Tidenes beste spillere: Oslo Vikings

Oslo Vikings red on white logo

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Oslo Vikings. Det er naturligvis svært mange å velge blant når vi snakker om en av Norges klart mest tradisjonsrike klubber, som også har en ca. 20 år lang tradisjon når det gjelder å hente importspillere. Her har du tidenes beste hos Oslo Vikings; veiet, målt og rangert!

 

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i Vikings i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Oslo Vikings. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått – vi har altså ikke selv synset rundt det. Derimot har vi tatt noen avgjørelser ved «tie breakers», men dette finner du adressert der hvor det er tilfelle.

Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte forrige måned:

 

5 BESTE NORSKE SPILLERE

Vi begynner med å presentere de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos Oslo Vikings:

 

1. Nicolay Aslaksen (5,00). RB/LB/K/KR.

nicky

Juryen var samstemt; legenden #33 Nicolay Aslaksen er tidenes beste norske spiller hos Oslo Vikings. Det er kanskje ikke så rart at han tar topp-plasseringen på samtlige lister når vi tross alt snakker om den som oftest nevnes når man snakker om beste hjemlige spiller noensinne uansett lag. Aslaksen var naturligvis også selvskreven på forbundets All-time team ved 15-års jubileumet for en god del år siden; hans kandidatur var det heller ikke den gang noen som var i nærheten av å vurdere til noe annet enn selvsagt.

Nicolay Aslaksen er i manges øyne i en særstilling når det gjelder norske spillere. Han var god nok til at Barry Alvarez ville ha ham på University of Wisconsin, men det var før Aslaksen helt hadde forstått hvor stort det var – og han dro hjem igjen til gamlelandet. Det var forsåvidt en fordel for Vikings, for ingen spiller har vært viktigere på banen for dem, levert på et så høyt nivå i så mange år, bidratt i styre og stell, dugnader, som dommer, humørspreder, og i det hele tatt vært både en foregangsfigur for hva man ønsker at en spiller skal være, og samtidig en pionér som vil stå igjen som en bauta i norsk amerikansk fotballs tidlige historie når den engang skal skrives.

Nicolay Aslaksen var så god at han også spilte i World League of American Football (WLAF), som de fleste kanskje kjenner bedre under navnet ligaen fikk noen år senere: NFL Europe. Svært få norske spillere har gjort det; Aslaksen var den første, i ligaens første sesong i 1991. Også på landslaget var han en viktig bidragsyter, og han var eksempelvis i godt voksen alder den eneste spilleren som startet begge veier under C-EM i 2007. Der var han både fullback og inside linebacker, og utmerket seg begge steder som en av Norges beste på et lag som bestod av svært mange av våre beste menn. Vi kan ikke si noe annet enn at vi synes synd på dem som ikke fikk se Nicolay Aslaksen spille; vi andre kan skryte på oss å ha sett Norges svar på det som en dag vil bli sett på som den norske versjonen av Harold «Red» Grange.

 

2. Erik Ford (4,00). WR/PR/KR/DB.

Eric Ford - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Like suveren som Nicolay Aslaksen var som #1 på juryens lister, var Erik Ford som #2 på samtlige jurymedlemmers lister. Ford, som de fleste nok tenker på som en eksepsjonelt talentfull receiver og returmann, har vært den mest markante Vikings-spilleren de siste årene. Riktignok har han ikke spilt i 2015, men i årene før inneværende år har han dominert på norske fotballbaner, både i hva han har levert og hvordan motstanderne har måttet planlegge for å sørge for at han ikke får dominert. Han har klart det allikevel.

Med svært god hurtighet, bevegelse i sideledd, evner som mottaker, og forståelse av det å finne åpne rom å løpe i, så har Erik Ford gitt Oslo Vikings et våpen på nivå med en meget god import-receiver. Det har naturligvis ikke skadet at Erik Ford kan returnere spark på en god måte, eller at han kan ta en del interceptions og avslutte motstanderens forsøk på angrep på det viset. Det sier seg selv at det gir en fordel å ha slike spillere som hjelper laget til å konkurrere i Norgestoppen, og det har da også Vikings gjort.

#5 Eric Ford @ Eidsvolls 1814's

 

3. Christian Paulsboe (1,33). DL.

Christian Paulsboe

«The Norwegian Nightmare», som han i følge ungdomsmagasinet Spirit ble kalt på high school, er en av Vikingsgutta som var tydelig tilstede på banen både under store deler av 1990-tallet, og inn i 2000- og 2010-tallet. Faktisk var han i gang så tidlig som på 1980-tallet; han var en av spillerne når Vikings startet et flaggfotball-lag for juniorer i 1989. Paulsboe rakk også en karriere på NCAA Division III college-nivå, hvor han spilte for Cal Lutheran sammen med blant annet Fredrik Nanhed, Mattias Wikström og Chris Peltonen – alle navn som Vikingskjennere vil huske igjen fra årene rundt årtusenskiftet. Paulsboe viste i mange år at han var blant landets aller fremste -kanskje den fremste- defensive linjemenn, med en god kombinasjon av styrke, teknikk, spilleforståelse og god nok hurtighet. Det er ikke få quarterbacker og runningbacker som har fått stifte bekjentskap med Christian Paulsboe på en måte de helst skulle unngått.

For noen år siden monterte han også et kamera inne i hjelmen, og det er nok ingen norske spillere du har en så god anledning til å studere hvordan spilte som nettopp Christian Paulsboe; her har du et eksempel i 1.persons-synsvinkel:

2011.05.07 - VikingsVSDomers - Helmet cam

 

4. David Rødsand (1,00). WR/QB.

David Rødsand - foto Fredrik L. Pettersen
Foto: Fredrik L. Pettersen

Supertalentet som dominerte som QB på U19-nivå rundt midten av 1990-tallet, for deretter å bli en habil QB og eksepsjonelt mottakssikker receiver på seniornivå, inklusive gode bidrag også i internasjonale turneringer (Euro Cup, Eurobowl) – da snakker vi om David Rødsand. I tidsrommet han var på sitt beste var det vanskelig å forestille seg at det skulle kunne dukke opp norske receivere av samme eller bedre kaliber; med årene har nok det skjedd. Vi holder allikevel en knapp på Rødsand om vi skulle valgt en kar å kaste ballen til for å være sikret mottak i trafikk. Han var heller ikke den mest ubevegelige på banen, og mange norske forsvarsspillere opplevde å bomme en takling eller to etter at David Rødsand hadde tatt i mot ballen. Rødsand avsluttet karrieren i forholdsvis ung alder, men har senere bidratt godt på trenersiden, både for Vikings og eksempelvis U16-landslaget den perioden vi hadde det. Som trener var han kjent for karisma, gode lederegenskaper og solid kunnskap om idretten. Som en av hans tidligere disipler en gang fortalte oss: «Jeg ville vinne for David!».

 

4. Phillip Alexander Sissener (1,00). LB.

1814alex

Sissener er riktignok norsk, men det kan nok diskuteres om han hører hjemme i import-kategorien eller ei, all den tid han kom til Vikings og Norge for å spille sporten. Hæ? Norsk og kommer til landet for å spille sporten? Vi snakker om en nordmann som vokste opp i USA, spilte på høyt college-nivå der hos Northeastern (NCAA D-IAA, nå FCS), og var import hos Aarhus Tigers (Danmark) i deres storhetstid før han havnet i Oslo sesongen 2000. Det skulle bli mange flere år i Europa etter det, men det er for sin innsats i Vikings-drakten at han er på denne lista.

alex_sissenerSissener, som var et fysisk beist av en annen dimensjon – stor, sterk, teknisk solid, rask nok, og med spilleforståelse, havnet også i NFL Europe (Frankfurt Galaxy, Amsterdam Admirals og Barcelona Dragons) etterhvert, og spilte i GFL for Hamburg Blue Devils når de vant German Bowl i 2003, samt i Østerrike for Vienna Vikings i 2005. Da har vi helt sikkert gått glipp av noen lag og sesonger; det er ikke poenget. Poenget er at Sissener utvilsomt var en dominerende linebacker som kunne spille på et langt høyere nivå enn norsk toppdivisjon – og han gjorde det!

Når vi har valgt å ha ham på listen over norske istedenfor importer, så skyldes det to ting: Passet, og det faktum at han ble stemt frem av juryen på den lista.

 

5. Henrik Dahl (0,67). LB/QB/TE.

Henrik Dahl - foto Henning Ringlund
Henrik Dahl i kjent positur. Foto: Henning Ringlund

En av de virkelige veteranene som fortsatt er med i Vikingsmiljøet, om enn primært som assistenttrener og i diverse bakenforliggende funksjoner det siste tiåret+. Før han gikk til slike roller hadde han en lang karriere som spiller for Westside Vikings og siden Oslo Vikings når laget skiftet navn.

henrik_dahlHenrik Dahl var ikke bare en av pionerene som har vært med å lede sporten dit den har kommet i Norge i dag, han var også en svært god spiller med høy intensitet, gode fysiske forutsetninger, og lederegenskaper som gjorde ham til et naturlig midtpunkt. Hans forståelse for sporten var selvsagt også med som en del av forutsetningene for det sistnevnte.

Det skulle bli mange sesonger på banen, mange av dem suksessrike, men samtidig mange av dem i sterk konkurranse med det som i store deler av epoken var Norges beste lag; Vålerenga Trolls. Det er ingen tvil om at når man har erkerivaler i samme by, så utvikler det seg relasjoner som er sterkt konkurranserettede på kampdag, men vennskapelige og med felles bånd ellers. Det er heller ingen tvil om at Henrik Dahl og både hans tidligere lagkamerater og konkurrenter har mange gode krigshistorier å utveksle; mange år med mye fotball har passert, og sporten har gått fra parker og gressflekker til…ja, ihvertfall skikkelige baner og mindre stadioner. Vi gleder oss til fortsettelsen, og der har vi en mistanke av at Henrik Dahl fortsatt er å finne, om enn som trener og ikke i noe comeback som spiller 😉

 

5. André Nesset (0,67). LB.

Oslo Vikings vs Asker Lynx NM 1991 - Nesset safety
Vikings vs. Asker Lynx, NM-finalen 1991. André Nesset takler for safety

Den aller fremste linebackeren hos Oslo Vikings gjennom 1990-årene var André Nesset. Han hadde flere med seg, men vi kommer ikke forbi at han fra midten og mot slutten av tiåret var den beste av dem, og derfor hører han da også hjemme på denne lista. Nesset tok sporten sin seriøst, og det syntes. Når en rekke NFL-spillere kom til Europa (og blant annet Ekebergsletta) for å gjennomføre treningsleire for spillere i mange forskjellige land, så benyttet André Nesset seg av anledningen. Når de sa «kom gjerne og besøk oss om du er i USA en tur», ja; da bestilte André seg billett og dukket opp på døra til Erik Norgard. Slik ivrighet blir det gjerne gode spillere ut av, fordi de legger sjela ned i å skape relasjoner og lære av de som kan sporten bedre. En slik spiller var André Nesset, og det -kombinert med trening og fysikk- førte ham til å bli en av landets beste uavhengig av posisjon.

 

Andre som fikk stemmer: OL Ola Falck Sprauten (0,33).

 

 

5 BESTE IMPORTSPILLERE

Oslo Vikings var lag nr. 2 i Norge som hadde importer, etter erkerivalen Vålerenga Trolls. Det var de to lagene som knivet helt i toppen i de første årene for norsk klubbfotball, og dermed heller ikke så overraskende over at de var de første til å ta slike grep for å få et konkurransefortrinn. Det har vært mange gode, og noen ikke fullt så gode, importer hos Oslo Vikings gjennom årenes løp, og mange navn som kunne vært nevnt. Juryens medlemmer har kun anledning til å stemme på 5, og da sier det seg selv at det er begrenset hvem man kan nevne. Men; det er da også poenget – få frem de aller fremste.

De 5 beste importspillerne som har vært hos Oslo Vikings:

 

1. Fredrik Nanhed (4,67). RB.

nanhed

Du leser riktig. Den fremste importspilleren som har vært i Oslo Vikings, er en svenske! Nanhed var imidlertid ikke hvem som helst; han hadde dominert i Limhamn Griffins før han tok turen til USA, hvor han eksploderte som college-runningback for Cal Lutheran (NCAA Division III). En periode holdt han rekorden for flest rushing yards for en freshman i løpet av en sesong på NCAA Division III-nivået, med sine 1.380 yards. Det er fortsatt single season-rekorden på Cal Lutheran, hvor Nanhed også har flest rushing yards gjennom tidene med sine 2.938. Ikke verst når vi vet at college-karrieren var på 3 sesonger og ikke 4; junior-sesongen var han ute med skade. At Fredrik var populær under college-årene hersker det ingen tvil om:

Fredrik Nanhed was surrounded by fans and admirers, including a female student photographer who said she had photos of him playing football.

She gave Nanhed her phone number.
Artikkel i Los Angeles Times, 27.oktober 1995

nanhed_trollsSiste sesongen hans på college var 1998, og han ankom Oslo i 1999. Det var dermed kort tid siden han var topptrent, og det syntes. I 1999 dominerte han som en fantastisk runningback i tospann med Nicolay Aslaksen, og det holdt helt til Euro Cup-finalen i Brussels, hvor Vikings møtte London O’s og tapte knepent 6-12. Det hører med til historien at når O’s hadde en webside med spillerprofiler på plass et par år etterpå, så fikk spillerne et spørsmål om hvem som var den beste spilleren de noensinne hadde spilt mot. Flere svarte en variant av «that Swedish runningback playing for the Oslo Vikings». Det var ikke uten grunn!

Vi skal legge til at Fredrik Nanhed ikke bare er regnet som Oslo Vikings fremste importspiller gjennom tidene; han er også i Cal Lutheran sin Athletic Hall of Fame.

 

2. Chris Peltonen (2,67). LB.

chris

Chris Peltonen er enda en av spillerne fra Oslo Vikings sin Cal Lutheran-connection. Han var en fremragende linebacker på college, og gjorde seg ikke akkurat bort når han kom til Norge og Vikings. Peltonen var noen år før de andre Cal Lutheran-spillerne i løypa; han var senior i 1995. På college var han som nevnt fremragende, eksempelvis hadde han 122 taklinger allerede i sophomore-sesongen, og totalt 362 taklinger i årene sine på Cal Lutheran. Han startet allerede som freshman (47 taklinger, 2 sacks), og var All-Conference i 3 av 4 sesonger. Hos Oslo Vikings viste han raskt hurtighet, bevegelse, fysikk og teknikk som langt overgikk hjemlige spillere – Chris Peltonen regelrett herjet på treningsfeltet. Slik var det stort sett også i kamp, hvor han fløy fra sidelinje til sidelinje og gjorde livet surt for motstandernes forsøk på å skape noe i angrepet.

 

3. Terry Kleinsmith (2,00). QB.

Terry Kleinsmith ironisk nok lite bilde

Terry Kleinsmith er en kanadisk spiller som nå er permanent bosatt i Sverige, hvor han også spilte i mange år etter at han var en periode hos Oslo Vikings. Den fremste QBen som har vært hos Vikings, om vi skal tro juryen. Undertegnede kan personlig attestere for at han utvilsomt var av et annet kaliber enn de fleste andre QBer som dukker opp i landet; han utgjorde en umiddelbar forskjell både som pasningsavsender og leder. Det er ikke uten grunn at han har fått treneransvaret til tider i sin nåværende klubb, Tyresö Royal Crowns, som han har vært en del av siden 2005.

Terry Kleinsmith portrettbildeUansett: 2002 var året venstrehendte Kleinsmith dukket opp hos Oslo Vikings, og ledet laget til Norgesmesterskapet. Det skulle gå hele 9 år før Vikings igjen ble Norgesmestere, og det var nok med på å sementere minnet om hva Terry Kleinsmith og hans betydelige talent hadde å si for klubben. Den tidligere stjernen for Simon Fraser University har som tidligere nevnt bosatt seg permanent i Skandinavia, og har i kjølvannet av sin tid hos Vikings vært en tydelig profil i svenske Superserien, hvor han i tillegg til å være trener var aktiv som spiller inntil for få år siden. Vi skal også nevne at han har spilt og/eller vært trener også i Frankrike (Asnieres Molosses) og Italia (Bergamo Lions).

 

3. Howie Inniss (2,00). DB/PR/WR/RB.

Howie Inniss - foto Jennifer Dagg

Den (forholdsvis) lille kanadieren med det store smilet viste seg raskt som en trivelig kar av banen og en særdeles solid spiller på banen. Ikke bare var han solid begge veier, han bidro som trener på juniornivå, og ble værende i Oslo i flere år. Faktisk helt til han ble kastet ut av landet (oppholdstillatelse…), og det er ikke tull. Howie Inniss, som var en stjerne som punt returner i kanadisk juniorfotball for Ottawa Sooners, hadde lang erfaring fra flere nivåer av fotball i hjemlandet, og tilpasset seg fort å spille flere forskjellige roller for Oslo Vikings i den norske serien. Han var en markant spiller i norsk serie i flere år rundt årtusenskiftet, og et sikkert kort i det defensive bakfeltet. Bakgrunnen hans som punt returner gjorde selvsagt at han behersket det samme godt også i Norge, og det var ikke få yards som ble skapt av Inniss på special teams. Også i angrepsspillet bidro han når det var behov, og han gjorde manns innsats der også!

 

4. Brandon Weekes (1,67). WR.

Brandon Weekes
Foto: Anders Raaer

Enda en kanadier, og med kobling til Ottawa Gee-Gees – et universitetslag som Vikings har stiftet bekjentskap med via tidligere trener Chris Gauvreau og en del importer etter hans tid i klubben. Brandon Weekes, som de siste årene før han havnet i Europa spilte semi-pro for Ottawa Invaders, er en fysisk storvokst receiver på 193 centimeter. Med rett over 100 kilo, god spenst og trygge hender, så ga han norske defensive backs mer av en utfordring enn de stort sett greide å håndtere. I 2012 var han helt sentral når Vikings vant Norgesmesterskapet, og stod for en solid innsats med haugevis av mottak, yards og touchdowns i en parademarsj av en sesong. I 2014 returnerte han for en andre sesong i Oslo. Det ble ikke fullt så suksessrikt, men Weekes var fortsatt en trussel andre lag måtte ta hensyn til, og totalt sett var det han leverte godt nok til at han plasserer på listen over tidenes beste importer for Vikings. Det er en prestasjon i seg selv, når vi vet at solide receivere som f.eks. Brian Haugabrook og Chris Katzmark ikke er med!

 

5. Reed Gottula (1,33). QB.

Reed Gottula Oslo Vikings

Gottula er den eneste som er å finne på to av våre ‘Tidenes beste spillere’-lister, da han også er på Lura Bulls sin. Totalt har han så langt 4 sesonger i norsk amerikansk fotball, hvorav 2 hos Oslo Vikings: 2009 og 2011. Sistnevnte år endte sågar i et Norgesmesterskap. Reed Gottula, som var starter i brorparten av college-karrieren for Fort Hays State (NCAA Division II) og solid både til å kaste og løpe med ballen, har vært i en rekke land i Europa. Han har vunnet mesterskap i både Sveits og Norge, i tillegg til å ha spilt i Tyskland og Finland – samt altså Norge. Hos Vikings markerte han seg som en av de beste QBene laget har hatt, en engasjert leder, og hyggelig fyr som kom godt overens med sine lagkamerater. Med svært god bevegelighet kombinert med en solid -om enn ukonvensjonell i teknikken- kastearm, var han en sentral del av et angrep som viste seg å være svært giftig. I 2009 holdt det til å være i Norgestoppen, men ikke til å vinne mesterskapet. I 2011 returnerte han, og da holdt det til å gå hele veien.

 

Andre som fikk stemmer: OL Pär Kärn (0,67).

 

 

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x