I går slapp NRK en artikkel som ved første øyekast kan virke svært så sensasjonspreget. Den har tilsynelatende to titler som benyttes på samme sak:
«Sjokkrapport avslører hodeskader i amerikansk fotball»
«NFL-rapport: 96 prosent med sjelden hjerneskade»
Her er hvordan linken så ut på NRK Sport sin facebook-side i går:
Her er hvordan linken så ut hvis man la den inn hos seg selv i går:
Uansett nyanse i tittel: Innholdet er det samme. Om tittelen og presentasjonen umiddelbart synes sensasjonalisert, så er innholdet mer nøkternt og rapporterende. Allikevel, noen reagerer på hvordan det presenteres:
Andre har derimot en litt annen vinkling, som kanskje viser at det finnes andre utfordringer enn «bare» CTE (hjerneskaden som dette handler om) også i vår del av verden:
NRK sin sak, som du finner her, bygger i stor grad på denne saken hos PBS Frontline. Sistnevnte aktør er identisk med dokumentarfilm-skaperne som produserte den svært oppsiktsvekkende og viktige dokumentaren League of Denial for noen år siden. De har siden fulgt opp jevnlig for å holde fokus på saken. Deres arbeid er også en del av bakteppet når Will Smith blir å se i spillefilmen Concussion tidlig i 2016.
Det er ingen tvil om at amerikansk fotball møter på reelle utfordringer som må tas på alvor og sees nærmere på innen dette temaet. Det er heller ikke tvil blant oss som kjenner amerikansk fotball utover bare å lese overskrifter at dette er noe som har fått et betydelig større fokus det siste tiåret – blant annet i form av regelendringer med intensjon om å gjøre idretten enda tryggere. Det store spørsmålet er om det er nok; hvilke risikoer man -som idrett- må kunne tåle at er der, og hvilke som til syvende og sist gjør en aktivitet mer uønsket enn ønsket fra et samfunnsmessig perspektiv.
Vi må være klar over at tabloidiseringen av denne debatten vil treffe oss i enda større grad når Concussion kommer på kino, og det vil trolig prege fordommene mot idretten i større grad her på vår side av Atlanterhavet enn i USA, hvor man tross alt har et mye mer omfattende og nyansert bilde av idretten fordi den både er kjent for de fleste, og dekkes jevnlig og omfattende av media også når det ikke er sensasjonspreget.
NRK sin sak er i seg selv helt grei om vi ser vekk fra den ene varianten av tittelen; kommentaren til Frank Erik Strømland har noe for seg. Imidlertid er det aller viktigste dette: Det er når saken er en av 10-15 saker i løpet av et år, og flere av de andre heller ikke handler om selve idretten som utøves, at bildet blir skjevere enn vi setter pris på og idretten vår fortjener.