Dommerspalten 26. november 2015

Alle ønsker at dommere ikke skal gjøre feil, ikke minst dommerne selv! Men dommere er tross alt mennesker, og uansett hvor mange studietimer av regler og dommerteknikk man gjør, og uansett hvor mye video man ser, og uansett hvor mange år man har holdt på og antall kamper man har dømt tidligere, noen gang gjør man feil. Det finnes ikke den dommeren som aldri gjør feil, og en av de tingene som skiller de beste dommerne fra de nest beste er at de gjør sjeldnere feil.

Spør man dommere som har holdt på en stund om hva slags feil de frykter å gjøre mest får man nok en blanding av disse:

  • Å blåse av spillet for tidlig, det vil si en feilaktig avblåsning («inadverdent whistle»). Dette punktet tas opp som eget punkt under bildet.
  • Å gi et lag enten et forsøk for mye eller et forsøk for lite.
    • Potensielle situasjoner er for eksempel at man glemmer at et forsøk skal gjentas etter en straff, eventuelt at etter noen straffer skal ikke forsøket gjentas (tap av forsøk).
  • Å ikke se at en ballbærer tråkker på sidelinja.
    • Potensiell situasjon er hvis en dommer har feil fokus og ser på noe annet enn det han skal.
  • Å ikke oppdage at et lag spilte med flere spillere enn det som er lov.
    • Potensiell situasjon er når man ikke oppdager sene bytter.
  • Å ikke oppdage et grovt regelbrudd, som skulle medført utvisning.
    • Potensiell situasjon er hvis en dommer har feil fokus og ser på noe annet enn det han skal.

Mange ikke-dommere tenker nok at så lenge en dommer ikke gjør noe som de føler direkte påvirker resultatet, så er det mindre alvorlig enn det gjøres en feil som direkte påvirker resultatet. Men det er ikke slik det fungerer, eller kan fungere når det gjøres en dommerevaluering i etterkant.
Tenk deg at en dommer i midten av første omgang kaster et flagg for holding mot laget ditt på et spill hvor ballbæreren ble taklet før den nøytrale sonen. I etterkant viser det seg at flagget var feil. Dette vil nok bli glemt ganske fort, til og med før kampen er over. Men tenk deg at en annen dommer helt på slutten av kampen kaster et flagg for holding mot laget ditt som gjør at Touchdownen som laget ditt skårte på spillet ikke teller, og at dermed taper laget ditt. Video i etterkant viser at det var et feil kastet flagg. Vil den siste dommeren få en verre evaluering for dette feil kastede flagget enn den første? Nei, og det kan det heller ikke være. Det er nøyaktig samme feil, og tidspunkt og resultat av spillet kan ikke avgjøre graden av trekk. Hvis graden av trekk på samme feil hadde vært avhengig av tidspunkt og resultat av spillet, vil det føre til at dommere dømmer annerledes på slutten av kampen enn tidlig, og at man avventer resultatet av spillet før man avgjør om man skal kaste flagg eller ikke. At en dommer har forskjellig linje under en kamp må da være svært uønsket?

Det er 22 spillere på banen og 5 til 7 dommere. Det vil si at det er umulig å observere alt og alle detaljer til enhver tid, og en viktig del av en dommerutvikling er å lære seg hva man skal prioritere i situasjoner hvor mye skjer samtidig. For eksempel vil det å fokusere på alvorlige regelbrudd som hjelmgrep være viktigere enn å fokusere på holding. Å ikke få med seg et hjelmgrep straffes hardere på en evaluering enn en misset holding. Å ikke få med seg at ballbæreren fomlet ballen vil straffes hardere enn en misset holding. Mange slike eksempler kan nevnes.

Som nevnt i en tidligere spalte gjøres det evalueringer av hver dommer etter hver Eliteseriekamp, og en dommers resultat under seriespillet vil være en viktig faktor når dommere til sluttspillkamper og finaler skal settes opp.

Vikings at Domers 2014 - ukjent fotograf
Foto: Ukjent pr. nå
Feilaktig avblåsning

Blant dommer sier man gjerne følgende:
«Det finnes to typer dommere; de som har blåst av for tidlig, og de som kommer til gjøre det.» Med andre ord, denne feilen har alle gjort eller kommer til å gjøre. Dette er en feil som man må innse at kan skje, og det er da også tatt hensyn til dette i reglene. Der står det hva man skal gjøre når dette skjer:

  • Hvis en spiller har kontroll på ballen når det skjer, kan det laget enten velge å spille om igjen hele forsøket, eller få ballen der den var da det ble blåst (altså man tenker seg at han ble taklet der).
  • Hvis det skjer under en lovlig framoverpasning før noen får kontroll på den eller når ballen er løs fra et spark, er eneste mulighet at forsøket spilles om igjen.
  • Hvis det skjer mens ballen ellers er løs (fommel/bakoverpasning), kan laget som siste hadde ballen enten velge å spille om igjen hele forsøket, eller få ballen der den ble mistet.

I fjor kom det dog en regelforandring som gjør at hvis det er et umiddelbart mottak/en umiddelbar gjenerobring av en løs ball etter den feilaktige avblåsningen tilhører ballen det laget der de fikk kontroll på den.

Eksempler:

A 2&5 fra B-40. En dommer blåser for tidlig av da han blir lurt og tror at quarterbacken ga ballen til en running back som blir stoppet av en forsvarsspiller, men quarterbacken beholdt ballen. Da dommeren blåste var quarterbacken på B-42. Her velger nok Lag A å spille om igjen forsøket: A 2&5 fra B-40.

A 2&5 fra B-40. En dommer blåser for tidlig av da han tror ballbæreren blir taklet ned i bakken, men ballbæreren ramler på en annen spiller slik at han ikke er ned i bakken, men klarer å reise seg opp og springe videre. Når dommeren blåser av er ballbæreren på B-33. Her velger nok Lag A å ta ballen der den var da det ble blåst. Men da blir det nytt første forsøk siden de kom langt nok: A 1&10 fra B-33.

En puntmottaker står klar til å ta i mot punten og vifter med armen over hodet for å gjøre et fritt mottak. Men han klarer det ikke og ballen går gjennom armene hans og spretter i bakken. Bakdommeren som tror spilleren tok ballen blåser av.
Tilfelle 1: Det er ingen umiddelbar gjenerobring av ballen: Forsøket må spilles om igjen fra forrige punkt.
Tilfelle 2: Det er en umiddelbar gjenerobring av en puntmottakeren som allerede hadde begynt å kaste seg etter ballen da dommeren blåste: Det mottakende laget får ballen der puntmottakeren fikk kontroll på den.
Tilfelle 3: Det er ikke en umiddelbar gjenerobring av ballen. En spiller fra det sparkende laget tar ballen, men andre spillere har reagert på fløyta og stoppet å spille: Forsøket må spilles om igjen fra forrige punkt.

Forrige ukes regelquiz
Quiz 1

Rett svar: Alternativ A.
Ballens framoverprogresjon («forward progress»), altså hvor langt fram ballen er når den erklæres død bestemmer hvor ballen skal plasseres, men med ett unntak. Og det er hvis en pasningsmottaker blir dyttet bakover mens han er i lufta med kontroll på ballen, og så blir ballen erklært død der han lander. Da er «forward progress» der han fikk kontroll på ballen i lufta. Det gjør her til at det blir en Touchdown.

Quiz 2

Rett svar: Alternativ A.
Kort oppsummert: Å dra i håret er lov. Det faller ikke under ulovlig kragetakling.

Quiz 3

Rett svar: Alternativ A.
Et spill er automatisk dødt når ballbæreren mister hjelmen. Dødballspunktet er der ballen da er.

 

Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x