Dommerspalten 6. august 2015

Foto: George Gojkovich/Getty Images

I en rolig periode for norsk amerikansk fotball ser vi på et punkt som ikke har med tradisjonelle spilleregler å gjøre, men for en som er interessert i amerikansk fotball kan være kjekt å vite om.

Noe som ofte er godt synlig når man ser kamp på TV fra USA er bruken av «Instant Replay», altså videodømming under kampen. Dette har vi nok som kjent ikke i Norge. Men betyr det at trenere ikke kan bestride på noe under kampen på kamper uten videodømming? Nei, de har muligheten til det som kalles «Head coach’s conference», men ikke på så mye.

Først litt om hovedtanken (unntak finnes) for hvilke dommeravgjørelser som en trener kan «challenge» (utfordre/klage på) med «Instant Replay»:

 • Dommeravgjørelser på objektive situasjoner som kan bekreftes eller omgjøres på video kan klages på, eksempelvis:
  Var pasningen framover eller bakover?
  Var Quarterbacken forbi den nøytrale sonen før han kastet ballen?
  Var ballbæreren nede før han mistet ballen?
  Krysset ballen mållinja?
  Tråkket ballbæreren på sidelinja?
  Ble pasningen tatt imot?
  … og lignende…
 • Dommeravgjørelser på situasjoner hvor skjønn spiller inn kan ikke klages på, eksempelvis:
  Holding.
  Blokkering i ryggen.
  Røffing av passeren.
  Tjuvstart.
  … og lignende…

Dette var en overfladisk og rask innføring i videodømming. Så over til «Head coach’s conference».

Instant replay illustration 02

Head coach’s conference

En spiller, innkommende innbytter eller en hovedtrener kan be om en hovedtreners konferanse med hoveddommeren hvis treneren mener at en regel har blitt håndhevet feil.

Så hva innbefatter dette? Ingenting av det som er nevnt ovenfor under videodømming. Selv de objektive situasjonene kan det ikke klages på da det ikke finnes noen mulighet til å se dem igjen.
Derimot selve håndhevelsen av for eksempel et regelbrudd kan det klages på hvis hovedtreneren mener at det er gjort feil. Dette kan for eksempel være:

 • Straffen ble målt ut 15 yards istedenfor 10 yards.
 • Straffen ble målt ut fra feil sted.
 • Straffen skal/skal ikke være med tap av forsøk.

Andre situasjoner som kan komme under håndhevelse er:

 • Hovedtrener er ikke enig i hvilket forsøksnummer det er.
 • Ballen har blitt lagt på feil sted etter for eksempel en Touchback eller etter et mislykket Field Goal.
 • Hovedtreneren er ikke enig i skåren som står på tavla, eventuelt opplyses om av en dommer, eller hovedtreneren er ikke enig i antall timeouter et lag har igjen. Men som oftest løses dette uten en formell konferanse.

En ønske om en konferanse må fremsettes før ballen snappes eller sparkes for neste spill, eventuelt før slutten av andre eller fjerde periode. Dette er generelt, har ballen blitt lovlig snappet eller sparket igang på neste spill kan i hovedsak ingenting gjøres om igjen. Så ble straffen målt ut 10 yards istedenfor 5 yards kan dette nå ikke gjøres om. (Unntak er naturlig nok om forsøksindikatoren anga feil forsøk eller lignende.)

Kommer dommerne fram til at de skal gjøre om det de har gjort på banen etter en slik konferanse med hovedtreneren så gjøres det, og spillet settes i gang igjen. Om kampen filmes eller det finnes en dommerobservatør på kampen vil dette spille inn på deres evaluering, se litt om dommerevalueringer i merknadene nedenfor.

Om dommerne ikke gjør om det de har gjort etter en slik konferanse trekkes laget en av sine timeouter. Om hovedtreneren vil ha hele timeouten får han da den.
Om laget ikke har flere timeouter igjen straffes laget med en «forsinkelse av spillet»-straff som er 5 yards.

Det er ingen begrensninger på hvor mange slike konferanser et lag kan be om i løpet av en kamp.

Merknader:

 • Selv om vi ikke har videodømming under kampen brukes video av kamper til evaluering av dommere etter kampen.
 • Alle Eliteseriekamper skal filmes, og etter hver kamp gås filmen gjennom av DRU, og hver dommer evalueres før, under og etter hvert spill. (Så langt vinkelen og kvaliteten på filmen tillater det.) Etter hver kamp får hver dommer en poengsum.
 • Kampvideoen brukes til opplæring på alle nivåer, og en dommers resultat gjennom sesongen spiller inn på muligheten for sluttspillkamper og finaler.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x