Vi spår Eliteserien 2017 – Del 7: Spådommene

naif

Det er på tide å spå hvordan Eliteserien, og NM-sluttspillet, vil se ut når det hele er ferdig lørdag 8.juli 2017. Kan Oslo Vikings ta to på rad? Er Vålerenga Trolls klare for å gå fra bunnplassering til topplassering i Eliteserien? Er det 2015 og NM-gull om igjen for Lura Bulls? Sjokkerer Åsane Seahawks med å gå fra opprykk til seier på Bislett i finalen? Blir det endelig gull igjen for Eidsvoll etter tre strake sølv? Det, og mye mer, kikker vi på i dagens gjennomgang!

Foto: Max Emanuelson

Vi har de siste tre dagene gått igjennom lagene i separate artikler om dem alle sammen. Der har vi gitt karakterer på forskjellige lagdeler, og tilsammen har dette gitt en totalkarakter basert på en rekke forskjellige kriterier. Vurderingen av styrkeforholdet via disse totalkarakterene er som følger:

1. Oslo Vikings (B+)

2. Eidsvoll 1814s (B)

3. Vålerenga Trolls (B)

4. Lura Bulls (B-)

5. Åsane Seahawks (B-)

Som man kan se vurderer vi det som veldig jevnt i år, uten de store toppene (det er f.eks. første året vi ikke gir noe lag høyeste karakter i form av A-, A eller A+), men også uten noen som er vurdert helt ute av dansen allerede før det hele starter. Blir tabellen som totalkarakterene indikerer? Nei, kanskje ikke. Vi har tatt en kikk på kampene i Eliteserien også, og der kommer flere elementer inn i bildet. Bortekamp, hjemmekamp, kamper før kampen som vurderes, fri-uker, troppens bredde versus når i sesongen man er…en rekke ekstra ting kan spille inn. Vi vet naturligvis ikke fasiten på forhånd på alt dette, men synser ut fra det vi vet nå. Vi kommer også til å vurdere før hver kamphelg, og gjør oppmerksom på at spådommene der ikke nødvendigvis må følge det vi tippet før sesongstart. Det er også slik at forskjellige personer er involvert i vurderingene underveis, og det tas da ikke hensyn til noen spådommer 1-2 måneder tilbake i tid. Uansett, nedenfor finner du det vi tror nå! Da får vi følgende utfall:

Grunnserie

Dato Hjemmelag Bortelag Hvem vi tror vinner
29. april Vålerenga Trolls Åsane Seahawks Trolls
30. april Lura Bulls Oslo Vikings Bulls
06. mai Vålerenga Trolls Eidsvoll 1814s 1814s
07. mai Lura Bulls Åsane Seahawks Bulls
13. mai Åsane Seahawks Lura Bulls Seahawks
16. mai Vålerenga Trolls Oslo Vikings Trolls
21. mai Eidsvoll 1814s Vålerenga Trolls 1814s
27. mai Oslo Vikings Eidsvoll 1814s Vikings
03. juni Oslo Vikings Åsane Seahawks Vikings
04. juni Lura Bulls Vålerenga Trolls Bulls
11. juni Oslo Vikings Lura Bulls Vikings
11. juni Åsane Seahawks Eidsvoll 1814s Seahawks
17. juni Eidsvoll 1814s Lura Bulls 1814s
17. juni Åsane Seahawks Vålerenga Trolls Trolls
25. juni Eidsvoll 1814s Oslo Vikings Vikings

Om vinnertipsene ovenfor står seg, så får vi følgende tabell:

 1. Oslo Vikings – 8 poeng(4-2)
 2. Eidsvoll 1814s – 6 poeng(3-3)
 3. Lura Bulls  – 6 poeng(3-3)
 4. Vålerenga Trolls – 6 poeng(3-3)
 5. Åsane Seahawks – 4 poeng (2-4)
Foto: Max Emanuelson

Her blir det et rotterace! Vi ser altså ikke for oss at noe lag suser gjennom serien uberørt. Vi har hatt en del scenarioer frem og tilbake, bl.a. med flere lag som 2-4, men endte til slutt opp med at det kommer en overraskelse på Frogner 16.mai som gjør at mange leser Kampreglementet nøye i dagene før det er klart hvordan tabellen ser ut etter siste kamp. Ut fra våre tippede resultater vil Eidsvoll vinne den drakampen mellom 3-3 lagene basert på innbyrdes oppgjør, etterfulgt av Bulls og deretter Trolls.

Nykommerne fra Bergen, Åsane Seahawks, er et lag vi tror kommer til å henge svært godt med, men blir i vårt scenario ovenfor det laget som trekker det korteste strået. Oslo Vikings blir på den annen side laget som sikrer seg flest seiere med en bred og god stall som har nok kvaliteter til å bli seriemestere – tror vi.

Verdt å merke seg: Om vi treffer riktig på alle kampvinnere utenom Oslo Vikings vs. Åsane Seahawks 3.juni, så vil samtlige lag ende 3-3…da blir det festlig å ende på femteplass for de som trekker det desidert korteste strået noensinne 😉

I kjølvannet av grunnspillet følger det som virkelig betyr noe i norsk amerikansk fotball: NM-sluttspillet. La oss i neste kapittel se nærmere på sluttspillet og våre tips til vinnere der.

 

Sluttspill

Dato   Hjemmelag Bortelag Hvem vi tror vinner
1. juli Semifinale NM Oslo Vikings Vålerenga Trolls Vikings
2. juli Semifinale NM Eidsvoll 1814s Lura Bulls Bulls

I år er det altså ikke noen andre lag enn de som er i Eliteserien som kan kvalifisere seg til NM-sluttspillet. Det er de fire beste (av fem) i Eliteserien som går til semifinalene, hvor det som vanlig er slik at #1 har fordelen av å møte #4 på hjemmebane, mens #2 har hjemmekamp mot laget som ble #3 i grunnspillet. I år er de to semifinalene lagt til henholdsvis lørdag 1.juli og søndag 2.juli. Hvorfor det er lagt til to forskjellige dager vet vi ikke; helst skulle vi sett at kampene gikk samtidig slik at de to vinnerlagene hadde nøyaktig like lang tid til å restituere seg samt forberede seg på finalen en uke etterpå. Det kan forsåvidt tenkes at 1. og 2.juli er satt opp for å indikere at kampen(e) kan gå en av de to dagene, avhengig av reise for bortelag m.v., men det pleier gjerne å være indikert noe tydeligere enn oppsettet gjenspeiler i år.

Vi må nødvendigvis la semifinalene gjenspeile hvordan vi tror grunnserien ender, og da får vi altså Oslo-oppgjøret allerede i semifinalen, mens Eidsvoll og Lura møtes i den andre semifinalen. Dette er altså en repetisjon av fjorårets semifinaler.

I 2016 var det grei skuring for Vikings i sin semifinale mot Trolls. I år tror vi det tilsvarende oppgjøret blir en langt tettere batalje som ikke avgjøres før i 4.periode av kampen. På Eidsvoll tror vi også på en tett kamp, men når Lura Bulls ikke skyter seg selv i foten med 300 flagg som i fjor, så ser vi for oss at det kommer en overraskelse der, og seier til bortelaget – som også har hatt (som Trolls, forøvrig) en ekstra hvileuke før semifinalen kontra 1814s.

 

Finale

08. juli 14:00: NM Finale Oslo Vikings – Lura Bulls

Scenen er satt. For første gang på særdeles mange år er det amerikansk fotball på Bislett stadion. NM-mesterne fra 2016 møter NM-mesterne fra 2015. Et lag som representerer Oslo møter et lag som har en lang reise bak seg for å komme til hovedstaden. Et par tusen tilskuere, kanskje noe færre, har samlet seg i solsteken på hovedtribunen. Noen surmulende motstandere fra tidligere i sesongen har satt seg på motsatt side mens de spiser kebab og gleder seg litt til kampen, men mest til neste sesong. På banen varmer lagene nervøst opp mens forbundets utskremte jobber febrilsk for å få alt på plass på en uvant arena. Det går bra denne gangen også.

Foto: Max Emanuelson

Kampen blir en batalje mellom et luftangrep og et forsvar som jager QBen hele dagen. Når det derimot er Bulls som er i forsvar og Vikings i angrep, så er det et kløktig uttenkt angrep som gradvis jobber for å skaffe seg poengene mot et defense som til tider sliter med å komme seg av banen. Om varmegradene er der slik det kan være i Oslo en lørdag i juli, så jobber det mot svette Vestlendinger, og til syvende og sist blir selv ikke en knøttliten QB som er presis i kastene og løper rundt halve banen på hvert spill, nok. For første gang på mange år blir det et lag som vinner NM to år på rad. Og har vi sagt A, så får vi også si B…

Vi tror at laget som vinner NM 2017 er: Oslo Vikings!

Blir det Derek Mann på gullstol i år, året etter Jesse Alderfer? Foto: Henning Ringlund

Det er hva vi tror…så er spørsmålet: Hva tror du?

[yop_poll id=»89″]

 

Oppsummering

La oss ta en kikk på en del av de individuelle vurderingene vi gjorde av Eliteserie-lagene og deres lagdeler. Hvem står frem hvor? Her er dét oppsummert pr. kategori:

 • Løpespill: Eidsvoll 1814s (B+)
 • Pasningsspill: Lura Bulls og Åsane Seahawks (B+)
 • Løpeforsvar: Eidsvoll 1814s, Lura Bulls og Oslo Vikings (B+)
 • Pasningsforsvar: Oslo Vikings (B)
 • Special Teams: Oslo Vikings og Vålerenga Trolls (B+)
 • Lagsammensetning: Oslo Vikings og Vålerenga Trolls (B+)
 • Trenerstab: Oslo Vikings (A-)

Etter å ha gjort samtlige lagvurderinger tar vi også med følgende forsesongs-rangering pr. posisjon. Vær oppmerksom på at vi rangerer en spiller på én plass i angrep+forsvar, ikke begge steder:

Quarterback:

 1. Chandler Whittlesey (Bulls)
 2. Conor Lynch (Seahawks)
 3. Mehmet Sezer (Vikings)

Runningback:

 1. Lorenzo Proctor (Vikings)
 2. Vegard Tysse (Vikings)
 3. Anders Odden Pedersen (Seahawks)

Receiver:

 1. Arne August Skovseth Søgaard (1814s)
 2. Petter Thorp (Trolls)
 3. Edvard Duvsete (Bulls)

Offensiv linje:

 1. Stian Klyve (Vikings)
 2. Geir Forslund (1814s)
 3. Torgrim Nyland (1814s)

Defensiv Linje:

 1. Jørgen Alnæs (1814s)
 2. Ole Petter Ølberg (Bulls)
 3. Thomas Holt Sundby (Vikings)

Linebacker:

 1. Michael Hall (1814s)
 2. Andreas Lid (Vikings)
 3. Kim Erik Schaanning (Vikings)

Defensiv Back:

 1. Nicholas Isaksen (Vikings)
 2. Magnar Hansen (Bulls)
 3. Mathias Kleppestø (Seahawks)

Punter/Kicker: Vegard Tysse (Vikings)

Sparkereturmann: 

 1. Arne August Skovseth Søgaard (1814s)
 2. Marlon Wayne Hylton (Trolls)
 3. Simon Bruset (Bulls)

Forventninger

Vi gjør som i fjor og gjetter på noen sentrale statistiske kategorier som kan være morsomme å følge med på utover i sesongen:

 • Årets mestcorende spiller: Chandler Whittlesey (Bulls)
 • Flest løpetouchdowns: Michael Hall (1814s)
 • Flest pasningtouchdowns: Conor Lynch (Seahawks)
 • Flest touchdownmottak: Edvard Duvsete (Bulls)
 • Flest taklinger: Michael Hall (1814s)
 • Flest sacks: Jørgen Alnæs (1814s)
 • Færrest sacks tillatt(lag): Eidsvoll 1814s
 • Mestscorende lag: Lura Bulls
 • Gjerrigste lag: Oslo Vikings

Hør hva Eliteseriens hovedtrenere selv har av forventninger og tenker i forkant av serieåpningen! Vi har intervjuet dem alle i løpet av to episoder av Amerikansk Fotball Podkast!
– Lura Bulls, Vålerenga Trolls, Oslo Vikings:

– Eidsvoll 1814s, Åsane Seahawks:

Gikk du glipp av noen av de tidligere innleggene i denne artikkelserien? De er her!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x