Vi spår 2.divisjon 2016 – del 1

Foto: Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

Nå er det under 2 uker til seriestart! Mens norsk 2.divisjon i 2015 bestod av 12 lag, er antallet endret i år hovedsaklig som følge av etableringen av 1.divisjon. I 2016 er det 9 lag i 2.divisjon – det samme antallet som i 2014. Det gledelige er at det er del av en total økning av antallet seniorlag i seriespill, og samtidig at det er flere nye lag å finne i årets 2.divisjon!

Riktignok er ingen av dem fra splitter nye klubber, men vi vet at med initiativer i form av Grenland Mercenaries, Kongsvinger Fortress, Namdal Lumberjacks, Harstad Corsairs og Ålesund Phoenix, så finnes det muligheter for ytterligere vekst også i årene som kommer! Da utelot vi å nevne Bergen Storm som kan tenkes å dukke opp i 2.divisjon igjen, samt at det også er andre lag på gang – eksempelvis i Bodø og Mjøs-traktene.

Mens seriespillet i 2.divisjon i fjor var delt inn i to puljer, er alle lagene nå i en pulje, og dermed 1 tabell. Det er også en del andre endringer rundt serieoppsett.

 

Lagene i 2.divisjon 2016

La oss først ta en kikk på hvilke lag som er i 2.divisjon 2016. Disse er:

Kings, Swans, Hunters, Starfighters, Trailblazers, Raiders og Trolls 2 spilte alle i 2.divisjon i 2015 også. Gladiators er nye etter et år utenfor seriespill. Sist de var i seriespill var som vinnere av NM i 2014, og altså da som det beste laget på landets høyeste nivå. Det andre nye laget er Vikings 2, som altså er 2.laget til klubben som i år har 30-årsjubileum; Oslo Vikings.

 

Serien og vår dekning av den

Seriespillet starter søndag 17.april. Da tar Gjøvik Swans i mot Fredrikstad Kings, mens Trolls sitt 2.lag tar i mot Tønsberg Raiders. Fra og med den helgen er det vekselsvis 2 og 3 kamper i 2.divisjon hver helg frem til og med siste serierunde som går 26.juni.

I motsetning til fjoråret, er det ikke noe plasserings- eller sluttspill i 2.divisjon i år. Slik vi har forstått det er det ikke et direkte opprykk fra 2.divisjon til 1.divisjon, men en sportslig og administrativ vurdering fra forbundets side av de beste lagene i divisjonen opp mot det å kunne gjøre et opprykk.

Det er fortsatt slik som de siste årene, at 2.divisjon spiller 9-mannsfotball. 1.divisjon og Eliteserien spiller 11-mannsfotball.

Åsane Seahawks 2divmestere 2015 - foto Åsane Seahawks
Åsane Seahawks vant 2.divisjon i 2015. Hvem overtar tronen? Foto: Åsane Seahawks

I dag og i morgen skal vi ta for oss 2.divisjon 2016 og våre spådommer for hvordan det hele kommer til å ende. Når vi tippet i fjor var det mildt sagt blanda drops på hvordan forhåndstipsene traff. Det traff f.eks. blink når det gjaldt hvem som ble #1 og #2, og en del ellers også. Derimot traff vi svært dårlig når det gjaldt flere av lagene – i både positiv og negativ forstand. Utfordringen med å tippe noe som helst i forsesongen når det gjelder norsk amerikansk fotball, er at det i liten grad er tilgjengelig noe å vurdere på bakgrunn av.

Heldigvis eksisterer det gode ordninger for filmdeling her til lands, men det gjelder når sesongen først er i gang, og hittil primært på toppnivået. Derfor vil vi fort kunne bomme grovt på et lag hvor vi kun har noen setninger fra 1-2 personer å forholde oss til, og ikke noe film fra scrimmager eller treningskamper som gir en mer reell mulighet til selv å vurdere laget. Vi mener allikevel at det er positivt for interessen rundt serien(e) å legge ut noen forhåndstips, og det forstår vi også av positive tilbakemeldinger vi får stort sett gjennom hele året rundt dette. Det er også flere lag som er åpne rundt å dele informasjon, og vi vil rette en spesiell takk til disse som har forstått at publisitet over tid vil gi sporten vår økt interesse!

Allikevel skjer det en endring i vår dekning 2016 kontra fjoråret: Vi kommer ikke til å tippe resultater utover sesongen for 2.divisjon. Årsaken til det er todelt: For det første er det nå såpass mange lag i seriespill uten at det er vekst i antallet som ønsker å bidra til dekningen av den, og dermed strekker ikke tiden til at vi kan gå igjennom grundig nok til å gi vurderinger for alle nivåer. For det andre er 2.divisjon et inngangsnivå, hvor det også er lag som er mer å regne som hobby-utøvere uten noe utpreget ønske om å klatre mot Norgestoppen. Da skal vi heller ikke bruke tid på å vurdere kvalitetene i det de leverer utover spådommene før sesongen.

Om det skulle vise seg å være stor interesse for resultattipping og denslags spådommer runde for runde i sesongen, så kan vi komme til å revurdere vårt ståsted på dette punktet, men det ovennevnte er ihvertfall slik det ligger an nå.

 

Serieoppsett

Tilbake til 2.divisjon 2016 og serieoppsettet, som ser slik ut:

2016 2div oppsett skjermbilde 20160405
Fra forbundets webside. Gå dit for oppdatert oppsett!

Som tidligere nevnt er det ganske annerledes enn i 2015. I fjor var lagene fordelt på to puljer a 6 lag. I år er det 9 lag i en pulje. I fjor var det 5 seriekamper (enkelt serie innad i puljene), i år er det økt til 6 seriekamper. Det betyr at man ikke møter alle motstanderne som finnes i divisjonen, men et utvalg av dem. Slik vi har forstått det er vurderingen rundt hvem som møter hvem primært tatt med en utjevning av reisekostnader liggende bak som et viktig prinsipp. Det er selvsagt synd at det ikke er sluttspill i en divisjon hvor styrken på lagene man møter kan komme til å være skjevfordelt på en slik måte at noen lag får et langt lettere oppsett sportslig enn andre, men oppsettet er som det er, og de viktigste hensynene som er tatt her er av økonomisk og administrativ art.

Det er et serietilbud med et greit antall kamper, og man møter lag som sannsynligvis er på noenlunde samme nivå. Hverken forbundet eller noen andre sitter i forkant på fasiten rundt hvem som sportslig sett er best, så skjevfordelingen sportslig kan ikke være planlagt, men er noe som med en viss risiko kan oppstå. Våre vurderinger av hvem vi tror vinner 2.divisjon vil være preget av lagenes serieoppsett og hva vi tror om styrken på motstand de møter. Lag som individuelt sett kan vurderes som bedre enn andre, kan derfor ende opp med å bli vurdert som å havne lavere på tabellen på grunn av kampoppsettet, enn lag de altså individuelt sett kan være bedre enn.

PS! Vi snakket om 2.divisjon 2016 de siste 10 minuttene av ‘Amerikansk Fotball Podkast – Episode 6’:

 

Del 2 og litt mer lesestoff!

I morgen skal vi presentere våre tanker for hvordan det går i 2.divisjon 2016 og de forskjellige lagene der. I de fleste lagenes tilfeller har vi svært begrenset informasjon å gå ut fra. I noen få tilfeller har vi hatt gode muligheter til å vurdere takket være å ha sett kamper, treninger, og/eller film.

Som en avslutning på dagens artikkel om 2.divisjon, og før vi i morgen vurderer 2016-sesongen og lagene, la oss ta et tilbakeblikk på hva vi skreiv før sesongen tok til i 2015, samt artikler i forbindelse med plasseringsspillet på slutten av sesongen:

 

PS! Mens det i 2015 eksisterte en Eliteserie og en 2.divisjon, så er det i 2016 også kommet til en 1.divisjon mellom de to nivåene vi hadde i fjor. Både 1.divisjon og Eliteserien kommer vi tilbake til i egne forsesongs-vurderinger.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x