Vi spår 2.divisjon 2016 – del 2

I går gikk vi igjennom oppsettet for 2.divisjon 2016, med hvem som er deltakende lag, serieoppsett, et tilbakeblikk på 2015, og litt mer tanker rundt forutsetningene for gjennomføring av sesongen og dekning av den.

I dag har turen kommet for våre spådommer om hvordan det hele kommer til å ende i 2.divisjon 2016!

Nedenfor gir vi deg våre tanker om rekkefølgen i 2.divisjon ved seriespillets slutt:

 

lafk_lite

9. LILLESTRØM STARFIGHTERS (1 seier, 5 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Lillestrøm Starfighters

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Tidligere Georgia-receiver ny hovedtrener for Lillestrøm Starfighters
Vi har pratet med…Lillestrøm Starfighters!

Plassering i 2015: 5.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Blå.

Vår begrunnelse: I fjor tippet vi Starfighters et stykke opp på tabellen. Det ble en tøff sesong hvor resultatene på ingen måte tilsvarte hverken forhåndstips eller -mistenker vi- forventningene internt. Før årets sesong har man fått inn en ny hovedtrener med spennende erfaring som spiller på et av USAs bedre college-lag. Vi vil tro det kan få et positivt utslag, men noen garanti er det ikke.

Kings vs Starfighters 2014 - foto Kristian Ringen
Hvem vinner dette oppgjøret i 2016? Foto: Kristian Ringen

Inntrykket utenfra er imidlertid at den nye hovedtreneren har gitt en positiv gnist hos Starfighters, som på tross av mange tap i fjor hadde flere kamper hvor de viste at det bor noe i laget. Vi tror allikevel at det bor noe i de fleste andre lagene også, og dermed kan det bli tøft å omsette talentet til seiere. At man matcher fjorårets ene seier har vi tro på, men det spørs om ikke Lillestrøm Starfighters trekker det korteste strået i en del andre oppgjør på tross av at vi ser for oss en progresjon i det sportslige hos dem.

 

Logo Kings

8. FREDRIKSTAD KINGS (1 seier, 5 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Fredrikstad Kings

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Fredrikstad Kings!

Plassering i 2015: 6.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Blå.

Vår begrunnelse: Østfolds nest beste lag har et stykke igjen til Norgestoppen, noe fjorårets sesong med 10 scorede poeng mot 252 sluppet inn, beviste. Det ble egentlig kun én jevn kamp for laget fra Plankebyen i 2015, og da versus med-jumbo Lillestrøm Starfighters. Til gjengjeld var det en underholdende kamp hvor begge lag viste gode takter. Kanskje kan en fornyet giv i år, inkludert samarbeid med nabolaget Olavs Menn, gi inspirasjon til å gripe fatt i de lysglimtene man har sett av Kings og bygge videre på det?

Fredrikstad Kings Patrick Gellein - foto Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

En treningskamp som nylig ble gjennomført mot Oslo Vikings 2 røpet at det fortsatt er et godt stykke arbeid igjen å gjøre før Kings er konkurransedyktige. Det finnes flere gode spillere, men trengs coaching og repetisjoner på trening. Både systemmessig og i forståelsen av individuelle ansvar kan kongene med fordel se seg selv på film og legge inn et ekstra gir i tiden som kommer, og resultatet vil kunne være drastisk forbedring i prestasjoner. Om det kommer tidsnok til å snu laget fra bunnkamp til toppkamp i årets serie er vi derimot mer tvilende til.

 

Llogo Tønsberg Raiders

7. TØNSBERG RAIDERS (1 seier, 5 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Tønsberg Raiders

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Tønsberg Raiders!

Plassering i 2015: 4.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Rød.

Vår begrunnelse: Tønsberg var til tider en klar kandidat til 1.divisjon i fjor, og stod på terskelen til å ta steget til neste nivå. I plasseringsspillet, som var direkte avgjørende for muligheten til å rykke opp, ble det imidlertid fullstendig kollaps i siste halvdel av kampen mot Olavs Menn. Resultatet? 2.divisjon.

Tønsberg Raiders 2014 - foto Bjørn Tore Manuel Emanuelson
Foto: Bjørn Tore Manuel Emanuelson

Man skulle kanskje tro at Tønsberg med en slik forhistorie er blant favorittene til å ta mesterskapet. Vi ser det ikke helt slik. Det har skjedd mye både hos Raiders og motstanderne siden begynnelsen av juli 2015. For Tønsberg sin del er QB og en viktig del av trenerstab og organisasjonen, Max Emanuelson, vekke. Vi forventer å se ham på banen i 2.divisjon fra tid til annen, men da for Vålerenga Trolls 2. Det er ingen tvil om at han etterlater et gap å fylle, og spørsmålet er hvordan Raiders har greid det både spillermessig og ikke minst på trenersiden. Vi tror at kvaliteten på motstanderne kombinert med egen utvikling gir Tønsberg Raiders en tøffere oppgave i 2016, og at resultatene blir deretter.

 

tromsø trailblazers logo

6. TROMSØ TRAILBLAZERS (2 seiere, 4 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Tromsø Trailblazers

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Arctic Bowl 2016
– Vi har pratet med…Tromsø Trailblazers!

Plassering i 2015: 6.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Rød.

Vår begrunnelse: Trailblazers var optimistiske før sin aller første sesong i seriespillet, som altså var i fjor. Det endte med 5 strake tap. Riktignok var flere av tapene nær ved å kunne ende annerledes, spesielt bortekampen på Gjøvik. I det hele tatt viste laget en del talent, og Tromsø scorte faktisk 60 poeng, noe som var klart best av de fire bunnlagene (#5 og #6 i fjorårets to 2.divisjons-puljer). De slapp også inn minst poeng av de fire lagene, men så er jo nøkkelen dette da: Seriespillet bestod både i fjor og i består i år av en rekke andre lag også. Der kom Trailblazers klart til kort, og de har mye som må gjøres for å klatre oppover tabellen.

Tromsø Trailblazers lagbilde 1ste kamp - fotograf ukjent
Trailblazers anno 2015. Progresjon i 2016? Foto: Ukjent pr. nå

Vi tror allikevel det blir litt klatring. Trailblazers har allerede spilt en turnering kalt Arctic Bowl hvor de har vist interessante tendenser. Med et knapt tap (0-8) og en like tydelig (8-0…) seier mot svenske lag har de fått sin første seier gjennom den korte historien de har, og de kommer helt sikkert til å jakte flere i seriespillet. Vi tror at med majoriteten av laget fra 2015 tilbake og ett år mer erfarne, samt en del nye spillere og selvsagt også økt praktisk kunnskap hos trenerstaben, så blir det progresjon i 2016. Det bør kunne resultere i større konkurransedyktighet, og vi ser for oss et par seiere i år.

 

Logo Swans

5. GJØVIK SWANS (3 seiere, 3 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Gjøvik Swans

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Gjøvik Swans!

Plassering i 2015: 5.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Rød.

Vår begrunnelse: Laget som endte på andreplass i 2.divisjon 2014 falt dypt i 2015. Til slutt endte det med en klar bunnplassering, med nest mest poeng sluppet inn av alle lagene i 2.divisjon. Hvorfor tror vi det endrer seg? Det er flere faktorer som spiller inn. Først og fremst tror vi ikke Gjøvik Swans selv syntes det var noen kjekk opplevelse kontra 2014, og erfaringen med prestasjonene i deres første sesong (altså 2014..) gjør nok at man vet litt om hvilke grep som må tas for å lykkes bedre. Et av grepene er en farmeravtale, som i 2014, med Eliteserie-laget Eidsvoll 1814s.

Gjøvik Swans kickoff foto Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

Om hjelpen fra 1814s i form av spillere blir avgjørende på banen er vi usikre på, men treningssamarbeid og det å ha spillere som får prøve seg på et høyere nivå – det har vi tro på som kime til positiv utvikling. Vi tror dét, kombinert med et kampoppsett som har en del muligheter i seg, gir seg utslag i økt antall seiere i 2016. Vi tror ikke det blir andreplass som i 2014, men om mulighetene gripes så bør det kunne holde til en respektabel plassering.

 

Trolls blinking logo

4. VÅLERENGA TROLLS 2 (4 seiere, 2 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Vålerenga Trolls

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Vålerenga Trolls!

Plassering i 2015: 2.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Rød.

Vår begrunnelse: Trolls sitt 2.lag var på banen igjen i 2015 etter mange års fravær av et slikt tilbud hos Vålerenga. Det gikk ganske bra, og det eneste tapet kom borte mot det som skulle vise seg å bli tapende finalist i 2.divisjonsfinalen, Haugesund Hurricanes. Haugesund er nå i 1.divisjon, så hva kan stoppe Trolls 2 fra å toppe tabellen denne gang?

Foto: Max Emanuelson
To lag som møtes både i Eliteserien og 2.divisjon. Foto: Max Emanuelson

Vel, for det første: To nye lag -Kristiansand Gladiators og Oslo Vikings 2- vil by på betydelig kamp om tittelen. I tillegg finnes det andre nabolag som på en heldig (og god, da) dag kan by opp til dans. Det så vi også i fjor, selv om Trolls 2 rodde det hele i land. Vi har ellers en mistanke om at det er noe forskjell på 1.lagene til henholdsvis Vålerenga og Oslo Vikings, som vil kunne gjøre sitt utslag i enkelte kamper for 2.lagene utover i sesongen. Derfor tror vi at Trolls 2 fortsatt blir å regne med, men ikke når helt opp til topps.

 

Logo Hunters

3. KOLBOTN HUNTERS (4 seiere, 2 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Kolbotn Hunters

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Kolbotn Hunters!

Plassering i 2015: 3.plass (av 6) i 2.divisjon pulje Rød.

Vår begrunnelse: I fjor tippet vi en god del svakere sesong for Kolbotn enn det som endte opp med å bli realiteten. Laget viste seg mer solid enn antatt, og var en god eksponent for et litt eldre tankesett når det kommer til taktikken. Det lyktes de godt med, og spesielt løpespillet var solid. Helt til topps holdt det allikevel ikke, og i plasseringsspillet gikk de på et forsmedelig tap på overtid mot et Drammen Warriors som tidligere i kampen hadde slitt mot Hunters. Energien forsvant og Kolbotn gikk på tomgang i sluttminuttene, mens Warriors spilte seg inn i kampen, til seieren, og videre til 1.divisjon.

Kolbotn Hunters Pontus vs Trolls 2 - foto Silje Marie Tyrihjell
Foto: Silje Marie Tyrihjell

Hva så med Kolbotn Hunters 2016? Slik vi har forstått det er det mye av den samme troppen som er på plass igjen, med noen nye navn. Noen har også forsvunnet ut, inkludert nøkkelspilleren Sigurd Loftheim Dale, som var en svært solid running back. Når disse ord skrives har ikke Kolbotn gjennomført noen treningskamp såvidt vi kjenner til, men vi forstår at de skal en tur til Danmark kommende helg. Den oppladningen kan få stor betydning for hvor forberedt laget er på sesongen 2016. Vi tror de kommer til å være godt nok forberedt, og med en god nok stall, til å hevde seg godt i år.

 

Oslo Vikings red on white logo

2. OSLO VIKINGS 2 (5 seiere, 1 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Oslo Vikings

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Vi har pratet med…Oslo Vikings!

Plassering i 2015: Deltok ikke i seriespill.

Vår begrunnelse: Det er svært mange år siden Oslo Vikings sist hadde et 2.lag. Nå er de tilbake i en slik situasjon, og det skal bli interessant å se hvordan klubben håndterer det hele. Heldigvis er serieoppsettet svært fordelaktig for å kunne ha to lag på samme aldersnivå, og vi må legge til at Vikings er en av organisasjonene som allerede har lang erfaring med nettopp slik logistikk. Om brorparten av stallen (1. og 2.lag) holder seg friske, så vil vi tro Vikings 2 er godt beredt på å stille med et sportslig sett sterkt lag hver runde i årets 2.divisjon.

Oslo Vikings U19 b 2015 - foto Eivind Amdal
Vikings – klare for 2.lag og 2.divisjon! Foto: Eivind Amdal

Vikings 2 spilte treningskamp mot Fredrikstad Kings nylig, og med 34-0 seier viste de at de ihvertfall skal kunne bite fra seg i 2.divisjon. Vårt inntrykk er at med gode trenerressurser og mange spennende spillere som har fremtiden foran seg, så ligger dette laget godt an til å kjempe i toppen av sin divisjon. De ser også ut som et velbalansert lag, som ikke uten videre blir spilt ut på strategi eller taktikk, og har gode spillere på flere posisjoner.

Om Mehmet Sezer blir å finne som QB utover våren, så vil vi tro at pasningsspillet er i gode hender og gir en balanse i angrepet som langt fra alle lag i divisjonen kan skilte med. Det bør kunne holde til en topp-plassering, og så er spørsmålet om man vinner selv mot de motstanderne som har noenlunde tilsvarende talent i spillergruppa.

 

Logo Glads

1. KRISTIANSAND GLADIATORS (6 seiere, 0 tap)

Om klubben: I dag snakker vi om…Kristiansand Gladiators

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2016-sesongen:
– Intervju: Kristiansand Gladiators – samling i bunn
– Vi har pratet med…Kristiansand Gladiators!

Plassering i 2015: Deltok ikke i seriespill.

Vår begrunnelse: Tilbake fra de døde; her er Gladiators! Dette er imidlertid ikke samme lag som tok NM-gullet i juli 2014. Halvannet år er gått, mange av de mest sentrale spillerne har lagt opp eller har funnet nye beitemarker, og nå begynner Kristiansand-laget på ny i nederste divisjon. Noen gullgutter er allikevel fortsatt å finne på årets utgave av Kristiansand Gladiators også, selv om bredden i stallen utgjøres av nye navn.

Kristiansand levan23 + Dimitar Foto Lukasz Kadziolka
Toget. Foto: Lukasz Kadziolka

Vi tror det fortsatt er såpass mye talent i Gladiators sin spillergruppe at de er et lag å regne med, og vel så det. Det er flere skjær i sjøen om man ser på serieoppsettet, men mulighetene til å gå helt til topps er definitivt tilstede. Noen selvfølge er det allikevel ikke; til det er f.eks. Oslo Vikings 2 for solide. Nettopp Vikings sitt 2.lag blir den største bøygen i Gladiators sin retur. Bortekampen på Frogner et godt stykke ut i sesongen vil kunne være avgjørende for hvem som tar 2.divisjonsmesterskapet 2016. Vi tror det stikket går til laget fra Kristiansand.


 

Redaksjonens vurdering

OV vs Glads 2013 - foto Lukasz Kadziolka
Foto: Lukasz Kadziolka

Oversikten du kunne lese ovenfor, står for undertegnedes regning. Men: Vi gjorde samtidig en undersøkelse på bakrommet av hva redaksjonen hos Amerikansk Fotball tror. Noen redaksjonsmedlemmer avstod fra å gi sitt synspunkt, men 6 personer ga sin vurdering og rangerte lagene fra #1 til #9. Deretter aggregerte vi opp disse tallene og kom frem til følgende vurdering for redaksjonen som helhet:

 1. Kristiansand Gladiators
  48 poeng av 54 mulige (førsteplass gir 9 poeng, sisteplass 1). 3 av 6 førsteplasser vinner dem tie breaker over Oslo Vikings 2.
  Høyeste plassering: #1
  Laveste plassering: #5
  onepixel
 2. Oslo Vikings 2
  48 poeng. 2 av 6 førsteplasser.
  Høyeste plassering: #1
  Laveste plassering: #4
  onepixel
 3. Vålerenga Trolls 2
  45 poeng. 1 av 6 førsteplasser.
  Høyeste plassering: #1
  Laveste plassering: #4
  onepixel
 4. Kolbotn Hunters
  36 poeng.
  Høyeste plassering: #3
  Laveste plassering: #6
  onepixel
 5. Tønsberg Raiders
  28 poeng.
  Høyeste plassering: #4
  Laveste plassering: #7
  onepixel
 6. Tromsø Trailblazers
  23 poeng.
  Høyeste plassering: #5
  Laveste plassering: #8
  onepixel
 7. Gjøvik Swans
  21 poeng.
  Høyeste plassering: #5
  Laveste plassering: #8
  onepixel
 8. Lillestrøm Starfighters
  12 poeng.
  Høyeste plassering: #7
  Laveste plassering: #9
  onepixel
 9. Fredrikstad Kings
  10 poeng.
  Høyeste plassering: #6
  Laveste plassering: #9

Med dette er vår forhåndsvurdering av 2.divisjon 2016 over. Hvordan ser din rekkefølge ut når det gjelder hvem som ender opp som #1, og hvem som plasserer seg hvor nedover til #9? Hvem vinner?

[yop_poll id=»62″]

Vi gleder oss til sesongen er i gang, og det er vi sikre på at mange rundt om i hele Norge gjør også. Vi ønsker alle lagene i 2.divisjon lykke til med sesongen 2016!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x