Hurry-up og no-huddle er kjente konsepter for de fleste. Noen lag benytter dette kun i noen spesielle situasjoner, andre lag spiller sånn under hele kampen. Men hvor fort kan det angripende laget regne med å få lov til å sette ballen i spill, og hvor lang tid har det forsvarende laget på seg til å bytte spillere?
Uansett når eller hvorfor, så er poenget å minimere tiden mellom det at ballen døde til den settes i spill igjen. Ballen kan ikke settes i spill før den er «klar for spill» i henhold til reglene (regel 2-2-4). Noe forenklet kan vi si at ballen erklæres klar for spill på to måter: Dersom det er en situasjon der spillklokken settes til 25 sekunder, så er ballen klar for spill når en dommer har plassert ballen på bakken og hoveddommeren blåser i fløyta og samtidig viser dommertegnet for «klar for spill» eller tegnet for «start klokken». Eksempel på situasjoner der spillklokken settes til 25 sekunder er etter avbrudd i spillet grunnet f eks et regelbrudd, en lag- eller skadetimeout, en skåring, en besittelsesendring, slutten på en periode og lignende.
I andre situasjoner settes spillklokken til 40 sekunder og starter med en gang når ballen blir død. Dette er etter normale spillsituasjoner som f eks at en ballfører blir taklet inne på banen, løper ut over sidelinjen eller at det kastes en mislykket pasning. Nå man benytter en 40-sekunders spillklokke er ballen klar for spill når en dommer har plassert ballen på punktet der den skal spilles fra og har beveget seg bort fra ballen til sin posisjon – her benytter man ikke en klar for spill-fløyte eller dommertegn.
Regel 3-4-2-a sier at dommerne skal være konsekvente i å erklære ballen klar for spill. Hva betyr da dette? Hvor fort etter ballen er død kan lagene forvente at ballen er klar for spill? I situasjoner der 25-sekundersklokke benyttes har dette ikke like mye å si – det har vært et avbrudd i spillet og kampklokken står stille. Ballen vil bli erklært klar for spill når det som var grunnen til avbruddet er håndtert. Men det er mer interessant når flyten i kampen ikke blir avbrutt og 40-sekundersklokke benyttes.
Reglene slår ikke fast nøyaktig hva som er «konsekvent», men i praksis kan lagene forvente at det vil ta et sted mellom åtte og tolv sekunder (32 til 28 sekunder igjen på spillklokken) før ballen er plassert og den er klar for spill. Dette kan gå noe fortere dersom f eks ballen løpes rett opp i midten og spillet slutter rett foran umpire (umpire er den dommer som stort sett alltid plasserer ballen på punktet den skal spilles fra).
Det er fremfor alt to konsekvenser av dette:
- Det angripende laget kan ikke forvente, og heller ikke kreve, at ballen skal være klar for spill tidligere enn ca åtte til tolv sekunder etter den døde. Dette gjelder uansett kampsituasjon.
- Det forsvarende laget kan forvente å få denne tiden til eventuelle spillerbytter. Samtidig må dem være klare på at ballen ofte vil være klar for spill raskere enn dette dersom ballen dør i nærheten av umpire. Om ikke det angripende laget bytter har ikke det forsvarende laget krav på å få bytte heller (mer om dette i neste ukes spalte).
Regel 3-2-4-b-3 sier at det skal være minst 20 sekunder igjen på 40-sekunderklokka når ballen gjøres klar for spill. Dersom dommerne må bruke mer enn 20 sekunder på å plassere ballen, så setter dommerne umiddelbart spillklokken til 25 sekunder uten å blåse av. Dersom nødvendig kan også spillet og kampklokken stoppes, f eks om ballguttene er usedvanlig trege med å få inn en ny ball. Dersom kampklokka gikk ved stoppet så startes den igjen når ballen erklæres klar for spill.
Det kan også nevnes at å snappe (eller sparke ved et frispark) ballen før den er klar for spill straffes med 5 yards for forsinkelse av spillet.
Oppsummering:
- Etter et avbrudd i spillet benyttes 25 sekunder på spillklokken etter ballen er plassert. Hoveddommer signaliserer da med fløyte og tegn at ballen er klar for spill og de 25 sekundene telles fra signalet.
- Uten avbrudd i spillet settes spillklokken til 40 sekunder og starter med én gang ballen er død. Ballen er klar for spill når en dommer har plassert ballen på punktet der den skal spilles fra og har gått fra den til sin posisjon (fløyte eller tegn benyttes ikke).
- Ballen skal plasseres og gjøres klar for spill konsekvent gjennom kampen så at begge lag har en formening om hva som kan forventes. Dette betyr i praksis 8 til 12 sekunder etter den er død, uansett om det angripende laget spiller no-huddle eller ikke. Et vanlig unntak er korte spill opp i midten som dør i nærheten av umpire, der kan ballen være klar for spill tidligere.
- Benyttes mer enn 20 av 40 sekunder på spillklokken for å plassere ballen, så vil spillklokken settes til 25 sekunder. Dersom nødvendig kan dommerne stoppe spillet og klokka for å håndtere situasjonen.
Når man er i hurry-up eller no-huddle-modus prøver man ofte å minimere antall bytter for å holde et høyere tempo. Men hvilke regler gjelder dersom det angripende laget både vil snappe ballen raskt og bytte spillere? Det ser vi på i neste ukes utgave av dommerspalten.