Dommerspalten 24. september 2015

Synes du dommerne er rævva? Kunne du gjort det bedre? Da har jeg en oppfordring til deg: Gjør noe med det! (Og da mener jeg ikke å klage eller lufte frustrasjonen til andre.)

Bli dommer! Det er alltid behov for flere dommere, og det har vært noen tilfeller de siste årene hvor en kamp nesten har blitt avlyst på grunn av manglende tilgjengelige dommere.
Andre grunner til å bli dommer kan være:

  • For de som har lagt opp som spiller/trener er det en glimrende måte å fortsatt være en del av miljøet på.
  • Man får reist rundt i landet. (Reisekostnader er dekte av forbundet.)
  • Det blir litt penger av det. Hvor mange har en hobby som faktisk går i pluss?
  • Du hjelper klubben din! Alle klubber har krav om å ha et visst antall lisensierte dommere avhengig av antall lag og i hvilke serier de stiller. Oppfyller ikke klubben dette kravet er ofte straffen bot eller poengtrekk i serien.
  • Her finner du mer om motivasjonen for å være dommer.
Hvordan blir man dommer?

For å bli godkjent som ny dommer må man delta på grunnleggende teorikurs og praksiskurs, og deretter bestå en teoritest. For å melde seg på må man først være medlem av en klubb, og det er klubben, via sin dommeransvarlige, som melder deg på.
Hvert av kursene går vanligvis over ei helg, altså to helger til sammen. Som oftest er disse kursene på vinteren/våren. Teoritesten er en hjemmetest over ei uke.

Minstekrav til å beholde dommerlisensen fra år til år er man hvert år må delta på et vedlikeholdskurs (2-5 timer), og bestå teoritesten. Mange av de som begynner som dommer gjør det for å hjelpe klubben sin, og har ingen planer om å gjøre så mye mer ut av det. Men noen oppdager også at dette faktisk er noe for dem, og har lyst til å satse videre. Dermed kan det være verdt å ta en liten titt på:

Dommerinndelingen i Norge og dommerstigen

Dommerinndelingen i Norge er på 4 nivåer. Man begynner som D-dommer, og kan jobbe seg oppover til C-dommer, deretter B-dommer, og til slutt A-dommer. Er man A-dommer er eventuelt neste steg internasjonalt, dvs. IFAF-dommer. Norge har per dags dato 5 IFAF-dommere.
Men skal man jobbe seg oppover i dommerstigen settes det også større og større krav, både til antall dømte kamper, teorikunnskaper, kursdeltakelse og hvordan man gjør det i praksis (evalueringer gjort av en dommerobservatør under kampen eller fra video i ettertid).

Detaljene i dommerstigen vil man finne på forbundets dommerside.

Noe dommerutstyr
Noe dommerutstyr

Andre ting man kanskje lurer på:

Hvem betaler for dommerutstyret?
Ingen regler om hvem som skal kjøpe dommerutstyr til deg, men vanlig praksis i mange klubber er at klubben betaler nytt utstyr til en ny dommer. Noen får en årlig sum å handle for, andre må betale selv. Det er opp til hver klubb.

Hvis man tar dommerkurs blir man utdannet til en bestemt dommerposisjon?
Nei, en ny dommer kan bli satt til å dømme forskjellige posisjoner, og må påregne det. Derimot vil en ny dommer ikke bli satt som hoveddommer.

Om man har noen flere spørsmål om det å bli å dommer kan man kontakte Dommer- og regelutvalget på DRU@amerikanskfotball.com eller undertegnede på dommer84@gmail.com.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x