Dommerspalten 3. mars 2016

I forrige ukes spalte så vi på hvor fort man kan regne med at ballen kan settes i spill etter den døde. Men hva må man tenke på dersom man ikke bare vil ha et høyt tempo, men også bytte spillere? Det ser vi på i ukas spalte.

subsignal
Det kan ofte oppstå en situasjon der det angripende laget utfører spillerbytter samtidig som de ønsker å snappe ballen fortest mulig, enten for å minimere tidsbruk eller for å forsøke å «fange» motstanderne med feil spillere på banen. Det finnes mange regler rundt spillerbytter, men det er spesielt regel 3-5-2-e som kommer til anvendelse i en sånn situasjon: Om det angripende laget bytter én eller flere spillere (eller later som) og så skynder seg til linjen for å snappe ballen uten å gi det forsvarende laget en mulighet å «matche» byttet, så skal dommerne stoppe det angripende laget fra å snappe ballen til det at det forsvarende laget har fått en mulighet til å reagere på byttet og fått eventuelle innbyttere på plass.

Noe forenklet kan man si at om en innbytter går inn i en huddle, så vil dommerne oftest ikke blande seg. Men om innbytteren f eks går inn og stiller opp rett i en formasjon, så skal det forsvarende laget ha en mulighet å matche byttet dersom de så ønsker.

Når dette skjer, så vil hoveddommeren signalisere til en annen dommer, vanligvis umpire, at han skal bevege seg raskt til ballen og stå over eller ved siden av den for å forhindre snappen. Hoveddommers tegn for dette er at armene strekkes ut til siden horisontalt med hendene knyttet (på bildet lenger opp ser du NFL-hoveddommer Ronald Tolbert gi akkurat dette tegnet). Når en dommer står i en sådan posisjon ved ballen så betyr det at det ikke er lov å snappe ballen. Ballen kan snappes når dommeren har forlatt ballen og har kommet seg i nærheten av sin vanlige posisjon.

Det forsvarende laget har ca tre sekunder på seg på å starte sitt bytte. Reagerer dem ikke raskt nok så vil dommeren forlate ballen og la det angripende laget snappe den. Starter byttet innen de tre sekundene, så gir man dem i tillegg tiden dem trenger for å få innbytterne i posisjon på banen, men det forsvarende laget kan ikke bruke mer tid enn nødvendig på dette.

Verken spillklokken eller kampklokken stoppes på grunn av dette. Dersom spillklokken går ned til null vil et lag straffes for forsinkelse av spillet. Dersom det forsvarende laget brukte uforholdsmessig lang tid på å få innbytteren/ne i posisjon, så vil dem straffes. Dersom det ikke var tilfelle så vil det angripende laget straffes. Dette gjelder selv om en dommer står over ballen når spillklokken går til null uten at det forsvarende laget ønsker å bytte. Skjer dette en andre gang vil straffen være 15 yards for usportslig oppførsel.

Det hjelper ikke å snappe ballen raskere enn dommeren kan komme seg i posisjon over/ved den – har dommerne bestemt at det forsvarende laget skal få en mulighet til å matche byttet, så vil spillet blåses av dersom ballen snappes før dommeren rekker frem. Første gangen dette skjer utmåles ingen straff, kun en advarsel. Men om det skjer en andre gang i samme kamp så vil det straffes med 15 yards for usportslig oppførsel.

Oppsummering:

  • Om det angripende laget bytter sent, så får det forsvarende laget en mulighet å matche byttet.
  • Når en dommer står ved/over ballen (eller er på vei til den) er det ikke lov å snappe den.
  • Det forsvarende laget har ca tre sekunder på seg å starte byttet. Bytter dem, så gis dem rimelig tid til å få innbytterne i posisjon.
  • Spillklokken stoppes ikke. Går den til 0 er det forsinkelse av spillet. Straffen går mot det forsvarende laget kun dersom dem brukte for lang tid til å få innbytterne på plass, ellers går den mot det angripende laget. Dette er en risiko det angripende laget tar når dem velger å bytte sent.
  • Når dommeren har forlatt ballen og gått mot sin posisjon, og kommet seg unna spillerne så at han ikke fanges midt inne i spillet, så kan ballen snappes.
  • Dersom det angripende laget ikke bytter, eller f eks bytter raskt etter spillet er over og så huddler, så får det forsvarende laget ikke tid til bytter bortsett fra de åtte til tolv sekunder det vanligvis går fra ballen er død til den er klar for spill (selv i no-huddle/hurry-up). Ved spill opp i midten som dør rett foran umpire kan ballen bli klar for spill raskere.
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x