Etter runden: 2.serierunde 2015

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant.

2.SERIERUNDE, HELGEN 17-19.APRIL 2015

 

ELITESERIEN
v/Bård Strøm

 

Oslo Vikings vs Lura Bulls 2015 - Lorenzo Proctor run 3 - foto Henning Ringlund
Foto: Henning Ringlund

Hvem: Oslo Vikings vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 18.april kl. 14:00, Frogner Stadion (Oslo)
Score: Vikings 6 – Bulls 12
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 7 – Bulls 21

Om kampen: Ja, denne kampen utspant seg vel noenlunde slik vi så for oss selv om vi bommet med en touchdown: En oppvisning i defensivt sjakkspill. Begge angrepene satte opp «pass to set up the run» filosofi, hvor Lura Bulls var hakket kvassere enn Oslo Vikings på å utføre. Men begge forsvarene spilte tålmodig, holdt seg foran ballen og hindret de store spillene å utfolde…. inntil Simon Sommerfeld plutselig kom seg fri rett opp midten for 6-0. Oslo Vikings var heller ikke i denne kampen spesielt overbevisende i pasningsspillet, ikke før #2 Derek Mann løp rundt med Bullsspillere hengene etter seg men på magisk vis traff #25 Mike Bergey på en lang pasning og 6-6. Men i dette sjakkspillet, hvor begge lag lette etter åpninger i hvert sitt tette forsvar var det til slutt opp til Lura Bulls #1 Harry Peoples å ta ballen i egne hender og endelig score innenfor redzone for å avgjøre kampen. Det hører med til historien at Oslo Vikings satte inn sin mest imponerende drive mot slutten av kampen. Med 4 forsøk fra Bulls 5 yardlinje var Vikings en droppet ball i endzone fra å sannsynligvis avgjøre kampen 13-12 og holdt seieren igjen på Frogner. Men det sto på utførelsen….

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #25 Mike Bergey (MLB/WR, Oslo Vikings). Viktig sentral skikkelse i forsvaret. Nå er han plutselig gjennombruddsreceiveren til Vikings også.
  • 2 stjerner: #1 Harry Peoples (QB, Lura Bulls). Ikke alltid like heldig med pasningene, men viser god ro og sørger for at ballen forflytter seg.
  • 1 stjerne: #6 Simon Sommerfeld (RB, Lura Bulls). Alltid farlig når han får ballen i hendene. Gjør også viktig jobb som blokker og cornerback.

Hva vi lærte om lagene: Mer enn noe annet tror jeg vi får bekreftet at hva vi trodde om disse lagene før sesongen stemmer ganske bra. Lura Bulls sine to farligste angrepsvåpen er uten tvil når Simon Sommerfeld og Harry Peoples mesher på en zone read; begge er livsfarlig med ballen i hendene. Men hverken Lura Bulls eller Oslo Vikings sine receivere skremmer ikke vannet av så mange motstandere. Oslo Vikings sitt pasningsangrep viste tendenser mot Bulls, men ikke nok til at det virkelig ble farlig og jeg lurer litt på om de hadde litt for stor respekt for Bulls-forsvaret ettersom de i mindre grad utnyttet rommene mellom linebackere og secondary. De gangene de gjorde det var det farlig. Løpespillet til Oslo Vikings er ikke så effektivt som man skulle ønske, selv om #3 Lorenzo Proctor viste flashes utover kampen. At Oslo Vikings ikke evner, eller prøver, å punche ballen inn på 4 forsøk fra 5 yardlinjen for å vinne kampen er et svakhetstegn. Vi legger også merke til at i det Jorma Bailey forlater banen med sin årlige skade, mister Bulls forsvaret noe av stingen det hadde.

 

MaxEmanuelson_J9R7751
Foto: Max Emanuelson

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Nidaros Domers
Hvor og når: Lørdag 18.april kl. 17:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 21 – Domers 28
Score vi tippet i forkant: Trolls 28 – Domers 26

Om kampen: Vi spådde en spennende kamp som kunne vippe begge veier og føler vi traff svært bra på det, selv om vi trodde på en knapp Trolls seier. For det så lenge ut til at Trolls skulle vinne også. Selv om Domers tok ledelsen ved å kombinere dype pasninger og tøffe løp fra Sondre Vik Furuseth, var det morsomt å se Trolls komme tilbake og spille sitt eget spill. Med korte pasninger og raske spillere beveget Trolls ballen effektivt. Ballen gikk for det meste ut på siden fremfor nord-sør, effektivt distribuert fra norske #7 Kasper Tveter, som må ha hatt en rekorddag med antall completions. Men med ballen i hendene var Trolls svært raske. Trolls virket kontrollerte i spillet, mens Domers avsluttet de fleste angrepene med å kaste ballen til motstanderen (4 interceptions var det vel vi talte). Når det er sagt, fikk Domers det de trengte av et lucky break. To lange, vertikale pasninger med løp var det som skulle til for å lukke gapet til 21-21. Og da ble det et spørsmål om vilje – #1 Dustin Hawke Willingham hadde stort sett en dårlig dag på jobben men når det kommer til vilje til å vinne fotballkamper er han et helt vilt konkurransemenneske. Mot slutten av kampen fikk Domers ballen tilbake fra Trolls og satte inn den avgjørende scoringen ved #8 Nicolai Nørstrud. Kampen var på ingen måte over, og Trolls beveget seg ned til Domers redzone, men dagens første og eneste interception fra stand-out quarterback Kasper Tveter avgjorde kampen for trønderne.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #7 Kasper Tveter (QB, Trolls). Spiller ekstremt disiplinert, har en svært høy completion rate og løper i tillegg inn en TD. Interception skrives på konto for risikovilje og innsats for å vinne kampen. Imponert!
  • 2 stjerner: #45 Sondre Vik Furuseth (RB, Domers). Løper inn to TD og leverer omtrent alltid varene. Nesten litt rart han ikke ble utnyttet mer.
  • 1 stjerne: #8 Nicolai Nørstrud (WR, Domers). God bevegelse og fart, åpner opp forsvaret på vertikale løp og tar et fantastisk fint spill helt inn. God som returnmann på special teams også.

Hva vi lærte om lagene: Nidaros Domers er et livsfarlig angrepslag. De har en receiverduo i #8 Nicolai Nørstrud og #3 Johan Magnusson som er livsfarlige vertikalt. Sondre Vik Furuseth er et arbeidsjern uten like og nesten alltid garantert 5 yards på bakken. Offensiv linje virker også styrket. Men når de gjør nok en gang 4 interceptions er det vanskelig å vinne fotballkamper – selv om det gikk deres vei i dag. Motsatt fall kan vi si at Trolls bygger opp rundt styrker og svakheter. Playbooken handler om å distribuere ballen raskt ut til sidene til receiverne, gjøre zone reads eller jet sweeps, og dytte ballen jevnt og trutt ned banen. De er spennende å se på, og drar til og med inn elementer fra A11 offense, hvor de flytter tackles ut sammen med receiverne. Man skulle tro at quarterback Kasper Tveter knapt har gjort noe annet i sitt liv enn å styre dette angrepet. Når det er sagt er det to lag som er noenlunde jevnbyrdige offensivt. Da skulle man tro at fire turnovers burde vinne kampen for hjemmelaget.

 

MaxEmanuelson_J9R8360
Kasper Tveter. Foto: Max Emanuelson

Rundens MVP offense: #7 Kasper Tveter, Quarterback Vålerenga Trolls (1 PTD, 1 RTD, 1 INT)

Rundens MVP defense: #25 Mike Bergey, MLB Oslo Vikings.

Rundens «se opp for» spiller (ikke-import):  #3 Johan Magnusson, WR Nidaros Domers.

 

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

 

Hvem: Åsane Seahawks vs. Olavs Menn
Hvor og når: Lørdag 18.april kl. 14:00, Seahawksbanen (Bergen)
Score: Seahawks 48 – Olavs Menn 10
Score vi tippet i forkant: Seahawks 26 – Olavs Menn 16

Om kampen: Lufta gikk fort ut av Olavs Menn-hypen når de møtte det som ser ut som 2.divisjons sterkeste lag. Hjemmelaget utnyttet sine individuelle og taktiske fordeler fra første øyeblikk, og det var aldri tvil om hvor seieren skulle ende. De få gangene Sarpsborg-laget skapte noe var primært noen langpasninger (av mange) og et par enkeltprestasjoner. Touchdownen var eksempelvis en slik enkeltprestasjon, og kom på en kickoff retur.

Sjøhaukene gjorde egentlig ikke så mye annet i denne kampen enn å vise at det er minst to nivåer i årets 2.divisjon.

Hva vi lærte om lagene: Seahawks har fortsatt en god stall, og i denne kampen oser det bedre football-kunnskap både av det enkeltspillerne gjør, samspillet, og de taktiske grepene. Åsane er flinke til å lage overtalls-situasjoner og sette vinkler på blokkene i forhold til hvor man skal. Generelt ser det ofte velorganisert ut, og de utnytter gavepakkene de til tider får. Her har Olavs Menn mye å hente, spesielt i forsvar. I angrep er det litt på lykke og fromme, og man vil nok til tider lykkes med det – for talentene finnes her. Det er et bra potensiale med en QB som kan både kaste og bevege seg, og han har noen spennende spillere å kaste til. Langpasningene må imidlertid fin-innsiktes, og coverage må leses. Mange av spillene som benyttes trenger bare noen flere repetisjoner, flere som gjør jobben riktig samtidig, og så kan dette bli langt mer enn de 0 poengene som scores av angrepet i denne kampen.

Seahawks vs Olavs Menn tellefeil
De eneste som er utenfor bildet: 2 WRs vs 2 CBs – begge på høyre side (av bildet).

I forsvar må det derimot tas en del tydelige grep. Først og fremst må man sette spillerne i posisjon til å lykkes, og da snakker vi om alignment, at man får en forståelse for gap-control/ansvarsområder, hvem som er ment å ha contain, og unngår enkle tellefeil.

Oppstilling er grei oppgavefordeling er ikke

Alt for ofte så vi et Åsane som egentlig ikke fikk skikkelig motstand fordi det ikke justeres godt basert på formasjoner, og dermed har plutselig Seahawks flere blokkere foran ballbærer enn Olavs Menn har potensielle taklere i samme område. Forhåpentligvis har Sarpingene tilgang på film fra kampen og kan se dette selv, for med noe justering av hvor man stiller opp og hvordan man spiller (og ikke minst forflytter seg når styrke i den offensive formasjonen endres før snap), så er man straks mye mer solide.

Seahawks vs Olavs Menn alignment 03

Måten Olavs Menn forsvarer seg mot et spread offense er heller ikke av de mest heldige; her gir man opp for mye gjennom å tenke forsvar mot hver enkelt receiver kontra å tenke forsvar av områder. Vi vil anbefale en kikk på hvordan nettopp Åsane løser akkurat det samme, så har man et bedre utgangspunkt for å faktisk kunne forsvare seg også mot lag som kommer godt forberedt til kamp. Fordelen for Olavs Menn er at selv om man må ta ganske drastiske grep kontra det som ble vist mot Seahawks, så er det mulig å bli konkurransedyktige uten at spillerstallen må byttes ut. Trenes opp; ja – men det finnes nok talent her til å kunne skape noe mer effektivt.

 

Bergen Storm 2015
Bergen Storm er tilbake på banen!

Hvem: Bergen Storm vs. Drammen Warriors
Hvor og når: Lørdag 19.april kl. 14:00, Varden kunstgress (Bergen)
Score: Storm 12 – Warriors 2
Score vi tippet i forkant: Storm 30 – Warriors 32

Om kampen: Dette oppgjøret begynte famlende fra begge lag, med fumbles og kluss som ikke bare skyldtes to aggressive forsvar. Det hjelper heller ikke -og det gjentar seg utover kampen- at enkelte spillere ikke fatter at man må gi sitt ytterste for å få tak i en fumble!

Når det er sagt, så er det mye talent også på den forsvarende side av ballen hos disse lagene. Det så ikke ut for oss som om Warriors hadde med seg sine to Kristiansand-forsterkninger; allikevel satte de godt press på Bergen Storm sitt angrep. Storm på sin side hadde blant annet hadde den defensive MVPen fra Norge vs. Sverige i Nordisk Mesterskap 2002 på defensiv linje. Da snakker vi mye talent blandet med -etterhvert- enda mer erfaring. Det syntes!

Storm vs Warriors - D vs O

De to angrepene kom etterhvert i gang også, og begge lag viste talenter i så måte. Aller mest la vi merke til det som potensielt er 2.divisjons beste duo og solo når vi snakker om runningback-trusler: Bergen Storms Alexis Chequen og Anders Odden Pedersen, samt Drammen Warriors sin William Østgård. Alle tre stod for flere virkelig bra enkeltprestasjoner, i tillegg til å vise at de kan utnytte blokker lagkameratene gir dem. Samtidig kan vi ikke nekte for at runningbackene av og til får blokkerne sine til å se bedre ut enn det de er som enhet; som vanlig i norsk amerikansk fotball er blokke-samspillet på løp et sted hvor det er mye å hente. Ellers: Pasningsspillet var noe begrenset; også der har lagene mye å hente, spesielt når man forsøker seg dypt. Warriors fikk til en del kortere pasninger, og så farligere ut enn Storm der.

Hva vi lærte om lagene: Dette er to lag som har trenerkrefter på sidelinjen og treningsfeltet; det merkes. Her er det mye gjennomtenkt, og grunnleggende solide kunnskaper på det taktiske brorparten av tiden. Man forstår down & distance både i angrep og forsvar, og man forstår hvordan det bør justeres mot motstanderlagets formasjoner. Selv om Drammen tapte denne kampen, så viser de at de har vokst siden fjoråret. Det defensive var til tider en katastrofe i fjor; i år vil det kreve mer å bryte ned.

Storm vs Warriors - O vs D

Offensivt minner disse lagene om hverandre; det er mye ballkontroll her, og med et pasningsspill hvor man enten får QBen vekk fra presset, eller sørger for at det er solid med blokkere mot forsvaret. Tilsvarende spiller begge lag med en del press mot angrepet, men der er det noe forskjellig hvordan det gjøres. Storm satser nok hakket mer på coverage, og oppstillingen deres inviterer mer til å prøve løp på utsiden. Samtidig er ikke det så enkelt, for plassering av OLBs er som det bør være, og det samme er hurtigheten deres.

Nå som vi har fått sett film av begge lagene, kan vi trygt si at dette er to av de bedre lagene vi har sett så langt i år. Det vil ikke forundre oss om de begge tar turen til 1.divisjon 2016.

 

Swans vs Hunters

Hvem: Gjøvik Swans vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Søndag 19.april kl. 14:00, Vind Stadion (Gjøvik)
Score: Swans 0 – Hunters 42
Score vi tippet i forkant: Swans 22 – Hunters 34

Om kampen: Hjemmelaget åpnet med å se ut som om de kom til å bevege ballen, men det ble med et blaff og enkelte spill i ny og ne. Som mange andre lag sliter de blant annet med snapping, og det kunne til tider vært en fordel å være bak center og ikke i shotgun, pistol eller lignende oppstillinger som krever mer av center. En tidlig feil med nettopp dette gir Kolbotn ballen i redzone, og da trenger de bare ett spill. Når det samme skjer neste gang Swans har ballen, så er tonen satt, og kampen går sin gang. Når Kolbotns runningback litt senere i første halvdel til og med fumbler og ballen spretter opp igjen i hendene hans i samme retning slik at han kan holde tempoet strakt inn i endzone, ja – da vet vi hvordan dette kommer til å gå!

Vi skal ta med oss at det fortsatt ser ut som det er tidlig i sesongen for begge lag. Etter å ha sikret seg en solid ledelse i løpet av 1ste periode blir spillet til tider ganske ukonsentrert fra Hunters sin side. Man tar seg også tid til å forsøke ut forskjellige deler av arsenalet, og kampen byr på en god arena for å gjøre nettopp det.

Hva vi lærte om lagene: Gjøvik Swans er helt klart ikke det samme laget de var i fjor. Uten at vi har snakket med dem om dette, så ser det for oss ut til at det er mange nye spillere, og –som vi nevnte sist– manglende samkjøring. Det glimter til, og vi ser et potensiale der, men de skyter seg selv i foten for mange ganger til å være konkurransedyktige akkurat nå.

Swans vs Hunters - D vs O

Vurderingen av at de ville kunne stille et langt sterkere lag denne helgen kontra forrige, forble en vurdering på papiret. Noen forsterkninger var det, men primært i antall og ikke i nivå. Vi ser for oss at Gjøvik benytter sesongen til å bygge erfaring, korrigere feil og teknikk underveis, og gradvis bli bedre i hva som leveres som lag.

Hva så med Kolbotn? Vel; indikasjonene om at de manglet kvaliteten fra fjoråret var ikke spesielt synlige i denne kampen. Riktignok var motstanden noe laber, og startposisjon på banen ved flere anledninger i overkant gavmild, og det gjør det vanskelig å vurdere den egentlige styrken laget har. Det vi legger merke til, er at det er mye likheter med fjoråret taktisk, og at man har flere strenger å spille på enn bare én runningback (selv om det ikke er tvil om hvem som er arbeidshesten og den man går til om det virkelig er behov). Det er spesielt fordelaktig at de både kan drive ballen fremover via løpespillet og tildels via kastespillet.

Swans vs Hunters - flatt defense

Defensivt ser det ut som flere som vil takle; den største bekymringen er hvor flatt de til tider spiller – det skal i noen tilfeller bare et gjennombrudd til før man er forbi 8 av 9. Med flatt mener vi altså formasjonsmessig, ikke holdninger eller motivasjon. Samtidig vil vi tro at det å spille slik reflekterer både tillit til safety og manglende tiltro til trusselen motstanders pasningsspill representerer.

Hunters var nok overvurdert i fjor, men er kanskje tilsvarende undervurdert før årets sesong; det skal bli spennende å se hvordan de klarer seg mot mer velorganiserte lag som står på menyen de kommende ukene!

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x