I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Vålerenga Trolls, inklusive årene som Oslo Trolls. Det er en lang historie vi tar for oss; vi snakker både om Norges første lag, og laget som først hentet importspillere til landet. Hvem er så de beste som noensinne har spilt for Trolls? Her har du dem; veiet, målt og rangert!
HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?
Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i Trolls i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Vålerenga. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått – vi har altså ikke selv synset rundt det. Derimot har vi tatt noen avgjørelser ved «tie breakers», men dette finner du adressert der hvor det er tilfelle.
Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte forrige måned:
5 BESTE NORSKE SPILLERE
Så; la oss komme til saken! Vi begynner med å presentere de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos Vålerenga Trolls:
1. Christian Arnesen (5,00). LB.
Om juryen hadde en del forskjellige synspunkter ellers, så var man 100% samstemt om hvem som er den beste norske spilleren som har vært i Trolls. Han var ikke bare spiller, men er også en trenerlegende innen norsk amerikansk fotball. Christian Arnesen heter han, og om han er mindre synlig i dag, så var han desto mer synlig både på 1980- og 1990-tallet. Da snakker vi både på og av banen. På banen var han en fysisk hardttreffende og godt (selv)skolert linebacker. Av banen skapte han en treningskultur som gjorde Trolls til laget med stor L. Nei vent; LAGET – det fortjener store bokstaver og ikke bare en stor forbokstav!
I Norge var det bare ett lag som gjaldt for Christian Arnesen. I tillegg til landslaget, da. Men han rakk mer; rundt midten av 1990-tallet var han også import utenfor landets grenser. Om vi ikke tar helt feil var det henholdsvis Storbritannia og Finland som hadde gleden av å få kjenne på Hr. Arnesens taklinger, før han tok turen tilbake til gamlelandet og ledet Trolls til nye triumfer.
2. Tron Christian Enersen (3,00). LB.
Vår tids fremste linebacker her til lands. Det er vanskelig å si noe annet; Tron Christian Enersen har vært en dominerende kraft i norsk serie siden tidlig 2000-tall, fra han først kom inn som juniorspiller, til han viste sine åpenbare kvaliteter i seniorserien fra år til år gjennom de siste 15 eller så sesonger. Også på landslaget var han en solid og viktig brikke på et Norge som overrasket mange ved å vise kvaliteter under C-EM i 2007, hvor man tok sølv bak Østerrike. Tron var en del av den kvaliteten, og ikke en liten del av den heller.
At han fortsatt holder dampen har vi sett flere gode eksempler på senest i år, f.eks. i bortekampen mot Eidsvoll 1814s. Vi kan ta med et enkelt spill fra fjorårets sesong som illustrerer hvordan Tron Christian Enersen egenhendig kan utgjøre en massiv forskjell:
Den dagen Tron Christian Enersen legger opp, vil Trolls ha mistet en svært verdifull spiller på banen, og fått enda en mytisk legende som del av en lang og rik klubbhistorie.
3. Ronny Allman (2,33). DL.
De fleste som vet hvem Ronny Allman er, tenker nok på sumobryting. Han var det suverent største navnet for sumobrytingen her til lands når det en gang på 90-tallet ble igangsatt som en offseason-aktivitet som ga Trolls og Vikings (og noen andre, da) en alternativ arena å konkurrere på.
Imidlertid dreiv Allman med amerikansk fotball før han fikk på seg det mange mistolker som en bleie, og om man sier det sistnevnte til ham så er det ikke umulig at han finner frem litt av den aggressiviteten som gjorde ham til en ypperlig defensiv linje-spiller for Trolls. Ikke bare var han i en vektklasse de færreste konkurrerer i; han kunne bevege seg pittelitt også – det er en kombinasjon de fleste trenere setter pris på, og det gjorde både trenerne og lagkameratene til Ronny Allman når han herjet som verst for et par-tre tiår siden.
4. Harald Eigil Lie (1,33). LB.
Lie er nok et navn fra en svunnen æra, men som minner oss på hvilken rik og lang historie Trolls har. Her snakker vi om en kar som spilte på 1980- og en god del av 1990-tallet, og som altså var med i sportens spede begynnelse her til lands (jada; det var aktivitet så tidlig som i 1945, men norsk amerikansk fotball sin fremvekst kan i stor grad knyttes til klubblagenes fremvekst på 80-tallet). Harald Eigil Lie var eksempelvis en av Trolls-spillerne som dro over til Storbritannia og slo Coventry Bears med 1 poengs margin i 1986. Han var med andre ord en dominerende spiller før mange av dagens dominerende spillere i det hele tatt var påtenkt – en pionér som ledet veien!
5. Espen Stovnmo (1,00). RB/QB.
Når det diskuteres hvem som er tidenes beste norske runningback-par, så er den ene plassen garantert reservert Nicolay Aslaksen. Den andre plassen er det større diskusjon om. Når forbundet hadde 15-årsjubileum ble det kåret et ‘All-time team’, og der var det Eidsvoll sin Lars Bråthen som tok den plassen, men i sterk konkurranse fra Espen Stovnmo. Det var også en heftig diskusjon både underveis og i etterkant omkring nettopp Stovnmo sitt kandidatur. Vi snakker med andre ord om en spiller som mange anser at hører hjemme blant de beste vi har hatt her til lands.
Espen Stovnmo, som også rakk å spille for det nå for lengst ikke-eksisterende laget Lillestrøm 89ers, var en svært sentral spiller i Trolls sitt angrep i en årrekke. Ikke bare var han å finne på runningback, men i en periode hvor man satset sterkt på et option-basert angrep ble han flyttet til quarterback. Det gir mening; få ballen i hendene på din beste spiller fra starten av. Stovnmo var ikke bare en solid spiller, han var også en ledertype. Han gikk i bresjen for god treningskultur, og han tok ordet når laget trengte å ledes på rett vei. Dette er egenskaper han til tider også har fått benyttet som trener, og vi ser frem til at han finner veien tilbake til norsk amerikansk fotball i den rollen!
Andre som fikk stemmer: -.
Vi gjør oppmerksom på at av de 3 listene vi fikk på norske spillere, så inneholdt 1 av dem 5 navn, 1 av dem 4 navn, og 1 av dem 2 navn. Dette som informasjon hvis du setter deg ned for å se på regnestykket som ligger bak 🙂
5 BESTE IMPORTSPILLERE
Vålerenga Trolls har lengre tradisjon for importspillere enn noe annet norsk lag. Det var nettopp Trolls som brakte en importspiller til landet for første gang – et grep de tok tidlig på 1990-tallet. Det er derfor en lang rekke spillere å velge mellom når man skal velge de 5 beste, og her håper vi på flere innspill i kommentarfeltet på hvem som har vært gode! Vi tror allikevel at de 5 som er stemt frem, virkelig har noe for seg. De er ikke tilfeldig valgt ut – det er det ingen tvil om.
De 5 beste importspillerne som har vært hos Vålerenga Trolls:
1. Sylvester Yelder (3,33). RB/QB/DB/KR/PR.
Yelder, som gikk vel så mye under forkortelsen Sly som under Sylvester, går det gjetord om fortsatt. Vi snakker utvilsomt om en av -trolig den- mest irriterende spilleren å møte for motstanderlag i norsk serie noensinne.
For å trekke frem et smertefullt minne fra 2002: Vålerenga Trolls var på besøk hos Sandnes Oilers i sesongåpningen, og kampen var jevn de første minuttene. Trolls sin QB gikk greit å håndtere for Oilers, men så gjorde man tabben av å takle ham slik at han ble skadet. Inn kom Yelder, og deretter var det takk og farvel. Kampen endte 0-75, og Yelder løp over, rundt, bak, foran og gjennom alt av forsvarere. Nå hadde nok kampen endt tydelig i bortelagets favør uansett, men når Sly fikk ballen i hendene på hvert offensive spill, så ble det en farse.
Dette var ingen unik opplevelse for norske lag på begynnelsen av 2000-tallet; Yelder var rett og slett som en sleip ål som gled unna taklinger, og løp fortere, bedre og skjønte amerikansk fotball med hele kroppen. Da ble det lekestue, og vi kommer ikke på noen spiller som har vært i Norge som skapte det på samme vis som Sylvester Yelder.
La oss ta en nærmere kikk på hva Sly Yelder stod for på banen:
2. Jesse Steinfeldt (3,00). TE.
Sammen med to andre spillere utgjorde Jesse Steinfeldt Yale-trioen som Trolls hentet inn på slutten av 1990-tallet og som var en fantastisk forsterkning. De gjorde Vålerenga uhåndterlige for samtlige motstandere, og det ble ikke overraskende NM-gull ut av det hele. Steinfeldt var en viktig brikke i så måte, og ble i Oslo noen år. Han nøyde seg ikke med amerikansk fotball mens han var her, som denne faksimilen fra VG i 1998 illustrerer:
En fantastisk mottaker, blokker, og person: Steinfeldt hadde det som skulle til for å lykkes både på og av banen. Han lyktes i Norge, og har ikke uventet gjort en solid karriere innen akademia i USA. Spesialiteten? Sportspsykologi.
3. Julius Grant (2,67). DB/RB.
Trolls sitt første møte med Julius Grant III var ublidt. Han spilte nemlig ikke for dem, men for Rotterdam Trojans – et lag Trolls møtte i Euro Cup i 1996. Grant var utvilsomt den beste spilleren på Trojans, og i møtet mellom de to lagene på Voldsløkka brukte han rett og slett Trolls-receiverne som levende gressklippere når han taklet dem sønder og sammen. Hvem vil ikke ha en slik kar på laget? Det ville Trolls, og Grant fant veien til Oslo, Norge og Vålerenga. Der var han en dominerende karakter og spiller, og klart delaktig i et Trolls-lag som var av meget høy kvalitet.
4. Blaise Larson (1,00). FB/LB. Tar 4de-plassen foran Gregory Schein og Kris Barber basert på flere stemmer.
Det er ikke mange med et nasjonalt mesterskap i amerikansk fotball i sportens hjemland som har funnet veien til norsk amerikansk fotball, men Blaise Larson er en av dem. Larson spilte for University of North Dakota, som tok mesterskapet i NCAA Division II i 2001. Der var Larson fullback. Hos Trolls spilte han både en del offense og en del defense, og med tyngde og fotballkunnskap var det vel ikke helt unaturlig å se ham bidra både på begge sider av ballen, og på treningsfeltet.
Som etternavnet kan tenkes å røpe, så var Larson opprinnelig fra Minnesota. Der hadde han en suksessfull karriere som runningback for hjembyens (Red Lake Falls) high school-lag, med bl.a. 2.100 yards rushing i junior-sesongen sin. Det kom kanskje ikke som noen overraskelse at han kunne bidra godt på Trolls også, og den innsatsen belønnes med en plass på lista over de beste importene Vålerenga har hatt!
5. Gregory Schein (1,00). QB.
En av Norgeshistoriens første importspillere i amerikansk fotball. Vi er tilbake på tidlig 1990-tall, og Trolls tok grepet med å hente inn kompetanse fra utlandet. Greg Schein ble valget, og det var tydeligvis vellykket nok til både å bli husket som en av de bedre importene klubben har hatt, og inspirere Trolls til å hente flere importer i årenes løp.
Gregory Schein som spiller vet vi i grunnen lite om. Vi vet at han gikk på legendariske University of Chicago og startet som QB der. De var kanongode fra slutten av 1890-årene til rundt 1920, men som de fleste skjønner var det noen år før Scheins tid – så gammel er han ikke. Derimot ble football-programmet lagt ned i 1940, og gjenoppstod først på 1970-tallet. Siden da har de vært i NCAA Division III – noe de også var i Schein sin tid der. Det var (og er, egentlig) mer enn godt nok nivå for å kunne hoppe videre til semi-profesjonell fotball i Norge og allikevel ha en ting og to å lære sine lagkamerater. Det gjorde Schein, som var en solid bidragsyter både på og av banen.
Gregory Schein har forøvrig rekorden for lengste punt i University of Chicago sin historie; 76 yards (mot Carnegie Mellon i 1989) lar seg høre!
5. Kris Barber (1,00). QB.
QBen som var del av Yale-trioen som vi tør påstå er Norges beste importrekke gjennom tidene. Barber & kompani kom rett fra college-karrieren til Trolls, og var følgelig ikke langt fra sitt livs football-form når de ankom Oslo. Det syntes. Barber, som senere har vært trener på college-nivå (NCAA Division II og NCAA FCS) i tillegg til å ha få brukt graden sin i økonomi fra Yale i finansmarkedet, var en svært bevegelig og treffsikker QB som rett og slett ble for mye for motstanderne i 1997. I kombinasjon med Jesse Steinfeldt ble det et par mann som ikke lot seg stoppe av det som var datidens fremste motstandere, og det ble da også NM-gull den sesongen.
Andre som fikk stemmer: LB Mark Dahle (0,67), LB Mike Kopcha (0,67), QB Scott Boer (0,33).
SYNSPUNKTER?
Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!