Etter runden: 8.serierunde 2017

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

8.SERIERUNDE, HELGEN 10.-11. JUNI 2017

ELITESERIEN
v/JM Henriksen

Foto: Henning Ringlund

Hvem: Oslo Vikings vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 15:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 34 – Bulls 13
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 34 – Bulls 7

Om kampen: Dette oppgjøret endte opp omtrent der vi forventet resultatmessig, men i store deler av kampen var det jevnere før det endelig løsnet for hjemmelaget (eller raknet for bortelaget, alt ettersom) mot slutten. 1.periode kom og gikk uten scoringer, men i 2.periode ledet en av bortelagets to interceptions til at CB Eivind Rølles kunne løpe ballen inn til en touchdown. Når angrepet ikke scoret først, så ledet altså forsvaret vei – det var på mange måter ikke så uventet at det ville skje før eller seinere. Ekstrapoenget satt, og 7-0. Det ble ikke stående lenge før Lura Bulls svarte via en touchdown-pasning fra Chandler Whittlesey til Edvard Duvsete. Sistnevnte var godt dekket opp av nevnte Rølles mye av dagen, men i motsetning til når lagene møttes i Sandnes var han ikke fullstendig mulig å stoppe denne dagen. Ekstrapoengsforsøket lyktes ikke, og 7-6. Ingen smultring for Vikings-forsvaret denne dagen altså, og det er verdt å notere seg at Bulls ser ut til å være det eneste laget som har oppskriften på hvordan man scorer på Oslo Vikings. Så var det dette med å score nok og slippe inn få nok poeng, da…

Andre halvdel av kampen skulle bli mer scoringsrik enn første. Vikings sitt angrep meldte seg på, og fant ut at forsvaret til Bulls var sårbare nok til at man kunne etablere det noenlunde balanserte spillet Vikings helst vil ha. FB Jesper Haug Jørgensen stod for første touchdown i 3.periode når han løp inn i målsonen. 14-7. Fortsatt jevnt. Så fikk Vikings et pusterom når Lorenzo Proctor også fant endzone på et løp. 21-7. Var det kjørt nå da? Nei, det var visst ikke det: Lura Bulls viste igjen at pasningsspillet har en viss brodd, og Whittlesey fant TE Ian Barkovitch i hjørnet av endzone. 21-13, og dette var definitivt kamp! Om Bulls sitt forsvar kunne holde Vikings nå så…nei, det kunne de ikke. Oslo Vikings hadde krefter igjen, mens energien tilsynelatende så ut til å være ganske tømt hos Bulls når vi kom inn i 4.periode. Vikings responderte, og QB Mehmet Sezer meldte seg på scoringslista når han fant WR Brady Mason i målsonen. 28-13, og det begynte å bli såpass lite tid igjen at det skulle godt gjøres å ta det igjen. Slik ble det da heller ikke. Bulls ble stoppet, og istedenfor var det Oslo Vikings som kunne sette de siste poengene på tavla når de gikk opp til 34-13 på en pasning fra Mehmet Sezer til veteranen André Wang Engedahl som fikk overraskende lite motstand på sitt løp etter mottaket. Nok en Vikings-seier, og laget er nå 5-0 og -som det skulle vise seg søndag ettermiddag- seriemestere!

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #21 CB Eivind Rølles, Oslo Vikings. Landets beste corner, det er lite vits å diskutere det sånn det ser ut i år. Slår på stortromma og tar interception som han selvfølgelig returnerer til touchdown.
  • 2 stjerner: #3 RB Lorenzo Proctor, Oslo Vikings. 118 yards, snitt på 7.4 og løper inn for en touchdown også. Når man sikrer 7 første forsøk for angrepet sitt på 16 løp, så er det ganske sannsynlig at det angrepet vil drive ballen mye av dagen.
  • 1 stjerne: #1 DB Bror Jahre, Oslo Vikings. En rekke taklinger og viktige inngripener. Stadig rundt ballen. En defensiv leder som bringer mye trygghet til spillere rundt seg slik at de spiller bedre enn de ellers ville gjort.

Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings tok ikke overraskende en ventet seier på hjemmebane, men det satt ganske langt inne. Det var ikke før mot slutten av kampen at man maktet å kapitalisere i det forrykende regnværet på Frogner stadion. En skulle kanskje tro at været fikk vestlendingene hos Lura Bulls til å føle seg hjemme, men med et angrep som er såpass avhengig av pasninger stemte ikke det helt. I tillegg demmet Oslo Vikings bra opp med sitt forsvar, og sørget samtidig for å sette det presset som Vålerenga Trolls ikke maktet mot Bulls sist. Det er allikevel verdt å merke seg at Lura både greier å finne målsonen og skaffe seg en god del yards. Det er også verdt å merke seg at det var rundt 150-170 færre yards enn de har maktet i sine siste kamper mot henholdsvis Åsane Seahawks og Vålerenga Trolls. For bortelaget Bulls var det imidlertid forsvaret som var akilleshælen. Det skapes for lite turnovers, er ikke nok press (PS! Dropp stunting slik det gjøres nå! Altfor treigt, altfor oppreiste bevegelser), og gjøres enkelte blemmer som i sum blir for mye i løpet av en kamp. Lura må få bukt med det sistnevnte gjennom trening, og noen må ta steget frem og sørge for å ta ballen fra motstanderne i ny og ne.

For begge lag var det spillere av betydning som manglet i dette oppgjøret, så vi skal ikke bruke tid på å spekulere i betydningen det fikk. Men: Vi noterer oss at begge lag introduserer nye spillere som lykkes, og «next man up»-prinsippet står nok spesielt sterkt hos Vikings hvor bl.a. WR Brady Mason var et nytt bekjentskap for oss. I forsvaret var det også fjes som ikke har vært så synlige tidligere i sesongen som gjorde manns jobb. Det er ellers verdt å merke seg at Vikings løp for over 200 yards i dette oppgjøret, samtidig som de kastet 25 ganger. De tillot kun 1 sack såvidt vi fikk med oss av den mangelfulle filmen (seriøst Vikings; dere har noe å forbedre på den biten!), og det er ikke bare Lorenzo Proctor som har godt snitt på løpene. Det betyr nødvendigvis også at det gjøres blokker på løp og for pasningsspillet, og offensiv linje kan ta på seg en god porsjon av æren for det. Det samme kan trenerstaben. Men: Vi har sett mye film etterhvert, og det vil vi tro Vikings har gjort selv også. Det spilles bedre enn motstanderne, ja (og det er derfor man vinner), men det er allikevel mye å korrigere. Med en så bred trenerstab som Vikings har regner vi med at man faktisk får høre en god del tydelig konstruktiv kritikk i filmrommet om dagen, og det er viktig nå frem mot NM-sluttspillet. Så kan man heller feire seg selv på kvelden 8.juli og noen dager etterpå – først må man imidlertid sikre at laget ikke går på tidenes blemme. Man vinner komfortabelt for tiden, men avstanden er faktisk ikke så stor som den kan synes som.

 

Hvem: Åsane Seahawks vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Søndag 11.juni kl. 14:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 26 – 1814s 20
Scoren vi tippet i forkant: Seahawks 26 – 1814s 28

Om kampen: Dette ble utvilsomt rundens mest spennende kamp uansett divisjonsnivå, med en svært jevn avslutning hvor det virkelig var verdt å følge livestreamen og dens ekstremt engasjerte kommentator Jon T. Bakken: Typisk eksempel på at en kommentator kan gi noe ekstra til en idrettsopplevelse! Resultatmessig var det rimelig likt som vi så for oss på forhånd selv om det ble hjemmelaget som trakk det lengste strået. Det var imidlertid ikke ufortjent, og det så på ingen måte jevnt ut hele kampen. Innledningsvis syntes vi at Eidsvoll 1814s så langt bedre ut selv om stillingen forble 0-0, men et ganske kort stykke ut i kampen fikk Åsane Seahawks i gang maskineriet samtidig som de viste gode egenskaper når det gjaldt å stenge ned motstanderens fryktede løpespill. Når man i tillegg hadde dratt frem gamle storspillere som RB Simon Sommerfeld, WR Erik Nødtvedt og -ikke minst!- DL Tor-Arne Torsvik, da ble det rett og slett et hjemmelag som Eidsvoll sleit med å håndtere. Hovedtrener-running backen Sommerfeld scorte selv den første touchdownen, og det var slettes ikke ufortjent at det stod 14-0 til pause. Der og da så det ikke ut som en kamp hvor 1814s kunne komme tilbake; ikke fordi score-forskjellen var så stor, men fordi de rett og slett ikke så ut til å ha egenskapene til noe slikt.

Etter pause var det allikevel nettopp 1814s som åpnet sterkest, og responderte med en touchdown slik at stillingen ble 14-7. Åsane Seahawks lot seg ikke avskrekke av det, men svarte selv, og 20-7. Det missede ekstrapoenget var bekymringsfullt, og når Eidsvoll svarte med enda en TD og deretter en siste for å gjøre det 20-20 før sitt ekstrapoeng – ja, da begynte det å lukte et sviende nederlag for Seahawks hjemme på Rolland. Men; ekstrapoenget til 1814s ble blokkert, og det var akkurat som om det ga den nødvendige energien for et Åsane Seahawks som marsjerte ned banen og sørget for 26-20. Nok en gang ble et ekstrapoeng blokkert, og det var nok tid for Eidsvoll 1814s til å score en touchdown for deretter å enten sette et ekstrapoeng eller gå for to. 1814s, som vi i flere år har bekymret oss for når det gjelder evnen til å komme tilbake i kamper hvor de må få ballen i luften, greide nettopp det. De fikk frem pasninger, og etterhvert var de i god scoringsposisjon. Ulempen var at selv om de fikk frem pasninger, så var det vel så mye ufullstendige pasninger, og det var dermed beskrivende at kampen endte med en ufullstendig pasning på fjerde forsøk for Eidsvoll 1814s. Da kunne jubelen bryte løs i Bergen, og Åsane Seahawks er 4-1 og i en situasjon de både har skapt selv og fortjener.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #80 WR Erik Nødtvedt, Åsane Seahawks. Gjør comeback på banen, scorer 2 touchdowns som det på ingen måte er sikkert at andre hadde scoret i hans sted. Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg hvordan denne kampen hadde endt uten Nødtvedts sikre hender på banen for Seahawks.
  • 2 stjerner: #4 RB Simon Sommerfeld, Åsane Seahawks. Gjør comeback på banen, setter tonen med kampens første TD og har en rekke svært viktige prestasjoner underveis. Over 100 yards total offense. Gir en selvtillit til at man som angrep kan konvertere fra vanskelige posisjoner til første forsøk.
  • 1 stjerne: #89 WR Aleksander Skugstad, Åsane Seahawks. 4 mottak, alle for første forsøk, 102 yards. Gjør viktige mottak som får betydning for kampens progresjon.

Hva vi lærte om lagene: Seahawks har gjort noen siste rekrutteringssprell nå på oppløpet, og styrket stallen ytterligere. Det skal de være glade for; dette oppgjøret hadde kanskje ikke gått i Åsane sin favør om ikke trioen Torsvik, Nødtvedt og Sommerfeld var på banen. I angrep gir det Conor Lynch nødvendige våpen som gjør Seahawks klart farligere. Man må fortsatt sørge for å holde presset av Lynch, som litt for ofte har upresise pasninger og lar seg stresse når det er for mange motstandere foran ansiktet. Han fikk 5 sacks mot seg denne kampen, så det er noe å jobbe med for å beskytte ham godt nok. Samtidig er det gledelig å notere at Åsane ikke hadde en eneste turnover. Ellers noterer vi oss at Seahawks har skjønt hva man kan få ut av pulling på et play-action spill for å påvirke LBs: Vakkert!

Eidsvoll 1814s så veldig klart ut som Eidsvoll 1814s; et løpsbasert lag med noen tunge kanoner i forsvar. Man var sterkt avhengige av gode bidrag fra Riley Bowen de siste årene; man er minst like avhengig av tilsvarende bidrag fra Michael Hall i år. Hall hadde forøvrig et snitt på hele 7.1 yards og 4 first downs på sine 9 løp. Kanskje kunne han sett ballen noen ganger til? Et annet spørsmål er om man kan finne frem til bedre måter å benytte Arne August Skovseth Søgaard på i pasningsspillet. Han hadde solide 85 yards (og 1 TD) på løp denne gang, men kun 2 mottak for 7 yards. Vi snakker altså om en av Norges fremste receivere i tillegg til hva han kan gjøre på andre posisjoner.

Forsvarsmessig var DT Tor-Arne Torsvik et solid tilskudd hos Åsane Seahawks, og satte standarden tidlig. Man fikk en slitekamp mot et sterkt angrep, men gjorde det godt nok mot løp til å begrense effektiviteten til 1814s. Samtidig scorte eget angrep, og etterhvert måtte bortelaget til lufta. Der er Åsane OK, men møtte ikke akkurat overmakten i et luftangrep som har mye å jobbe med. Dermed ble man ikke snurret rundt med i den delen av spillet heller. For Eidsvoll sitt forsvar sin del, var det litt annerledes. Man er sterke mot løp med Michael Hall patruljerende bak en defensiv linje som riktignok savner noen gode menn fra i fjor, men som mot de fleste motstandere (dvs. Trolls og Seahawks) har greid å holde blokkerne unna Hall. Pasningsspillet er en annen historie, selv om spillere a la Per Gaarden og Martin Gusterud er kapable. Det blir bare litt for lite mot de bedre luftangrepene i Eliteserien om man skal stenge dem fullstendig ned. Igjen er man avhengig av Michael Hall, som har bidratt svært solid med 6 av lagets imponerende 12 interceptions. Ingen av dem kom mot Åsane Seahawks. At man er 2-2 på tross av slike turnover-tall er verdt å notere seg.

 

 

#21 CB Eivind Rølles, Oslo Vikings. Foto: Henning Ringlund

Rundens MVP offense: #80 WR Erik Nødtvedt, Åsane Seahawks. Usynlig store deler av kampen, men i comebacket blir det allikevel 2 helt essensielle touchdowns og fremvisning av konsentrasjon og hender som er sikrere enn banken. Nødtvedt er helt avgjørende for å sikre Seahawks andreplass på tabellen og hjemmebane i semifinalen i NM.

Rundens MVP defense: #21 CB Eivind Rølles, Oslo Vikings. Tillater riktignok yards og en TD, men begrenser Lura sitt eksplosive angrep i en rekke sentrale situasjoner. Om man skal unngå shootouts mot lag som Bulls, så trenger man spillere som Rølles. Det har beviselig Oslo Vikings.

Rundens «se opp for» spiller: #1 WR Espen Opheim Waagen, Eidsvoll 1814s. Når Eidsvoll desperat trengte noen å kaste til, var det særlig Opheim Waagen som stod frem. 5 mottak for 77 yards og en svært viktig touchdown på et kritisk punkt i kampen lar seg høre for den unge spilleren, som viser at fremtiden i grunnlovsbygda ikke bare består av løping!

 

 

1.DIVISJON
v/Sveinung Løfaldli

Foto: Monica Ericson

Hvem: Olavs Menn vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 14:00, Skjeberg (Sarpsborg sentrum)
Score: Olavs Menn 37 – Hurricanes 12
Score vi tippet i forkant: Olavs Menn 24 – Hurricanes 9

Om kampen: Dette ble etter hvert en klarere seier til Olavs Menn enn jeg hadde forutsett. 37-12 til hjemmelaget er et rettferdig resultat, men gjenspeiler ikke helt at kampen lenge var jevn. I fjerde kvaret rykket Olavs Menn fra i en periode, hvor Haugesund knapt hadde ballen. Sent i kampen spilte det nok også en større rolle at Olavs Menn hadde betydelig flere tilgjengelige spillere enn Hurricanes.

Det var Sarpsborg som begynte i angrep. På fjerde forsøk prøvde de seg på en fake punt nært midtbanen, men ble stoppet kontant og måtte gi fra seg ballen. Haugesund er selv dyktige på disse spillene, hvor punteren løper med ballen, så Hurricanes var vel forberedt på å forsvare seg mot det. For Haugesund var Sindre Saltveit tilbake som quarterback, og startet sin første angrepsserie med å plukke opp fem yards langs bakken. Angrepsserien startet lovende, men ble også avsluttet på fjerde forsøk, mye takket være et aggressivt forsvar. Olavs Menn tok deretter ledelsen 6-0 ved hjelp av beina til QB Joacim Junhov-Rindberg. Ekstrapoengforsøket var mislykket.

I andre kvaret økte Junhov-Rindberg til 12-0 – igjen langs bakken, før han traff K/WR Thor-Martin Frøyland med en pasning på topoengforsøket. Dermed ble stillingen 14-0. Hurricanes svarte kort tid etter: Sindre Saltveit traff TE Trygve Tveita med en flott langpasning på fjerde forsøk som skaffet seks poeng. Ekstrapoengforsøket ble blokkert, og dermed sto det 14-6, noe som også ble også stillingen til pause. I det påfølgende tredje kvarteret skjedde det ikke stort, og ingen lag klarte å score poeng. Olavs Menn klarte riktig nok å komme seg i god scoringsposisjon, noe som la grunnlaget for dominansen som skulle komme i fjerde kvarteret.

RB Joakim Lindalen scoret en touchdown fra innenfor Haugesunds femte yardlinje. Deretter økte Frøyland til 21-0 på ekstrapoengforsøket, som bare var starten på det som skulle komme. Olavs Menn ga seg ikke før de hadde scoret 23 ubesvarte poeng i fjerde kvarteret. Det var mange som bidro til dette: Veteranen FS Thor Campe hadde et langt returløp etter en interception. Dette satte opp et nytt touchdown-løp av Junhov-Rindberg, som også traff med pasningen til Frøyland på enda et topoengforsøk. 29-0. Junhov-Rindberg scoret også Olavs Menns femte touchdown for dagen – hans fjerde – før RB Vegard Tvete scoret på topoengforsøket med et løpespill opp midten.

Haugesunds Saltveit pyntet på resultatet med seks poeng langs bakken etter en kort angrepsserie, hvor han selv gjorde det meste av jobben. Topoengforsøket ble stoppet og forsøket på onside kick endte i favør av Sarpsborg. Helt mot slutten av kampen ble det litt varmt i topplokket på flere, og dommerne måtte annonsere flere tilfeller av usportslig oppførsel, som blant annet endte med at Haugesunds RB Devin Gray ble diskvalifisert fra kampen. Til slutt valgte Hurricanes å ta et kne for å avslutte kampen, noe som nok var fornuftig med tanke på hvordan de siste minuttene hadde utspilt seg. Kampen endte dermed 37-12.

Hva vi lærte om lagene: Fem touchdowns langs bakken – fire undertegnet av Joacim Junhov-Rindberg er imponerende nok, men det er på tide å skryte litt av de som gjør det mulig. Jeg lar meg spesielt imponere av LG Carl Peter Forsberg Lilholt og RG Espen Mjølnerød. Disse leder vei når de puller på en kraftfull og effektiv måte. Jeg lar meg også imponere av RT Sebastian Minge Salim, som byttet posisjon fra TE midtveis i sesongen, og nå fullfører blokkeringene sine med stor stil.

Haugesund viser igjen gode tendenser, men det er marginene som mangler. Jeg synes Sindre Saltveit leverer en solid kamp, men det hadde hjulpet på om wide receiverne hadde tatt imot ballen. Han er i blant unøyaktig når han føler presset komme, men alt i alt gjør han en god kamp. Devin Gray var en trussel som running back i denne kampen. Han viser tegn til eksplosiviteten som gjorde han til en All-State-spiller på high school-nivå, men virker samtidig totalt uinteressert når enn han ikke får ballen. Nå gjelder det bare å rekruttere mange nye spillere og komme sterkere tilbake neste sesong.

 

 

2.DIVISJON
v/Redaksjonen

Foto: Kristian Ringen

Hvem: Oslo Vikings II vs. Kongsvinger Fortress
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 12:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 2.lag 21 – Fortress 7

Om kampen: Kongsvinger startet med et bra returløp, men det hjelper lite når første spill fra scrimmage ender i en mislykket snap med påfølgende fumble gjenerobret av Vikings. Til tross for at Vikings så kom farlig nær Kongsvingers målsone klarte Fortress å holde Vikings utenfor. Deretter fulgte noe vi ikke har sett fra Kongsvinger tidligere, nemlig en lang drive hvor de kjempet seg oppover banen før runningbacken deres fant en åpning og løp ballen 50 yards for en tidlig Fortress ledelse 6-0. Ekstrapoengforsøket satt også og det sto 7-0 til nykommerne. Det så lenge ut som om det også ble resultatet til Pause, men Vikings fikk inn en scoring og det sto derfor 7-7 når lagene gikk til garderoben.
Andre halvdel er preget av et sterkt forsvar fra begge lag, men Vikings får inn noen flere store spill som resulterer i en touchdown, og mot slutten av kampen, når Fortress har klart å drive helt ned til Vikings 5-yard linje kaster de en interception som bli returnert nesten 100-yards for en siste touchdown til Vikings. Kampens siste spill er forøvrig et 45-yard løp av Kongsvingers runningback men han blir dessverre taklet på Vikings 20-yardlinje og tiden går ut under løpet.

Hva vi lærte om lagene: Vikings stiller med en liten stall ettersom Eliteserielaget deres spilte kamp mot Lura Bulls like etter kampslutt. Det er likevel viktig å presisere at det ikke bare var derfor at dette var en veldig jevn kamp, for Kongsvinger har tydelig forbedret seg. Forsvaret deres var bra og spesielt løpespillet fungerte også i stor grad når de var i angrep. På special teams hadde de gode returløp, men dårlige spark. Det er tydelig at Fortress har brukt måneden uten kamper på å trene noe som lover godt for lagets fremtid. Vikings tar likevel seieren i denne kampen, men det var små marginer som skilte. Kampen var jevnere enn resultatet tilsier og den kunne absolutt vippet begge veier.

 

Hvem: Vålerenga Trolls II vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 15:00, Hareløkkka (Oslo)
Score: Trolls 2.lag 57 – Kings 0

Om kampen: Trolls scorer tidlig og sparker deretter onside spark som Kings fumbler og Trolls får ballen og scorer igjen. De forsøker onside igjen, som Kings klarer å ta denne gangen, men de fumbler på første spill fra scrimmage så lite hjelp å få. Ellers fortsetter kampen relativt likt, hvor Trolls scorer og scorer og Kings sliter med det meste.

Hva vi lærte om lagene: I motsetning til Vikings hadde ikke Trolls noen eliteseriekamp denne helgen, og ettersom det ikke har gått så bra med de i Eliteserien i år (de har tapt alt) virket det som om Trolls ønsket å bruke denne kampen til å slå Fredrikstad mest mulig for å gi seg selv litt selvtillit inn mot sin siste Eliteseriekamp. Hva man synes om det får man avgjøre selv. Kings skriver forøvrig på sin facebookside at de syntes spillet de selv viste på banen lignet mer på de de har vist tidligere år, enn det de har vist hittil denne sesongen og det må vi si oss enige i.

 

Hvem: Tønsberg Raiders vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 11.juni kl. 14:00, Gamle Idretten (Tønsberg)
Score: Raiders 34 – Starfighters 8

Om kampen: Raiders kommer først på tavlen, men kampen virket i utgangspunktet jevn ettersom Starfighters på sin første drive også drev ballen nedover banen. Dessverre endte den driven i en interception, men Tønsberg klarte ikke å utnytte den påfølgende gode baneposisjonen til poeng. En snapp over hodet på Lillestrøms QB gikk deretter ut av målsonen og en Safety og 2 poeng til i hjemmelagets favør. Tønsberg setter så nok en TD og så enda en, og fjerner nok med det tvilen om hvem som var det beste laget.

Hva vi lærte om lagene: Til tross for klar seier til Raiders må det sies at begge disse lagene har gått i feil retning fra fjoråret. Begge lag har nå spilt alle sine kamper for sesongen og endte henholdsvis 1-5 for Starfighters (3-3 i fjor) og 2-4 for Raiders (4-2) i fjor. Poengforskjellen viser også det samme både for Starfighters som i år endte på -90 (+22 i fjor) og Raiders som endte på -2 (+46 i fjor). Dette til tross for at fjorårets to beste lag, Kolbotn Hunters og Kristiansand Gladiators, ikke lenger spiller i divisjonen. Vi er derfor sikre på at det ikke blir noe opprykk for noen av dem i år, men vi håper de nå bruker en lang norsk offseason på å finne ut av hva som gikk galt i år, og hvordan de neste år begge kan hevde seg mot toppen av divisjonen.

 

U17

v/Redaksjonen

Foto: Kongsvinger Fortress

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 12:00, Hareløkka (Oslo)
Score: Trolls 66 – Raiders 37

Om kampen: Vi har dessverre ikke fått sett så mye av dette oppgjøret, men det er tydelig at det var to lag som hadde glemt å spille forsvar som møttes til kamp på Haraløkka. Tilsammen ble det scoret 103 poeng i denne kampen, noe som er det høyeste tallet i år uansett divisjon serie. Trolls har forøvrig kun sluppet inn 55 poeng på U17 nivå i løpet av sine første 5 kamper og Raiders sto altså for 70% av dem. Trolls beviste at de er best i sin pulje i dette oppgjøret, men Raiders beviste samtidig at de fortjener å være nest best.

Hva vi lærte om lagene: Tønsberg har nå fullført grunnserien og med en 4-2 i seierstatistikk er de garantert en plass i NM-semifinalen ettersom de slo Lura Bulls som er det andre laget som er 4-2 i deres pulje. Der vil de møte puljevinner i pulje Rød – Eidsvoll 1814’s som er det eneste laget utenom Trolls som de har tapt mot i år. Trolls er, til tross for at de har en kamp igjen i år, puljevinnere av pulje Hvit og også garantert en plass i en NN-semifinale med hjemmebanefordel. Der vil de møte laget de også møter til helgen, nemlig Oslo Vikings. Norge er altså så heldige at vi får Battle of Oslo på U17 nivå to helger på rad – jippi!

 

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Lørdag 10.juni kl. 14:00, Karuss Colosseum (Kristiansand)
Score: Gladiators 32 – Seahawks 28

Om kampen: Åsane startet med ballen, men ble tvunget til å punte på fjerde forsøk. Puntet var derimot så bra at den endte innenfor Gladiators 1-yard linje og Kristiansands første spill i kampen endte med en safety og 2 poeng til Sjøhaukene. Påføgende drive fumbler derimot Seahawks og Gladiators får vise hva de er gode for. Det starter riktignok tregt, men etter en aggressive avgjørelsene om å gå for det på fjerde forsøk på egen banehalvdel løsner det for sørlendingene som setter kampens første TD på et 20-yd løp opp i midten. Seahawks quarterback svarer deretter med å ta ballen 65-yard for en TD på sitt første spill etter å ha fått tilbake ballen. Litt senere i kampen går Gladiators igjen opp i ledelsen med en TD og påfølgende 1-poengs PAT og 13-8 til hjemmelaget var stillingen ved pause.
I andre halvdel starter Gladiators med ballen, men de kaster en interception før Seahawks etterhvert tar tilbake ledelsen 14-13. Når Gladiators får ballen igjen så, gjett hva, Interception og noen spill senere nok en scoring til Seahawks. Denne gangen sitter også ekstrapoengssparket for første gang og Seahawks går opp i en 22-13 ledelse. Når Kristiansand så får ballen igjen gjør de som i første half og velger å gå for det på fjerde forsøk på egen banehalvdel og det ender i et 65-yards touchdown-løp. Dette misliker Seahawks og ikke lenge etter svarer de med nok en touchdown og beholder dermed en grei ledelse med sifrene 28-19. Gladiators hadde derimot ikke gitt opp og etter at forsvaret deres presset Seahawks nesten inn i egen målsone, returnerer Gladiators punten til Seahawks hele veien for 6 poeng. Åsanes påfølgende drive blir også stoppen og Gladiators setter kampens siste scoring på et langt løp nedover sidelinjen til sluttscoren 32-28.

Hva vi lærte om lagene: Årets U17 serie har vært preget av mange ujevne kamper, men de som har vært jevne har hatt en tendens til å inneholde Kristiansand Gladiators. Også denne gangen bringer de oss en spennende kamp som ikke ble avgjort før i fjerde periode, i det som er en av de mest spennende U17 kampene i år. Det var også flere solide enkeltprestasjoner så landslagsledelsen bør nok også ta en titt på denne kampen. Det som derimot ikke var så bra var ekstrapoengforsøkene. Åsane forsøkte å sparke (noe som gir 2 poeng i U17) og klarte 1 av 4, mens Gladiators forsøkte å løpe inn ekstrapoengforsøkene (som gir 1 poeng) og klarte 2 av 5. Hvis Seahawks hadde klart å treffe på alle sparkene sine hadde de faktisk vunnet kampen, og hvis Gladiators hadde sparket i stedet for å gå for det og klart alle hadde de vunnet solide 40-28. Det viser bare hvor viktig ekstrapoengforsøkene kan være, og hvor underprioritert de er i Norge.

 

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Søndag 11.juni kl. 14:00, Bøn (Eidsvoll)
Score: 1814s 40 – Vikings 0

Om kampen: Eidsvoll har overkjørt alle de har møtt i årets sesong og Oslo Vikings var intet unntak. Det er ikke å si at Vikings var helt bak mål i kampen, for forsvaret stoppet Eidsvoll flere ganger og fikk også tak i en Eidsvoll fumble ved en anledning, men når Angrepet sliter med å produsere noe særlig med yards så gikk det som det måtte gå og Eidsvoll tok en klar seier.

Hva vi lærte om lagene: Som i kampen mellom Trolls og Raiders var dette kampen mellom de to beste lagene i sin pulje. Det var derimot liten tvil hvem som var #1 og hvem som var #2 og til tross for at begge lagene har en kamp igjen i år er begge kvalifisert til NM-sluttspill. Eidsvoll vil møte Tønsberg på hjemmebane og Vikings vil møte Trolls på bortebane, som egentlig er hjemmebane da siden lagene deler bane, men samma det. Uansett ser det ut som om det skal skje noe magisk for at vi ikke får Eidsvoll mot Trolls i en NM finale i år, men det vil også være de to klart beste U17 lagene i Norge i år så det vil være fortjent og sannsynligvis en spennende kamp vært å få med seg.

 

Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Drammen Warriors
Hvor og når: Søndag 11.juni kl. 14:00, Skansesletta (Kongsvinger)
Score: Fortress 6 – Warriors 48

Om kampen: To av årets nye U17-lag møttes til kamp på Norges nyeste amerikansk-fotball bane. Det er fortress som starter med ballen og etter et 50-yard langt løp setter de kampens første poeng og går opp i en 6-0 ledelse. Dessverre for Fortress bruker Warriors bare ett spill, et 90-yard løpespill for å være nøyaktig, på å utligne og selv om kampen i starten ser relativt jevn ut viser Warriors etterhvert at det er de som er best. Det er ikke å si at Kongsvinger er håpløse, for de vise mange gode tendenser i kampen, men det er ikke konsekvent nok til å ta seieren. Turnovere er også et problem for Kongsvingers angrep.

Hva vi lærte om lagene: Warriors er nå ferdige med sin første sesong på U17 nivå og det endte med 2 seiere og 4 tap noe som er respektabelt. Begge seirene kom riktignok over Kongsvinger, men det har mer med hvordan serieoppsettet er bygd opp enn noe annet. Kongsvinger på sin side står foreløpig uten seier i årets sesong, men har en siste sjanse neste helg på hjemmebane mot Kristiansand Gladiators. De viste god fremgang fra forrige oppgjør mot Warriors til nå og hvis fremgangen fortsetter kan alt skje mot et Kristiansand-lag som har lang vei til Kongsvinger.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x