College-fotball

Fra en kamp mellom NCAA FBS-skolene Auburn (mørk farge) og Alabama (lys farge). Vi ser Jonathan Evans og Eddie Lacy. Evans spilte senere på Lura Bulls i Norge, Lacy på Green Bay Packers i NFL. Så forskjellige idretts-skjebner kan altså solide spillere på høyeste universitetsnivå oppleve!
Fra en kamp mellom NCAA FBS-skolene Auburn (mørk farge) og Alabama (lys farge). Vi ser Jonathan Evans og Eddie Lacy. Evans spilte senere på Lura Bulls i Norge, Lacy på Green Bay Packers i NFL. Så forskjellige idretts-skjebner kan altså solide spillere på høyeste universitetsnivå oppleve!

Universitetsfotballen i USA er amerikansk fotballs vugge. Det var på dette nivået idretten oppstod, tok form, og i stor grad fant frem til det regelsettet som regulerer amerikansk fotball i dag. Særlig kan man takke Walter Camp for dette – det er ikke uten grunn at han blir benevnt som sportens far.

I dag er college-fotball noe som finnes også for USA sine grenser, med seriene i Kanada, Japan og Storbritannia som de mest nevneverdige utenfor sportens hjemland. Det er allikevel stort sett kun seriene i USA man tenker på hvis noen spør om man følger med på college-fotball.

Innen college-fotballen i USA finnes det tre organiseringsnivåer verdt å være kjent med:

  • NCAA
  • NAIA
  • NJCAA

NCAA er den dominerende konkurransen, både i antall lag og kvalitet på de beste nivåene. NCAA sine fotball-lag er inndelt som følger:

  1. NCAA FBS
  2. NCAA FCS
  3. NCAA Division II
  4. NCAA Division III

Som om ikke dette var nok, har man også klubb-lag ved mange universiteter. Disse regnes ikke som en offisiell del av noe college-fotball system fordi de ikke er formelt knyttet til skolene, og er mer å se på som rekreasjonsspill selv om klubbene er organisert via to nasjonale forbund.

NCAA FBS er det høyeste nivået, og består av 130 lag. Det er stor forskjell på de aller beste av de 130 og ned til de dårligste. De beste NCAA FCS-lagene er kvalitetsmessig på høyde med de dårligere på nivået over, og kan på en god dag også slå gode lag fra NCAA FBS. FBS er et totalt sett klart bedre nivå, men det er altså en overlapp mellom nivåene sportslig sett.

Å spille college-fotball er ikke en selvfølge om man har spilt på high school. Mens det finnes over 1 million spillere til enhver tid på high school-nivå, er antallet på college rundt 70.000.

Mange spillere på college er helt eller delvis sponset gjennom studieårene på bakgrunn av sitt idrettstalent, og har stipend for å dekke utgiftene. Dette er ikke tilfelle i NCAA Division III, og heller ikke alle på høyere nivåer enn DIII har et slikt stipend. Tommelfingerregelen er at jo høyere opp i nivå man kommer, jo flere spillere på stipend vil man finne.

Stipend er helt OK, men spillerne har på ingen måte lov til å motta lønn for fotball-spillingen sin. Dette har vært et viktig prinsipp innen college-fotballen, men samtidig kontroversielt ettersom spillerne og lagene i mange tilfeller er pengemaskiner for universitetene sine. Mens trenere på de beste skolene har million-lønninger og skolene selv bruker amerikansk fotball-lagenes inntjening til finansiering av andre ting, sitter spillerne igjen med ingenting når den korte karrieren er ferdig. Dette er et konsept som har blitt kraftig utfordret de senere årene, og det ser ut som om man nå får en endring på dette i tiden som kommer.

Når det gjelder NAIA, er det en vanlig misoppfattelse at de også har flere nivåer. De hadde to nivåer fra 1970 til 1998, men har deretter igjen gått tilbake til en modell med ett nivå. Dette nivået er sammenlignbart med NCAA Division II.

NJCAA er junior-collegenes organisering. Dette er to-årige skoler som tilsvarer en form for høgskole. Det er ikke uvanlig at gode spillere som ikke når opp akademisk for å kunne komme inn på universitetene spiller NJCAA først. Der forbedrer de karakterer og tar studier som kvalifiserer til å studere videre på et høyere nivå, og ikke minst: De spiller amerikansk fotball på et nivå som er høyere enn high school men lavere enn godt college-nivå.


Siste saker om College-fotball:

Howard Schnellenberger er død

Lørdag gikk en av college-fotballens trenerlegender vekk. Howard Schnellenberger er mannen som gjorde "The U" til "The U". Universitetet i ...
Les Mer…
/

Les Miles – fra nasjonalt mesterskap hos LSU til ut i kulden hos Kansas

Medias blikk på Les Miles er like stort nå som i 2008, men langt fra på samme måten. Les Miles ...
Les Mer…
/

Kamp: NCAA FBS National Championship 2018

Natt til i dag, tirsdag 9.januar, norsk tid var det duket for at det nasjonale mesterskapet på høyeste college-nivå skulle ...
Les Mer…
/

Kamp: Sugar Bowl 2018

Det best rangerte laget før college-sluttspillet var Clemson. Forrige helg møtte #1 Clemson laget de slo i det nasjonale mesterskapet ...
Les Mer…
/

Kamp: Rose Bowl 2018

Fire lag gikk til college-fotballens sluttspill og semifinalene der. En av kampene så #2 Oklahoma mot # Georgia, og de ...
Les Mer…
/

Mike Leach gir oss den rette forståelsen av college-fotballens mesterskapssystem

Washington State sin hovedtrener Mike Leach er et oppkomme av gullkorn, og hans fantastiske, syrlige og satiriske kritikk av NCAA ...
Les Mer…
/

NRK: Vedvik ferdig hos Marshall – nå sikter han mot NFL

Det er ikke mange norske medier som har valgt å følge Kåre Vedvik spesielt tett hittil, men NRK bidrar med ...
Les Mer…
/

Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2017 – takk for i år!

2017 Vi har kommet til 31.desember, og tradisjonen tro har vi på årets siste dag en artikkel hvor vi ser ...
Les Mer…
/

NFL Draft 2018: Kåre Vedvik highlights!

Den norske kickeren/punteren Kåre Vedvik har gjort sitt innen college-fotballen. Nå venter måneder med spenning før NFL Draft 2018 og ...
Les Mer…
/

Kåre Vedvik kåret til All-Conference 2017!

Det nærmer seg slutten av college-sesongen, og som vanlig deles en rekke priser ut til de spillerne som har gjort ...
Les Mer…
/