Serieoppsett for våren 2017 er klart!

Nylig sendte forbundet ut serieoppsettet for de norske seriene våren 2017 til klubbene. Eliteserien, 1.divisjon, 2.divisjon og U17 har alle dermed fått fastsatt hvordan deres serier ser ut neste gang man har anledning til å delta i offisielt seriespill. I denne artikkelen kikker vi på hvordan det ser ut!

Vi har også omtalt serieoppsettet i Amerikansk Fotball Podkast, inkludert informasjon fra forbundet selv rundt en del av bakgrunnen for oppsettet – og tanker rundt det:

La oss se hvordan det ser ut i grove trekk først:

 • Seriestart er helgen 22-23.april, som er første helg etter Påsken 2017
 • Eliteserien, 2.divisjons og U17s første kamper er lørdag 22.april
 • 1.divisjon sine første kamper er søndag 23.april
 • Siste helg med grunnserie-kamper for Eliteserien og 1.divisjon er 24-25.juni
 • Siste helg med grunnserie-kamper for 2.divisjon og U17 er 17-18.juni
 • Kun Eliteserie-lagene er involvert i NM-sluttspillet for senior i år
 • U17 har sluttspill som leder til bronsefinale og NM-finale lørdag 1.juli
 • Hverken 1.divisjon eller 2.divisjon har noen form for sluttspill
 • NM-finalen for senior herrer går lørdag 8.juli

Generelt sett forstår vi etter å ha snakket med forbundet at det totale antallet kamper byr på en stor utfordring rundt om man har nok dommere til å gjennomføre oppsettet. Det er nok en god idé for klubbene å tenke på dommerrekruttering, og rekrutterer dommere som kan tenkes å legge ned en del innsats i å få dømt en god del kamper, for å sikre sitt eget serietilbud på sikt.

Antallet kamper versus antallet kamphelger er også en viss utfordring, og signalene fra forbundet er at man må seriøst begynne å vurdere muligheten for et seriespill som strekker seg over vår og høst med et sommeropphold. Flere lag i seriespill vil altså kunne gi den konsekvensen i de kommende årene!

Uansett; nå er det oppsettet for 2017 som foreligger. La oss så se på oppsettet for de forskjellige nivåene, med noen kommentarer under hvert av dem:

Eliteserien

Noen kommentarer til Eliteseriens oppsett:

 • Det er 6 lag i Eliteserien, mot 4 i 2016
 • Det er 7 kamper i grunnspillet, det vil si at en del av lagene har 4 hjemmekamper og 3 bortekamper, og en del har nødvendigvis 3 hjemmekamper og 4 bortekamper.
 • Det foreligger en feil i oppsettet som er sendt ut på nettopp hjemme vs. borte-kamper: I oppsettet (som er gjengitt som utsendt ovenfor) har Lura Bulls 5 hjemmekamper og 2 bortekamper, mens Eidsvoll 1814s har 2 hjemmekamper og 5 bortekamper. Dette er en feil, og slik vi forstår det er det kampen mellom de to 17.juni som flippes til hjemme for 1814s og borte for Bulls.
 • Det er ingen lag som har mer enn en frihelg på rad; dette er hensyntatt i oppsettet.
 • Lagene som har frihelg i første runde (Vikings og Bulls) møter hverandre i andre runde. Det betyr med andre ord at fordelen med å ha frihelg første runde (fordi man da har film av motstanderlaget i andre runde, mens de ikke nødvendigvis har film av laget som hadde frihelg) er balansert ut på det viset.
 • I utgangspunktet er det tilstrebet et oppsett hvor man har hjemmekamp etterfulgt av bortekamp. Samtidig har det vært mulig for lagene (i kjølvannet av at utkast til serieoppsett ble presentert på ledersamlingen) å bytte innbyrdes rundt dette for å gjøre justeringer mtp. hensyn de ønsker å ta. Vi forstår det slik at det er en viktig årsak til at Eidsvoll begynner sesongen med tre strake bortekamper
 • De fire beste lagene etter endt grunnspill går til semifinaler i NM.
 • Et lag i Eliteserien kan i år maksimalt oppnå 9 kamper i serie+NM, og minimum 7. Det sistnevnte forutsetter altså at man ikke blir blant de fire beste og dermed går til NM-sluttspillet. Det førstnevnte forutsetter at man blir blant de fire beste og går hele veien til NM-finalen.

 

1.divisjon

Noen kommentarer til 1.divisjon sitt oppsett:

 • Det er 5 lag i 1.divisjon 2017, mot 6 lag i 2016
 • Det er 6 kamper i seriespillet, hvor man møter enkelte lag to ganger, andre kun én gang.
 • Det er altså ikke noe sluttspill eller kvalifisering til NM. Laget som er øverst på tabellen etter kampene 25.juni er serievinner.

 

2.divisjon

Noen kommentarer til 2.divisjon sitt oppsett:

 • Det er 8 lag i 2.divisjon 2017, ned fra 9 lag i 2016
 • Det er to nye lag i divisjonen; Ålesund Phoenix og Kongsvinger Fortress som begge har sitt første år i noe som helst seriespill!
 • To klubber stiller med hvert sitt 2.lag på dette nivået: Begge de Oslo-baserte Eliteserie-klubbene stiller med et rekrutteringslag/2.lag/kall-det-hva-du-vil i 2.divisjon. Disse er i oppsettet ovenfor ikke benevnt som 2.lag, men med navnet vi normalt kjenner klubben under.
 • I 2.divisjon har man 6 kamper; man møter altså ikke alle motstanderne som er på samme divisjonsnivå
 • Det er ikke noen form for sluttspill for 2.divisjon. Ikke internt, og ikke i form av kvalifiseringskamper for de beste i 2.divisjon mot de dårligste i 1.divisjon

 

U17

Noen kommentarer til U17 sitt oppsett:

 • Det er 12 lag på U17-nivå i 2017, opp fra 11 påmeldte i 2016
 • De 12 lagene er fordelt på to puljer: U17 RØD og U17 HVIT. I oppsettet ovenfor fremgår ikke puljene.
 • Det spilles kamper innad i pulje, men også på tvers av puljene.
 • Det er tre lag som er helt ferske på alderstrinnet; Kongsvinger Fortress, Lura Bulls og Drammen Warriors. I tillegg er Kristiansand Gladiators tilbake etter å ikke ha vært i seriespill i fjor.
 • For lagene i begge puljer er det 6 kamper i grunnspillet.
 • De to beste fra hver av puljene går til sluttspill, som består av semifinaler etterfulgt av bronsefinale for de to lagene som taper semifinalene, og NM-finale for de to lagene som vinner semifinalene.

 

Oppsummert

Trolls og Vikings: Spiller 16.mai-kamp i 2017 også! Foto: Max Emanuelson

Du finner oppsettet ovenfor, men i løpet av en ukes tid eller så vil det også dukke opp på forbundets nettside. Det er sistnevnte sted det vil holdes oppdatert utover i året som kommer, og det finner du altså her.

I 2016 var det 30 lag som var i serieoppsettene for våren når disse ble presentert i desember 2015. I 2017 er dette antallet 31, hvorav 19 på seniornivå og 12 på U17. Det er altså på U17 at vi ser en vekst – senior er likt i antall.

De store spørsmålene er nok gjerne knyttet til om det fortsatt er 31 lag ved seriestart, og ved sesongslutt. I 2016 var det lag som falt i fra både før sesong og underveis, og slik sett vil det være en større vekst enn det kan se ut til på papiret hvis det fortsatt er 31 lag ved sesongslutt 8.juli.

Dommersituasjonen er verdt å følge med på…

Et annet stort spørsmål er det vi luftet innledningsvis i artikkelen: Vil dommersituasjonen bety at noen kamper må avlyses? Norge har en utfordring rundt antallet (89) dommere, også sammenlignet med naboland som f.eks. Sverige (ca. 250) og Finland (ca. 350). Nå  har riktignok de nevnte land flere lag, men også når man ser på antallet dommere pr. lag -altså et snitt- ligger vi lavere. Når antallet lag øker mer enn antallet dommere pr. lag, og særlig antallet dommere som påtar seg å dømme en sunn mengde kamper, så sier det seg selv at man når et metningspunkt. Nås det i 2017?

Antallet kamper økes eller holdes ved like fra 2016 om man ser på grunnspill. Topplagene i Eliteserien og 1.divisjon kunne riktignok oppnå et potensielt høyere antall kamper i 2016 enn de kan i 2017 på grunn av sluttspills-oppsettet, men ellers må det kunne sies at tilbudet er på rett vei…forutsatt at den nevnte dommersituasjonen ikke forpurrer noe, eller at lag som trekker seg forårsaker færre kamper for enkelte motstanderlag.

1.divisjon spiller som Eliteserien 11-mannsfotball. 2.divisjon og U17 spiller 9-mannsfotball. Dette er identisk med 2016.

 

Hva er dine tanker om serieoppsettet? Er det noe du legger merke til som er verdt å kommentere spesielt? Si gjerne hva du tenker i kommentarfeltet nedenfor!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x