrer ved ulovlig utstyr eller manglende påbudt utstyr
Tidligere var straffen for å spille med ulovlig utstyr eller manglende påbudt utstyr at laget måtte ta en timeout, eventuelt 5 yards straff hvis laget ikke har noen timeouter igjen, og at spilleren ikke kan spille igjen før utstyret er rettet opp.
Nå er automatisk timeout og eventuelt 5 yards straff borte, og regelen nå er:
- En spiller som har ulovlig utstyr eller mangler påbudt utstyr må forlate banen og stå over minst ett spill. Spilleren kan komme inn etter å ha stått over ett spill hvis utstyret er rettet på.
Et lag kan velge å ta en timeout, og da slipper spilleren å stå over et spill hvis utstyret er rettet på. - Ble utstyret ulovlig eller manglende under spillet, så slipper spilleren å stå over noen spill, men utstyret må rettes på. Rekker ikke spilleren dette må han likevel stå over spill.
Droner
Droner på stadionområdet er forbudt. Kommer en drone innenfor dette området vil kampen stoppes helt til dronen er fjernet.
Blindsoneblokk
Det har vært en god del fokus på targeting og forsvarsløse spillere de siste årene. Et eksempel på en forsvarsløs spiller er en spiller som blir blokket med en blindsoneblokk. Men regelboken har vært stille angående hvordan man definerer en blindsoneblokk. Man har hatt gitte retningslinjer å gå etter, men nå er den altså definert også:
«En blindsoneblokk er en blokk hvor en spiller åpenbart ikke ser den blokkerende spilleren komme mot seg.»
De typiske situasjonene hvor disse oppstår er etter en endring av ballbesittelse («turn over»), som for eksempel etter en interception.
Man må huske på at det er lov å blokkere forsvarsløse spillere, men de er beskyttet mot kraftfulle treffer i hode- og nakkeområde.
Avklaring om klokkestart ved løpende klokke
Løpende klokke som trår i kraft når poengskåren blir større enn 34 poeng kom inn i fjor. Selv med løpende klokke vil den noen ganger likevel bli stoppet. Det har skjedd en liten forandring både på når løpende klokke skal iverksettes og når klokka skal starte etter en av stoppene som likevel kan skje. Kort fortalt starter klokka på første mulige spill etter at løpende klokke trår i kraft, og alltid på klart for spill etter en av stoppene.
Ball død
Et nytt punkt om når ballen er død har kommet inn:
Ballen er død:
«Når alle spillere i nærheten av ballen stopper å spille og/eller tror at den er død.»
Dette omfatter hvis en spiller har kontroll på ballen, men oppfører seg slik at spillet ser dødt ut for andre.
Denne regelen er i tillegg til de som allerede finnes, for eksempel at en spiller som later som han setter kneet i bakken regnes som at spillet blir dødt, eller hvis en løs ball ligger i ro og ingen ønsker å ta den.
Usportslig oppførsel for å dytte/løfte/dra en motstander av en klynge («pile»)
I noen situasjoner danner det seg en klynge («pile-up») av liggende spillere på hverandre, for eksempel etter en fommel. Det er nå uttrykkelig klart at det er en usportslig oppførsel å kraftfullt dytte, løfte eller dra en motstander av klyngen.
Husk også at en spiller som begår to usportslige oppførsler under en kamp er automatisk utvist. Forskjell på personlige regelbrudd og usportslige oppførsler kan være verdt å minne om, og finnes her.
Sidelinjeadvarsel
Inn har det kommet en forandring på straffen for kampadministrasjonsinterference. Under et spill, eller like etter at et spill er over, har ingen personer fra lagområdet lov til å være nærmere sidelinjen enn 6 fot (ca. 1,8 m), eller inne på banen.
- Ved første gangs overtredelse gis det nå en advarsel for sidelinjeinterference. Ingen yardstraff. Det er dette som er nytt. (Egentlig gammelt, da denne regelen fantes før.)
- Ved andre og tredje gangs overtredelse gis det 5 yards straff.
- Ved tredje og påfølgende gangs overtredelse gis det 15 yards straff, og automatisk første forsøk hvis det var gjort av Lag B. Dette er en usportslig oppførsel som gis til laget.
I tillegg har det kommet til et punkt som omfatter de situasjonene hvor en dommer blir fysisk forstyrret i jobben sin av en person som er i det forbudte området nevnt ovenfor. Dette inkluderer ikke bare ved fysisk kontakt hvis en trener eller innbytter er i veien, men også hvis en dommer må flytte seg rundt en person, altså fysisk endre bevegelsen sin. Dette gir automatisk 15 yards straff for usportslig oppførsel.
Det var en presentasjon av de mest merkbare forandringene i reglene fra i fjor. Vi avslutter med:
Svarene på spørsmåleksemplene fra en D/C-test fra forrige uke:
D, B, C, B, A, D.
En oversikt over tidligere dommerspalter finnes her.