I går ble det klart hvordan det internasjonale amerikansk fotball-forbundet har seedet lagene frem mot B-EM som skal foregå i 2016. Kvalifiseringskampene vil gå høsten 2015, og et av lagene som er aktuelle, er Norge.
Nå har IFAF Europe, som er det internasjonale amerikansk fotball-forbundets avdeling i vår verdensdel, avgjort hvem som skal møte hvem i kvalifiseringen inn mot B-EM. Derav også Norge, som får gleden av å ta turen til Russland i sin kvalifiseringskamp!

La oss si det med en gang; det var ikke den beste motstanderen å få. Spania, Nederland og Tsjekkia hadde nok vært bedre i vår bok, men man kan ikke alltid få det man peker på. Nå er ikke Russland nødvendigvis sterkere enn de nettopp nevnte, men det er nettopp usikkerheten på hva man møter som utgjør den største forskjellen.
Et av de bedre europeiske landslagene -på sitt nivå- undertegnede har sett var U19-landslaget til Russland i 1999, mens de andre år har framstått ganske udugelige. Kort fortalt: Russland varierer etter hvem som er trenere, hvem som organiserer og hvem som har funnet ut at de skal prioritere landslaget.
Det er 8 plasser i B-EM. Italia og Storbritannia er automatisk kvalifisert som høyest rangerte lag, mens de 12 andre som vil delta, må ut i kvalifiseringskamper for å avgjøre de 6 siste plassene. Kvalifiseringskampene er som følger:
- Tsjekkia vs. Polen
- Serbia vs. Ungarn
- Sveits vs. Slovakia
- Nederland vs. Belgia
- Spania vs. Israel
- Russland vs. Norge
Kampene må spilles i tidsrommet 15.august – 31.oktober inneværende år. Norge har allerede en treningskamp mot Polen tidlig i september, så vi håper og tror at det tas hensyn til det og at kvalifiseringskampen går noen uker i etterkant.
Det er Russland som kommer til å være hjemmelag, og kampen må arrangeres i hovedstaden eller en by med internasjonal lufthavn. Da fremstår Moskva og St.Petersburg som de mest sannsynlige valgene i våre øyne.
Vi skal ta med at alle landene har en frist til 1.mai for å gi tilbakemelding som er bindende påmelding. Med andre ord kan lag trekke seg og endringer komme i begynnelsen av mai, men i IFAF Europe sin sak om emnet er det ganske tydelige indikasjoner på at det skal litt til før vi står foran et helt nytt oppsett.
Vi skal etterhvert komme tilbake til både det russiske landslaget, amerikansk fotball i Russland, og ikke minst våre tanker om kampen.
Russisk amerikansk fotball har ikke det beste ryktet, men skepsisen handler først og fremst om en del litt halvrare eiere (de har mini-oligarker også i amerikansk fotball der) og importspillere som har blitt utsatt for ymse i overkant spesielle opplevelser. Sportslig sett er det nok special teams-emner i Russland til at de fint kan hevde seg i europeisk målestokk når laget har en ledelse som strukturerer det hele. Så gjenstår det om landslaget Norge skal møte vil ha det 😉