I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!
9.SERIERUNDE, HELGEN 17.-18. JUNI 2017
ELITESERIEN
v/JM Henriksen
Hvem: Åsane Seahawks vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Lørdag 17.juni kl. 14:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 6 – Trolls 14
Scoren vi tippet i forkant: Seahawks 36 – Trolls 28
Om kampen: Hjemmelaget åpner ballet oppskriftsmessig, marsjerer ned banen og scorer touchdown på første spillserie når QB Conor Lynch finner WR Mohamed Ali med den ypperste presisjon mellom Trolls-forsvarerne. At kampen skulle starte slik var ingen selvfølge; forut for det lå en fumble recovery når Trolls fumblet på kickoff retur. Nuvel; 6-0 og alle så hvor dette kunne gå. Men neida; Vålerenga la seg ikke ned av den grunn. De prøvde til og med å gå for det på fjerde forsøk og langt på sin første drive. Det gikk ikke, og Åsane fikk tilbake ballen. De greide heller ikke gjøre noe med den, og Trolls ball igjen. Vålerenga var nå klare for å skape noe, og via pasningsspillet skulle det etterhvert bli touchdown, og da på en pasning fra Max Emanuelson til WR Sigurd Nordby. 6-6 og balanse i regnskapet. Det skulle bli den siste scoringen i en 1.periode hvor scoringene holdt et tempo som indikerte at det kunne ende opp med noe a la det vi hadde tippet på forhånd. Slik skulle det ikke bli. I regnværet på Rolland i en kamp som man på dette tidspunktet (det skulle endre seg…) trodde var betydningsløs for serieutfallet løp import-QBen Conor Lynch opp midten mot Trolls, og fikk en skade som utfall i tillegg til yards. Dermed forsvant han ut for resten av kampen, og Åsane Seahawks måtte finne andre løsninger på QB. Det viste seg fort at det er et særdeles stort steg ned fra Lynch til neste alternativ på plassen, og for Seahawks sin del var angrepsspillet impotent ut resten av kampen. Da kunne man kanskje tro at Vålerenga Trolls med sitt Air Raid-angrep ville utnytte det gjennom å score gang etter gang. Den gang ei. Neste scoring var det faktisk Åsane sitt angrep som stod for, men da via et snap ut av egen baklinje. Dermed 2 nye poeng til Trolls, og 6-8. Det fine for laget som får poengene ved en safety er at de også får ballen, og da via et såkalt freekick. Det gir som regel god baneposisjon, og det fikk Vålerenga. Den greide de ikke å utnytte, og begge lag byttet på å drive ballen litt frem og tilbake på Åsane sin banehalvdel i store deler av 2.periode. Til slutt greide imidlertid Trolls å kapitalisere, når Johannes Moe hadde kommet inn en tur på QB og fant sin trønder-kollega WR Brage Harby mot sidelinjen inne i målsonen. 6-14, og det var da også pauseresultatet.
Andre omgang ble en fremvisning i upresist spill under ugjestmilde forhold. Da sikter vi både til været og to forsvar som var forholdsvis mye bedre enn tilsvarende angrep. Riktignok blir det en del yards, primært til Trolls, men Åsane Seahawks justerer tilbake til mer normale takter defensivt og dermed blir det ikke flere scoringer fra et Vålerenga Trolls som riktignok er i posisjon ved noen anledninger. Field goal-forsøk mislykkes, og andre halvdel av kampen blir en transportetappe frem til det tidspunktet hvor dommeren hever ballen og Trolls kan slippe jubelen løs for lagets første seier i årets sesong. I grevens tid (Bergens-pun intended)!
Spillerbørs:
- 3 stjerner: #52 RG Sondre Støle Talleraas, Vålerenga Trolls. Fikk en tøff oppgave mot en til tider meget solid Tor-Arne Torsvik, men sum a summarum ble den oppgaven taklet med glans. Torsvik hadde riktignok noen store spill, men om man ser hele kampen vil man se at Støle Talleraas virkelig leverer varene.
- 2 stjerner: #7 LB Carlos Toledo, Åsane Seahawks. Konstant tilstede der det skjer. Skaper press, har cover, gjør taklinger, fremtvinger fumble. Flott atlet som i tillegg viser solid fotballforståelse.
- 1 stjerne: #51 DE Atle Haaland, Vålerenga Trolls. En av flere (vi kunne f.eks. nevnt Zakarias Nouri eller Andreas Stokkeland også) som gjør en solid innsats på Trolls sitt forsvar. Vi trekker ham fram blant annet for å stadig bringe press, gjøre sin oppgave på en god måte, og tar attpåtil en interception denne gang!
Hva vi lærte om lagene: Vi så for oss at dette oppgjøret skulle bli jevnt, men ikke på denne måten. Åsane Seahawks åpnet solid, men både roterte spillere tidlig og ble hemmet av Conor Lynch sin skade på en måte som endret hele kampbildet. Det regnet forøvrig kraftig i Bergen denne dagen, og at man da tillater omtrent 300 yards i pasningsspillet er nærmest skandaløst. I intervjuet etter kampen indikerte defensiv koordinator Christian Detjen at man testet noen nye grep i forsvaret som man noterte seg at ikke lyktes. Vi tror nok allikevel fremtidige motstandere sperret opp øynene og begynte å fundere hvordan de kan få kastet noe mer i kommende kamper. Hvor skadet Lynch er blir interessant å følge med på; hans betydning som spiller ble særdeles klar i løpet av denne kampen. Åsane Seahawks har et godt lag når de har laget på plass, så semifinalen kan utvilsomt bli en spennende affære!
For Vålerenga Trolls sin del var man langt færre spillere som dro over fjellet enn vi så for oss at de kom til å være. De manglet en rekke spillere, og hadde til gjengjeld flere som spilte begge veier. Det ble de ikke straffet så voldsomt hardt for, og greide å ro i land en seier som var viktig for å avslutte sesongen på en positiv måte. Og: Denne seieren skulle i løpet av et døgn vise seg å være langt viktigere enn man kunne sett for seg. Nå har laget rodd i land en fjerdeplass på tabellen takket være «divine intervention», og de viste med sin lagånd og innsats i lagets siste grunnspills-kamp at de kan ha fortjent den muligheten uansett hvordan den kom. Nå gjenstår det å vise det i semifinalen også!
Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Lura Bulls
Hvor og når: Søndag 18.juni kl. 12:30, Bøn (Eidsvoll)
Score: 1814s 54 – Bulls 8
Scoren vi tippet i forkant: 1814s 27 – Bulls 30
Om kampen: Det ble lekestue for hjemmelaget Eidsvoll 1814s, som tok i mot et bortelag som neppe kan ha forstått hva som traff dem før det hele var forbi. Første gang 1814s fikk skikkelig press på Chandler Whittlesey ble det interception tatt i mot av Wilhelm Domaas. Deretter begynte Eidsvoll prosessen med å løpe rundt og over Bulls-forsvaret, og etter en lengre drive var det Michael Hall som fikk hull på byllen. Lura får ballen og svarer med en god drive som allikevel ender opp i ingenting når ballen droppes av mottaker på fjerde forsøk inne i redzone. Deretter følger en rekke drives frem og tilbake før Lura er i egen bluezone og en forced fumble returneres til touchdown når ballen rett og slett finner veiene rett i hendene til DL Kacper Latkowski. Derfra og ut er det god natt. Man kunne se for seg at Bulls greide å omstille seg å gjøre et comeback slik de gjorde mot Trolls for noen runder siden (hvor de lå under 0-21 etter 1.periode), men her var det ingen slik mulighet. 1814s holdt presset oppe og fortsatte å dominere hele kampen igjennom. Både i angrep, forsvar og på special teams var det Eidsvollingene som hadde makta, og den aktet de ikke å gi fra seg. Det maktet da heller ikke Lura Bulls å gjøre, og en enslig touchdown helt på tampen av 4.periode var langt fra nok når Eidsvoll 1814s allerede hadde gjort 54 poeng på det tidspunktet.
Spillerbørs:
- 3 stjerner: #11 WB/RB Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s. Etter noen magre kamper var det lekestue i en stats-bonanza for Skovseth Søgaard. 212 yards på 13 løp og 4 TDs, samt lag-ledende 29 yards på 3 mottak. 10 first downs på 16 berøringer lar seg høre!
- 2 stjerner: #24 LB/RB Michael Hall, Eidsvoll 1814s. Det er flere som bidrar med store spill denne gangen, men det er Hall som er dynamoen som får dette forsvaret til å spinne rundt i høygir. Sørger for at Lura Bulls aldri skikkelig får etablert angrepsspillet.
- 1 stjerne: #74 DL/OL Joacim Eliassen, Eidsvoll 1814s. Også en spiller som er viktig for å sette det nødvendige presset på Lura sin QB som sørger for turnovers, sacks (hvorav Eliassen hadde flere) og mindre spilletid for forsvaret. Da er det jo fint at Eliassen får spilletid på OL også, hvor han er bidragsyter til at det gode arbeidsforhold for gutta med ballen.
Hva vi lærte om lagene: What the…denne så vi ikke komme, selv om vi i ‘Før runden’ indikerte at Bulls kunne komme til å få slite om de ikke reiste mannsterke. Det (reise mannsterke) gjorde de beviselig ikke med sine 21 spillere, men vi hadde ikke sett for oss en slik utklassing uansett antall spillere. Det hadde tydeligvis ikke så mange andre heller, for det kom en jevn strøm av spørsmål til oss om hva som hadde skjedd utover søndags ettermiddag. Vel, vi satt beviselig ikke med fasiten. Det gjorde derimot et Eidsvoll 1814s som var godt forberedt, og samtidig møtte et lag som de rett og slett var bedre enn i alle spillets faser. Når de i tillegg til egen evne til å skape spill i angrep også sørget for å stenge ned Bulls sitt angrep effektivt, så minnet dette raskt om når Rogalendinger tok turen til Bøn på tidlig 2000-tall snarere enn slik oppgjørene mellom disse lagene har vært de siste 5 årene.
Dette skulle vise seg å bli siste seanse for Lura Bulls i årets sesong, og det ble en trist sorti for å si det pent. Laget -klubben- har mye å jobbe med, og skal helt sikkert ta en grundig evaluering av hva som førte til at laget ikke maktet å spille opp mot det potensialet det har. Det er et paradoks at laget sliter såpass med å etablere god blokking når man har hentet inn trenerkrefter med nettopp den kompetansen som spesialfelt, men det sier kanskje mer om at vi hadde rett før sesongen når vi graderte trenerstaben lavt som følge av mangel på flere trenere – dermed får man heller ikke jobbet godt nok på posisjonsnivå. Det synes. At Bulls går 1-5 i en forholdsvis svak Eliteserie er nok ikke bare blokkingen sin skyld. Når det er knappe 20 som møter til en viktig bortekamp sier det seg selv at prioriteringene hos en god porsjon av stallen ikke er der den trenger å være for å lykkes som lag.
For Eidsvoll 1814s sin del var dette derimot en energipåfylling som vi vil tro gir selvtillit og viser for både laget selv og alle andre at Eidsvoll er å regne med. Nå gjenstår et besøk av Oslo Vikings på Bøn kommende helg før sluttspillet tar til, og det blir en svært viktig kamp selv om det ikke betyr noe for tabellsituasjonen. Derimot betyr det mye for å gjøre noe med det mentale overtaket som Oslo Vikings sannsynligvis har på resten av lagene akkurat nå (i tillegg til det sportslige de har bevist å ha hittil, naturligvis). Kan det tenkes at Eidsvoll 1814s har prikket inn toppformen akkurat når det gjelder, eller var det et slapt Lura Bulls som ga inntrykket av at de er langt bedre enn de har vist i de par foregående kampene?
Rundens MVP offense: #11 RB Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s. 4 touchdowns på bakken, og bak en offensiv linje som åpnet opp forsvaret for ham ble det den plassen Skovseth Søgaard trenger for å herje vilt. Det gjorde han, med totalt 241 yards offense.
Rundens MVP defense: #24 LB Michael Hall, Eidsvoll 1814s. Leder an for et forsvar som sikrer 5 turnovers i tillegg til 6 sacks og sørger for at Bulls aldri får etablert sitt potensielt farlige pasningsspill. Også en touchdown i en mer begrenset rolle i angrepet denne gang.
Rundens «se opp for» spiller: #87 TE/WR Reilly Miller, Lura Bulls. Laget hans fikk riktignok grisebank, men i sin andre Eliteserie-kamp bidro 17-årige Miller med 7 mottak for 89 yards. Med det ledet han an for et Lura-angrep som totalt sett ikke presterte – men det kan absolutt ikke Miller og hans bidrag lastes for!
1.DIVISJON
v/Sveinung Løfaldli
Hvem: Kolbotn Hunters vs. Olavs Menn
Hvor og når: Søndag 18.juni kl. 14:00, Sofiemyr (Kolbotn)
Score: Hunters 0 – Olavs Menn 20
Score vi tippet i forkant: Hunters 6 – Olavs Menn 24
Om kampen: Olavs Menn fikk en god start på kampen da WR/KR Hans-Kristian Blex Nysted returnerte avsparket helt til midtbanen. Dermed kunne Sarpsborg starte kampen med et glimrende utgangspunkt. Gleden var derimot kortvarig, da QB Joacim Junhov-Rindberg kastet en interception allerede på angrepsseriens første spill. Kolbotns DB Bjørnar Teigen Andersen slengte seg gjennom luften for å sikre mottaket ved Kolbotns tjuende yardlinje. Kolbotn måtte punte fire spill senere, men den innholdsrike åpningen på kampen var ikke over. PR/FS Thor Campe klarte ikke å få kontroll på ballen og DB Eivind Øye plukket den opp og skaffet Kolbotn fire nye forsøk rundt Olavs Menns tjuefemte yardlinje. Heller ikke denne gang kom hjemmelaget noen vei og måtte gi fra seg ballen etter fire forsøk.
I starten av andre kvarteret traff Junhov-Rindberg med en touchdown-pasning til WR/K Thor-Martin Frøyland. Det improviserte topoengforsøket (mislykket snap på ekstrapoengforsøket) mislyktes så vidt det var. Dermed ble stillingen 0-6 til Olavs Menn. Senere utvekslet de to lagene interceptions. Først undertegnet Sarpsborgs DB Bjørn Thomas Syversen. Deretter av Kolbotns Teigen Andersen uten at det hele resulterte i noe spesielt nevneverdig.
Kampen var innholdsrik selv om den kanskje ikke var spesielt vakker. Først mistet nesten Olavs Menn ballen igjen da de skulle motta en punt. Etter en rekke lange pasningsforsøk, mottok Hunters ballen igjen siden Olavs Menn mislyktes på fjerde forsøk. Deretter mistet Kolbotn ballen, da avlevering av en bakoverpasning ikke ble fullført. Like etterpå fomlet Sarpsborg, men dette ble annullert av et regelbrudd. Senere i angrepsserien kunne Junhov-Rindberg løpe inn seks poeng for Olavs Menn. Topoengforsøket lyktes, da samme Junhov-Rindberg traff Frøyland i endzone. Dermed var 0-14 et faktum.
Kolbotns løpespill hadde ikke helt dagen – til dels takket være godt forsvarsspill. Rett før slutten på tredje kvarteret så det omsider ut som om Kolbotn skulle få til et av sine klassiske løpespill. RB Pontus Rulander kom seg fri langs sidelinjen og hadde løpt langt da Olavs Menns største profil, Thor Campe, skapte en fommel. Dermed måtte Kolbotn gi fra seg ballen uten å ha scoret poeng.
I fjerde kvarteret fremprovoserte Olavs Menns Campe enda en fommel. Sarpsborgs ILB Gabriel Kamathi var der for å plukke den opp for laget sitt. Litt senere scoret Junhov-Rindberg sin andre touchdown-pasning for kampen – også denne gangen til Frøyland. Det påfølgende topoengforsøket mislyktes, og kampen endte 0-20.
Hva vi lærte om lagene: Sarpsborg gjør totalt sett en solid kamp på tross av en del feil som nok føles som unødvendige. I angrep prøvde laget seg på flere pasningsspill enn de vanligvis gjør – denne gangen lyktes de også ganske godt. Kanskje er det et varsel om hva som vil komme i fremtiden. I forsvar skaper Olavs Menn tydelige problemer for Kolbotn ved å putte mange spillere i boksen.
Kolbotns løpespill tar et steg tilbake i denne kampen. I fremtiden må laget løse hvordan de skal håndtere mange motstandere nært line of scrimmage, for nå kan det se ut som om en viss forvirring oppstår når motstanderen kommer med mange spillere. Forsvarsmessig kan det se ut som om Olavs Menn fikk mer rom å bolte seg i da DL Antonio Becerra ble skadet. Vi ønsker han god bedring, og håper han er tilbake på banen snart.
2.DIVISJON
v/Harald Kruhaug
Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Gjøvik Swans
Hvor og når: Søndag 18.juni kl. 14:00, Skansesletta (Kongsvinger)
Score: Fortress 20 – Swans 44
Om kampen: Fortress starter med ballen og etter tre spiller er det klart for en punt, som Swans blokkerer og returnerer til Fortress 1-yardlinje. Ett spill senere er Swans i ledelsen 6-0. Fortress neste driver varer litt lenger, men ender også i en punt til slutt, som også blir blokkert og returnert veldig nære målsonen. Også denne gangen bruker Swans ett spill på å sette touchdownen. Fortress tredje driver ender i en fumble som Swans plukker opp og returnerer for 6 nye poeng, og med ekstrapoengforsøket øker ledelsen til 20-0. Når fortress på sitt første spill på sin fjerde drive forsøker seg på en pasning blir denne intercepted og Swans får tilbake ballen, men det er Fortress begynner å vise tegn til liv. For Swans påfølgende drive ender ikke i en scoring, men en Fortress interception. Og selv om angrepet til Kongsvinger fortsatt sliter med å produsere sitter ihvertfall punten denne gangen. Når Swans så entrer banen blir de ikke bare stoppet, men presset bakover så de må punte fra sin egen målsone. Den punten er kort, og gir Kongsvinger fantastisk baneposisjon som de klarer å utnytte til å sette sin første scoring for kampen.
Resten av kampen ser vi et Fortress defense som kjemper bra og gjør jobber for offense mye lettere ved å gi de god baneposisjon ved flere anledninger. Gjøvik er tydelig det beste laget, men Fortress viser en stå på vilje som gjør at de aldri gir opp og klarer å score 20 poeng i en kamp som etter det første kvarteret virket garantert at skulle ende i shutout. All ære for det.
Hva vi lærte om lagene: For det første var det mye bra avspark. Et flertall av kickoffs i kampen ble sparket ut av banen og hindret derfor retur noe som er veldig bra på dette nivået. Fortress kan glede seg med at de scoret hele 20 poeng på Swans noe som er nest mest av noe lag denne sesongen etter Trolls II. Fortress scorte faktisk flere poeng på Gjøvik enn Vikings II, Raiders, Starfighters og Kings gjorde tilsammen. For forsvaret til Swans har vært fantastiske i år, og sluppet inn kun 8 poeng per kamp i snitt.
Gjøvik er nå ferdige med sin sesong og kan ta en velfortjent sommerferie før de må begynne å vurdere et opprykk til høsten. Jeg regner med at de kommer til å bli tilbudt det av forbundet. For Kongsvinger sin del har de en kamp igjen, mot årets overraskelse Fredrikstad Kings. En siste sjanse til seier for Fortress, og vi regner med at de kommer til å gi alt for å få det til.
U17
v/Redaksjonen
Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Lørdag 17.juni kl. 12:00, Bøn (Eidsvoll)
Score: 1814s 35 – Seahawks 0
Om kampen: Kampen ble vunnet på walk-over, da bortelaget Åsane Seahawks trakk seg fra oppgjøret grunnet spillermangel.
Hva vi lærte om lagene: Åsane trenger å rekruttere flere U17-spillere.
Hvem: Oslo Vikings vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Lørdag 17.juni kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 13 – Trolls 19
Om kampen: Det ble jevnt mellom to lag som begge er klare for semifinale i NM. Trolls var allikevel hakket skarpere, og det var ikke ufortjent at de stakk av med seieren. Oslo Vikings holdt allikevel godt følge, og viser at kampen om NM-gullet kan være et trehodet race (hvor Eidsvoll riktignok kan mistenkes å være noen hestehoder foran).
Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings er et lag som har vist god progresjon hele sesongen, og ser ut til å være på vei til å finne toppformen akkurat når det gjelder som mest. Om ingen drar på ferie men alle satser på å legge ned maks innsats nå, så kan dette bli noe overraskende. Vålerenga Trolls får den tøffeste oppgaven så langt i år, og takler den. Men kanskje ikke med så overbevisende margin at det gjør noe. Får det trollene skjerpet og klar over at det nå er sluttspill og kun de beste prestasjonene som kan sikre NM-gull? Det er det som må til.
Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Kristiansand Gladiators
Hvor og når: Lørdag 17.juni kl. 14:00, Skansesletta (Kongsvinger)
Score: Fortress 18 – Gladiators 43
Om kampen: Dette ble en scoringsbonanza hvor begge lag fant anledningene til å delta. Forsåvidt ikke uvanlig for Kristiansand, som har vært igjennom et par slike kamper før dette oppgjøret. Forskjellen denne gang var at Gladiators hadde et klart overtak og dermed stadig vekk ledet med en viss margin. For Kongsvinger sin del var det nok en opptur at man tross alt scorer flere ganger og viser stadig progresjon angrepsmessig. Defensivt slipper man altså fortsatt inn betydelige mengder poeng, så det er mer å hente der 😉
Hva vi lærte om lagene: Ingen av disse lagene er av sluttspillskaliber, selv om Gladiators har snust på det nivået når de tapte knapt for Raiders i Tønsberg. Litt flere spillere så er man fort enda et hakk videre i så måte. Kongsvinger Fortress har fullført sin første sesong noensinne, og kan se tilbake på en flott innsats med mye læring selv om det utvilsomt er langt frem for å bli solide på lagnivå sportslig.
Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Nidaros Domers
Hvor og når: Lørdag 17.juni kl. 14:00, Vigernesjordet (Lillestrøm)
Score: Starfighters 14 – Domers 37
Om kampen: Lillestrøm tok i mot et Nidaros som har variert i prestasjonene, men stort sett vist at de hører hjemme i det øvre midtsjiktet av lagene. Starfighters for sin del er nok nærmere bunnen kvalitetsmessig, men med oppside. De viste nok av den oppsiden til å få et par scoringer i denne kampen, men bortelaget Domers viste samtidig hvorfor de nok er noen hakk over Lillestrøm nivåmessig, og satte 37 poeng i en kamp de hadde grei kontroll på.
Hva vi lærte om lagene: Det er håp i hengende snøre. Ingen av disse lagene går til sluttspill, men begge har talenter som gjør at fremtiden ser lys ut om man tror på den selv. Starfighters må sørge for å få rekruttert inn en bredere stall, mens Domers må holde på talentene sine og fortsette utviklingen av et lag med kvalitet i flere ledd slik at de kan være tilbake i gull-diskusjonen på U17.