Dommerspalten 24. desember 2015

Her kommer svarene til spørsmålene fra forrige ukes dommerspalte. De fire spørsmålene er innom flere regler, og derfor presenteres flere av dem også.

Forrige ukes dommerspalte besto av 4 spørsmål. De to første spørsmålene handlet om frispark («free kick»), det vil si de sparkene som starter en omgang, og som kommer etter et ekstrapoengforsøk, etter et field goal, eller etter en safety. (De fleste sier avspark («kick off») om dette, men et frispark og et avspark er faktisk ikke helt det samme i reglene, men den lille forskjellen utgjør ikke noe i praksis for denne spalten.)

Noen regler angående frispark:
 • Det er et regelbrudd hvis et frispark går ut av spillefeltet uberørt av det mottakende laget.
  • Spillefeltet er den delen av banen fra mållinje til mållinje. Går ballen ut i målsonen er det en Touchback.
 • Det sparkende laget har ikke lov å berøre ballen før
  • enten ballen har berørt en motspiller (her spiller ikke 10 yards inn),
  • eller ballen har gått minst 10 yards fra der det ble sparket fra (og forblir minst 10 yards nedover),
  • eller etter at ballen har berørt noe etter 10 yards (spiller, dommer, bakken). På dette siste punktet spiller det ingen rolle om ballen spretter tilbake til mindre enn 10 yards fra der den ble sparket fra, det sparkende laget kan nå berøre ballen.
 • Berøres ballen for tidlig av det sparkende laget så er det ikke et regelbrudd, men en forseelse som kalles en ulovlig berøring.
  • Det mottakende laget kan velge å ta ballen der det sparkende laget ulovlig berørte ballen. (Unntatt hvis det skal måles ut et regelbrudd fra under spillet.)

Regelbruddet som kalles «Frispark utenfor spillerfeltet» er ganske spesielt i amerikansk fotball da det har flere alternativer på straffen. Det mottakende laget velger selvsagt det som er best for dem. Alternativene er:

 • Omspark med 5 yards straff.
 • Få ballen 30 yards fra der det ble sparket fra.
 • Få ballen etter 5 yards straff fra der ballen gikk ut av banen.

Vanligvis skjer et frispark fra det sparkende lagets 35-yardlinje. Hvis ballen går ut på for eksempel 10 yards-linja vil ikke det tredje alternativet være et reelt valg, så da vil dommerne spørre dem om omspark eller få ballen på egen 35-yardlinje. Hvis ballen går ut på for eksempel 33-yardslinja vil ikke det andre alternativet være et reelt valg, så da vil dommerne spørre dem om omspark eller få ballen på egen 38-yardlinje etter 5 yards straff.

Da er vi klar til å ta fatt på Quiz 1:

Quiz 1

Alle alternativer er korrekte, men bare to av dem vil bli presentert til Lag B.
Første alternativ er korrekt fordi omspark med 5 yards straff er ett av straffealternativene.
Andre alternativ er korrekt fordi ett av straffealternativene er å få ballen 30 yards fra der det ble sparket fra.
Tredje alternativ er også korrekt fordi ett av straffealternativene er å få ballen 5 yards fra der den gikk ut.
Fjerde alternativ er også korrekt, siden hvis straffen avslås så får man ballen der den gikk ut. Dette vil i praksis aldri skje.

I praksis presenteres kun to alternativer til Lag B. Enten omspark eller det alternativet som gir dem gunstigst posisjon på banen. Her ville det vært alternativ 1 og 2.

Slag på ballen, noen regler:

Med et slag («bat») på ballen menes det i reglene et forsettelig slag på ballen eller å forsettelig å skifte ballens retning med en hånd/hender eller ei arm/ermer.

 • Alle som har lov til å røre en pasning har lov til å slå ballen i alle retninger.
  • Dette gjelder både på en framoverpasning, og en bakoverpasning som ennå ikke har truffet bakken.
 • Alle spillere har lov til å blokkere en punt eller et field goal-forsøk.
 • Alle spillere har lov til å slå andre løse baller på spillefeltet hvis de gjør det mot sin egen mållinje.
 • Det er ikke lov å slå andre løse baller i hvilken som helst retning i en målsone.

Da er vi klar til å ta fatt på Quiz 2:

Quiz 2

Rett svar: Alternativ C.

Det er en lovlig berøring av Lag A-spilleren siden ballen har gått mer enn 10 yards. Det er et lovlig slag på ballen av Lag B-spilleren siden han slår den mot sin egen mållinje. Og det er ikke et regelbrudd for frispark utenfor spillefeltet siden ballen er berørt av en Lag B-spiller. Ergo er det verken en ulovlig berøring eller regelbrudd på spillet og Lag B får ballen der den gikk ut. Et spark som går ut av banen av Lag A tilhører alltid Lag B.

Foto: Tommy Thordarson
Quiz 3

Rett svar: Alternativ A og D.

Begge alternativene presenteres til Lag B som da velger hva de ønsker. Faktorer som kan være med å bestemme hva de velger er stillingen i kampen og gjenværende tid.

Ulovlig sparking av en ball, som dette regelbruddet er, har følgende straff: 10 yards og tap av forsøk («loss of down»). Det vil si at selv om straffen aksepteres skal ikke forsøket gjentas. (Det er alltid ulovlig å forsettelig sparke en løs ball.)

Hvis Lag B avslår straffen står spillet, som da er en Safety siden Lag A er skyld i at ballen er død bak sin egen mållinje.
Hvis Lag B aksepterer straffen måles den ut fra regelbruddspunktet A-6 (det blir halvparten av distansen til mållinja), og tap av forsøk. Altså kan ikke Lag A gjenta 4. forsøk, og da har de ikke flere forsøk igjen, så da går ballen over til Lag B.

«Rene hender» («Clean hands»)

Hovedregelen når begge lag gjør regelbrudd under spillet er at straffene slår ut hverandre og forsøket spilles om igjen. Dette gjelder uansett hvor mange regelbrudd det er på hvert lag og hvilke typer det er. (Dette er forskjellig fra NFL som har en 5/15-regel.)

Men det finnes noen unntak til denne hovedregelen, og ett av de mest vanlige er det som kalles å ha «rene hender». Det vil si at hvis det laget som sist får ballen ikke har gjort regelbrudd før de fikk den til slutt, kan de avslå at straffene slår ut hverandre, og beholde ballen etter utmåling av sitt eget regelbrudd.

Da er vi klar til å ta fatt på Quiz 4:

Quiz 4

Rett svar: Alternativ A og D.

Her kan Lag B velge at straffene slår ut hverandre og omspill, eller at de beholder ballen etter utmåling av sitt eget regelbrudd. Det vil si de avslår Lag As straff for å beholde ballen selv. Hadde Lag B gjort et regelbrudd før de fikk tak i ballen hadde kun omspill vært en mulighet.

Vanligvis presenteres ikke disse valgene til Lag B da de selvsagt vil ha ballen. De få gangene som alternativene likevel presenteres er hvis Lag B må starte med ballen veldig nære sin egen mållinje, noe man noen ganger ikke vil.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x