Vi spår Eliteserien 2017 – Del 4: Vålerenga Trolls

Trolls blinking logo

FAKTA

Lag: Vålerenga Trolls
Hjemmebane: Jordal Frogner, Oslo

Plassering 3 siste år:

  • 2016: #4 av 4
  • 2015: #5 av 5
  • 2014: #5 av 6

FJORÅRET
Kikk på plasseringsoversikten ovenfor. Det er ikke særlig imponerende. Da må du huske på at det i alle tilfeller er snakk om plassering i toppdivisjonen, og så skal vi røpe at Trolls på mange måter har blitt gradvis bedre i løpet av de tre siste åra også. Det kan også hevdes at de jevnt over har nærmet seg motstanderlagene i kvalitet. Som i forfjor var det også i 2016 enkeltresultater som så totalt motsatt ut, primært mot byrivalen Oslo Vikings. Sistnevnte har tydeligvis en form for kryptonitt som Trollene reagerer på.

Man vant kun én kamp i grunnserien; den aller første mot et Lura Bulls som forsøkte seg på en ny identitet uten å lykkes med det. I sluttspillet viste man grei kontroll mot 1.divisjonslaget NTNUI Nidaros Domers før det ble et ventet tap i semifinalen mot Oslo Vikings. 14-35 var allikevel det jevneste resultatet Trolls hadde mot NM-mesterne i 2016.

Fjoråret var siste sesong for en av tidenes aller beste norske spillere, LB Tron Christian Enersen. Han vil utvilsomt bli savnet. Trolls har hatt flere habile QBs de siste årene, men særlig Atle Haaland har stått frem som en ener. Han hadde en fenomenalt god sesong statistisk sett før han ble skadet og Max Emanuelson kom inn. Sistnevnte viste også kvaliteter, men også at det er et stykke frem til Haaland. Trolls sleit med å skaffe seg poeng på måltavla, og løpespillet var virkelig ikke bra. Pasningsspillet var det mer liv i, og det var ikke tilfeldig at WR Marlon Hylton var en av lagets to All-Star spillere i 2016. Den andre? LB Tron Christian Enersen, naturligvis.

 

ÅRETS LAG

Hovedtrener: Scott Boer (USA, 5. året)

Profesjonell spiller:

  • Ingen.

Quarterback: Max Emanuelson / Kristian Andresen

Nøkkelspillere (ikke-QB):

  • Marlon Hylton (WR)
  • Petter Thorp (WR)
  • Patrick Røthe (LB)

Spiller å se opp for i 2017:

  • Sigurd Nordby (WR)
Kvartfinale NTNUI Nidaros Domers vs Vålerenga Trolls

HVA VI TROR

Vålerenga har mistet hjemmebanen sin på Jordal for de kommende årene, men det ser ikke ut til å være noen begrensning for laget. De har skaffet seg alternative fasiliteter, og er i tillegg klare til å dele Frogner stadion som hjemmebane med Oslo Vikings et par år eller så. Stallen er Eliteseriens, og Norges, klart største. I overkant av 70 spillere står klare til å legge ned nødvendig innsats for å sikre et NM-gull til Vålerenga Trolls. Det vil i tilfelle være første gang siden 2003 at så skjer. Scott Boer er tilbake og i sin femte sesong som lagets hovedtrener. Han er en av ligaens store trenerprofiler, og den tidligere import-QBen sverger til utvikling av egne spillere. Paradoksalt nok er stallen i år preget av at man får inn spillere fra flere andre klubber. Drammen Warriors og NTNUI Nidaros Domers trakk seg fra seriespill, med det resultat at en rekke spillere meldte overgang (e.l. ordninger) til Trolls for sesongen 2017. I tillegg har noen spillere funnet veien fra Eidsvoll 1814s, inkludert den hjemvendte superveteranen Nicklas Haugen som etter ca. 60 år i 1814s nå er tilbake i klubben han startet hos.

Det skal nevnes at Trolls sine 70+ spillere har nok av kamper å spille. Det er nemlig slik at Vålerenga har et 2.lag for tredje året på rad, og dermed vil en rekke spillere få tid på banen i 2.divisjon selv om de blir sidelinjemateriale i Eliteserien. Fra Trolls sin side indikeres det også at det vil være en viss rotasjon av spillere mellom de to lagene deres blant de ca. 50 som har lov til å spille for begge lag (man må ha 20 spillere som kun får lov til å spille for topp-laget når man har et 1. og 2.lag).

Som tidligere nevnt satser Vålerenga Trolls på hjemlige spillere. Det viser seg aller tydeligst ved at man ikke har importspiller. Slik har det vært hos Vålerenga siden Scott Boer selv la hjelm og pads på hylla. De siste årene har forbundet endret reglementet til en stadig mer restriktiv tilnærming til importspillere. Trolls rammes ikke av det, men får naturligvis stadig bedre arbeidsvilkår for sin modell når andre klubber i mindre og mindre grad har anledning til andre modeller. Uavhengig av det er det mye positivt å høre rundt arbeidet som foregår i Trolls og mulighetene de har for å vinne NM-gull. Skal de få til det må man ta flere skritt opp fra fjorårets kvalitet – uansett hva de andre lagene gjør eller ikke gjør, og kan eller ikke kan gjøre.

Løpespill: Ingen spiller bidro med tresifret (eller mer, naturligvis) antall yards i løpespillet i fjor. Det høyeste var QB Atle Haaland sine 89 yards. Det skal i grunnen eksepsjonelt godt gjøres om man ikke får bedre resultater i denne delen av spillet i 2017 nærmest uansett hva man gjør. Indikasjonene er at Haaland ikke er klar for QB-spill i årets sesong, men at posisjonen fylles av andre. Vi forventer derfor at det er RBs og eventuelt receivere på jet sweeps som vil stå for flest yards. Den RBen som var nærmest Haaland i fjor var Anders Nygaard; han er ikke å finne i stallen i år. Det er derimot Christoffer Delgado og Kristoffer Løken som var andre som bidro på RB i 2016. Delgado er imidlertid skiftet til forsvar som sin primære rolle. Et par virkelig spennende tilskudd er William Østgård (Drammen) og Dennis Kristiansen (Eidsvoll), som begge har noe å fare med. En annen som kan ha noe å fare med er Andreas Henstein, som var svært bra på juniornivå i fjor. Man har som alltid et svakt håp om at Eirik Arnesen kan komme til å returnere underveis i sesongen, men han er trolig fortsatt opptatt med enda mer kunstneriske prosjekter. Linjemessig er det en god miks av erfaring og nye talenter her. Samtidig er det noen navn (Simon Østebøvik, Håvard Solheim) som har vært viktige de siste årene som er vekke, så linja må få satt seg som enhet. Se ellers opp for Marlon Wayne Hylton og Sigurd Nordby på reverser, jet sweeps og lignende spill. Vi forventer at Trolls er bedre i denne delen av spillet enn de var i fjor. Karakter: B-

Pasningsspill: Duoen Petter Thorp og Marlon Wayne Hylton er tilbake for en ny sesong, og dermed er det verifisert at uansett hvem som kaster ballen, så har man ihvertfall et par klasse-receivere å lete etter. For vår del er vi spesielt spente på hvor ofte Trolls greier å få ballen i hendene på Sigurd Nordby; et kjempetalent som allerede har vist igjen på norske football-baner en stund, primært på juniornivå. Joakim Solberg er et annet navn som vi kjenner igjen fra tidligere, og Brage Harby som kommer inn fra Domers er en mulig mottaker om han ikke er å finne på QB. QB ja. Vi tar som utgangspunkt at Atle Haaland faktisk ikke er bak spakene på angrepet, men at duoen Max Emanuelson og Kristian Andresen (Drammen Warriors) er de som vil få tillit i første omgang. Emanuelson fikk solid erfaring når han startet en del av sesongen i fjor. I tillegg til Harby finnes også flere andre innbyttere på posisjonen, hvorav Johannes Moe (også han fra Domers) er et velkjent navn som har mye for seg. Det er mange spennende navn her, men alle kan ikke spille samtidig. Det betyr at man kan slenge ut så mange navn man vil; på et og samme spill er det fortsatt 2-4 WRs/TEs, 1-2 RBs og 1 QB som må gjøre jobben med 5 OL som en svært viktig ingrediens. Som tidligere nevnt er det noen utskiftninger på OL. Det er også noen spennende navn som har kommet inn, som f.eks. Emil Andexlinger og Nicklas Haugen. Det kan fort være at man er sterkere på receivere og running backs, og kanskje OL, enn i fjor. Men: Om man ikke har Haaland på QB, så er det i utgangspunktet et steg ned om ikke en av QBene i stallen har utviklet seg fenomenalt fort og godt siden forrige sesong.
Karakter: C+

Sigurd Nordby – fra stjerne på U19 til stjerne på senior? Foto: JM Henriksen

Løpeforsvar: Tron Christian Enersen er historie som LB, og fra historien tryller Trolls da fram…Jan Løken! Løken var en av de bedre linebackerne for over 10 år siden, så det skal bli spennende å se hva han kan få frem av gammelt nivå når støvet har blitt børstet av. Det er verdt å merke seg at Enersen ikke er den eneste sentrale spilleren fra fjoråret som ikke er i årets stall. Per Helliksen er ikke på rosteren vi har mottatt, det samme gjelder Simen N. Kristensen. Morsomt nok har Trolls funnet frem til en annen bauta fra historiske Trolls-lag, nemlig Jarle Mæhlum. Han får selskap av Pål Magnus Nygård, som de fleste nok kjenner som en tung og allikevel atletisk RB på begynnelsen av 2000-tallet. Fornyelse? Egen juniororganisasjon? Tja…vi tar det med en klype salt når vi ser navn med Bærum Blue Devils som moderorganisasjon. Spøk(ish) til side: Det vil være gamle fotballhoder her til å veilede unggutta. Det kan være bra, og ta presset av LB Patrick Røthe som har store sko å fylle når han ikke lenger har Enersen ved sin side. En annen unggutt er Atle Haaland, som fort kan være den som fyller Per Helliksen sine sko på DL. Vi forventer at Anders Jerven, Gard Moen Holst, Andreas Stokkeland og Zakarias Nouri er andre navn som vil vise igjen her. Det er heller ikke unaturlig at Mathias Flor Sandli (Drammen Warriors) vil være synlig. At dette tilsammen oppveier for de som har forsvunnet ut? Nei, vi tror ikke det.
Karakter: B-

Pasningsforsvar: Noen startere ser ut til å ha overvintret fra fjoråret, med veteranene Stian Hyttebakk og Thomas Tandberg Simonsen som gode eksempler på det. I tillegg er talentfulle Christoffer Delgado i en safety-rolle et navn å se opp for. Vi noterer oss også et navn som Kenneth Gulliksen, samt at Såndre Osen kommer over fra Domers. Osen kommer med gode anbefalinger, og er en spiller å følge med på. Han kan vise seg å være en viktig forsterkning for dette laget. Det finnes også flere i det defensive bakfeltet fra andre klubber, som Johannes Rødsten som må ta turen fra Bærum Ironmen når han skal spille seniorfotball (som Ironmen altså ikke har selv). Fronten av forsvaret inneholder noen spennende navn som må ha gode sesonger for at det skal bli press på motstanders QB slik at dette bakfeltet ikke blir fullstendig overarbeidet. Patrick Røthe, Anders Jerven, Pål Magnus Nygård og Jan Løken er blant de vi har forventninger til at bidrar i den enden. Samtidig: Vi ser foreløpig ikke at denne delen av spillet er hevet i kvalitet på spillermateriell fra i fjor. Nå skal naturligvis kampene spilles før det kan konkluderes med noe som helst i så måte, men dette er en forhåndsartikkel – ikke en oppsummering av fakta i etterkant av at fasiten foreligger. Karakter: B-

Special Teams: Her tror vi Trolls har en fordel. Marlon Wayne Hylton har vært solid som returmann i flere år. Sigurd Nordby er kapabel til mye av det samme. Bredden i stallen er ellers så står at akkurat det bør kunne vise positivt igjen spesielt på special teams. Om man har tid til å trene godt på system og oppgaver, så kan dette fort være en svært viktig ingrediens som gir Trolls sine andre lagdeler gode utgangspunkt for å lykkes. Vi har tro på at Trolls er enda bedre i denne lagdelen enn de var i fjor. Karakter: B+

Trenerstab: I fjor hadde Scott Boer med seg Max Goldstein, som kunne prioritere mye tid til laget mens han var på besøk fra USA i en lengre periode. I år blir det først og fremst Anders Hjerpseth og særdeles erfarne Terje Pedersen som er de nærmeste støttespillerne til Boer. Vi skal heller ikke glemme Haakon Rønning, og ingen er vel overrasket over at den tidligere receiveren er posisjonstrener for…receiverne. Hjerpseth er defensiv koordinator og tar seg av DBs og LBs. Han har også ansvaret for special teams. Terje Pedersen har som vanlig OL og DL som sitt hovedfokus. Boer selv har offensive backer i tillegg til å være hovedtrener og offensiv koordinator. Da har vi ikke oversikten for 2.laget, men ser for oss at det fort er samme gjeng som tar den biten også. Det kan bli travelt med tanke på kamphelger, men på selve treningene ser vi for oss at stallen er av ypperlig størrelse for å kunne ha effektive treninger – selv om man nok gjerne skulle hatt flere posisjonstrenere.

Den store fordelen her er kontinuitet, en trenerstab med et greit antall folk som fokuserer på rollen, og mye selvspilt erfaring. Karakter: B+

Lagsammensetning: Rosteren vi har mottatt inneholder 72 navn. 72! Det er klart flere enn i fjor, og flere enn de 65 Trolls presenterte i 2015. Vi har sett et norsk lag med flere på rosteren før, men det er ikke hverdagskost. I fjor mente Trolls det var positivt at de var litt færre enn de 65 i 2015 med tanke på 1. og 2.lag og spilletid; vi er litt usikre på hva de mener nå (ikke har vi stilt spørsmålet heller, det skal sies). Vi ser at det er mange spennende spillere her, og Trolls kommer sikkert til å ha en fordel i alle juniorene som er ett år eldre i 2017, og ikke minst hjelper det med flere dyktige spillere som kommer fra andre klubber. Noen hyggelige comebacks fra veteraner er også bra. Samtidig mister man noen spillere som har vært viktige i flere år. Per Helliksen, Anders Nygaard, Håvard Solheim og Tron Christian Enersen kan nevnes. I næringslivet liker man (særlig som arbeidsgiver) å si at ingen er uerstattelige. Over tid gjelder det ofte i idretten også, men i begge tilfellene gir det utvilsomt usikkerhetsmomenter frem til man har sett at arvtagerne presterer. Når vi ikke har lavere karakter på dette punktet enn vi hadde i fjor, så skyldes det at bredden er helt uovertruffen, og det er såpass mange talenter her at det bør være mulig å komponere et lag som hevder seg. Ja; man mister noen. Men man får jammen meg noen (og noe) også! Karakter: B+

Vålerenga Trolls vs Lura Bulls

Konklusjon: Dette er laget vi har størst forventninger til i årets sesong. Ikke nødvendigvis fordi vi tror de kommer til å være aller best, men fordi det har skjedd mye her, og er en positiv «vibe» rundt dette laget med en stor stall full av spillere som har et brennende ønske om å snu sesonger med sisteplasser på senior til det man har opplevd på juniornivå med førsteplasser. Spørsmålet er fort om det skjer i år, eller om det går enda flere år før den etterlengtede finaleplassen er sikret. For ikke å snakke om gullmedaljer.

Det aller største spørsmålet her, er QB-posisjonen. Mange på rosteren, javel, men uten Atle Haaland er angrepet svekket kontra det potensialet det viste med ham ved roret når han spilte i fjor. Samtidig er det altså kø av QBs på rosteren, og såpass mye talent der at det ikke bare er flere som fortjener sjansen, men det bør være mulig å finne frem til en man kan bygge rundt slik at spillvalgene utnytter vedkommendes kvaliteter best mulig. Først i den køen? Max Emanuelson.

Totalkarakter: B

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x