Vi spår Eliteserien 2017 – Del 1

Troféet det handler om. Foto: Henning Ringlund

Vi er bare noen dager unna kick-off for sesongen 2017, men for Eliteserien sin del er det faktisk en helg til som skal ventes på: Første kamp er 29.april. Allikevel: Det er tid for forhåndsartiklene våre om landets høyeste nivå innen amerikansk fotball!

I 2016 tippet vi rekkefølgen og NM-vinner korrekt før sesongen startet, noe vi også gjorde i 2015. Allikevel opplever vi serien som uforutsigbar og jevn. Det hører f.eks. med til historien at laget som vant NM-gull i fjor, Oslo Vikings, innledet sesongen med to strake tap.

Det har vært en styrke for Eliteserien at den har vært veldig mye jevnere fra og med 2012, enn de foregående tiårene. At brorparten av lagene der har satset på noenlunde like vilkår, riktignok via tildels forskjellige grep, har gitt denne jevnheten. Slik var det ikke i tidligere år, noe resultatene gjenspeilet.

Forsøkene fra klubber med mindre historikk enn våre aller best etablerte på å utjevne forspranget har imidlertid kostet, og noen lag har falt fra de siste årene, mens andre har måttet snu satsingen for å tilpasse regelendringer myntet på å sikre nettopp at klubber ikke tar seg vann over hodet i måten å satse på. Det sistnevnte kan vi konkludere med at ikke helt har rukket å forhindre frafallet vi har sett de siste 3 årene.

Også før årets sesong er det endringer i regler, serieoppsett og annet som gjør utslag. Vi mistet NTNUI Nidaros Domers fra toppdivisjonen for andre gang på like mange år, og Lura Bulls var på vei nedover i divisjonssystemet om ikke et oppvaskmøte med justeringer hadde forhindret dét.

1.divisjonsspillere? Nope; Eliteserien. Foto: Kristoffer Andreassen

Blant det som har endret seg, er -nok en gang- reglene for importspillere. Mens man i forfjor kunne ha 4 profesjonelle spillere, kunne man i fjor ha 2, og i år er det justert ned til 1. En annen endring verdt å merke seg: NM-sluttspillet består i år kun av de fire beste lagene i Eliteserien. 1.divisjon er ikke lenger del av NM-sluttspillet slik de var i fjor. Det synes vi er synd, men vi forstår at endringene kommer når det blir laget så mye støy om et positivt grep som det ble i fjor. Når vi sier positivt grep, så er det et subjektivt synspunkt naturligvis – det kan argumenteres for at det ikke var noen god løsning. Undertegnede var ikke selv noen stor tilhenger av grepet, men når 1.divisjonslagene på ledersamlingen høsten 2015 så det som ønskelig så var det ikke flere spørsmål å stille til det. Så får det heller være at synspunkter på ledersamlingen kan endre seg i etterkant, og av og til som følge av detaljer man ikke forstod eller visste om på det første tidspunktet man ytret seg.

Nå står vi med 5 lag til start. Det er ett mer enn Eliteserien hadde i fjor. Vi står også med et seriespill hvor det er minst like vanskelig å tippe utfallet som det var i fjor. Vi hos Amerikansk Fotball tror allerede vi kan si nå at sjansene for å tippe riktig utfall i år er mindre enn de var i fjor. Vi gjør allikevel et hederlig forsøk, og må samtidig takke klubbene for velvillighet i å gi respons på våre forespørsler om informasjon. Det er ikke alle som er like villige til det i football-Norge, men der har vi sett en enda større vilje til å gi oss hjelp enn noengang før! Det er tydelig at det er kommet inn gode krefter som skjønner at vi jobber for et felles mål når det gjelder å gi serien publisitet, og det er tydelig at vårt arbeid de siste årene blir forstått som en del av dette. Det er vi svært takknemlige for!

 

Lagene i Eliteserien 2017
onepixel

 • Eidsvoll 1814s var nok en gang NM-finalist, og nok en gang endte det med sølv. Det var tredje året på rad med sølv etter at sist NM-gull kom i 2013 når Kristin James løp rundt, forbi, igjennom, under og over det meste av norske forsvar. En annen viktig brikke de siste årene har vært importspilleren Riley Bowen. Han har forsvunnet ut, og er erstattet med Michael Hall som har vist mange av de samme egenskapene som Bowen gjennom sine år i Europa. Den mest dramatiske og uventede endringen kom imidlertid i fjor høst når det ble klart at Greg Kleidon ikke bare forsvant ut som hovedtrener, men forsvant ut fra Eidsvoll 1814s. Også en god del spillere har forsvunnet ut, og stallen er ikke den samme. Den er allikevel av grei størrelse, men må kunne sies å være kvalitetsmessig tynnere. Det er fortsatt viktige brikker på plass her, og 1814s har potensiale til å hevde seg selv om noen gode spillere har falt fra. Spørsmålet er bare om bredden i stallen blir solid nok til at laget kan hevde seg også når sluttspillet står for døren. Blir det nok en NM-finale for det svært tradisjonsrike laget fra Eidsvoll, eller blir rekken med NM-finaler brutt i 2017?
  onepixel
 • Lura Bulls overrasket mange, inkludert internt i egen klubb, med å ønske seg ned i 1.divisjon i fjor høst. Ønsket ble avvist fra forbundets side, og en del endringer iverksatt for å sikre en Eliteserie som fortsatt holder vann. Dermed fortsatte laget i toppdivisjonen, og det virker som om situasjonen i august/september nærmest er glemt hos Rogalendingene. De har seg selv å takke for regelendringene som i manges øyne nok vil gjøre at laget er lengre fra å være en potensiell favoritt enn de var når de i 2016 gikk inn i seriespillet som regjerende Norgesmestere. Det er en del nytt blod hos Bulls, men samtidig en god del som har vært der lenge. Kontinuitetsbærerne er der fortsatt, selv om Harry Peoples og Lyndell Gibson ikke er det. Chandler Whittlesey kan fort vise seg å være en verdig erstatter for Peoples, men forsvaret til Lura må ta store steg fremover for å kompensere for det Lyndell Gibson stod for i fjor, Enrique Williams året før ham, og Jonathan Evans året før det igjen. Kan Lura Bulls klare det da?
  onepixel
 • Oslo Vikings vant et lenge etterlengtet NM-gull året klubben feiret 30 årsjubileum, og hadde en sesong med oppturer og nedturer. Det fine for Vikings var at nedturene kom i begynnelsen, og så snudde det hele til en eneste stor opptur. I år er det noen virkelig markante endringer i form av ny hovedtrener, og enkelte viktige nøkkelspillere skiftet ut. Allikevel er det en god kjerne fra de siste årene som fortsatt er på banen for Vikings, og trenerskiftet markerer ikke noen stor kontinuitetsbrist da den nye hovedtreneren Derek Mann allerede var en viktig brikke i organisasjonen. Vikings har også fått noen forsterkninger fra Drammen Warriors som vil kunne være nyttige; bredden i stallen virker å være habil. Det største spørsmålet er nok knyttet til QB-posisjonen, hvor man virker å ha klokkertro på Mehmet Sezer. Han har fortjent muligheten, men ikke forvent en nøyaktig kopi av fjorårets QB, Dustin Hawke Willingham. Det er uansett vanskelig å se for seg noe annet enn at Oslo Vikings blir en del av diskusjonen om hvem som tar gullet. Såpass bra er stallen, trenerstaben og organisasjonen ellers.
  onepixel
 • Vålerenga Trolls har det gått mye positive rykter rundt siden forrige sesong. Ikke bare er laget det som kan hevdes å tjene mest og rammes minst på at importreglene er endret ettersom de ikke har hatt spillere i den kategorien de siste få årene, og motstanderlagene jevnt over nå svekkes på dette feltet. Samtidig har Trolls jobbet solid med juniorvirksomheten i mange år nå, og resultatene er i ferd med å vise seg enda mer enn før gjennom en generasjon som går fra jyplinger på 17 til fullvoksne menn på 19-20. Som om ikke det var nok blir det til Trolls fordel, selv om de nok som mange av oss andre hadde ønsket situasjonen annerledes, at et par lag trakk seg fra seriespill. Vålerenga har nemlig fått forsterkninger fra både Drammen Warriors og NTNUI Nidaros Domers. Også fra Eidsvoll 1814s kommer det noen spillere. Vil de forsterkningene spille en betydningsfull rolle? Det er ikke sikkert, men det som er sikkert er at bredden i stallen er stor, programmet er lagt, og tørsten etter NM-finale på Bislett og første NM-gull siden Sylvester Yelder & co. herjet i 2003 er enorm!
 • Åsane Seahawks var stort sett suverene på nest øverste nivå de siste årene, men strittet allikevel i mot når opprykket kom og tok dem på en litt mer kreativ måte enn de tydeligvis hadde forventet. Nå er situasjonen den at de er i Eliteserien, og har forberedt seg på å være i Eliteserien. De tapte riktignok stort i kvartfinalen i NM i fjor, men dette er ikke det samme laget. Vi har en mistanke om at Seahawks ikke kommer til å gjøre seg bort når de først er i landets øverste divisjon. Det er børstet støv av gamle Storm-helter, det er rekruttert ferske spillere, trenerstaben er utvidet i flere retninger, og i det hele tatt er dette et opprykkslag som ikke har planer om å la seg pille på nesen. Hvorvidt det kan omsettes i seiere gjenstår å se, men se ikke vekk fra at Åsane Seahawks kan bidra til at Eliteserien fortsatt er en jevn toppdivisjon!
  onepixel

Dette var svært korte innblikk i hva du har i vente de nærmeste dagene. Vi har pratet med alle lagene, fått svar på spørsmål og oversikt på spillerstall fra dem, og vil gi en detaljert presentasjon av hvert lag i dagene som kommer. Vi begynner allerede i kveld med Åsane Seahawks, før det følger to lag i morgen, to lag i overimorgen, og til slutt en artikkel med våre spådommer (+ litt attåt) om tre dager.  Som om ikke det var nok kommer vi naturligvis inn på Eliteserien i den nyeste episoden av Amerikansk Fotball Podkast, som slippes på fredag!

 

Våre vurderinger

Som i fjor og forfjor (og i forrige uke for 1.divisjon) gir vi hvert lag en subjektiv karakter innenfor forskjellige kategorier. Skalaen er som følger:

F: Kategorien er ikke representert hos laget og får stryk.

– E: Laget vil i særdeles liten grad fungere innenfor kategorien.

D: Laget vil bare unntaksvis greie å fungere innenfor kategorien.

C: Laget vil fungere innen kategorien men med begrensninger

B: Laget vil fungere bra innen kategorien uten stor oppside eller nedside

A: Laget vil fungere svært bra innen kategorien med stor oppside.

I tillegg vil hver karakter kunne motta både minus () og pluss (+)

Leserne vil nok være både enige og uenige med karakterene lagene har fått. Det er helt greit og vi håper det bidrar til engasjement. Skalaen brukes forøvrig også i 1.divisjon, og vi sa i tilsvarende innlegg der at man kan sammenligne våre tanker om lagenes styrker og svakheter på tvers av landets to øverste divisjoner. Det vil vi trekke litt tilbake! Samlekarakteren for laget/lagene kan du gjerne se i en slik sammenheng, men om man ser på de forskjellige lagdelene og disses karakter kan du ikke sitte og sammenligne 100% på tvers av divisjonsnivåene. Da ville vi f.eks. ment at Kolbotn Hunters hadde like godt løpeangrep som en rekke av Eliteserielagene, og at Haugesund Hurricanes sitt forsvar er bedre enn enkelte Eliteserieforsvar. Vi står nok ikke helt inne for det, så om du har behov for å sammenligne på tvers av divisjonene er det nok greiest å se på samlekarakteren, og heller se på de enkelte lagdels-karakterene innad pr. divisjon. Ellers er det åpenbart slik at vurderingene er subjektive, men de baserer seg samtidig på en grei porsjon forkunnskap. Naturligvis bommer vi på en og annen spiller sin betydning, og det gjelder nok gjerne spesielt hos de klubbene som har 1ste og 2dre lag uten at vi vet nok om hvilke spillere som satser hvor mye og dermed hvilket lag enkelte gamle helter ender opp å spille mest for 😉

Av og til litt som myntkast hvem som er nye fjes som slår til. Foto: Kristoffer Andreassen

Noe av det som også er verdt å notere seg, er at det hvert år er nye profiler som dukker opp. Man kan gjerne kikke på rosterne for i år og sammenligne dem med fjoråret, og da notere seg mange gode spillere som har forsvunnet ut. Dermed blir det lett å konkludere at serien og lagene er svakere enn fjoråret.

Så enkelt er det ikke. Spillere som var med i fjor har ett år mer med erfaring, og blant nye spillere kan det både være de som kommer fra en football-bakgrunn som gjør at de umiddelbart bidrar, og ikke minst kan det være talenter som raskt etablerer seg og bidrar til å forsterke sitt lag. Det er derfor med en viss ydmykhet vi melder at våre vurderinger i stor grad vil handle om de spillerne vi vet noe om, og det utelukker samtidig en god del spillere som vi ikke kjenner ved navn, nummer eller prestasjoner…ennå.

Vi gleder oss til å bli kjent med de nye profilene, hvem enn de måtte være! For å fokusere litt ekstra på dette, har vår vurdering også med en «se opp for»-spiller pr. lag; en vi såvidt har fått med oss litt om, og tror kan være blant dem som blir profiler i ligaen.

 

Årets kampoppsett

Nok et år, og nok et nytt kampoppsett som ikke har sammenheng med året før. I tillegg måtte forbundet justere et godt planlagt oppsett når NTNUI Nidaros Domers trakk seg ut, så her har det ikke vært rett frem. Det til tross: Man har endt opp med et oppsett som virker å være bra.

En markant forskjell fra i fjor er at ikke alle Eliteserie-lagene ender opp i sluttspillet. 1 av de 5 blir stående igjen på utsiden og kikkende inn på semifinalene. Vi regner med det blir et bikkjeslagsmål for å unngå å være laget som er i den situasjonen. Man får neppe noe gratis i årets Eliteserie – ihvertfall ikke innledningsvis. Klart; om noen skulle falle helt av, bli rammet av tidenes skadespøkelse (hei Domers 2012!), eller ikke ha bredden i stallen som gjør laget konkurransedyktig, så kan det vel kanskje endre seg. Vi vedder ikke så mye penger på at det går den veien.

Første serierunde for Eliteserien er i år uka etter resten av seriene starter, med første kamp lørdag 29.april. Det er enkelte helger med kun én kamp, ellers er det to kamper de fleste serierundene. Etter siste runde med serieendringer er siste kamp før sluttspillet 25.juni. Deretter følger sluttspillet bestående av semifinaler helgen etterpå, før NM-finalen som finner sted lørdag 8.juli på Bislett stadion i Oslo.

 

Vår gjennomgang kommende dager

amfotball logo sh

I kveld, i morgen, onsdag og torsdag, kommer våre vurderinger av årets Eliteserie. Det er delt inn i én artikkel om hvert lag, før det hele avsluttes med våre forhåndstips for sesongen.

Artiklene om lagene tilsvarer det vi gjorde i 2015 og 2016 og det vi gjorde med 1.divisjon i forrige uke; noen fakta etterfulgt av en lagpresentasjon hvor vi går igjennom posisjon for posisjon og en mer helhetlig vurdering, i tillegg til et kort tilbakeblikk på fjoråret.

Vi begynner gjennomgangen med en artikkel allerede i kveld, deretter to artikler i morgen, to artikler onsdag, og torsdag er det en siste artikkel med våre spådommer for sesongen. På torsdag kommer også vår artikkel ‘Før runden’ med tips for serierunden, og som vi kommer til å presentere hver torsdag kveld i sesongen.

Vi gleder oss til Eliteserien 2017, og håper at vi med denne artikkelserien kan bidra til at du gleder deg hakket mer enn uten den, du også!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x