Sean Payton’s playcalling-sheet

15.desember spilte New Orleans Saints mot Chicago Bears på Monday Night Football. I et kort øyeblikk zoomet en kameramann inn et sted han egentlig ikke skulle zoomet; nemlig på Saints-coachen Sean Payton sitt playcalling-sheet.

Det skjer fra tid til annen. En av våre lesere var observant, hadde mulighet til å spole tilbake på TiVo’en sin, og tok skjermbildet nedenfor:

WP_20141215_19_17_06_Pro

Slike playcalling-sheets har svært mange trenere med playcalling-ansvar (og ofte andre i trenerstaben også) med seg. De er til god hjelp når man skal holde rede på taktiske valg i løpet av en kamp; hva man har kjørt allerede, hva som fungerte/ikke fungerte, og så videre.

Noen holder seg blindt til slike, mens andre har det mer som en list til kan ta en avsjekk mot underveis. De finnes i et utall varianter, og avhenger stort sett av hva det enkelte lags playcaller er komfortabel med.

Som dette bildet fra en tidligere kamp viser, så vil det være noen forskjeller i et slikt oversiktsark pr. kamp, men ofte beholdes malen for hvor man finner hva – eller ihvertfall hvordan man har systematisert det hele:

Foto: Associated Press/David Richard
Foto: Associated Press/David Richard

Hvor irritert var Sean Payton over at ESPN sin kameramann filmet playcalling-sheeten hans? Ikke nevneverdig, som denne artikkelen belyser. Men han skulle helst sett at de ikke gjorde det.

Hvis du lurer på noe av ordbruken på playcalling-sheetet, så kan Brian Billick forklare deg via et eksempel:

Det er verdt å notere seg to ting rundt Billick sin forklaring ovenfor:

  1. Dette var kun et eksempel for å illustrere hvordan det kan se ut for treneren.
  2. Mange lag velger å bruke ett ord eller en mye kortere forklaring i det som skal repeteres som terminologien for lagets spillere (og assistenttrenere).

Hvordan dette kan se ut i Norge finner du noen eksempler på i vårt dokumentbibliotek.

Vinneren når det gjelder playcalling sheets heter Rob Ryan. Ikke på grunn av kompleksitet eller intellektuell superioritet, men kulhet:

buddy-rob-ryan-pats-steaks

Rob Ryan vinner alltid. Uansett om laget hans taper.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x