Hver torsdag fremover kommer vi til å profilere en norsk klubb. Denne uken kikker vi nærmere på den nest eldste klubben i Norge: Oslo Vikings.
Webside: OsloVikings.com
Facebook-side: Oslo Vikings på Facebook
Hjemmebane: Frogner stadion, Oslo
Kort historie
Oslo Vikings ble stiftet i 1986 som Westside Vikings, et navn de beholdt til og med 1992. Vikings’ historiske bakteppe som en sammenslåing av flere skolelag er en interessant tilknytning til amerikansk fotballs lange -men mindre kjente- historie i Norge; en historie vi skal komme mer tilbake til utover i 2014.
Klubben har vært av de ledende i Norge siden oppstart, og har med få unntak vært i NM-finale hvert år: Totalt 9 NM-gull på seniornivå har havnet i premieskapet et par stenkast fra Montebello. Vikings har også gjort seg bemerket internasjonalt, hvor laget flere ganger har deltatt i EuroBowl, Eurocup og EFAF Cup – riktignok med vekslende hell. Best huskes nok Eurocup-finalen i Brüssel i 1999, hvor man tapte knepent for London O’s i en svært jevn batalje. For de som var i Brüssel huskes kanskje også at det var fans fra Eidsvoll 1814s tilstede som hadde tatt turen for å heie på Vikings, samt en innholdsrik busstur.
Året etterpå, år 2000, deltok Vikings i EuroBowl, og røk knepent ut i grunnspillet etter svært jevne kamper mot Stockholm Mean Machines og Aarhus Tigers. Disse tre lagene holdt en meget høy standard på det tidspunktet, og det spørs om ikke Oslo Vikings a la 2000 er blant det bedre av lag som har hatt Norge som hjem. Det kan eksempelvis nevnes at laget det samme året spilte en privatkamp mot Doane College (NAIA) og tapte 6-0 i en kamp som var akkurat så jevn som resultatet tilsier.
Av andre historiske resultater, er det ihvertfall verdt å nevne seieren over Berlin Adler på bortebane i EFAF Cup’en 2007 – et resultat som ble lagt merke til langt utover Norges grenser. Generelt sett har imidlertid Europa-eventyrene vært korte; Vikings har prestert langt bedre innenfor landets grenser enn utenfor. Det kan ha noe med motstanden å gjøre.
Som flere andre norske klubber har også Vikings stått for en betydelig rekruttering av spillere fra andre land i perioder, noe som særlig var tilfelle rundt årtusenskiftet. Betydningen disse spillerne har hatt for klubben er stor. Noen har også blitt værende, og sentrale personer som Pär Kärn og Garry Fraser -begge meget dyktige spillere i sin storhetstid- holder fortsatt til både i Oslo-regionen og i Vikingsmiljøet. Spesielt sistnevnte har vært en viktig ressurs for Vikings i mange år som manager og altmuligmann.
Det er naturligvis mange navn som knyttes til Oslo Vikings etter såpass mange år. Vi skal nøye oss med å nevne ett navn spesielt: Nicolay Aslaksen.
Aslaksen fremstår for de aller fleste med noe fartstid i norsk amerikansk fotball som en levende legende, og den fremste spilleren norsk liga har produsert. Et stort atletisk talent i utgangspunktet, Nicolay Aslaksen takket nei til tilbudet fra trenerlegenden Barry Alvarez om å spille college-fotball for Wisconsin før han egentlig visste hvor stort nettopp det var, dro hjem og dominerte i norsk liga, ble som eneste nordmann plukket ut til å spille i den opprinnelige World League (forløperen til NFL Europe), kom tilbake til norsk liga, og har mer eller mindre dominert i hver eneste kamp han har spilt siden. Sjelden har en spiller vist en slik allsidighet av høy kvalitet, og selv i godt voksen alder vært den beste på banen til tross for mange flinke talenter av yngre årgang. Så seint som når landslaget spilte finalen i C-EM 2007 startet Nicolay Aslaksen både som Fullback og Linebacker, og vi mener å ha sett ham som Fullback i norsk serie helt inntil for kort tid siden. Har du ikke sett ham spille, så har du trolig gått glipp av å oppleve en av de svært få som vil bli husket ved navn når man snakker om historien til norsk amerikansk fotball også om 50-100 år.
Juniorvirksomhet
Vikings har vært med på U19 siden starten, og også på andre alderstrinn som U17 og U15 har de vært ledende både med tanke på deltakelse og resultater. En god porsjon av klubbens beste spillere gjennom de siste 20 årene har vært et resultat av arbeidet på juniornivå, og Vikings har i lengre perioder -ikke alltid- arbeidet målbevisst rundt å bygge opp et juniorprogram som over tid gir en grunnstamme for seniorlaget bestående av egenproduserte spillere med bakgrunn på U13–>U15–>U17–>U19.
Hvor godt de har lykkes med det er vi usikre på; om Vikings tar en opptelling av egen spillerstall på senior 2014 og finner at majoriteten av spillerne har begynt sin fotballkarriere i klubbens egne juniorrekker – det kan de sikkert fortelle oss om de ønsker.
Utvilsomt er det i alle tilfeller at flere egenproduserte talenter har bidratt til at Vikings har vunnet NM-gull på alle alderstrinn gjennom årenes løp. La oss nevne David Rødsand, Christian Laupsa, Nicolay Falch Knutsen, Aleksander Andric og Andreas Lid for å ta en liten eksklusiv gruppe med dyktige spillere som eksempler.
Status nå
4 ganger i Norgeshistorien har en NM-finale på seniornivå gått uten Oslo Vikings: 2013 var en av de gangene. En opprensking i egen organisasjon begynte forsåvidt underveis i sesongen, og når man i 2014 forsøker å reise kjerringa, så er det med ny hovedtrener og en rekke nye navn i spillerstallen: Det er ingen tvil om at Vikings skuffet seg selv i fjor, og ønsker å gjøre noe med det i år. Spillerstallen slik den er presentert på Vikings sin hjemmeside er imponerende – akkurat som i fjor… Med andre ord: Som alle vet er det treningsoppmøte og innsatsen i praksis som avgjør om laget henger med når det handler om å vinne NM-gull.
Om vi kikker kjapt på U17, som også spiller sine kamper på våren, så har Vikings tradisjon for å både være i NM-finale og vinne den på det nivået. Det er nok ikke umulig at det kan skje i 2014 også!