NFL uke 11

Mye av diskusjonen rundt amerikansk fotball, og spesielt NFL, omhandler statistikk. Sporten fungerer på en måte som gjør det lett å kvantifisere ytelse – til en viss grad – i forskjellige kategorier med forskjellige verdier. Det er derfor ofte diskusjoner om hvilke spillere som er best, og som i mange idretter kåres det en årets spiller, eller Most Valuable Player – MVP. 

Denne prisen går veldig ofte til en quarterback. Naturligvis mener mange – ingen andre enkeltpersoner i sport har det ansvaret overfor et lag som en quarterback har, og ingen blir gitt en like stor andel av skyld dersom ting ikke går etter planen. Det er dermed en selvfølge at personen skal ha like stor andel skryt når de først vinner.

Men når man snakker om en Most Valuable Player – mest verdifulle spiller – holder det å snakke om statistikk? Om tallverdier på kategorier som hver for seg ikke sier noe om hvordan personen spilte, som samlet sett ikke nødvendigvis sier noe om hvordan han spilte. Man snakker om den spilleren som tilfører et lag mest verdi (i form av ytelse, og til slutt seiere). Ikke nødvendigvis den med mest yards eller færrest interceptions.

De siste ukene har det vært to spillere i diskusjonen om MVP i NFL. Begge er quarterback, og fram til uke 10 var begge ubeseiret. Men der Tom Brady hadde en klassisk Brady-kamp mot Giants, hadde Andy Dalton en meget sub-par oppvisning mot Texans, og Cincinnati er ikke lenger ubeseiret.

Mandatory Credit: Joe Camporeale-USA TODAY Sports
Mandatory Credit: Joe Camporeale-USA TODAY Sports

Man kan si mye om 2015-utgaven av Brady, men han spiller uten tvil god fotball i år, og han er soleklar favoritt til årets MVP, så langt. Peyton Manning er en skygge av seg selv, Aaron Rodgers er ikke like farlig som i fjor, J.J. Watt har ikke den påvirkningskraften som trengs på banen, og Cam Newton har ikke dominert på et vis som kvalifiserer til MVP-status.

Da sto man igjen med Dalton og Brady. Og selv om ikke alle Patriots-seierne har vært like imponerende har Brady tilsynelatende hatt kontroll over kampene. Han har enda ikke spilt en dårlig kamp. Og han har gjort det hele bak en av ligaens mest skadeskutte offensive linjer.

Brady er ikke bare et hestehode foran de andre kandidatene – han tar de snart igjen med en runde. Det kåres ingen vinnere i november, men akkurat nå er Brady den eneste kandidaten til NFL sin bestemanns pris.

 

Som nevnt for noen uker siden så presenterer vi hver uke en topp-10 rangering av de beste lagene i NFL, uavhengig av conference og divisjon. Dette kommer vi til å gjøre helt til sesongslutt.

 

1. New England Patriots (9-0)

En nervepirrende kamp mot rival Giants, og første gang de vinner mot de blåkledde siden 2007.

2. Carolina Panthers (9-0)

Vinner og vinner og vinner. Panthers kontrollerer NFC, men har fortsatt noen tøffe kamper igjen. Likevel, det lukter første-seed av Ron Rivera sine gutter.

Får han hevn over sitt gamle lag denne runden?
Får han hevn over sitt gamle lag denne runden?

3. Arizona Cardinals (7-2)

Sterk borteseier mot Seahawks. Cardinals må kjempe med Vikings om andre-seed, men de har et mer solid lag, og av NFC-gruppen er det de som matcher best opp mot Patriots.

4. Minnesota Vikings (7-2)

Overraskende hopp for gutta i lilla. De tar en viktig seier i Oakland og går samtidig forbi Packers både i divisjon og på rankingen.

5. Cincinnati Bengals (8-1)

Var tapet mot Houston en forsmak på hva som kommer eller et arbeidsuhell? Bengals tåler ikke mange flere slike kamper dersom de vil ha førsterunde bye i sluttspillet.

6. Green Bay Packers (6-3)

Mye har gått galt de siste ukene, og med tre tap på rad har Packers falt tilbake til andreplass i divisjonen. Med andre ord, ukens kamp mot Vikings blir særdeles viktig hvis Packers har håp om å kjempe om divisjonstittel.

7. Pittsburgh Steelers (6-4)

Steelers finner måter å vinne kamper på, og med en frisk Roethlisberger kan dette laget bli en farlig motstander i januar.

8. Denver Broncos (7-2)

Faller langt på rankingen, mye på grunn av Peyton Manning og offense sitt sviktende spill, men også fordi defense har slitt de siste ukene. Leder fortsatt divisjonen, men må finne vinnersporet igjen hvis de vil ha hjemmekamp i sluttspillet.

Skal Broncos klatre må de bryne seg på sin gamle QB og head coach!
Skal Broncos klatre må de bryne seg på sin gamle QB og head coach!

9. Atlanta Falcons (6-3)

Har de brukt bye week fornuftig? De ligger langt bak i divisjonen, men har fortsatt innersvingen på wild card. Offense må komme igang igjen hvis de vil fortsette utviklingen.

10. Buffalo Bills (5-4)

Sniker seg inn i rankingen grunnet sterk borteseier mot Jets. Laget virker som om de har funnet rytmen, og se fleste nøkkelspillerne begynner å bli skadefrie.

 

Ukens kamper:

Oakland -1.0 @ Detroit

Indianapolis +5.5 @ Atlanta

St. Louis +2.5 @ Baltimore

Tampa Bay +5.5 @ Philadelphia

Denver -1.0 @ Chicago

New York -3.0 @ Houston

Washington @ Carolina -7.0

Dallas -1.0 @ Miami

Kansas City -3.0 @ San Diego

Green Bay +1.0 @ Minnesota

San Francisco @ Seattle -12.5

Cincinnati +4.5 @ Arizona

Buffalo +7.0 @ New England

 

Bye: Cleveland, New Orleans, New York, Pittsburgh

Forrige uke: 4-10

Sesongen: 63-77-6

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x