Dommerspalten 10. september 2015

Pasningsspill er en viktig del av amerikansk fotball, og for mange tilskuere er en kamp som inneholder gode pasninger svært severdig. Som man kanskje vet har den offensive linja noen begrensninger hvor de kan være på et pasningsspill. La oss se på hva reglene sier om dette.

Aller først må vi ha i tankene at det som blir beskrevet nedenfor gjelder en pasning framover. Husk også at en sidelengs pasning er per regel en bakoverpasning, og er da heller ikke dekt av det som er nedenfor.

Vi må også ha klart for oss hvem som i utgangspunktet har lov til å berøre en lovlig framoverpasning. De kalles berettigede mottakere. Det er:

  • Alle spillere på det forsvarende laget.
  • Alle backer på det angripende laget, hvis de har et nummer som ikke er mellom 50-79.
  • De to ytterste spillerne på linja, hvis de har et nummer som ikke er mellom 50-79.

Resten av spillerne, som i praksis vil si de 5 offensive linjespillerne center, guarder og tackler, kalles uberettigede mottakere.

  • Noen ganger setter et lag inn en back med «feil» nummer (50-79). Enten for å styrke blokkingen eller for å styrke løpingen. Det forsvarende laget bør da vite at den personen ikke kan ta imot en framoverpasning.
  • Det hender også at det angripende laget stiller seg opp feil. Som oftest er det en receiver som skulle stilt seg opp av linja (back) som har stilt seg opp på linja (linjespiller). Da «låses» ofte tight-enden, dvs. han er ikke ytterste spiller på linja og er en uberettiget mottaker. Et godt forsvar klarer å lese dette.

En aktuell regel er IFAF R-7-3-10:

Ingen opprinnelig uberettiget pasningmottaker kan være eller ha vært mer enn tre yards forbi den nøytrale sonen inntil en lovlig framoverpasning som krysser den nøytrale sonen har blitt kastet.

Begrensningen som gjelder for de uberettigede spillerne er altså 3 yards, og den gjelder inntil pasningen har blitt kastet. I det ballen har forlatt hånden til quarterbacken er det altså fritt fram for alle hvor man beveger seg.
Legg merke til at begrensningen kun gjelder hvis pasningen krysser den nøytrale sonen. En typisk «screen»-pasning, altså et spill som er laget slik at pasningen ikke skal krysse den nøytrale sonen, er ikke berørt av regelen.

Men her er en liten tvist: Definisjonen av at en pasning krysser den nøytrale sonen er at ballen må være uberørt før den krysser sonen. Det vil si at om pasningen tippes, for eksempel av en defensive linjespiller før ballen kommer forbi den nøytrale sonen, så har pasningen ikke krysset den nøytrale sonen, selv om ballen fysisk gjør det. Så på en slik berørt pasning forsvinner ovenstående regel, på samme vis som regelen om pasningsinterferens forsvinner etter en berøring av ballen.

Straffen for en uberettiget mottaker nedover spillefeltet er 5 yards fra forrige punkt.
Straffen for at en uberettiget mottaker forsettelig berører en pasning er tap av forsøk, dvs. man behandler spillet som en ufullstendig pasning.

Merknader:

  • For noen år siden var grensa 0 yards forbi den nøytrale sonen. dvs. de uberettigede linjespillerne kunne ikke bevege seg framover i det hele tatt.
  • Lignende regel finnes også i NFL, men der er grensa på 1 yards, og den inkluderer en quarterback som står rett bak centeren, siden han i NFL er en ulovlig pasningmottaker.
Bulls vs Vikings 2015 semifinals-054
Foto: Kristoffer Andreassen

En sak er hvor de uberettigede spillerne har lov til å være, en annen sak er hva de har lov til å gjøre. Begynner de å blokke innenfor det 3-yards-området de har lov til være forbi den nøytrale sonen er det stor sjanse for at de begår offensiv pasningsinterferens. Hovedregelen for offensiv pasningsinterferens er at det angripende laget ikke kan blokke noen forbi den nøytrale sonen, men disse uberettigede linjespillerne har ett unntak: Nemlig om en slik spiller umiddelbart etter snappen, og innenfor 1 yards forbi den nøytrale sonen, oppsøker kontakt mot en motspiller. Denne kontakten kan fortsette opptil 3 yards.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x