Dette er tredje og siste skriv i serien «Til den ferske treneren».
Første skriv til den ferske treneren (treningsplanlegging)
Andre skriv til den ferske treneren (øvelser på trening)
Fantastisk delingskultur
Vi er så heldige som amerikansk fotballtrenere, for mer eller mindre alle trenere som oppnår en eller annen form for suksess skriver bøker, holder foredrag, lager instruksjonsvideoer og lignende i ettertid for å spe på inntekten, eller for å «gi tilbake til sporten», som amerikanerne ofte sier. Resultatet er uansett en fantastisk delingskultur, hvor du fra hvor som helst i verden kan lære fra noen av de fremste trenerne kloden har å by på.
Det er også min erfaring at trenere i Norge stort sett er villige til å dele tips og triks og annen kunnskap – i alle fall om du selv er villig til å lette noe på sløret. Om det finnes en mer erfaren trener i din klubb eller om det finnes andre lag i nærheten av deg, kan du prøve å skaffe deg en mentor. Jeg har selv savnet å ha andre klubber nærmere egen klubb, og jeg har ofte tenkt at det hadde vært enklere å utvikle seg som trener om jeg hadde hatt noen andre trenere i nærheten. Veien mot å bli selvlært er nokså lang, så jeg anbefaler at du går en annen vei om du kan.
Selv er jeg alltid åpen for å prate ball, så finn meg gjerne på Facebook (Sveinung Søberg Løfaldli). For ordens skyld: Jeg er den eneste i verden som heter det jeg heter.
Det beste i livet er gratis
Jeg har svidd av en del penger på ulike abonnementer i løpet av min tid som trener, og jeg kan faktisk ikke komme på et eneste abonnement som ikke har vært verdt pengene. Når det er sagt finnes det i dag utrolig mye god kunnskap tilgjengelig på YouTube, og fordelen med at man etter hvert selv får mer erfaring, er at man enklere kan sile ut det som ikke er relevant for deg og ditt system.
Du kan selv finne utallige gode foredrag ved å søke etter «football clinic» på YouTube. Du kan også oppsøke enkelttrenere som regelmessig deler av sin kunnskap gjennom plattformen. Ett eksempel på en slik trener er Ron McKie.
Oppdag det du ikke kan
Mang en spiller ser på seg selv som en forsvarsspiller eller en angrepsspiller, eller kanskje enda mer spesifikt: en offensiv linjespiller eller linebacker. De fleste tidligere spillere oppdager samme problem om de omsider beveger seg over på trenersiden: Du kan ikke så veldig mye mer enn akkurat det du måtte kunne som spiller i din posisjon.
Det kan oppleves som overveldende å plutselig skulle oppdage alt du ikke kan, men ikke vær redd; bare ta tiden til hjelp.
Ett tips kan være å ta den ledige tiden i ferier til hjelp. Ofte hadde jeg som mål å bli betydelig mer kunnskapsrik innen ett tema i løpet av én ferie. Tidlig i trenerkarrieren ville temaet være bredt. Eksempel: «offensiv linje», mens etter hvert som jeg kunne mer om alt ble temaene stadig snevrere. Eksempel: «teknikk i dobbeltblokkering med mål om horizontal displacement».
Avsluttende ord
«Hvorfor det?» spør fireåringen, som om det er hakk i plata. Du bør også gjenoppdage din indre fireåring om du skal utvikle deg mest mulig som trener.
Når du lærer noe i løpet av et trenerseminar på YouTube bør du spørre: Hvorfor? Om du selv ikke kan svare på spørsmålet har du oppdaget noe du ikke kan, og med det har du også oppdaget hva du bør lete frem informasjon om.
Av og til vil du nok oppleve at et trenerseminar går over hodet på deg. Det er, helt enkelt, fordi avstanden er for stor mellom det du allerede kan og det du prøver å lære deg. Finn et enklere tema, lær mer og kom tilbake til det vanskeligere innholdet når du har mer kunnskap og mer erfaring.
Lykke til!