Sparkespill. En viktig del av amerikansk fotball, men også spill hvor det er enda flere regler å tenke på. Og noen av dem kan nok de færreste spillere og trenere. Ved hjelp av et par klipp skal vi få illustrert et par av dem. Og til slutt et dommerportrett igjen.
Noen spesielle regler på sparkespill
- På avspark («kick off») har man at det sparkende laget ikke får lov til å berøre ballen før den enten har gått 10 yards eller har berørt en motspiller.
- På en punt som krysser den nøytrale sonen har man at det sparkende laget ikke får lov til å berøre ballen før den er blitt berørt av en motspiller.
- I begge tilfeller får ikke det sparkende laget lov til å løpe med ballen selv om de får tak i den når de har lov til å ta den.
- Dette gjelder så lenge det fortsatt var et sparkespill når de fikk tak i ballen.
- Hadde derimot det mottakende laget hatt kontroll på ballen først, og så fomlet den, kan hvem som helst løpe med den. Da er det nemlig blitt et løpespill ut av det.
La oss se på det første klippet som er et avspark. Klippet er gjengitt med tillatelse fra forbundet.
Her går ballen tydelig mer enn 10 yards slik at det sparkende laget har lov til å berøre og ta i mot ballen. Noe de gjør. Siden det fortsatt er et sparkespill er spillet automatisk dødt der de får kontroll på ballen. Neste spill ville vært hvitt lags ball, 1&10 fra ca. B-48 hadde det ikke vært for at de ble flagget for offside. I stedet ble det omspark, og da gikk det ikke så bra for det hvite laget.
Verdt å merke seg på slike korte avspark er at det lett kan bli sparkemottaksinterference hvis en spiller på det mottakende laget er i posisjon til å ta ballen og blir forstyrret i forsøket. Det var det ikke her.
Her er det andre klippet, som er en punt. Klippet er gjengitt med tillatelse fra forbundet.
Her blir punten berørt av det mottakende laget, og dermed er det fri ball. En spiller på det sparkende laget får kontroll på ballen, og da er spillet dødt. Spillerne løper videre, men blir etter hvert avblåst. Neste spill er hvitt lags ball, 1&10 fra ca. B-33.
Her legger vi også merke til at en trener fra det grønne laget er godt utenfor sitt trenerområde og er i veien for en dommer. Dette er meget farlig da en dommer som løper med fokus på banen ikke alltid vil se denne personen. Dette er usportslig oppførsel for sidelinjeinterference og skal straffes med 15 yards.
Trenerområdet er 6 fot fra sidelinjen, og mellom 25-yardene. Lagområdet er deretter bak trenerområdet.
Dommerportrett

Navn: Anders Wallacher Haukås.
Alder: 34 år.
Spillererfaring: Ubesvart.
Begynte å dømme år: 2004.
Hva fikk deg til å begynne å dømme:
Da jeg kom til at jeg måtte gi meg som spiller hadde jeg fortsatt lyst å være en del av fotballmiljøet og bidra med det jeg kunne til fotballen i Bergen. På den tiden hadde vi også et godt dommermiljø i Bergen, med blant andre Atle Mølholm som nøt stor respekt, så det var veldig kjekt å bli en del av det miljøet.
Antall seniorfinaler nasjonalt:
Jeg ble tatt ut som sidedommer i finalen i 2010. Det var en veldig kjekk opplevelse. Det er alltid noe ekstra med finaler.
Høydepunkter i karrieren:
Det tror jeg må være da jeg kom meg opp på A-lisensnivå.
Andre «Memorable moments»:
Jeg har vært med på 3 juniorfinaler også, som var veldig kjekt. Jeg var også leder for DRU ett år og det var hyggelig å kunne bidra til en godt gjennomført sesong. Ellers er det jo mange små «moments» i løpet av en sesong som man kanskje ikke husker i detalj i ettertid, men som sammen gjør det å dømme fotball til en veldig kjekk opplevelse.
Oppnådde mål som du tidligere har satt deg:
Å oppnå A-lisens samt å bli tatt ut til en finale.
Mål du fortsatt har:
Akkurat nå er det å komme tilbake etter å ha hatt en pause i fjor. Det høres nok ut som en floskel, men målet er alltid å være en dommer de andre i crewet stoler på, og en spillere og trenere respekterer, selv om man ikke alltid er enige. Det er noe man alltid må jobbe med og aldri blir ferdig med. Jeg håper også å kunne bidra til å utvikle et nytt, stabilt dommermiljø i Bergen.
Noe annet du har lyst til å si:
Det blir nok det samme alle som har blitt intervjuet tidligere har svart: Jeg vil anbefale alle å bli dommer, gjerne etter endt spillerkarriere. Du vil bli del av et fantastisk miljø, du vil få mange utfordringer, men også mange gode kollegaer som støtter deg og hjelper deg å bli bedre. Og ikke minst; du vil få en mye større respekt for dommere, både i denne og andre idretter.