I del 2 fortsetter vi å se på regler som ikke så ofte kommer til anvendelse eller som ikke er så kjente.
Visste du at det er lov å…
…snappe ballen for hvem som helst?
Ballen må selvfølgelig ligge mellom midtsonemerkene når den snappes, men det finnes ingen regler som sier noe om hvem som har lov å snappe den. Reglene bryr seg altså ikke om hvilket nummer denne spilleren har, eller om han spiller center, tight end eller noe annet. Regel 7-1-4-a.
…ikke snappe ballen mellom beina?
Reglene sier at ballen må snappes bakover, men ikke at den trenger å snappes mellom beina. Den kan altså godt snappes f eks skrått til siden – det teller også som bakover. Men man må huske at ballen må snappes i én jevn bevegelse bakover og at man ikke får løfte opp ballen før bakoverbevegelsen starter, heller ikke bevege den forover eller stå og holde på ballen etter bakoverbevegelsen har stoppet. Regel 2-27-8, 7-1-3-a,
…sparke ballen fra en tee etter en safety?
Etter en safety er det laget som ga opp poengene som skal sparke til det laget som fikk to poeng. Ofte ser man at ballen puntes på et frispak etter safety. Det er fullt lovlig etter en safety, men det er ikke påkrevet. Mange vet ikke at det sparkende laget velger selv og man kan godt velge å sparke ballen fra en tee, som på et vanlig avspark. Man trenger ikke melde til dommerne hva man velger, det er bare å kjøre på. Regel 2-16-5-b.
…ta en kort lagtimeout?
Lengden på en lagtimeout er vanligvis maksimalt 1:30. Selve timeouten er på 60 sekunder. Så gir hoveddommeren varsel om at ballen erklæres klar for spill om 5 sekunder, og så starter spilleklokken på 25 sekunder (60+5+25) og da kan ballen snappes. Men laget som tar en lagtimeout kan velge å korte ned timeouten til en 30-sekunderstimeout. Da kortes de første 60 sekundene til 30. Totalt blir en sådan timeout på maksimalt 60 sekunder (30+5+25) og ballen kan da snappes etter 35 sekunder. Dette kan være et klokt taktisk valg når man kun ønsker å stoppe klokken uten å ha en huddle med coachen eller å gi motstandere ekstra tid til å snakke sammen.
Det er hovedtreneren på det lag som tar timeouten som kan velge dette. Dersom denne ønsker en 30-sekunderstimeout må han umiddelbart etter dommerne godkjenner timeouten gi tegn om dette til dommerne. Tegnet er å berøre sine egne skuldre med hendene (ser ut som dommertegn 16 i regelboken), men det er smart å si noe også.
Visste du forresten at det angripende laget ikke kan snappe ballen før det forsvarende laget er klart til å spille etter en timeout, selv om det er blåst klar for spill? Men går spilleklokken ut når man venter på det forsvarende laget, så er det dem som straffes for forsinkelse av spillet. Regel 3-3-7-a, 3-3-7-c, 3-4-2-b-3.
…stille opp med hvilke nummer som helst på scrimmagelinjen?
Som regel må det angripende laget ha fem spillere på linjen med nummer fra 50 til 79 (tre spillere om man spiller 9-mannsfotball). Men det finnes én situasjon der man kan stille opp med spillere med hvilke nummer som helst – og det er når man stiller opp i det som heter scrimmagesparkformasjon. Hva slags formasjon er dette? For det første må det stå en spiller minst 7 yards dypt bak scrimmagelinjen, for det andre må det ikke være noen som står i en posisjon for en hånd-til-hånd-snap. Og til sist, men helt avgjørende – det må være tydelig at det kan komme til å bli en punt eller et field goal-forsøk (men det trenger ikke faktisk bli et spark). Om man oppfyller de tre kravene så kan man bruke hvilke spillere som helst på linjen.
Men man må notere seg at når man har stilt opp på en sådan måte, så kan man ikke skifte til en formasjon som gjør at en spiller som stilte opp med «feil» nummer som en indre linjespiller (på linjen, men ikke ytterst) plutselig ender opp lengst ut på linjen (som en «end»). Vanskelig å forstå det siste? Bare still opp i en scrimmagesparkformasjon med hvilke nummer som helst og la vær å skifte, så er du trygg. Husk også at en spiller som står på linjen, men ikke lengst ut på en av endene, aldri kan være en berettiget mottager av en foroverpasning uansett hvilket nummer han har. Regel 7-1-4-a-3, 7-1-4-a-5.
…stille opp i angrep med spillere med nummer 50 – 79 hvor som helst?
Regelen vi nettopp så på omhandlet muligheten til å stille opp med hvilke nummer som helst på scrimmagelinjen, et unntak fra det vanlige kravet om å ha minst 5 spillere (3 i 9-mannsfotball) nummerert 50 – 79. Vanligvis fins det altså et minstekrav, men finnes det noen øvre begrensning på hvor mange spillere med 50 – 79 man kan stille opp med? Selvfølgelig kan man ikke stille med fler enn 11 (eller 9) spillere, men kan man stille opp med f eks nummer 50 som running back? Det kan man godt, faktisk er det helt lovlig stille opp med kun spillere mellom 50 – 79, uansett posisjon.
Men er det smart? Nei, som regel ikke. Husk at en spiller på det angripende laget som er nummerert 50 – 79 ikke er en berettiget pasningsmottaker uansett hvor han stiller opp. Det betyr at han ikke en gang lovlig kan berøre en foroverpasning. Og dersom en pasning ble kastet forbi den nøytrale sone under spillet, så kan han heller ikke løpe mer enn 3 yards forbi den nøytrale sone før ballen er kastet. Men om du vil ha litt ekstra tyngde på et løp opp i midten, og din nummer 70 er den tyngste du har, så kan du godt sette ham inn som full back og mose på! Du kan også kaste en bakoverpasning til ham, en sådan kan hvem som helst ta. Regel 7-1-4-a-3.
Dette var den siste av to deler i denne korte artikkelserien. Den første finner du her. Dommerspalten fortsetter dog som vanlig, og vi oppfordrer Amerikansk Fotballs lesere til å sende inn forslag på temaer eller regler man ønsker å lære mer om!