Dommerspalten 13. august 2015

«5 yards straff» annonserer hoveddommeren, neste gang kanskje «15 yards straff». At straffen for regelbrudd i amerikansk fotball i hovedsak består av at ballen flyttes et visst antall yards på banen til fordel for det forulempende laget er vel noe som fort læres av de som ser på. La oss se litt på filosofien bak disse yardstraffene.

MaxEmanuelson_J9R7808
Foto: Max Emanuelson

I regelboken er det over 100 forskjellige regelbrudd det er mulig å begå, og de fleste av dem har en yardstraff forbundet med seg. Yardstraffene kan i hovedsak deles inn i tre kategorier: 5 yards, 10 yards og 15 yards.

5-yards-regelbruddene

Disse regelbruddene er i hovedsak ufarlige tekniske regelbrudd uten kontakt med motstander slik som tjuvstart, offside, ulovlig formasjon, ulovlig innbytte, forsinkelse av spillet osv. De regelbruddene som oftest forekommer er i hovedsak de som skjer før eller ved snappen.

10-yards-regelbruddene

Disse regelbruddene er også i utgangspunktet ufarlige, men de skjer i kontakt med en motstander eller ballen. Eksempel på disse regelbruddene er holding og annen ulovlig bruk av hender, blokkering i ryggen og ulovlig sparking av ball eller ulovlig slag på ball.

15-yards-regelbruddene

Mange av disse regelbruddene er farlige for en motstander, og de kalles også for personlige regelbrudd («personal fouls»). Eksempler er hjelmgrep, ulovlige lave blokkeringer, sakseblokkering, klipping, røffing mot passer, targeting osv.
Straffen for de regelbruddene som kategoriseres under Usportslig oppførsel er også 15 yards.
Felles for de personlige regelbruddene og usportslige oppførslene er at hvis de blir begått av det forsvarende laget får det angripende laget automatisk første forsøk.
Nedenfor kommer litt mer om personlig regelbrudd versus usportslig oppførsel.

Det finnes også noen få regelbrudd som straffes med (opptil) 15 yards uten at de er ansett som personlig regelbrudd eller usportslig oppførsel, og de to vanligste er sparkemottaksinterferens og pasningsinterferens.

Merknader:

  • Yardstraff er som nevnt den vanligste straffen i amerikansk fotball, men det finnes andre også, gjerne i kombinasjon med yardstraff. Eksempel:
    • Tap av forsøk, altså at forsøket ikke gjentas.
    • Laget må bruke en av sine timeouter.
    • Det trekkes 10 sekunder av kampklokka.
    • Utvisning.
  • Noen regelbrudd har forskjellig yardstraff mellom College og NFL. Og i NFL kan en yardstraff være mer enn 15 yards for pasningsinterferens på det forsvarende laget. Siden sesongen i USA snart starter kan det være kjekt med litt oppfriskning fra en tidligere dommerspalte.
MaxEmanuelson_J9R6479
Foto: Max Emanuelson
Personlig regelbrudd versus usportslig oppførsel – utvisning

Når man snakker med spillere og trenere, ja til og med andre dommere, kommer det fram at disse to begrepene blandes litt om hverandre, og at man egentlig ikke vet forskjellene mellom dem. Men det er noen svært viktige forskjeller, og det er viktig at man vet hva som er hva.

Først en liten tommelfingerregel, som (dessverre) har noen unntak:
Personlig regelbrudd er et regelbrudd med kontakt mot en motstander, se listen som er nevnt ovenfor.
Usportslig oppførsel er et regelbrudd uten kontakt, for eksempel munnbruk, kroppsgester, ulovlig eller annen overdreven feiring og lignende.

Hva er så koblingen med utvisning?
Det er ikke automatisk utvisning for et personlig regelbrudd (unntak targeting), men hvis regelbruddet anses som grovt («flagrant») er det utvisning. Grovt personlig regelbrudd er definert som et regelbrudd så ekstremt eller forsettelig at det setter en motstander i fare for alvorlig skade.
Det betyr at mens en spiller kan begå mange personlige regelbrudd under en kamp uten å bli utvist, kan en annen spiller bli utvist på sitt første personlige regelbrudd hvis det er grovt.
Når det gjelder usportslig oppførsel er det annerledes. Der sier regelen at en spiller er automatisk utvist ved sin andre usportslige oppførsel i kampen, uavhengig av om de er grove eller ikke. En spiller kan også bli utvist på sin første usportslige oppførsel hvis den anses som grov.

Som vi ser er det svært viktig at man vet forskjellen mellom et personlig regelbrudd og en usportslig oppførsel, for selv om begge har 15 yards som basisstraff er de svært ulike hverandre når det kommer til utvisning. Det er nå også blitt vanlig at hoveddommeren annonserer at det er en spillers første usportslige oppførsel i kampen som en ekstra påminnelse om dette.

Unntaket for tommelfingerregelen kontakt/ikke kontakt er det man gjerne kaller «chicken fighting». Typisk situasjon er to spillere som fortsetter å knuffe på hverandre godt etter at spillet er over. Før var dette personlige regelbrudd, og ble de flagget så slo straffene hverandre ut siden det var på hvert lag. Det vil si at i praksis ble ingen spillere/lag straffet, og disse situasjonene kunne vare kampen gjennom. Dette så NCAA seg lei av, det så blant annet ikke bra ut på TV, så disse regelbruddene ble omdefinert til usportslig oppførsel. Så selv om yardstraffene fortsatt vil slå ut hverandre hvis det er på spillere på begge lag så vil man automatisk bli utvist andre gangen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x