Linjemenn er ofte mangelvare innen amerikansk fotball i Norge. Samtidig går det mange ungdommer rundt med en del mer vekt på kroppen enn det samfunnet rundt dem kan gi inntrykk av at passer for idrettsorientert ungdom. Mange kan ende opp med å bli sittende hakket mer i ro foran en skjerm enn det som kan være heldig.
Det var en del av utgangspunktet når Åsane Seahawks startet opp et rekrutteringsprosjekt som har blitt hetende «Stor og Sterk», hvor fokuset var på å få stillesittende ungdom på prøvetreninger for å oppleve hva amerikansk fotball har å tilby. Som Trygve Talhaug hos Åsane Seahawks informerer oss om:
Her i Åsane planlegger vi å sparke i gang prosjekt «Stor & Sterk» igjen. Sist jobbet vi med bla senter for ungdom med overvekt. Denne gangen har vi kontakt med helsesøstre og noen primærleger. Signalene går ut på at Frisklivsentralen er med.
For å presentere prosjektet har Åsane Seahawks laget en artikkel som er sendt til forskjellige interessenter i egen region. Den artikkelen består hovedsaklig av et intervju med en av spillerne deres som kan stå som et eksempel på hvordan mennesker som er større enn normalen kan passe godt inn og vise seg å være flotte idrettsutøvere. Den spilleren er 17 år gamle Jonas Eid Bratholmen, som har tatt steget videre til USA og high school-fotball. Vi gjengir artikkelen i sin helhet nedenfor:
Jonas startet med amerikansk fotball i Seahawks, nå spiller han på High school i USA
Vi intervjuer Jonas Eid Bratholmen (17) via Skype, han er en av våre egne, men er geografisk langt borte, i South Dakota. Foruten ett spennende år som utvekslingsstudent er han en viktig utøver på det lokale laget i amerikansk fotball, Mobridge – Pollock Tigers. Når han lar seg intervjue, er det for å fortelle sin historie om det å være ny i et idrettslag, naturlig stor og sterk, størst på laget.
Ny på trening
Da Jonas var 14 dukket han opp på prøvetrening med Åsane Seahawks juniorlag for ungdom under 15 år, og åpen og positiv som han var, ble han en del av gjengen fra første trening. Ja, det husker jeg godt, ler Jonas. Jeg kunne ingenting om sporten, og gjorde hele tiden det motsatte av hva treneren ville, men det var den kuleste trening jeg noen gang har vært på. Alle tok veldig godt imot meg, og det eneste stedet jeg hadde vondt etter min første trening var i hånden, fordi jeg hadde fått så mange highfives. 🙂
Etter kun 2 uker på laget skulle vi debutere mot Lillestrøm Starfighters, så læringskurven var bratt i starten.
Skadet
Året etter oppsto det som ofte hender i idrett, en skade setter stopper for aktiviteten. I Jonas tilfelle var det knærne som kranglet. I en periode på 7-8 måneder var han avhengig av krykker. Vårsesongen var spolert, og det var nok flere som var usikre på om han i det hele tatt kom tilbake. Men tilstede var han, på nær sagt alle treninger kom han med de andre og ble tiden ut.
Her var Jonas muligens heldig som hadde engasjerte foreldre som kjørte ham fra Fana til Åsane to ganger i uken. Det er ikke lett å holde motivasjonen oppe når kroppen verker og ingen kan si når bedringen kommer. Jonas far Jarle, nikker bekreftende til det. Han brukte krykker lenge, sier han, og heiet fra sidelinjen.
Vi jobbet aktivt med å engasjere han i laget selv om han ikke kunne spille, slik at det ikke skulle bli for vanskelig å starte opp igjen. Han trente med fysio, brukte knestøtte og fikk god hjelp/smertelindring av akupunktur.
Ja, bekrefter Jonas fra andre siden av Atlanteren: Og når jeg begynte å trene igjen tok jeg det forsiktig i starten. Jeg ville ikke belaste for mye og gjorde alternative øvelser hvis jeg ikke kunne gjøre øvelsen resten av laget gjennomførte.
Høsten 2015 var Jonas tilbake for fullt, og fikk med seg den siste sesongen han kunne spille på U15. Han bidro både i angrep og forsvar fra sin faste plass på linjen.
Hva er det beste/verste med idretten du driver, og ville du anbefalt andre å prøve?
Absolutt, slår Jonas fast. Jeg vil i grunnen anbefale den til alle, men kanskje særlig til de som er “Stor & Sterk.” Mange blir bare sittende inaktive hjemme på rommet. Og det er de store og sterke folkene i fotball som er aller viktigst, etter min mening.
Slik reglene er kan man ikke spille fotball uten en senter, som er en posisjon som besittes av en stor og sterk utøver. Så for å kunne ha et konkurransedyktig lag er de avhengig av å ha oss store og sterke med i troppen.
Det verste med amerikansk fotball…
Jonas nøler litt før han svarer: Det verste er at det vil ta slutt en gang, ikke sant, vi kan ikke spille for alltid!
Landslaget og USA-opphold
Du ble invitert til samling med landslaget for U17 våren 2017, men avslo. Hvordan var det?
– Ja, jeg var tatt ut til en samling som skulle delta i Nordisk Mesterskap høsten 2017, men jeg hadde alt kommet inn på skole i USA, og det fristet mer. Muligheten for å oppleve en annen kultur og spille amerikansk fotball i et land der det virkelig betyr noe er en unik mulighet.
Å spille her er som å drive en helt annen sport. Utøverne tar dette veldig seriøst og jobber hardere på trening enn jeg er vant med. Alle spiller raskere, smartere og med mer styrke enn i Norge. Jeg ble tatt veldig godt imot her, og var en starter alt første trening. Jeg lærer hele tiden mye og blir bedre, men nivået som noen av disse folkene spiller på, er helt sykt. Men jeg har det gøy og er veldig glad for at jeg tok dette valget.
Kanskje jeg får en ny sjanse på landslaget når jeg kommer hjem, men nå er det her jeg spiller. Go Mobridge-Pollock Tigers!!!! avslutter Jonas med entusiasme.
Vi takker for intervjuet og forbindelsen brytes. Det er kjekt å vite at han har det bra, men det blir kjekt å få ham tilbake også. Da blir han, med sin erfaring, en stor ressurs i Seahawks junioravdeling, og trolig en viktig utøver også på senior.
Det handler ikke bare om fotball, det er så mye mer, om å være en god lagkamerat og et positivt forbilde, om å mestre og oppleve idrettsglede med laget sitt. Og Jonas er med på alt dette, og leverer 🙂
Vil du være med?
Seahawks viderefører Prosjekt “Stor & Sterk” i 2018. Fra 15 januar kan du delta en måned gratis på treningene til Åsane Seahawks hver Tirsdag og Torsdag fra 18.00 til 19.30. Du trenger å ta med drikkeflaske, fotballsko og vanlig treningstøy. Hjelm og store skuldre får du låne av oss.
Utøvere som spiller amerikansk fotball med oss, deltar også i nasjonal liga. Det betyr at i sesongen vil det bli noen lengre bussturer til andre byer i Norge. Vanligvis er de da borte i ca ett døgn. Det er mange timer på reise, men det blir etterhvert en naturlig del av aktiviteten. Ta gjerne kontakt for mer informasjon.