
Filmanalyse er et svært sentralt verktøy innen amerikansk fotball, og har vært det «siden tidenes morgen». Det gjelder også på lavere nivå, som eksempelvis i Norge. Og akkurat Norge har de siste 5 årene hatt svært gode løsninger for å ivareta også det aspektet som gjelder filmdeling mellom klubber.
Forbundets filmdelingssentral

Mens en rekke andre land fortsatt er avhengig av at enkeltklubber finner frem til hverandre når det gjelder filmdeling, har den norske ligaen i stor grad utviklet et forbundsstyrt delingssystem som både forplikter men også gir lagene rettigheter og gjør filmdeling betydelig mer sømløst enn det er mange andre steder i verden. Dette er en fordel for både klubbene, dommerne, landslag og ikke minst forbundet selv.
Forbundets såkalte Hudl Exchange-konto er plattformen hvor lagene i Eliteserien, 1.divisjon og enkelte juniornivå skal laste opp sine kampfilmer, som deretter kan lastes ned av alle de andre lagene i seriespillet. Dette gir alle tilgang til både egne og andres kampfilmer, og gode muligheter til å forberede seg på neste motstander med noenlunde like forutsetninger som hverandre. Man er med andre ord ikke avhengig av hvilken trener som har det beste nettverket, eller at eget lag har ligget i buskene (det var på 90-tallet) og filmet motstandernes sportslige prestasjoner.
Det er allikevel verdt å merke seg at Hudl Exchange-kontoen til forbundet kun er ment for filmdeling av seriekamper, ikke som lagringsplass for alt av film tilhørende hver enkelt klubb. Man har stor nytte av å som klubb opprette en egen Hudl-konto med det spekteret av tjenester som Hudl kan tilby.
Hva bør vi som klubb ha?
I denne artikkelen skal vi se aller mest på et spørsmål som undertegnede har fått flere ganger i år, i tillegg til mange andre ganger de siste 5 årene: Hvilken løsning bør vi som klubb gå for?
Mitt utgangspunkt i denne artikkelen er at Hudl er det beste filmverktøyet som samtidig har rimelige nok løsninger til at det passer norske klubber. Det er ikke slik at Hudl sine løsninger er i nærheten av å være gratis; som mye annet i verden betaler man noe for kvalitet. For min del synes jeg Hudl er svært rimelig når man forstår hva man får og utnytter de mulighetene som ligger i pakken.
Andre kan synes Hudl er dyrt. Det finnes enkelte andre aktører på markedet, i tillegg til at man selvsagt kan gå for en gratis-løsning hvor man laster film ned til en Dropbox-konto, opp på egen PC/laptop/Mac og ser filmklipp via en mediespiller e.l. Det er billigere om man ikke teller antallet timer med innsats som må til for å gjøre selv et snev av det Hudl bidrar til å automatisere for deg. Og dermed har jeg vel sagt hvorfor jeg mener det sistnevnte ikke er et alternativ til Hudl for oppegående mennesker 😉
Min anbefaling er å registrere seg som et high school eller universitetslag (ikke klubblag) via Hudl, og opprette en Hudl Silver-konto. Det finnes en rekke andre alternativ, og disse er tildels basert på om man er identifisert som en klubb eller et skolelag. Som klubb-lag er det mer tenkt på såkalt ‘youth football’, og i mine øyne er det mer fornuftig å sette seg opp som om man var et skolelag slik at man kan opprette en Silver-konto slik den fungerer for skolelag. Denne gir et vidt spekter av muligheter, som i grove trekk gjengis her:

En Silver-konto koster pr. dags dato $800 USD årlig, det vil si rundt 6.800,- norske kroner med dagens kurs. Det er viktig å være klar over at man da kan ha opp til 4 (var 2 før) lag knyttet til den kontoen. Den vil altså dekke både senior, U19, U17 og U15 om man har det. Det går også an å gjøre kreative løsninger som sprer kostnaden, men da bør man nok gå for en av de dyrere pakkene for å sørge for at det er plass til nok trenings- og scout-film.
Som et eksempel kan det nevnes at det finnes tilfeller hvor lag -som 4 norske klubber har gjort- deler en konto sammen. F.eks. deler Haugesund Hurricanes, Lura Bulls, Tønsberg Raiders og Åsane Seahawks en Hudl Gold-konto. I praksis opplever lagene dette som separate konti fordi det ikke er tilgang på tvers (heller ikke for de med administrator-rettigheter på lagnivå), og den eneste ulempen er at antallet timer film fra trening- og scout-video er en fjerdedel. På den annen side: Kostnadene er en fjerdedel også… Dermed koster Hudl Gold rundt 3.500,- kroner istedenfor 14.000,- kroner for de respektive klubbene som er med i et slikt samarbeid.
Det kan også nevnes at man via å bruke en del av Hudl sine funksjoner får utvidet antallet timer trenings- og scoutfilm. For de nevnte lagene sin Hudl Gold-konto er dette nå totalt 60 timer (altså 15 på hver klubb) istedenfor 40 timer som pakken offisielt inkluderer.
Vær oppmerksom på at klubb-prisene er billigere ved første øyekast, men innholdet i pakkene er såpass begrenset sammenlignet med skolelags-pakkene at jeg ikke kan anbefale dem.
I tillegg til disse pakkene finnes det en ‘Play Tools’-pakke som gir muligheter for å lage playbook og mye i tilknytning til playbook. Denne løsningen koster litt ekstra, men er sterkt anbefalt og etterspurt av norske trenere som har testet funksjonene. I senere artikler vil jeg komme nærmere inn på Play Tools og andre konkrete funksjoner i Hudl.
Det kan også være verdt å nevne at man ved bruk av en såkalt ‘referral code’ fra noen som allerede bruker Hudl i dag, kan få 10% rabatt. Hudl har gjort en del endringer for håndteringen sin av det europeiske markedet nå i år, så jeg vet enkelte som har opprettet nye kontoer i år har fått beskjed om at Europeiske lag ikke får denne rabatten nå lenger, men det er verdt å påpeke at man skal ha den, så bør det kunne ordne seg 🙂 På siste side i powerpoint-presentasjonen nedenfor finner du en slik kode.
Presentasjon om Hudl fra Trenersamling 2016
Nedenfor finner du en presentasjon av Hudl som jeg ga under Trener- og Dommersamlingen i november 2016. Den gir deg et bredere spekter med eksempler på bruk av Hudl for norske lag, samt går mer i dybden på hva Hudl som selskap tilbyr av produkter: