Etter runden: NM-finalen 2016

NM-finalen – kulmineringen av 2016-sesongen stod på programmet denne helgen. Ingenting annet. Hvem skulle vinne det 31ste Norgesmesterskapet for senior herrer? Det fikk vi endelig svaret på!

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant. Denne gang: NM-finalen!

12.SERIERUNDE, LØRDAG 2.JULI 2016

 

NM-FINALEN

Norgesmesterne 2016: Oslo Vikings. Foto: Henning Ringlund
Norgesmesterne 2016 – Oslo Vikings. Foto: Henning Ringlund

Hvem: Oslo Vikings vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Lørdag 2.juli kl. 15:00, Sentralidrettsanlegget (Fredrikstad)
Score: Vikings 14 – 1814s 7
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 28 – 1814s 14

Om kampen: På en vindfull dag i Fredrikstad fikk vi se en litt annerledes kamp enn forventet. Eidsvoll 1814s sørget for at flaggene fløy oftere enn normalt for deres del, samtidig som Oslo Vikings lyktes langt mindre med (og forsøkte mindre av) pasningsspillet enn normalt. Vikings satset istedenfor litt mer på løpespillet, og når alt var sagt og gjort skulle det vise seg å holde akkurat.

Det var da også Oslo Vikings som tok føringen i kampen. De begynte med ballen langt inne på egen banehalvdel, men marsjerte nedover og bet seg fast på Eidsvoll sin banehalvdel. At de kom seg ned dit skyldtes hovedsaklig en pasning fra Dustin Hawke Willingham til Bror Jahre på første drive. Det skal nevnes at en potensiell interception i endzone av Thomas Jansrud ble dømt ufullstendig da det ble vurdert dithen at Jansrud ikke hadde kontroll på ballen mens han fortsatt var inne på spillefeltet, og en pasnings-touchdown spillet etterpå var ufullstendig da receiveren rett og slett ikke hanket inn den meget velplasserte fotballen. Dermed var det Eidsvoll som fikk ballen. De beveget den noe forover, for deretter å bevege den bakover via flagg på flere av spillene – noe som skulle vise seg å være symptomatisk for 1814s denne lørdagen.

I tillegg var Vikings sitt defense våkent med, og Jacob Galsgaard sørget for en fumble av den unge Eidsvoll-RBen Jonas Theodorsen Hauge, som CB Nicholas Isaksen sikret kontrollen på for Vikings. Dermed Vikings ball godt inne på Eidsvoll sin halvdel av banen; en posisjon de ikke greide å utnytte direkte. Det ble punt, og Eidsvoll svarte med samme mynt. Forskjellen var at 1814s sitt spark ble delvis blokkert, og Vikings fikk ballen på sin egen 49de yardlinje. Det var duket for Oslo-lagets tredje ballbesittelse for dagen, og etter bl.a. en rekke gode løp av Vegard Tysse lyktes de med å score kampens første poeng, når QB Dustin Hawke Willingham fant frem føttene og løp inn i endzone. Ekstrapoenget lyktes derimot ikke, men 6-0 holder både til ledelse og potensielt til seier.

Første halvdel av kampen skulle ebbe ut på stillingen 6-0. Vi satt med følelsen av at det kunne vært mer til Vikings, og at Leo Billgrens ord i podkasten publisert fredag ga mistenkelig gjenlyd i det vi så: Om Eidsvoll holder det jevnt og med lav score på måltavla, så har de fort kampen i sitt spor. Ville det hele snu etter pause?

Andric presser Brekke NM 2016 - foto Henning Ringlund
Aleksander Andric setter press på Eivind Brekke. Foto: Henning Ringlund

Andre halvdel skulle da også bli jevnere både om man ser på scoreboard og spill. Det er ihvertfall slik vi husker det, men om vi forsøker å minnes nærmere, så var egentlig 3.periode mer av det samme. Vikings var det laget som virket mest sannsynlig at ville score igjen, selv om RB Arne August Skovseth Søgaard fortsatte å produsere for et Eidsvoll 1814s som viste seg å være svært avhengig av hans innsats for å komme noen vei.

Det var allikevel ikke før en halvskadet men aktiv Riley Bowen kom inn på angrep og overtok Skovseth Søgaard sin rolle som RB, at Eidsvoll 1814s for alvor begynte å produsere. Før den tid hadde Oslo Vikings rukket å gå opp til først 12-0 på nok et løp av Dustin Hawke Willingham, før en fiffig topoengs-variant med direkte snap til RB Vegard Tysse som ga ballen videre til WR Erik Ford som på sin side kastet ballen til QB Dustin Hawke Willingham i endzone, ga stillingen 14-0 helt i slutten av 3.periode.

At Eidsvoll svarte med å sette Bowen i angrep og samtidig frigjøre Arne August Skovseth Søgaard til å spille WR, var et nærmest nødvendig grep. De måtte skape noe, og de måtte gjøre noe annerledes enn det vi hadde sett tidligere i kampen. Som sagt, så gjort, og etter en solid drive med løp av Bowen og pasninger fra Eivind Brekke -ikke overraskende til blant annet nevnte Skovseth Søgaard– så endte man i målsonen på et løp av Riley Bowen. Ekstrapoengsforsøket satt, og 14-7. Med kun få minutter igjen av kampen var spenningen igjen på plass i oppgjøret!

Einars frustrasjon - foto Henning Ringlund
Seiersrus vs. kampledelse 😉 Foto: Henning Ringlund

Med Riley Bowen i angrep var 1814s plutselig en dramatisk trussel for Oslo Vikings, og det virket som om kampen var i ferd med å snu akkurat når den måtte snu for at Eidsvoll skulle redusere og kanskje gå forbi. Vi begynte å se for oss hovedtrener Greg Kleidon sitt dramatiske valg på stillingen 14-13 og noen få sekunder igjen; skulle han gå for 1 poeng eller 2 på ekstrapoengsforsøket?

Slik ble det aldri. Riktignok stoppet 1814s-forsvaret Vikings og gjorde sin del av jobben med 3-og-ut som resultat, men akkurat når Eidsvoll marsjerte godt ned på Vikings sin banehalvdel igjen skjedde det som ikke måtte skje for deres del: Fumble! Attpåtil på et løp av Bowen. Det var vanskelig å tro at det var en fumble når man så det via den lydløse livestreamen, men dommerne var klare på at så var tilfelle. LB Andreas Lid var den som endte opp med kontroll på ballen i kjølvannet av situasjonen, og dermed Vikings ball, og mulighet til å kjøre ut mer av tiden. Igjen ble det en kort ballbesittelse for Oslo-laget, og nok en mulighet for Eidsvoll 1814s.

Det skulle bli den siste. Laget fra Romerike fikk riktignok sikret seg en 1st down, men ellers var det nå noen spill som var nærmere turnovers og lignende katastrofer enn positiv produksjon, og når Eivind Brekke ble sacket av en lang finger fra Magnus Kinne på 3.forsøk var det klart for et siste desperat forsøk med en hail mary-pasning. Den endte i hendene på -hvem andre- DB Jacob Galsgaard på kampens aller siste spill, og dermed kunne ekstatiske Vikings-spillere (og trenere m.fl.) la jubelen slippe løs og feire NM-gull.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #4 Dustin Hawke Willingham, QB Oslo Vikings. Kåret til kampens MVP etter bl.a. å ha scoret begge TDene Vikings hadde i kampen. Viser at han kan løpe godt nok til å utgjøre en trussel også på den biten.
    onepixel
  • 2 stjerner: #11 Arne August Skovseth Søgaard, RB/WR/Returner Eidsvoll 1814s. Kåret til kampens norske MVP. Gjorde en heroisk innsats og viste stort atletisk talent, samt fotball-forståelse. Lykkes på flere posisjoner, og både i angrep og på special teams.
    onepixel
  • 1 stjerne: #2 Jacob Galsgaard, DB Oslo Vikings. Tydelig kommet seg over skaden; tilbake og gjør en rekke store spill når de må gjøres. Viktig forced fumble på et tidlig tidspunkt i kampen bidrar til å sørge for at Vikings vinner kampen om baneposisjon. Interception som avslutter kampen og sementerer seieren.
    onepixel

Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings kunne vinne selv på en dag hvor pasningsspillet i liten grad satt som det har gjort siste halvdel av sesongen. Det kan de i stor grad takke forsvaret sitt for; et forsvar som har spilt meget bra de siste kampene, og som holdt den formen ved like også i finalen. De kan nok også takke et Eidsvoll 1814s som riktignok var en verdig motstander, men som skjøt seg selv i foten i overkant mye med flagg. Når man i tillegg slet svært mye med å produsere via et angrepsspill som ble for endimensjonalt frem til Riley Bowen kom inn på RB og Arne August Skovseth Søgaard ble flyttet til receiver, da ble det vanskelig.

Turnovers ble også en utfordring for 1814s. Ikke at de hadde vanvittig mange av dem, men de hadde nok til å besegle skjebnen sin via det – spesielt når Oslo Vikings ikke kastet hverken interceptions eller fumblet vekk ballen. Nå skal vi legge til at det var nære på interceptions gjort av Eidsvoll sitt forsvar flere ganger, men det ble med «nesten», og det er aldri likestilt med en faktisk turnover.

Eidsvoll 1814s sitt forsvar holdt egentlig godt stand i løpet av kampen; når man slipper inn 14 poeng må det vanligvis kunne forventes å være godt nok til at angrepet skaper mer enn det på måltavla, og at man vinner. Slik ble det ikke denne gang, da Vikings sitt forsvar gjorde jobben. De virket riktignok rystet når Riley Bowen kom inn i Eidsvoll sitt angrep, og det var noen nervøse minutter på slutten hvor kampen virkelig stod og vippet. Momentumet havnet utvilsomt hos 1814s etter at de reduserte, men de maktet aldri å følge det opp. Tiden løp ut, og for tredje året på rad ble det sølvmedaljer på Eidsvoll 1814s. For Oslo Vikings ble det gullmedaljer for første gang på 4 år, og det i året hvor klubben selv fyller 30. Med starten på sesongen, utviklingen utover i juni, og avslutningen…det kunne knapt vært regissert bedre om man heier på Frogner-laget.

Nå er spørsmålet: Kan man forsvare gullet i 2017 og dermed bli det første laget siden Vikings selv gjorde det i 2011-12 som blir mestere flere år på rad?

 

Touchdown Willingham NM 2016 - foto Henning Ringlund
Kampens MVP – Dustin Hawke Willingham. Foto: Henning Ringlund

Rundens MVP offense: #4 Dustin Hawke Willingham, QB Oslo Vikings. 2 touchdowns i en kamp som bare har 3. Har kjempet med seg selv og er en leder for et lag som har stor glede av det elementet også. Vinner NM-gull i sin femte sesong i Norge.

 

Rundens MVP defense: #2 Jacob Galsgaard, DB Oslo Vikings. Svært viktig spiller, og tilbake på banen i grevens tid. Utgjør en markant forskjell for Vikings; gjør store spill, turnovers, og er rett og slett en årsak til at gullmedaljene havner der de havner.

 

Rundens «se opp for» spiller: #25 Daniel Bernklau, LB Oslo Vikings. Det er ikke alltid like lett å se, men Bernklau gjør manns jobb der ute. God porsjon taklinger, men samtidig minst like viktig i å fylle sin rolle og presse spillet inn igjen til resterende forsvarere.

 

 

PS! Tusen takk til Henning Ringlund for de flotte bildene fra NM-finalen! Du finner hele albumet hans her på Facebook; virkelig verdt en kikk!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x