Før kampen: Norge @ Russland

Norge at Russland 20151010
Illustrasjon: Truls Melbye

I denne saken finner du vår preview av lagene og kampen når Norge møter Russland i EM-kvalifisering lørdag 10.oktober kl. 13:00 i St.Petersburg!

I samarbeid med russiske First & Goal har vi sett nærmere på de to lagene, og gjør oss noen tanker om hva vi kan forvente. Kampen livestreames nå førstkommende lørdag, så du har en svært god anledning til å med selvsyn se hva som stemmer og ikke stemmer av våre vurderinger.

MaxEmanuelson_J9R1574
Fra kampen mellom Norge og Luther College. Foto: Max Emanuelson

NORGE: LAGET

Landslaget i sin nyeste inkarnasjon fikk sin første ildprøve mot Luther College (NCAA Division III) i månedsskiftet mai/juni. Det endte med 0-45, og så ikke direkte vakkert ut med mindre man heier på Luther College. Vi som er norske leter nødvendigvis med «lys og lykte» etter det positive å ta med seg. Det var der, men 0-45 for et middels godt Division III-lag var svakere enn vi så for oss på forhånd. En haug med skadefrafall traff Norge i forveien og kan hevdes at hadde en negativ effekt, men faktum er fortsatt at mange av de som også er med mot Russland var toneangivende på banen mot Luther. Da håper vi at filmgjennomganger, taktiske justeringer og nye spillere inn siden slutten av mai, for ikke å glemme retur av noen som hadde skadefrafall da, gjør en markant forskjell.

Vi vet at det er tatt grep også utover det taktiske, og da blant annet systemmessig. Det er et tveegget sverd. På den positive siden: Det kan passe personellet bedre, det kan gi en «boost» hvis det var liten tiltro til det forrige man hadde, det kan passe bedre mot den kommende motstanderen, og det kan rett og slett være faglig bedre enn det man hadde. På den negative siden: Man vil alltid tilpasse system til personell, men om system også er identisk med terminologi og forandringene gjøres med liten mulighet til samkjøring og tid til å bli komfortabel med det nye, så kan det skape større problemstillinger enn det løser.

Noe mer inn i detalj rundt hvilke grep som er gjort går vi ikke, men om man ser Luther-kampen og livestreamen mot Russland kommende helg, så vil vi tro at man ser en del klare forskjeller i angrepsspillet. Vi krysser fingrene for at de forskjellene gir et ønsket utslag. Motstanden er uansett ikke i nærheten av like god, så produksjon bør det bli. Det var det forsåvidt også noe av mot Luther, men i EM-kvalifiseringen trengs det langt mer. Norge har både spillere og trenerkompetanse til å få det til, så da tror vi at mye vil avhenge av spesielt to faktorer: Samkjøring og prestasjonene på offensiv linje.

Troppen har mange gode navn, og noen av spillerne som har kommet inn siden sist er også spillere vi etterlyste når vi i forkant av Luther-kampen så nærmere på landslagstroppen og navn som kunne være aktuelle. I forsvaret er vi spesielt håpefulle når det gjelder linebackerne Tron Christian Enersen (Vålerenga Trolls) og Thor Campe (Oslo Vikings), kanskje særlig fordi vi mener at defensiv linje inneholder flere svært gode spillere som russerne er nødt til å blokke om de skal skape noe; noen av dem tror vi at også vil kreve mer enn én blokk. Om det da kan bety at man får holdt OL unna Enersen og/eller Campe, så har vi vanskelig for å se for oss at Norge skal bli overkjørt i løpespillet.

I pasningsforsvaret var det store svakheter mot Luther College, og da skal vi legge til at sistnevnte er et lag som normalt er svært langt fra å bruke pasninger mye. Mot Norge var de betydelig mer balanserte i angrepsspillet, blant annet fordi de fant enorme åpninger å utnytte. Her må Norge ha tatt grep om ikke Russland skal utnytte det samme.

På special teams finnes det noen spennende kort; det store spørsmålet er hvor mye man har fått trent dette som en enhet. Det er selvsagt kjekt med Kickalicious på..duh…kicker, men det har ikke så fryktelig mye å si hvis ikke long snapper, holder og blokkerne gjør sitt i oppgaver og timing. Om det er på plass, så har Norge et våpen vi gleder oss til å se om man lykkes med.

Returspillet pleier ofte å bli en viktig faktor på landslagsnivå nettopp fordi man ikke har fått trent så mye sammen som lag. Da får talentfulle og atletiske ballbærere plutselig utnyttet de store rommene man har på kickoff retur og tildels punt retur, i større grad enn normalt. Norge har noen spillere med evner til å utnytte det når vi mottar ballen. Om special teams er godt prioritert når det gjelder personell, så får vi forhåpentligvis kickoff- og punt-enheter som kan stoppe noe tilsvarende hos russerne.

 

Poland-Poland-v-Russia-action3

RUSSLAND: LAGET

La oss si det først som sist: Mot Polen så det til tider miserabelt ut. Man skapte lite i angrepsspillet innledningsvis, selv om det kom glimtvis utover kampen. Scoringene dukket ikke opp, og ikke var det nært heller. I forsvaret slapp man tross alt bare inn én touchdown, og det er ikke ille. Motstanden var imidlertid også så-som-så. Polen har fått til mye bra de siste årene, men landslaget deres er på ingen måte noen motstander å frykte kontra de beste landslagene i Europa. Derfor var det nok også en grunn til at Russland sitt tap ble ganske så lunkent mottatt på hjemmebane; det lover ikke godt hverken å tape for Polen, eller å ikke score.

Russerne klager på landslaget - three and fucking out - etter Polen-kampen 2015
Misnøye med Russlands innsats vs. Polen. Bekymring ift. Norge-kampen? «Three and fucking out»!

En ting verdt å merke seg, er at værforholdene ga en utfordring vi tviler på at blir en like sterk påvirkning i St. Petersburg lørdag. Regnet skapte utfordringer for angrepsspillet, og det kombinert med manglende samkjøring hos et Russland som hadde sin første faktiske kamp med trenerstaben og spillerstallen som nå møter Norge; ja, det gjorde sitt til å få det hele til å se amatørmessig ut. Vi tror ikke Norge kan forvente så svak motstand som det Polen fikk, det vil både værforhold og at russerne nå har en kamp under beltet sammen, gjøre en forskjell på.

Hva er det så Russland stiller opp med? Vel; det er noen av sine klart beste menn. Årets MVP i den russiske serien, Igor Chernolutskiy (Moscow Patriots), er trolig å finne som startende QB. Chrenolutskiy, som i hjemlandet sammenlignes med Ben Roethlisberger, spilte ikke mot Polen. Det var Egor Popov som startet mot Polen, hvor det ikke gikk helt på skinner. Popov er reserve lørdag, og spiller ikke. Årets MVP i den russiske finalen? Det er mannen som sannsynligvis er backup QB lørdag; Anton Bagautdinov (St. Petersburg Griffins). Om startende QB går ned for telling, så er det altså ikke sikkert at Norge får noen fordel av det. Bagautdinov fikk spilletid mot Polen, og viste potensiale selv om uttellingen var så som så. Det er allikevel Igor Chernolutskiy som er ansett som sterkeste kort på QB-posisjonen, og han er klar til kamp lørdag. Anton Bagautdinov gjorde en såpass bra figur mot Polen at vi ikke er sikre på at det faktisk vil være Chernolutskiy som starter.

Også på flere andre posisjoner finner man spillere som var kandidater til MVP under den russiske sesongen tidligere år, og de er spredt utover på posisjonene. Du finner dem på RB, WR, TE, DL og LB. Med unntak av wide receiveren (Alexander Khoklov, Moscow Patriots) er de alle skadefrie og forventet sett på banen mot Norge på lørdag.

 

MaxEmanuelson_AX_0895
DL Gøran Knutsen: En av Norges største profiler

NORGE: PROFILER OG SPILL

Disse spillerne har vi tro på at blir toneangivende:

Norges angrepsspill i korte trekk:

I vårt angrep mot Luther var det et flexbone-angrep som dukket opp på banen, men med elementer av spread, hvor man flyttet en av slotbackene ut (eller til motsatt side) som en receiver. Det ble sågar brukt en formasjon med en ubalansert linje (G C G T T) ved flere anledninger. Vi ser for oss at angrepet er justert til å være mer åpent og spredt formasjonsmessig. I løpespillet ser vi for oss at fokuset er flyttet enda mer i retning av dyktige Lorenzo Proctor, med noe misdirection fordi man nok så potensialet i det i forrige kamp (Luther viste det frem på en god måte!). I pasningsspillet ser vi for oss mer av det samme som under forrige kamp; mye korte pasninger, og til flere forskjellige posisjoner. Det mest spennende blir å se om man greier å få ballen til en trio av receivere vi har stor tiltro til; Skovseth Søgaard, Hylton og Nørstrud.

Norge Flexbone vs Luther eks2
Norges flexbone-angrep slik det så ut mot Luther

Mot Luther var det sannsynligvis Simon Bruset som hadde flest yards pr. løp av de som fikk ballen noen ganger. Han er imidlertid flyttet til defensiv back foran denne kampen. Lorenzo Proctor, som vi så mye av som ballbærer mot Luther, er den vi har tro på at blir å finne med ballen i hendene flest ganger, og som kan få gjort mest med den. Uten Sondre Vik Furuseth på fullback er det naturlig å tro at angrepet får et noe annerledes utseende.

Den store utfordringen slik vi ser det, blir hvordan offensiv linje fungerer som en enhet. Det er ikke spesielt for denne kampen eller dette laget, men er gjerne en gjenganger på landslagsnivå, fordi muligheten til å trene som en enhet er begrenset – det viser gjerne best igjen på offensiv linje. Vi tør også påstå at denne posisjonen ikke er noen spesiell styrke for Norge, og om man skal hevde seg som landslag så må de som starter på OL spille opp mot sitt aller beste.

Norges forsvarsspill i korte trekk:

I det norske forsvaret ble det mot Luther College spilt en 3-4 formasjon som på mange måter egentlig kan benevnes som en 5-2; OLBs spilte nærmest som DEs i 2-punkt stance til tider. Det ble blitzet her og der fra ILBs (og faktisk safety-posisjon), men i hovedtrekk var det liten grunn til å fokusere på noe slikt mot et college-lag man ikke hadde grunn til å forvente utstrakt bruk av pasningsspillet fra, og hvor løpespillet gjør at det er bedre å dekke gaps og flyte med ekstra mannskap horisontalt for å ha kontroll på offensive backer og deres mange fakes bak line of scrimmage. Dette blir annerledes mot Russland. Det gjelder også defensive backs, hvor man mot Luther flyttet den ene safetyen i en slags dyp LB-rolle som en respons til angrepet man møtte.

Norge 3-4 mot Luther eks2
Norges 3-4 slik den så ut mot Luther College

I forsvar vil vi tro at det er gjort en del endringer blant defensive backs, og det skal bli interessant å se hvordan det påvirker resultatene. Det er liten tvil om at russerne vil finne store muligheter for pasningsspillet sitt når de ser kampfilmen fra Norge vs. Luther, og det er opp til den norske trenerstaben å ha gjort justeringer i både personell og instruksjoner av personell som påvirker de mulighetene. Det skal også bli interessant å se hvordan linebackerne spiller mot pasningsspill. Mot Luther var de svært nær LOS av naturlige årsaker, med den konsekvens at DBs var veldig alene nedover banen. Det ble et flatt forsvar med store rom bak LBs. Russland spiller ikke som Luther, og mulighetene for å plassere LBs på en måte som minsker disse gapende hullene i pasningsforsvaret bør være store.

Norges special teams i korte trekk:

Alle er spente på Håvard Rugland og hva han kan bidra med. Personlig er undertegnede mest spent på om kickoff coverage forholder seg til sine ansvarsområder på en god måte, tar ut gode vinkler og er disiplinerte. Om kamper som EM-kvalifiseringskampen mot Russland skal vinnes, har man på ingen måte råd til at spillere oppfatter special teams som en hvilepute. Det tror vi også at er innprentet av den norske trenerstaben.

 

Igor Dementiev - Russland RB
RB Igor Dementiev

RUSSLAND: PROFILER OG SPILL

Disse spillerne har vi tro på at blir toneangivende:

  • QB Igor Chernolutskiy
  • RB Igor Dementiev
  • WR Victor Boot
  • TE Andrey Ivanov
  • DT Roman Galiev
  • LB Ruslan Gadzhiev

Russlands angrepsspill i korte trekk:

QB som kan holde spill i live er alltid et godt utgangspunkt, og Chernolutskiy er mobil nok til å gjøre nettopp det. Russiske medier beskriver ham som en stor, sterk og allikevel bevegelig spiller. Han har tidligere spilt både fullback og tight end. Mens Backupen Bagautdinov er en playmaker som er flink til å unngå å bli truffet, så er Chernolutskiy en tanks som i grunnen ikke har noe problem med å bli truffet.

Angrepsspillet er forøvrig ikke identisk med det noen av lagene i den russiske serien spiller; dette er hovedtrener Vasily Dobryakov sin kreasjon. Det spilles med en rekke formasjoner. Mot Polen startet Russland i en slags pistol-formasjon, med 3 wide receivere og 1 FB på siden av i tillegg til RB bak QB. Det spilles også med QB i shotgun og en runningback på hver side av QB – det var den formasjonen vi fikk sett mest av mot slutten av kampen mot Polen. I tillegg veksles det med en del formasjoner hvor man ikke legger skjul på at man er løpsorienterte og vil utfordre motstanderen til en duell i skyttergravene langs line of scrimmage.

Polen vs Russland skjermbilde 2015
Russlands angrep slik det så ut mot Polen

Spillboka ser ut til å inneholde mye solid men lite spektakulære greier, med unntak av en end around (av slot receiver) som russerne testet ut et par ganger mot Polen. Vi finner pick plays i pasningsspillet (slant hvor WR tydelig sikter på forsvarsspiller som har ansvaret for slot receiver; slot løper speed-out), løpespill hvor vinkler i blokkingen helt tydelig er gjennomtenkt, og i det hele tatt masse som det ikke skal så mye til før man har et effektivt angrep av. Man kan ikke la seg lure av at Russland ikke scorte mot Polen; det er mye potensial her.

Russlands forsvarsspill i korte trekk:

At hovedtrener hos Russland begynte med amerikansk fotball på 1990-tallet fikk vi mistanke om straks vi så 4-3 forsvaret og måten de utførte sine ansvarsområder på mot Polen. Mot Polen var det mye som kan tolkes som 4-3 Cover 4, men om det skjer mot Norge også så håper vi at Norge ser mulighetene som ligger i å splitte safeties dypt med en seam-rute ned midten et stykke ut i kampen. Fordi safeties splitter banen i to istedenfor å ta en kvart hver, og er for langt til sidene, så er åpningen som man også finner i et rent Cover 2 tilstede. Russland bør justere på akkurat dette, og det er ikke umulig at akkurat det er gjort i kjølvannet av Polen-kampen. Vi forventer vel egentlig å se mer Cover 2 mot Norge, noe Russland spilte tidvis mot Polen.

Det ble utført noe stunting på Russland sin defensive linje. Dette var dårlig utført, med altfor store buer på det som ble gjort (vi tipper at det var identisk med slik det var tegnet opp i playbook, som ofte er overdrevne illustrasjoner for tydeligheten sin skyld når det gjelder stunting), og dermed tok det altfor lang tid. Om russerne har fått korrigert det, så kan stuntingen bli farlig mot en OL som ikke er årvåken nok, men vi har en mistanke om at akkurat dette ikke er rukket å ta tak i på en god nok måte siden Polen-kampen.

Polen vs Russland D skjermbilde 2
Russlands forsvar slik det så ut mot Polen

Blitz var også noe russerne benyttet mot Polen, og da oftest av MLB (men også fra OLBs, som forøvrig signaliserte blitzen tydeligere i forkant). Akkurat det lyktes de ganske godt med, selv om timingen noen ganger -avhengig av hvem som var på MLB- var annerledes enn det vi er vant til å se på slike blitzer.

Det er verdt å merke seg at det ser ut som om Russland blitzer en god del mer mot Polen enn det de faktisk gjør. Oftere enn ikke er det egentlig snakk om linebackere som er svært tidlige i å bestemme seg for om noe er løp eller pasning, samt at de nok spiller med ‘man under‘ da, hvor LBs har ansvaret for RBs basert på telling av mulige mottakere strongside/weakside. Når RB blir værende på blokk; ja, da har LB pass rush-ansvar. Det ligger en del muligheter for play action-spill og delay-ruter fra runningbacks i dette.

Ellers gjøres det mer spenstige ting hos Russland sitt forsvar enn det førsteinntrykket forteller. Mot Polen ble det ved flere tilfeller gjort et grep med en DE som gikk i pass cover, men noen zone blitz var det ikke (de blitzet ikke, men sendte istedenfor bare DT, DT og DE i pass rush). Fordi spillerne ofte snur hodet fullstendig vekk fra LOS ved både slike artige grep og når LBs plutselig går i dypt cover, så er det mindre farlig enn det høres ut som. Istedenfor en fordel for Russland via uforutsigbart cover, så skaper det en stor mulighet til å utnytte forsvarsspillere som må re-orientere seg etter å ha sett vekk fra QB. Mer om det litt lenger nedenfor i denne artikkelen!

Russlands special teams i korte trekk:

Det er guts i disse gutta. Det holdt for oss å kikke på PAT/FG defense, som Russland måtte benytte noen få ganger mot Polen. Her har mange spillere en tendens til å bli late og observatører av sparket; det gjelder ikke hos russerne. De tar seg av blokkerne og setter ytterste mann på hver side av forsvaret i en god posisjon til å blokkere sparket. Disse spillerne er på sin side heller ikke late, og gjør det de skal for å blokkere sparket. Slikt skulle vi gjerne sett mer av her hjemme i norsk serie!

 

MaxEmanuelson_J9R0669
Vi ser for oss en god del taklinger fra Thor Campe. Foto: Max Emanuelson

KAMPEN OG FORVENTNINGER TIL DEN

Begge lag har hatt begrenset med muligheter til å samkjøre seg. Vi vil tro det viser igjen ved at det er mye tilfeldighetenes spill som vil prege kampen. Med det mener vi at enkeltspilleres prestasjoner blir viktigere enn de ellers ville vært; det er ikke nødvendigvis system og taktikk som avgjør denne kampen.

Begge lag har utfordringer med samspillet, og det har en tendens til å vise seg aller tydeligst i blokking. Det er til Norges fordel at lagets kanskje sterkeste posisjon er defensiv linje. Om man kombinerer det med blitzer, så tror vi det skal godt gjøres for Russland å finne en rytme i angrepsspillet.

Dessverre vil det samme kunne gjelde for Norge. Om russerne ser kampfilmen fra Norges kamp mot Luther, vil de sannsynligvis vurdere det som relevant å komme seg inn i bakfeltet for å forstyrre både i forhold til løpespill og pasningsspill. Om de mikser opp måten de gjør det på, så vil de kunne lykkes. Om de ligger passivt i en 4-3 formasjon uten bruk av blitzing eller raske nok stunts, så tror vi de gjør seg selv en bjørnetjeneste.

Hvordan er det lurest å legge press i denne kampen? Om man velger å spille konservativt, så kan det faktisk være at offensiv linjes manglende samspill gjør at man greier det simpelthen basert på at det oppstår muligheter for gode defensive linjespillere av den grunn alene. Norge har gode spillere på DL, hvor vi har særlig store forventninger til Leo Krafft, Gøran Knutsen og Ole Petter Ølberg. De to sistnevnte har mye kraft og er gode både på teknikk og kunnskap om ansvarsområder, mens førstnevnte har spennende egenskaper som kan gjøre at han får gjort en del av de store spillene som sacks og taklinger i bakfeltet, nettopp fordi han blir frigjort av at de andre på DL fremtvinger gode (og mange) blokker for å bli oppholdt. Om det vil gjenspeile seg like godt i en 3-4 formasjon som i eksempelvis en 4-3…det er vi ikke så sikre på.

MaxEmanuelson_AX_0776
Blir det en ny sack for Eric Baden til helgen? Foto: Max Emanuelson

Et alternativ er å blitze en del, og da tenker vi ikke på OLBs. Stunting først: Vi har ikke tro på stunting på DL som en utslagsgivende faktor, hverken for Norge eller Russland. Til det er det for lite hurtighet på de respektive posisjonene. En og annen blitz kan derimot gjøre utslaget og ha hurtighet nok hvis timingen sitter. Det vi samtidig skal huske på, er at presset fra DL kan føre til mange «broken plays» hvor det er viktig å ha kontroll på utsiden når QB begynner å løpe selv. Akkurat dette kan bli en faktor som spesielt Norge sitt forsvar må være oppmerksomme på. Det er av den grunn vi tror det er fordelaktig å være konservative med outside linebackere. De kan godt legge press, men om contain mangler så er mye gjort i negativ forstand.

Norge har en del gode muligheter i sitt angrepsspill mot Russlands forsvarsspill. Det er verdt å legge merke til flere ting fra Polen-kampen, men spesielt to sitter igjen hos oss: Linebackerne er raske ned mot LOS når de leser løp, DBs er langt fra receiverne og -på grunn av avstand- treige opp i run support. Det bør kunne passe det norske pasningsspillet med kortpasninger godt innledningsvis, og om pasningene er presise nok kan man etablere et pasningsspill som både åpner opp rom for løpespillet, og gir muligheter på dypere pasninger etterhvert.

Ellers er det slik at på åpenbare pasningsspill så er utgangsposisjonen til LBs såpass dyp, og responsen deres på pasning (i motsetning til når de leser løp) konservativ nok til at det skapes store rom mellom dem og DL. Der ligger det også en god mulighet til å skape noe på ‘shallow cross‘-type spill; det krever imidlertid bedre rute-kombinasjoner enn det Polen ser ut til å ha i sitt arsenal. I grunnen liker vi det vi ser fra linebackerne i pasningsforsvar. Ikke for Russlands del, men for Norges. Bevegelsene deres (noen ganger snur de f.eks. hodet vekk fra QB og blir dratt med ut i trippel coverage på én receiver) skaper så mye rom at om Norge har en del kryssende ruter av forskjellig slag, så skal det godt gjøres å ikke finne åpent gress ganske ofte.

Været ser akkurat nå ut til å bli overskyet, kaldt (2 grader) og med lite vind. Det bør være fine forhold, og ikke så kaldt at temperaturen påvirker spillet nevneverdig.

Vi har tro på at dette ikke blir seende ut som Polen mot Russland. At det blir vakkert, tja…nei, det tror vi ikke på. Man skal være på det vinnende laget samt på banen for å synes det, tror vi. Derimot tror vi at dette blir en kamp som i stor grad beviser det gamle ordtaket om at amerikansk fotball-kamper ikke er noe man vinner, men noe et av lagene taper. Altså: Laget som gjør sine arbeidsoppgaver best og minimerer sine feil, vinner. Vi tror det blir Norge, russerne tror det blir Russland. Lørdag får vi avgjørelsen!

Vårt forhåndstips: Russland 14 – Norge 23

First & Goal sitt forhåndstips: Russland 14 – Norge 6

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x