Så, du vil prøve fantasy football?

FantasyFootball

Fantasy football er blitt enormt de siste årene, spesielt etter fremveksten av ligaer på Internett. Fra den spede begynnelsen på 60-tallet til i dag er fantasy football blitt til en milliard-industri, med over 30 millioner spillere over hele verden. Fantasy football kan være et veldig artig supplement til NFL-uka, men det kan også være en veldig skummel og vanskelig ting å sette seg inn i for en nybegynner. Derfor har vi skrevet denne guiden for deg som er helt fersk i gamet.

Finn en liga

Det aller første du må gjøre er å finne en liga. Fantasy football blir som oftest spilt i ligaer hvor man styrer et lag og så spiller kamper, en kamp i uka, mot de andre lagene i ligaen, med et sluttspill for de beste lagene på slutten av sesongen. Ligaer kan du finne flere steder, på nett-fora, i chattegrupper, på Facebook eller hvorhen det finnes fotballinteresserte. Har du mange nok venner og ønsker en ekstra utfordring kan du starte opp en liga sammen med vennene dine, men det krever at en av dere orker å ta på dere jobben med å styre ligaen. Det finnes mange websider som organiserer fantasy-ligaer, hvor de mest populære alternativene er NFL.com, CBS, ESPN og Yahoo. Viktigere enn hvilken side som ligaen er lagt til er dog hvilke regler som gjelder i ligaen. Det er mange ulike regler som brukes i ulike ligaer og det er veldig viktig å vite hva som gjelder for din slik at du får valgt ut de beste spillerne for ditt lag. Her følger en oversikt over noen av de vanligste regelvariantene:

PPR

Man skiller som oftest mellom det man kaller Standard-ligaer og PPR-ligaer. PPR står for Points Per Reception. Dette betyr at i en PPR-liga vil spillere få poeng (vanligvis 1 poeng) for hvert mottak de har. I en standard-liga vil det kun ha noe å si hvor mange yards og hvor mange touchdowns en spiller scorer, ikke mottak. Dette påvirker verdien til en spiller for ditt lag. En spiller som for eksempel Julian Edelman, som gjerne har mange mottak for få yards, vil være mer verdt i en PPR-liga enn i en standard-liga.

IDP

I en standard-liga stiller man med et samlet lag-forsvar (eks. Seahawks-forsvaret eller Texans-forsvaret) og får poeng ut fra hvordan det forsvaret gjør det som en enhet. I en IDP-liga spiller man med individuelle forsvarsspillere, altså kan du f. eks. ha Richard Sherman og J.J. Watt på samme fantasy-lag. IDP-ligaer er dog det man kan kalle for for viderekommende, og ikke noe vi vil anbefale for en nybegynner. Hvis ligaen du vil bli med i er en IDP-liga kan det være lurt å finne seg noe annet.

Pasningspoeng

De fleste ligaer gir flere poeng for løp og mottak enn for pasninger. Et ganske standardoppsett er at man får 1 poeng for hver 10. rushing eller receiving yard og for hver 25. passing yard, og at en rushing eller receiving touchdowns er verdt 6 poeng, mens en passing touchdown bare er verdt 4 poeng. Dette gjøres for å minske verdien av quarterbacks, som selvsagt står for det meste av pasninger i løpet av en kamp. Noen ligaer bruker dog 6 poeng for touchdowns og noen liker også å endre på hvor mange yards som kreves for å få 1 poeng, og det er lurt å sette seg inn i dette. Hvis verdien av pasninger er veldig høy kan det være lurt å se på quarterbacker i draften tidligere enn man vanligvis ville gjort (mer om draften senere).

Line-up

Hvordan line-upen din skal se ut vil selvsagt være veldig viktig for hva slags lag du bygger. De fleste ligaer opererer med en variasjon rundt konseptet 1 QB, 2 RB, 3 WR, 1 TE, 1 Defense og 1 Kicker. Det vil si at du hver uke setter opp et lag som er fylt opp med dette antallet spillere, og at du scorer poeng ut fra hvor mange poeng spillerne du har valgt ut klarer å få. Ofte har man også en FLEX-posisjon, det vil si en posisjon hvor man kan sette en valgfri spiller fra to eller flere posisjoner. For eksempel kan man i stedet for 3 WR ha bare 2 WR og 1 RB/WR-posisjon, hvor man altså kan sette enten en RB eller en WR. I nyere tid har det dukket opp en del ligaer som opererer med 2 QB i line-upen, noe som gjør QBs mer verdifulle.

Gjør deg klar for draften

Draften er på en måte høydepunktet i fantasy-sesongen. Draften finner sted før sesongen begynner, og det er her du skal bygge laget som du kommer til å irritere deg grønn over de neste 16 ukene. For å virkelig slå til i draften trengs det gjerne mer forberedelse enn vi kan gi deg i en enkel guide, men vi kan tilby en del enkle tips for å gjøre det hele mer forståelig.

Ikke overvurder verdien av QBs

I fotball er QBen lagets stjerne, men i fantasy football er det oftest RBene som har høyest verdi. En QB vil (med mindre noe er veldig galt) være den spilleren som ordner deg flest poeng i løpet av en sesong, og det kan derfor være lett å  anta at man må ha en god QB så tidlig som mulig, men det ville være en tabbe å gjøre dette. Man er nemlig nødt til å se på verdien av en spiller ikke opp mot andre spillere generelt, men opp mot andre spillere i posisjonen spesielt. For å ta et eksempel, hvis du spiller i en 10-manns-liga med det standard-oppsettet for line-up vi diskuterte tidligere i artikkelen vil det hver uke være 10 QBs og 20 RBs i aksjon i ligaen. Fallet i kvalitet fra en topp-QB (eks. Aaron Rodgers) til en QB rundt nr. 10 i fantasy (eks. Tony Romo) er ikke egentlig så stort og man vil ikke tjene så mye mer på å ha Rodgers enn å ha Romo. På den andre siden, fallet i kvalitet fra en topp-RB (eks. Le’Veon Bell) til en RB rundt nr. 20 (eks. Joique Bell) er ganske mye større. Hvis du velger å fokusere på en QB tidlig i draften og går for sent for en RB vil du fort oppleve at det ikke er mye spennende igjen når det er din tur til å hente inn en RB, mens hvis du går motsatt vei vil du fortsatt fine meget gode QBs senere i draften. Det samme gjelder i stor grad også for WR og TE.

Ikke overfokuser på å fylle ut startoppstillingen for tidlig

En tabbe mange nye spillere gjør er at de velger ut spillere til startoppstillingen før de fokuserer på benken. Det vil si at de tar kickere og forsvar før den 3. RBen eller den 4. WRen, hvilket i det store og hele er ganske tullete. Enkelt sagt, kickere og forsvar hører ikke hjemme i en draft før man i hvert fall har vært gjennom et tosifret antall runder. Verdien av en dyp benk er større enn verdien av de litt tilfeldige poengene man får fra fantasyfotballens svarte får, kickerne. Husk at skader er vanlige og at du ikke får noen poeng fra spillerne dine når de har bye week, så du vil gjøre endringer på lagoppstillingen din hver uke. Om du drafter en kicker som sparker inn 9 poeng for deg eller plukker opp en free agent som sparker inn 8 har sjelden mye å si, men om du har et godt alternativ på benken når en av starterne dine ikke fungerer kan være forskjellen på seier eller tap.

Husk bye-weeks

Alle spillere har bye-weeks, en uke i løpet av sesongen hvor de ikke spiller. Laget ditt, derimot, spiller hver uke. Har spilleren din en bye-week er du nødt til å sette innpå en annen, og da er det litt teit om reserveren hans også har en bye-week. Hvis du f. eks. velger Matt Ryan (bye week i uke 10 i år) som din QB, er ikke Colin Kaepernick en særlig interessant back-up, da han også er ute i uke 10.

Forstå nødvendigheten av handcuffs

Skader er en realitet i fotball, kanskje særlig blant RBs. Hvis stjerne-RBen din må forlate fotballen for en lengre periode kan du fort befinne deg i en veldig vanskelig situasjon. Det aller meste av brukbare RBs vil jo allerede være borte, men der en spiller forsvinner vil jo nødvendigvis en annen være nødt til å ta hans plass. Har du f. eks. plukket opp Jamaal Charles i den første runden av draften kan det være lurt å plukke opp nr. 2 på Kansas Citys depth chart, Knile Davis, i en senere runde. Dersom uhellet skulle være ut og Charles blir skadet vil du dermed kunne sette inn Davis for Charles, da han i form av å være den nye starteren for Chiefs mest sannsynlig vil være bedre enn noe annet du kan finne.

Kort om auksjonsdraft

Den vanligste formen for draft og den vi har tatt utgangspunkt i her er såkalt snake-draft, hvor lagene velger spillere etter tur. I nyere tid er det dog blitt mer og mer populært med såkalt auksjonsdraft, hvor man har en tenkt pengesum å bruke for å by på spillere. Auksjonsdrafter krever dog gjerne litt mer innsikt i spillerverdier, og vil derfor ikke være noe vi anbefaler for noen som er helt fersk i fantasy football.

Waivers og free agents

Etter at draften er over har hvert lag i ligaen samlet opp en haug med forhåpentligvis gode spillere. De spillerne som ikke er valgt av et lag vil være free agents. En free agent kan man til enhver tid plukke opp og legge til på laget sitt, mot at man dropper en annen spiller. Noen free agents vil dog være på det man kaller for waiver wire. En free agent er gjerne på waiver wire i en kort periode etter at han enten har spilt en kamp eller er blitt droppet fra et lag. Når spillere er på waiver wire kan de ikke hentes opp med en gang, men alle lagene i ligaen som vil kan by på spilleren. I noen ligaer fungerer det slik at lagene har ulik prioritet (gjerne er det slik at laget som ligger sist på tabellen har prioritet først) og at det laget som byr på en spiller og har høyest prioritet får spilleren. I andre ligaer kan det være slik at lagene byr fra lagets «penger» og at de som byr mest penger får spilleren.

Will-Ferrell-meme

Skader

I løpet av uken vil du gjerne se at halve laget ditt har forskjellige distinksjoner som for eksempel «Questionable» eller «Limited Participation». Dette betyr at spilleren sliter med en skade og det kan være greit å følge med på hvorvidt og i hvor stor grad han kommer til å delta i den kommende kampen. Skader kommer av typen Probable, Questionable og Doubtful, hvilket som oftest betyr henholdsvis «han spiller», «det er 50/50» og «finn noen andre». Limited eller Full Participation indikerer hvor mye spilleren har deltatt på trening i løpet av den siste dagen.

Kamper

Etter at man har gjennomført draften, sett over free agents og satt opp line-upen som man vil ha den er man til slutt klar for å spille den første kampen. Vanligvis spiller man heads-up, det vil si at man i en uke møter kun ett annet lag i ligaen. Hvis dine utvalgte scorer mer poeng enn deres utvalgte vinner du kampen din og flytter oppover på ligatabellen. For at dette skal skje er det mye man ofte må ta høyde for. Skader er selvsagt en ting, match-ups er en annen ting. Hvis du har to WR av ca. samme kvalitet og du lurer på hvem du skal starte og den ene skal opp mot eksempelvis Seahawks og den andre mot Bears så starter du han som skal opp mot Bears. Det er dog viktig å huske mantraet «start your studs». Ikke overanalyser situasjonen. Har du f. eks. Dez Bryant på laget så spiller han hver uke, uansett. Du starter ikke Mike Wallace over Dez Bryant i Uke 8 bare fordi Wallace skal opp mot Bears og Bryant mot Seahawks.

fantasy-ring

Ikke gi opp

Vårt siste råd til nye spillere – ikke gi opp. Dette gjelder for det meste du gjør innenfor fantasy football. Hvis stjernen din har en dårlig kamp, ikke dropp han neste uke. Hvis laget ditt har tapt en del kamper, ikke gi opp håpet om sluttspillet. Hvis vennene dine sier at de ikke bryr seg om at du plukket Calvin Johnson i 3. runde og at de syns at fantasy football er tullete, så fortsett å informere dem om hva du har gjort med laget ditt ved hver eneste anledning helt til de innser hvor flink du er. Og hvis du mot all formodning skulle finne ut at fantasy football ikke er noe for deg, så gjør i hvert fall resten av ligaen din den tjenesten at du forsøker å finne noen til å ta over for deg. Det ødelegger veldig mye for resten av ligaen å ha spillere som dropper ut halvveis i sesongen, da det gir en urettferdig fordel til lagene de møter.

Til slutt, husk å ha det gøy mens du spiller!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x