Dommerspalten 3. september 2015

En ny runde med Q&A.

Q:

Jeg vet at et lag tar timeout for å diskutere taktikk med spillerne sine. Men når jeg ser og hører på kamp kan det virke som om de tar timeout for andre grunner også. Hvilke situasjoner kan det være snakk om?

A:

Som du sier så tar lag ofte en timeout for å diskutere taktikk med spillerne sine. Men det finnes også andre grunner for et lag å ta en timeout selv om en trener ikke å ønsker å samle laget. Dette kan være:

  • De har lite tid igjen, og ønsker å stoppe klokka. I tillegg starter klokka alltid på snapp etter en lagtimeout.
  • Etter at en spiller har mistet hjelmen sin skal spilleren i utgangspunktet være av banen neste spill. Et lag kan ta en timeout for å forhindre at spilleren må stå over dette spillet. Populært kalles dette «å kjøpe spilleren inn med en timeout».
    • NB: Det er IKKE mulig å kjøpe inn en spiller som ble skadet. En skadet spiller må alltid stå over neste spill.
  • Laget blir tvunget til å ta en timeout på grunn av en forseelse de gjorde. Noen forseelser har nemlig som straff at laget må ta en timeout. Et eksempel kan være en spiller som ikke bruker obligatorisk utstyr.
  • Laget har gjort et regelbrudd som også inkluderer at det skal fjernes 10 sekunder av kampklokka, såkalt ZAP10. Da kan laget ta en timeout for å unngå det.
  • En hovedtrener har bedt om en hovedtreners konferanse med hoveddommeren OG ingenting blir gjort om etter denne konferansen. Da må laget ta en timeout.
  • Vi har ikke videodømming («instant replay») under kamper i Norge, men der det brukes mister laget en timeout hvis en trener ønsker at et spill skal ses på video («challenging a play») OG om resultatet av spillet IKKE blir omgjort.

Et lag har 3 timeouter per omgang. Så hva skjer hvis et lag gjør en forseelse som krever at laget mister en timeout? Da blir det en 5 yards straff i stedet.

MaxEmanuelson_AX_8333
Foto: Max Emanuelson

Q:

Noen ganger har jeg sett at en dommer kaster et flagg for noe som har skjedd på sidelinja, og ikke på spillet på banen. Hva slags regler er det for resten av laget som ikke er på banen?

A:

De aller fleste regelbrudd som skjer, og som dommere kaster flagg på, er gjort av spillere på banen. Men det er ikke bare de som er på banen som må følge regler. Også innbyttere, trenere, og andre som har lov til å være i lagområdet har regler de må følge. I praksis er det derimot kun én regel så brytes såpass at det flagges, og det har med området de skal være innenfor.
Alle personer som har lov til å være i lagområdet under en kamp har ikke lov til å forlate dette området uten tillatelse fra en dommer (unntaket er en innbytter som skal inn på banen). Lagområdet er mellom begge 25-yardlinjene og minst 6 fot (ca. 1,8 m) fra sidelinja, og det kreves at det er markert på ett eller annet vis. Ofte gis det muntlige advarsler hvis en person kommer utenfor uten at det har noe innvirkning på kampen og ikke annen usportslig oppførsel som munnbruk er involvert. Men det hender at spillere/trenere går ut av området mens spillet fortsatt er i gang, eventuelt at de forstyrrer en dommers jobb i forbindelse med spillet. Da flagges dette med en gang, og det kalles sidelinjeinterferens.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x