NCAA FBS: Hvem er mesterskaps-aktuelle?

I denne artikkelen tar vi en kikk på hvilke lag som fortsatt er med i bildet når vi så smått er på vei inn mot sluttspillet og dermed det nasjonale mesterskapet.

Vi har kommet til siste del av november, og de fleste lag har nå spilt 10 kamper. Kun noen få er fortsatt ubeseiret, og samtidig har alle de som fortsatt har en sjanse til å havne i sluttspillet maks 1 tap.

Hvem kan havne i sluttspillet?

Det er kun plass til 4 lag i NCAA FBS sitt sluttspill. Når det er 128 lag på nivået, så sier det seg selv at det er kamp om plassene. La oss se på hvordan det ser ut helt i toppen:

 

CLEMSON (10-0)

Deshaun Watson & co. ser virkelig ut til å ha året i år. De er fortsatt ubeseiret, og de har slått solide lag som Notre Dame og Florida State. Samtidig er ikke kampprogrammet til Clemson det sterkeste -langt derifra- og det gjør at de ikke er noen soleklar favoritt til å vinne det hele. Det er det Alabama som er nå. Imidlertid er det tilnærmet umulig at ikke Clemson sikrer seg en plass i sluttspillet; de har igjen to forholdsvis svake motstandere, og vil nok vinne sine resterende kamper også. Deretter møter langt hardere motstand i sluttspillet.

 

Alabama Crimson Tide

ALABAMA (9-1)

En fadese med tap mot Ole Miss tidlig i sesongen er for lengst glemt, og de siste ukene har Crimson Tide funnet et ekstra gir bak løpingen til Derrick Henry og et brutalt bra forsvar. Ulempen til Alabama er at de har et av de klart sterkeste kampprogrammene i hele NCAA FBS, og det gjenstår habile motstandere som Auburn (som riktignok har en svak sesong, men vi snakker om rival-oppgjør her), og deretter troligvis Florida. Begge er overkommelige motstandere, men begge er gode nok til at de kan slå Alabama om sistnevnte mister konsentrasjonen og spiller under pari. Det gjør de neppe, og alle som ser kampene kan se at dette laget hører hjemme i sluttspillet.

 

Ohio State Buckeyes

OHIO STATE (10-0)

Fjorårets mester har vunnet samtlige kamper, men har til tider sett litt vaklende ut. Samtidig skal vi ikke glemme at de snek seg inn i sluttspillet med et nødskrik i fjor, til protest fra alle de som mente at TCU eller Baylor fortjente plassen. Buckeyes svarte på det med å gruse både Alabama og Oregon, og dermed sikre seg tittelen. I år er det runningback Ezekiel Elliott som drar mye av lasset – egentlig på lik linje med i fjor. Det store spørsmålet er om Cardale Jones og J.T. Barrett-rotasjonen på QB går greit, eller om det blir en distraksjon som til slutt feller laget. Vi tror Urban Meyer har kontroll på det, og et ubeseiret Ohio State vil naturligvis få sjansen til å vinne sitt andre nasjonale mesterskap på rad. Om de fortsatt er ubeseiret etter de tre neste kampene er derimot et åpent spørsmål. De har et usedvanlig svakt kampprogram i år, frem til nå i slutten hvor de møter Michigan og Michigan State, og potensielt Iowa eller Wisconsin i Big Ten-mesterskapet. Alle de fire nevnte lagene er ranket blant de 25 beste akkurat nå, så det er en tøff oppgave som venter!

 

Oklahoma State Cowboys

OKLAHOMA STATE (10-0)

Har sett svært sterke ut, men er godt hjulpet av et svakt kampprogram. Allikevel; angrepsspillet har sett meget sterkt ut, og de slo svært kompetente TCU med Trevone Boykin bak spakene på QB. Nå venter Baylor og Oklahoma som sesongavslutning. Det er to meget sterke lag, så å gå 12-0 er ingen selvfølge. Skulle de derimot gjøre det, så har Oklahoma State en god mulighet til å ende opp i sluttspillet – selv om det ikke er en selvfølgelighet selv om de har vunnet alle kampene sine før sluttspillsinvitasjonene sendes ut.

 

Andre lag som kan være aktuelle:

 

NOTRE DAME (9-1)

Det ene tapet kom mot Clemson, og da er det jo ikke så mye å skjemmes av. Fighting Irish er fullstendig avhengige av å slå (fortsatt..) høyt rangerte Stanford for å nå sluttspillet, men det spørs om selv det holder. Stanford gikk på et tap nylig, og er ikke like godt ansett som de var inntil nylig. Da er det liksom ikke helt fantastiske ting Notre Dame har gjort i år, og med så sterk konkurranse om å slippe inn i nåløyet kan de fort ende opp som 5te- eller 6te-laget som kikker inn, men som ikke får være med å leke når det virkelig gjelder.

 

Iowa Hawkeyes

IOWA (10-0)

Ubeseiret, og med en mulighet til å slå Ohio State i Big Ten-mesterskapet helt på tampen. Det sistnevnte vil være billetten til sluttspillet; vinner de ikke den kampen kan de se langt etter å kjempe om det nasjonale mesterskapet. Kampprogrammet til Iowa er ikke noe særlig, og selv med 10 strake seiere i år er det ikke så mange som ser dem som en reell mesterskapskandidat. Men de kan som sagt snike seg inn i sluttspillet om de vinner alle kampene før sluttspillet.

 

FLORIDA (9-1)

Nok et lag som er avhengig av noen svært sterke seiere på slutten av sesongen for å nå sluttspillet. Gators har igjen Florida State, som vil være en solid fjær i hatten om de vinner, og deretter Alabama (trolig..) i SEC-mesterskapet hvis de altså slår Florida State først. Slår de Alabama og vinner SEC, så er sluttspill nærmest garantert. Faktum er allikevel at Florida ikke har møtt den aller mest fantastiske motstanden ennå, og ikke har sett briljante ut selv heller. Da skal det nok godt gjøres å slå Alabama, om de i det hele tatt kommer så langt.

 

OKLAHOMA (9-1)

Har noen fantastiske talenter i angrep, i form av RB Samaje Perine og QB Baker Mayfield. De gjorde en skikkelig blemme når de tapte for Texas tidligere i sesongen, og nå venter to virkelig tøffe oppgjør mot TCU og Oklahoma State. Om Sooners vinner de kampene, så har de en liten mulighet til å ende i sluttspillet, selv om den muligheten er svært begrenset. Vi tror ikke det går veien, selv om de med seiere mot TCU og Oklahoma State vil ha vunnet tre svært bra seiere på rad (de vant mot Baylor i uka som gikk).

 

Michigan State Spartans

MICHIGAN STATE (9-1)

Tapte mot urankede Nebraska tidlig i november, og der røyk kanskje også sluttspillsmulighetene. De har riktignok muligheten til å reise kjerringa om de slår Ohio State til helgen, men det skal godt gjøres med QB Connor Cook halvskadet og kanskje ikke kampklar (selv om mye tyder på at han spiller). Spartans må vinne, og trolig overbevise, mot Ohio State, og deretter slå Penn State, om de skal kunne ende opp i sluttspillet. Det spørs om ikke en seier over Buckeyes først og fremst beviser at Ohio State ikke er så sterke i år, snarere enn at det viser at Spartans hører hjemme i topp 4.

 

Baylor Bears

BAYLOR (8-1)

Mistet QB Seth Russell mot Iowa State i slutten av oktober, og han er ute for sesongen. Backup-QB Jarret Stidham ledet laget til seier uka etterpå, men mot mer solid motstand i form av Oklahoma ble det tap. Nå venter Oklahoma State og TCU før sesongen avsluttes mot mer overkommelige Texas. Baylor må vinne overbevisende mot alle tre for å kunne se et sluttspill, men det er heller lite trolig at det blir realiteten med Stidham ved roret på Bears sitt eksplosive angrep.

 

TCU

TCU (9-1)

QB og superstjerne Trevone Boykin måtte ut med skade i forrige kamp. Han er ventet tilbake allerede til helgen, og det må nok til om TCU skal vinne ut sesongen og ende opp i sluttspill. Problemet er lagets tap, som kom mot Oklahoma State og var med hele 20 poengs margin. Det blir vanskelig for komiteen som deler ut sluttspillsplassene å overse den, selv om TCU kan gjøre en bra jobb med å overbevise om de vinner sine to neste kamper. Motstandere da? Oklahoma og Baylor.

 

Houston Cougars

HOUSTON (10-0)

Har egentlig ikke en sjanse i havet, men vi nevner dem fordi de fortsatt er ubeseiret. Saken er imidlertid at Cougars ikke spiller i en av de mer solide conferencene, og har et slapt kampprogram kontra de som er mer naturlige å invitere inn i sluttspillet. De mistet også startende QB Greg Ward Jr. til skade i sist kamp, og selv om backup Kyle Postma overbeviste når han fikk sjansen, så ser det mørkt ut for Houston sine sluttspillsdrømmer.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x