I løpet av juli har en rekke unge spillere rundt om i Europa fått søkelyset rettet mot seg på en positiv måte gjennom å bli kåret til ‘All-Europe team’. Flere av spillerne som er kåret, er norske. Så hvorfor har vi ikke omtalt dette før nå?
Svaret på det ligger i hvem kåringen er gjort av. Det er hittil totalt ukjente ‘Elite Opportunities‘, med et nyopprettet nettsted i juni, som står bak. Mannen bak er Will Mattis, en amerikaner bosatt i Pennsylvania. Vi ønsket å undersøke mer om hva Elite Opportunities og Will Mattis står for, før vi publiserte en sak om kåringen.
Det finnes ingen umiddelbart tilgjengelig informasjon åpent på nett om hvordan kåringen foregår, hva kriteriene er, eller hvem som deltar i den. Faktisk finner man ikke Mattis sitt navn på websiden til Elite Opportunities i det hele tatt; man finner det imidlertid via Europlayers-profilen til Elite Opportunities. Det er også Mattis som «tagget» spillere sine facebook-brukere i den opprinnelige meldingen lagt ut på Elite Opportunities sin facebook-side, og dermed satte i gang det hele.
Det kan forsåvidt virke noe pussig at man ikke finner navnet på hvem som står bak på websidene, men faktum er at mange bedrifter ønsker å fremheve varemerket sitt snarere enn personene bak; det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Når vi tar kontakt, er Mattis heller ikke avvisende på noe vis – tvert i mot er han svært imøtekommende.
Will Mattis har bakgrunn fra blant annet Helsinki 69ers her i Europa, hvor han var involvert i en rekrutteringsrolle i 2012-13. Han har hatt en rekke tilsvarende roller både på college, semi-pro innendørsfotball, og via AllStarInc Agency. Han er også general manager for AllStarInc Panthers, et lag i innendørsfotball.
Spillerne som er kåret til All-Europe er i det store og hele spillere som virker å være av solid kvalitet, og som fortjener oppmerksomheten de får. Om et selskap som Elite Opportunities fortjener det, kan diskuteres. Man må være klar over at slike formidlingsbyråer primært gjør ting som kundene kunne klart selv. På den annen side; vi kunne sikkert gjort mye annet selv som vi velger å la andre gjøre for oss. Det blir et spørsmål om kunnskap og hva som passer den enkelte.
Elite Opportunities er ikke enige i en slik måte å se det på. Will Mattis mener at de bidrar med mer enn det spillere selv (eller noen nær dem) klarer i egen dialog med universiteter:
We view it differently than that. We are giving our players the ability to use our consultation and reference at any time. Our team of staff will be constantly in contact with college football programs at all levels, which means we will always be coming across schools that are looking for one type of player or another. By having the direct contact with coaches, our team will be able to open up more opportunities than just a parent or friend sending emails. We expect a lot of success for our players in the upcoming 2016 recruiting class!
Norske spillere kåret til All-Europe team!
Som allerede nevnt fortjener spillerne oppmerksomheten. Om vi ser på de norske spillerne som er utvalgt, så er det noen av våre aller ypperste fremtidshåp man har funnet frem til. De 3 er:
- QB Atle Haaland, Vålerenga Trolls
- LB Olav Lahn Toftdahl, Oslo Vikings
- DL Magnus Kinne, Oslo Vikings
Vi visste i utgangspunktet lite om kriteriene utover at det er «European college football prospects who are registered with Elite Opportunities Football Scouting». Totalt er over 80 spillere utvalgt til ‘All-Europe’. Om de er utvalgt via film, referanser fra trenere, scouting på kamper, eller…det er det kun Will Mattis som egentlig vet. Informasjonen om det er ikke åpent tilgjengelig, og på spørsmål om hva kriteriene var, svarer Mattis følgende:
All of the players we contacted were guys who played for their national team, IFAF World Team, or FBU Team Europe. If a player had any of the three accolades, they were qualified to be selected for our All-Europe Team.
Vi får ikke noe mer konkret svar på spørsmål om selve evalueringen av kandidatene. De nevnte kriteriene i sitatet ovenfor stemmer ikke helt med den opprinnelige listen over spillere som ble kåret til ‘All-Europe team’; minst 1 av de utvalgte tilsvarer ingen av disse kriteriene. Når vi stiller spørsmål om dette til Will Mattis, viser det seg at vedkommende spiller var inkludert ved en feil, og allerede er fjernet. Dette stemmer overens med redigerings-historikken på facebook-posten; vedkommende ble fjernet fra oversikten tidligere samme dag som vi stilte spørsmålet (og flere timer før vi sendte spørsmålet – ingen sammenheng der altså). Vi har ikke gått igjennom alle 80+ utvalgte spillere; kun et fåtall.
Et annet kriterie er heller ikke nevnt ovenfor; spillerne må ha registrert seg via Elite Opportunities sin webside. Det er ikke gratis.
Hvordan ble spillerne kontaktet?
Vi har fått tilgang til eksempler på dialogen Elite Opportunities benytter seg av når de kontakter spillere. Det viser seg at de i mange tilfeller har initiert kontakten med spillere, og som man kan se på de utvalgte har de skaffet seg oversikt over hvem som har deltatt på IFAF World Team, U19-landslag og tilsvarende lag hvor man kan finne rosterne på nett, og samtidig være rimelig sikre på at spillerne de har initiert kontakt med, er ganske habile. Denne fremgangsmåten bekreftes til oss av Elite Opportunities selv.
Kontakten innledes gjerne med spørsmål rundt hvor spilleren er (altså lag…) nå, og om han har tenkt seg på college. Så spørres det om man er interessert i muligheter via Elite Opportunities. Så informeres det om hva Elite Opportunities er. Dette er hva de sier om seg selv:
Teksten er hentet fra en faktisk facebook-dialog sendt fra en bruker tilknyttet Elite Opportunities. Facebook-brukeren heter ‘Recruiting Coordinator‘, og er ellers anonym ved førsteinntrykk. Det virker imidlertid ikke som om det er noe bevisst forsøk på å skjule identitet, men snarere et ønske om å opprette en bruker som umiddelbart forstås å være knyttet opp mot Elite Opportunities. Det står i stil med hvordan Elite Opportunities ellers opptrår.
Etter å ha presentert organisasjonen som vist ovenfor, kommer det økonomiske på bordet kort tid etter, hvor det forklares at man registrerer seg på siden, at det koster $50,- USD, og at man da er aktuell for Elite Opportunities sitt ‘All-Europe team’.
Vi legger også merke til at Elite Opportunities gjerne purrer på om dette er betalt, men at de har satt spillere på ‘All-Europe team’ uavhengig av om betaling faktisk har kommet inn. De virker å være fornøyde med at spilleren har registrert seg.
Er det noe galt i dette da?
Njaei, kanskje ikke. I enkelte amerikansk fotball-miljøer i Europa, blant annet i Storbritannia, har dette blitt oppfattet som en form for scam – eller ihvertfall ikke verdt å betale for. Dette fremgår av flere diskusjoner i lukkede og skjulte fora for britisk amerikansk fotball på facebook:
Vår oppfatning er at det ikke er en scam, men en trend hvor enkelte personer ser en forretningsmulighet knyttet opp mot at sporten vokser og at gode europeiske spillere har ambisjoner, men ikke alltid know-how, rundt det å få muligheten til å spille college-fotball i USA.
Elite Opportunities er ikke alene i så måte. De er heller ikke alene om å tidlig i prosessen kreve en sum for registrering eller en annen form for deltakelse. Will Mattis sier dette om registreringssummen og skepsisen rundt den:
We understood from the beginning that people were going to be skeptical about the registration fee, but a lot of the players took the time to get all of the answers they needed about what we have going on. I personally spoke to a number of our selections, different coaches, and even family members to help them understand our organization better. Our team works directly with the players throughout the entire recruitment process to ensure they will be kept up to date on different opportunities to progress within football.
Om det er noe vi finner kritikkverdig, så er det å bruke kåring til et ‘All-Europe team’ som lokkemiddel for å betale. Det sier nok også en del om verdien av kåringen; en kåring av et faktisk kontinentalt lag ville nok ikke hatt som kriterie at spillerne må betale for å være aktuelle. Som tidligere nevnt har allikevel spillere som ikke har betalt, endt opp på ‘All-Europe team’, så at man har måttet betale for seg er en sannhet med modifikasjoner.
Som ung spiller er det verdt å være seg bevisst hva man i tilfelle betaler for. For oss virker det som en god forretningsmodell å få betaling allerede før man har gjort en jobb for den enkelte spilleren, mens en bedre modell for kunden (i disse tilfellene unge spillere) vil være at man betaler når et eller annet resultat er oppnådd.
Et annet spørsmål er selvsagt hvor grensen for hva NCAA synes er greit når det gjelder slike betalinger til mellommenn, går. Vi har ikke brukt tid på å sette oss inn i akkurat det; den umiddelbare tanken er at dette nok ikke er særlig annerledes enn mange tjenester som opererer innad i det amerikanske markedet allerede i dag, og som ikke ødelegger for spillerens mulighet til å spille universitetsfotball. Det er allikevel som aspirerende college-spiller svært lurt å sette seg inn i disse tingene – kanskje spesielt hvis tjenesten er levert av personer som samtidig er agent for profesjonelle spillere. Det er to forskjellige hatter – men ser NCAA det slik?
At Elite Opportunities kårer et ‘All-Europe team’ er flott, og som tidligere nevnt er det gode spillere som fortjener oppmerksomhet. Man bør imidlertid være klar over hva dette faktisk er; et nytt selskap sin måte å få trafikk på facebook-side og webside, rekruttert kunder, og brandet synlig og kjent. Det er et godt trekk i så måte; mange har spredt bildene og gitt sine gratulasjoner til de det gjelder, og Elite Opportunities har fått svært god synlighet de nok ellers ville slitt med å fått. Dette er enda en av forskjellene på Elite Opportunities og en del tilsvarende konsepter; de har lykkes med markedsføringen i oppstarten. Kanskje de har kompetanse på andre felt og kan hjelpe spillerne på rett vei også, da? Det vil tiden vise.