Amerikansk fotball i Studentlekene 2015 – en oppsummering

Som nevnt i flere artikler her på siden ble det arrangert collegeturnering i amerikansk fotball i Trondheim forrige helg. Selve arrangementet er en del av Norges Studentidrettsforbund sine årlige Studentleker som ble avholdt første gang i 1999. Siden 2010 har dette blitt et årlig arrangement, og amerikansk fotball har gjort sitt inntog ved flere utdanningsinstitusjoner de siste årene.

Vertsklubben, som lesere av denne siden kjenner til, NTNUI Nidaros Domers, har eksistert i en årrekke. De har vært tilknyttet universitetet i mer enn ti år og rekruttert primært fra studentmassen i Trondheim, men de har alltid hatt fokus på konkurranser på nasjonalt nivå. I forrige uke var det imidlertid Studentlekene som var fokus, og det betalte seg etter en jevn og spennende finale:

 

De senere år har fotballmiljøet i Trondheim derimot fått ikke bare ett, men to ekstra skudd på stammen, og det i form av studentlag. Linjeforeningen for industriell økonomi, Janus, har sitt eget amerikanske fotballag under navnet Pandemics. I tillegg har BI Trondheim og deres idrettsforening mønstret et mannskap ved navn Cleavers. Disse to lagene har deltatt i den lokale ni-manns høstligaen, Domers Football League (DFL). Og de har selvsagt vært en faktor å regne med når det avholdes studentkamper og turneringer.

I tillegg fikk trønderhovedstaden besøk av to vestlandslag. NHHI stilte med sitt rutinerte lag, og UiSi hadde sendt oppover sitt nyoppstartede Team HyTech. Noe overraskende at det ikke har utviklet seg et miljø for studentfotball i Oslo (som de fleste vet hadde Oslo Vikings et samarbeid med OSI), men det kan kanskje forklares av det store antallet lag i området og at det finnes fotball på alle nivåer der fra før.

sl10

Studentidrett generelt er ikke like utbredt i Norge som i andre land, da vi nordmenn foretrekker klubber som stort sett er åpne for alle. Dette gjør at klubbfotballen i Norge står mye sterkere i rekrutteringen enn studentfotballen, og det er lite trolig at dette endrer seg.

Studentfotball har derimot en viktig funksjon, og det er å være et lavterskeltilbud til personer som kanskje ikke hadde tatt på seg hjelm og pads hadde det ikke vært for det samholdet og miljøet de har i sitt studentlag. Disse opparbeider en forståelse og en kjærlighet for sporten – jeg kan si at under Studentlekene var det ingen av de som ble skadd som ville av banen i det hele tatt – som sprer seg rundt om i landet, og på lengre sikt kanskje åpner for større deltakelse i de nasjonale seriene.

sl7

Det er fortsatt en lang vei å gå, men kanskje, en gang i fremtiden kan det spilles en nasjonal studentliga om heder og ære for sitt studiested, og skryterettigheter overfor alle i linjeforeningen (For de uinnvidde, en linjeforening er en forening eller klubb som tilhører en spesifikk studieretning eller en spesifikk skole). Det som er helt sikkert er at studentfotballen har kommet for å bli i Norge, og det er ingen tvil om at det er mye talent gjemt bort på høyskoler og universiteter i det ganske land.

 

  • For vår første sak om Studentlekene 2015 og college-fotball i Norge, se her.
  • For vår sak om resultatene fra første dag av turneringen, se her.
  • For vår sak om resultatene fra andre dag av turneringen, se her.
  • For vår sak om resultatene fra tredje dag av turneringen, se her.
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x