Før landskampen: Hva vi forventer av lagene

I morgen møter Norge sitt landslag i amerikansk fotball college-laget Luther (NCAA Division III). Vi har tatt en kikk på de to lagene og gjort oss opp noen tanker om hva vi kan forvente å se av taktikk og spillere i morgen. Det finner du mer om her!

La oss først nevne at vi allerede har hatt en gjennomgang av den norske spillertroppen. Den gjennomgangen finner du her.

Når det gjelder Luther College, så har vi ingen fullstendig oversikt over hvilke spillere de kommer med, kontra hva de hadde sist de var på banen, som var sesongen 2014. Derimot vet vi at de har samme hovedtrener, Aaron Hafner, og i stor grad samme trenerstab. Vi vet også at troppen de kommer med består av 40 spillere, og litt research forteller også at brorparten av spillerne som forventes å være sentrale for Luther i 2015-sesongen, er med.

Norge har ikke vært på banen mot annen motstand siden 2007. Det vi kan garantere, er at det ikke er vits å se 8 år tilbake i tid for å bli kjent med hverken system, taktiske valg eller spillermateriale. Noen få spillere fra 2007 er fortsatt med, men den store majoriteten av stallen er skiftet ut siden dengang. Trenerstaben er også fullstendig skiftet ut. Når vi skal se på hva vi kan forvente av Norge, så har vi sniktittet litt bak i kulissene. La oss imidlertid begynne med gjestene!

 

2014 Luther College Norse Highlights vs St. Olaf

 

LUTHER COLLEGE – ANGREP

Løp, løp og atter løp. Hovedtrener Aaron Hafner har etablert et særdeles løpsfokusert angrep på de 2 sesongene han har hatt hos Luther. I fjor satte de skolerekord med 3.409 yards rushing i løpet av sesongen. Det er et snitt på 340.9 pr. kamp. Til sammenligning hadde de et snitt på 48.1 yards passing pr. kamp. De hadde et snitt på rett under 5 pasningsforsøk pr. kamp, mot rett over 62 løp pr. kamp. Da vet du en del om det du kan forvente…

Når det er sagt, så ser vi nok for oss et lag som kommer til å forsøke seg noe mer enn vanlig i pasningsspillet, enten de skulle lykkes godt i løpespillet eller ei.

Så…hvordan får de så mange yards på bakken? Det du vil få se er et «throwback»-offense som er kompakt, lavt (se blant annet på hvordan offensiv linje sin utgangsposisjon er), og med mange potensielle ballbærere. Dette er option-offense slik det i stor grad ble spilt før read option og speed option ble allemannseie; her snakker vi triple option. For å illustrere det kan vi se tilbake på statistikkene til Luther College fra fjorårets sesong. Vi nevnte 3.409 yards rushing. Ledende ballbærer, Josh Vos, hadde allikevel bare rett over 1.000 yards med sine 1.042. QBen JJ Sirios hadde 757. Deretter har du en hel røys med spillere som har fra 397 og ned til 114 (samt en gjeng under 100 også). Totalt er det 8 ballbærere med over 100 yards rushing i løpet av sesongen, og det reflekterer hvordan Luther College fordeler ballen via misdirection-spill og option. Forvent derfor å få se en god del spill hvor du blir usikker på hvem som faktisk har ballen. Nøkkelen vil gjerne være å følge med på blokkingen; den røper i stor grad hvor ballen er på vei.

Luther offense - 2 TE 2 SB 1 FB
2 Tight Ends, 2 Slotbacks, 1 Fullback.

Formasjonsmessig er det først og fremst Flexbone og Wishbone vi vil få se. Luther stiller gjerne opp med 2 TEs, 2 slotbacks (de kaller dem det selv) og 1 fullback. Slotbackene stiller opp såpass inne i backfield at det er nesten mer fristende å kalle dette for en T-formation med 3 runningbacks, men spillmessig er det nøyaktig samme elementene som man vil se i et option-basert Flexbone. TEs flyttes til tider ut – enten 1 eller begge av dem, både til en virkelig wide receiver-posisjon, og en receiver-posisjon 5-7 yards ut fra offensive tackle. Det har ikke så mye å si; Luther kjører fortsatt de samme spillene, de har bare skapt seg en potensiell pasningstrussel som muligens strekker forsvaret noe horisontalt, og om man er heldig får secondary til å trekke lenger bak.

Luther - 2 SE 2 SB 1 FB
WRs skaper rom via oppstilling

Man vil også kunne se varianter, som f.eks. en ekte wishbone. Igjen; dette er først og fremst for å gi forsvaret og defensiv koordinator noe ekstra å tenke på. Taktikk forblir det samme, spillene forblir i stor grad de samme, blokkingen forblir den samme – om enn med forskjell på enkelte vinkler.

Blokkingen er aggressiv, med mye kutt-blokking. Offensiv linje holder seg lavt om de kan, noe som kanskje kan bli en ekstra fordel når man spiller mot motstand fra en europeisk liga – hvor mye foregår i overkant høyt oppe.

Luther cut block 01
Legg merke til stance på OL: «Lågt och hårdt!»
Luther cut block 02
Frontside kutt-blokker

At den offensive linjen er bygget for oppgaven er det heller ikke tvil om; med ett unntak er det ingen av gutta på OL som er spesielt høye over bakken. Vektmessig er det noen med en viss pondus, men mange av de som spiller OL for Luther College er «throwbacks» på lik linje med angrepet de spiller i; de er forholdsvis lave, kompakte, og uten spesielt mye vekt. Det betyr nødvendigvis også at det er en del bevegelighet hos dem, noe Norges linebackere nok fort kan få merke.

På mange måter er dette en vanskelig matchup for Norge, både om vi ser på vår egen spillerstall, men også om vi synser om kommende motstandere – altså andre landslag. Europeiske lag, inklusive landslag, er notoriske for å følge trendene i USA når det gjelder hva som er populært, med et og annet lag som prøver å skille seg ut for å vinne på at motstanderlag ikke får forberedt seg godt nok på deres angrepsspill. Her har altså Norge funnet seg en slik motstander i amerikansk versjon, og da blir det ekstra vanskelig, og trolig ekstra langt unna den typen angrep man vil møte på landslagsnivå seinere. Som Luther sin egen hovedtrener Aaron Hafner sa i et avisintervju i fjor:

“For this day and age, it’s effective because it’s so different,” Hafner said. “Everyone is trying to go spread and throw the ball, defenses have a hard time preparing for us in just one week”

Eller som han sa i et annet avisintervju:

«It is an old-school offense,» Hafner said. «And we don’t run a lot of different plays. I think the big thing is we spend a lot of time on fundamentals. We put a lot of emphasis on fundamentals.

So, yeah, we might run the same play 40 times in a game, but the way we run it may be different in different types of situations.»

For all del; vi har ikke oversikten på alle landslagenes spillestil, men internett har kommet til Russland også. Om vi ser på klubblagene deres, så er det ikke unaturlig å forvente mer spread enn T-formation. På den annen side finnes det noen likheter mellom hvordan Luther spiller, og deler av det Norge selv forsøker å gjøre – ihvertfall formasjonsmessig i angrep. I tillegg så gir det naturligvis stor verdi å kunne få et college-lag hit til landet for en slik kamp, inklusive bonusverdien med Luther College sin knytning til Norge. Vi synes i grunnen det i seg selv gjør det hele verdt kampen!

Hva så med enkeltspillere hos Luther College sitt angrep? Seniorene fra 2014-sesongen er vekke, inklusive starting QB og starting FB – de to viktigste posisjonene i den type angrep som Luther College kjører. Vi har en mistanke om at #8 Dylan Smallwood blir å finne på QB. Han hadde lite spilletid i fjor, men faktisk hele 12 av de 49 pasningsforsøkene til Luther College. På bakken løp han 11 ganger for 33 yards, så det skal bli interessant å se om han starter, og om det betyr en endring i løp-til-pass-ratio for Luther.

Luther College - Christian Moore
#38 Christian Moore kan fort bli sentral

Fullback-posisjonen er svært sentral i den type angrep som Luther har. Josh Vos var senior i fjor, så en ny spiller vil helt sikkert ha denne posisjonen mot Norge. Det finnes flere å ta av, men vi tror at store og kraftige #38 Christian Moore får se betydelig spilletid om han er med på Norgesturen. Han hadde 397 yards rushing i fjor -tredje mest etter Vos og QB JJ Sirios– og med sine rundt 110 kilo fordel på 187 centimeter vil vi tro han byr på utfordringer for det norske forsvaret.

En annen spiller å følge med på, er #36 Cooper Nelson; en rask liten runningback som nok gjerne vil være å se på misdirection og løp til utsiden av forskjellig slag. I grunnen vil vi tro at en rekke navn kan dukke opp i den type rolle, så det er vanskelig å gjette seg til akkurat hvem av dem som viser mest eksplosivitet i denne kampen. Vær oppmerksom på at draktnummerne er noe vi har fra fjorårets roster. Man bruker gjerne de samme, men for en slik «heisatur» til Europa kan det tenkes at det ikke er så nøye.

 

LUTHER COLLEGE – FORSVAR

Dette forsvaret har en fordel; de møter et angrep som har likheter med det de møter til vanlig. Forskjellen vil være at det går treigere, så det setter store krav til at de norske spillerne greier å gjøre oppgavene sine ytterst korrekt, og forhåpentligvis at en og annen av våre spillere har kvaliteter som er bedre enn motstanderens, og som dermed kompenserer noe for tempoforskjellen man vanligvis ser fra USA til Europa.

Luther 4-2-5 c
Kan se ut som 4-3; er 4-2-5 og spilles deretter.

Formasjonsmessig endrer Luther noe oppstilling etter hva de møter, men ser ut til å foretrekke en 4-2-5 formasjon. Altså 4 defensive linjemenn, 2 linebackere, og 5 defensive backs. Nå skal det også nevnes at størrelsesmessig og som spillertyper så ser vi nesten et slags 4-0-7; linebackerne kunne fint spilt som defensive backer istedenfor linebackere. Det er sjelden de har noen på linebacker-posisjonen som ser ut som en middle linebacker fra 1970-årene; om vi ser på rosteren fra fjoråret veier linebackerne fra 80 kilo og opp til maks 95 kilo. Dette er en ganske naturlig utvikling når mange av motstanderne spiller spread offense i ymse varianter, hvor det å ha pass cover og å dekke store rom blir et mer sentralt element enn å stoppe et angrep av typen Luther selv har.

Det skal nevnes at Luther flytter rundt på LBs og safeties en del etter down & distance, samt scouting av motstandere. Det kan f.eks. til tider se ut som noe ganske annet enn 4-2-5, men om man ser på ansvarsområder osv., så er det fortsatt den nevnte formasjonen vi ser på.

Som de fleste lag spiller man flere typer cover. Primært ser det for oss ut til at det holdes til Cover 1 og Cover 2, med en overvekt på Cover 2. Vi har ikke gjort dyptpløyende analyser av dette; her regner vi med et lag med en trenerstab som scouter (som f.eks. Norge helt sikkert har gjort) har mer oversikt på hvor korrekt eller ei det er.

Den viktigste forsvarsspilleren forventer vi at er #28 Aric Elton. Han ledet laget i taklinger med hele 89 i fjor, og returnerer i år som en av lagets kapteiner. Elton spiller linebacker, og er med på turen til Norge. En annen spiller å følge med på, er #15 Cody Berger, som er defensiv back. Både Elton og Berger er gode atleter med gode evner i pasningsforsvaret, og uredde taklere. Umulige å blokke er de derimot ikke.

På defensiv linje er en annen kaptein, #94 Dan Wheelock, verdt å følge med på. Wheelock delte 1.plass i antall sacks for laget i fjor. Nå skal det legges til at det ikke skulle mye til, for laget som helhet hadde bare 10 i løpet av sesongens 10 kamper, og Wheelock 2 av dem. Allikevel; mot Norges offensive linje bør han kunne være en trussel som synes.

 

LUTHER COLLEGE – SPECIAL TEAMS

Luther kickoff team

Dette er en del av spillet hvor vi vil tro Coach Hafner og hans stab retter mer av sitt fokus i 2015. Statistikkene fra 2014 er på ingen måte overbevisende i sparkespillet, når det gjelder returer, coverage eller noe annet rundt special teams. Det er ikke helt forferdelig heller (vel…field goal statistikken er det), men Luther skiller seg ikke ut positivt på dette feltet, og er kumultativt i løpet av sesongen dårligere enn sine motstandere på de fleste deler av special teams. Nå har ikke vi sett veldig mye film av laget, men statistikkene indikerer en manglende eksplosivitet i retur-spillet, subsidiært dårlig blokking. Om det gjenspeiler seg mot et europeisk landslag? Vanskelig å si.

 

 

NORGE – ANGREP

Inntil for noen dager siden var det vel få som tvilte på at startende Quarterback for Norge ville være Eivind Brekke (Eidsvoll 1814s). Han fikk en hjernerystelse i seriekampen mot Lura Bulls i helgen som var, og dermed får vi ikke se ham denne helgen. Vi har fått med oss at også Kasper Tveter (Vålerenga Trolls) er satt ut av spill med skade, og dermed er QB-posisjonen en problemstilling for Norge. Kan vi ende opp med å se en spiller som spilte NM-finale på U17-nivå i fjor, starte for landslaget – én uke etter at han for første gang startet en kamp i Eliteserien? Forrige serierundes offensive MVP Atle Haaland er nemlig den eneste gjenværende QBen i troppen slik vi presenterte den i forrige uke. Riktignok har trenerstaben gjort grep, og har hentet inn Mehmet Sezer (Oslo Vikings). Han er tilbake i år etter et lengre skadeavbrekk, og vil kunne bidra på posisjonen.

QB er selvsagt en svært sentral posisjon; noe avhengig av type angrep. Hva slags angrep har så Norge/Noreg? Formasjonsmessig er det enklest å benevne som en Flexbone, hvor man altså har 2 wide receivere, 2 slotbacks (noen ganger benevnt wingbacks – forskjellen handler primært om det er en WR utenfor backen eller ei) og en runningback (/fullback). Nå finnes det riktignok flere formasjoner innenfor et flexbone-angrep, men for å illustrere det vi sikter til:

521px-Flexbone_Formation.svg

Man kjører et angrep bestående av en miks med pasninger og løp. Det er altså ikke så ensidig den ene eller andre veien som motstanderen Luther College kan komme til å fremstå. Hvordan Norges fordeling vil se ut i % er det ennå ingen utenforstående som vet, og det vil nok styres en del av kampforløpet. Normalt er et flexbone-angrep klart mer løpsdominert enn pasningsdominert, men Norge ser ikke helt ut som Navy, Air Force eller Georgia Tech ut fra det vi har fått med oss så langt. Man satser imidlertid en del på misdirection i løpespillet. Til forskjell fra Luther College (og til forskjell fra alle de nevnte lagene som er kjent for å ha kjørt flexbone) er ikke dette basert på et ekte option-angrep.

Når det gjelder de norske spillerne er naturligvis mange øyne rettet mot QB og hva som blir situasjonen der. Om Atle Haaland starter, så skal det bli interessant å se om han bowler over motstandere i denne kampen på lik linje med det han har gjort i 2.divisjon og Eliteserien. Vi har en mistanke om at det ikke blir helt slik.

Andre Wang Engedahl
André Wang Engedahl – kan han score for Norge som han gjorde i 2007?

I pasningsspillet er spørsmålet om man kan få ballen frem til talentfulle spillere som Marlon Wayne Hylton, André Wang Engedahl og Arne August Skovseth Søgaard. Det er lite de kan gjøre hvis ballen ikke når frem til dem.

I løpespillet skal det bli spennende å se hva spesielt Lorenzo Proctor og Sondre Vik Furuseth kan skape. En ting er sikkert; de trenger blokker for å få noe gjort.

 

NORGE – FORSVAR

Ut fra spillere uttatt til landslagstroppen, er det vanskelig å se for seg at man velger noen annen utgangsformasjon enn 3-4. Med det menes 3 defensive linjemenn, 4 linebackere, og da nødvendigvis 4 defensive backs. Noe a la dette:

34defense

Når det gjelder hva slags cover man spiller, så vil vi tro det kan være både Cover 1 og Cover 3 inne i miksen. Vi vil også tro det blir en del blitzing for å forsøke å ødelegge timingen i den typen spill som Luther College kjører. Det kan forsåvidt tenkes at man heller vil fokusere på gap-ansvar kombinert med trygt pasningsforsvar, men vi tror man er mer tjent med å ødelegge spillet før Luther får bygget det opp.

Vi har ikke fullstendig oversikt over hvem som er startere og hvem som er innbyttere – det gjelder både angrep og forsvar. I forsvar ser vi imidlertid for oss at den defensive linjen egentlig bør passe godt til oppgaven – bare synd det ikke er plass til 5 av dem på banen om gangen (og de er jo uansett bare 4 på rosteren vi har sett). Om de gjør jobben med å oppta blokker, så gir det muligheter for at linebackerne i midten, som vi antar at er Tron Christian Enersen og Thor Campe, kan sikre en god porsjon taklinger.

Defensive backs blir et interessant punkt. De må både komme opp for å forsvare mot et gjentakende løpespill, og samtidig være våkne nok til å tenke pasning når pasningsspillene endelig dukker opp. Vi ser for oss at særlig Christian Andreassen og Brian Kangu kan bli sentrale spillere i secondary.

 

NORGE – SPECIAL TEAMS

Kjell Lorentzen - foto Max Emanuelson
K/P Kjell H. Lorentzen. Foto: Max Emanuelson

Norge har gitt special teams en viss prioritet kontra det som ofte gjøres på landslagsnivå, med en egen special teams koordinator –Greg Kleidon– som har kunnet fokusere på det som oppgave. Såvidt vi har sett av innhold i treningsleire har han også fått spillergruppa i en forholdsmessig del av tiden i tillegg.

Vi er usikre på hva vi kan forvente på special teams. Norge møter motstand som er OK, men ikke fantastisk på akkurat dette feltet. I grunnen betyr det at om man prioriterer det beste personellet for oppgaven til special teams, så kan man utjevne en viktig forskjell. Det kan bli en viktig faktor for å gi Norge startposisjoner på banen som gjør det betydelig enklere å score enn om man må drive ned hele banen.

 

HVA VI TROR OM KAMPEN

Dette blir naturligvis interessant. Hva har landslaget fått til på halvannet-to år siden programmet ble gjenoppstartet? Mange skadefrafall den siste tiden, og egentlig før inneværende sesong, gjør at det er begrenset oppside her. Som de fleste landslag er det også begrenset hva man får gjort av samkjøring. Vi vil også påstå at det er en ulempe at privatkamper planlagt bl.a. i fjor ikke ble noe av, men nå er vi altså her: Norge skal spille kamp!

Vi forventer å se spillere som er observante på at de har flagget på brystet og således representerer oss alle sammen – ligaen som helhet, og nasjonen for den saks skyld. Det betyr også at vi forventer å se spillere som gir alt de har av energi, og gjør alt de kan for å lykkes med sine deler av helheten.

Om vi ser på lagenes bakgrunn -det vi kjenner av den- så vil vi tro at Luther College representerer et tempo etter snap som vil kunne overraske våre utvalgte menn tidlig. At man tilpasser seg det og mentalt roer seg ned, med fortsatt fokus på egne oppgaver, er essensielt tidlig i kampen. Fysisk vil vi kunne se norske spillere som er på høyde og vel så det med motparten; spørsmålet er om innsatsen når det gjelder styrketrening og intensiteten på banen er tilsvarende. Mye avgjøres der, og ikke nødvendigvis på taktikken.

Når det er sagt; strategi og taktikk har vi noe kunnskap om, men når det gjelder det norske laget er det mye ukjent. Det vi har sett av det norske angrepet er noe vi tror vil passe Luther sitt forsvar godt; man kommer med en mellomting av det de møter hos college-motstanderne hjemme i USA, og det de møter fra eget angrep på trening. I utgangspunktet bør Luther-forsvarerne takke og bukke for det. Samtidig har vi kikket en del på Luther sitt forsvar, og det er ikke overveldende det vi ser. Om man får satt en del blokker, så bør spillere som f.eks. Sondre Vik Furuseth og Lorenzo Proctor kunne skape noe sammen med sine lagkamerater.

Norges forventede 3-4 forsvar blir interessant å se mot et kutt-blokkende og løpe-lystent college-lag. Hvor mye vekt Norge har lagt på scouting av motstanderen skal også bli spennende å se. Det er f.eks. en rekke ganger hvor en av backene til Luther røper spillets retning i sekundet før snap, da de har spillere med tendenser til å lene seg i retningen de skal:

Luther - Wishbone luft under hælene

Dette skyldes ikke dårlig balanse, men dårlig tålmodighet. Om Luther har coachet det vekk i løpet av vinteren, så har de gjort noe lurt. Vi kan nesten garantere at motstanderne i deres egen serie fanger opp slike tendenser.

Ellers ser vi at Luther sliter med en del typiske ting som mange lag sliter med. På PAT defense er det f.eks. spillere som potensielt kunne blokkert sparket som stopper opp etter noen skritt istedenfor fullføre. QB gir handoff og blir tilskuer på sweep-lignende spill, fakes utføres ikke lenge nok av hverken QB eller slotbacks. Forsvarsspillere er til tider ute av posisjon og med dårlige vinkler til ballbærer. Poenget? Dette er en tøff motstander for Norge, men det er samtidig et lag man kan spille ball med om man først har troen på seg selv og innser at det finnes en rekke muligheter å utnytte.

 

DOMMERE

Til slutt skal vi legge til at det er et helnorsk dommercrew som entrer banen lørdag, med noen av våre aller fremste representanter inne dommerstanden på plass:

  • Einar Bolstad – Hoveddommer
  • Stefan Oud – Umpire
  • Tommy Thordarson – Linjemann
  • Gunnar Flaarud – Linjedommer
  • Bård Beylich – Feltdommer
  • Gaute Tesli – Sidedommer
  • Øyvind Løken – Bakdommer

Hoveddommer Einar Bolstad har vi omtalt i en artikkel tidligere i år. Man kan bli mer kjent med ham der.

Som en liten ekstra trivia for dem som ikke har vært med i amerikansk fotball så lenge: Svenske Stefan Oud, nå bosatt i Oslo, er en trenerlegende som blant annet var sentral i Arlanda Jets sin gullrekke med svenske juniormesterskap på 1990-tallet. Nå er det altså dømming som er der han bruker sin store football-kunnskap. Det skjuler seg både gamle storspillere, trenere og andre spennende historier blant de mange som dømmer amerikansk fotball her i landet!

 

Med dette avslutter vi vår dekning her på websiden før kampen tar til – med unntak av noen spillerprofiler helt på tampen. Vi kommer til å være tilstede under kampen, og regner med å oppdatere score via Twitter, visuelle inntrykk via Instagram, og i etterkant legge ut videointervjuer som blir tilgjengelige her på websiden. Det gjør også kamprapport, med mer. Lykke til, til begge lag – men spesielt til Norge!

Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x