Dommerspalten 14. januar 2016

Vinterens dommerkurs nærmer seg, og i dag ser vi nærmere på hva som møter de som skal ta det grunnleggende kurset for å bli amerikansk fotball-dommer. Til slutt får man se et lite utvalg av typiske spørsmål man kan få på den grunnleggende prøven.

Aller først: Er du interessert i tidligere dommerspalter? I så fall vil du finne en oversikt over tidligere temaer og linker her.

Amerikansk fotball er en krevende idrett når det kommer til regler. Det er en god del regelendringer hvert år, og mange av dem av stor betydning. Derfor kreves det at man som dommer er på kurs hvert år. Hva slags kurs man er på avhenger av hvilket nivå man selv er på og hvilket nivå man ønsker å være på. Så først en liten gjennomgang av de kursene som finnes. Noe av dette har vært belyst tidligere her og her.

Typer dommerkurs
 • Grunnleggende kurs.
  • Dette er hvor man starter som dommer. Ved bestått kurs og prøve blir man D-dommer.
  • Kurset består av to helger, ei teorihelg og ei praksishelg. Mer om innholdet kommer nedenfor.
  • Man trenger i utgangspunktet kurset kun én gang. Men hvis man har betydelig opphold i dommerkarrieren sin må man ta det på nytt.
 • Vedlikeholdskurs.
  • Dette kurset er på noen få timer og tar for seg forandringene fra år til år.
  • Det er dette kurset D- og C-dommere trenger å ta for å vedlikeholde sin lisens.
  • Grunnen til at disse ikke er nevnt på kurskalenderen er at de holdes lokalt eller over nett der det er behov.
 • Videregående kurs.
  • Den store barrieren i dommerkarrieren er vanligvis å gå fra å være C-dommer til å bli B-dommer. Nå kreves det mye mer regelkunnskap, særlig innen straffeutmåling, dvs. hvordan måle ut straffer for regelbrudd. Dette er noe D- og C-dommere nesten ikke behøver å kunne noe av.
  • En stor del av et videregående kurs går med til dette temaet. Verken straffeutmåling eller alle regler er noe man behersker etter et slikt kurs, så det er veldig mye egenstudier (eventuelt gruppestudier) som må til.
  • I tillegg er mye av fokuset på dette kurset rettet mot de forskjellige dommerposisjonene på banen.
 • Eliteseminar.
  • Dette seminaret er for elitedommerne og elitedommerprospektene.
  • Ofte hentes det inn eksterne ressurser også. I de siste årene har man for eksempel hatt besøk av:
   • Jeff Hansen – PAC10 (nå PAC12).
   • Alex Kemp – BIG10, nå i NFL.
    • Blant annet dømt BCS National Championship Game, og sluttspillkamp i NFL i sin første sesong hvor han var berettiget til det.
   • Jim Krogstad – BIG10.
    • Flere FBS Bowl-kamper i karrieren.
   • Jeff Servinski – BIG10.
 • IFAF-klinikk.
  • IFAF-dommerne deltar på denne årlige klinikken. Her også hentes det inn eksterne ressurser, enten NFL-dommere eller college-dommere. I år arrangeres den i Roma.
Praksishelg. Hva gjør en ball «out of bounds»? Foto: Einar Bolstad
Hvordan er det grunnleggende kurset lagt opp?

For å bli dommer må man gjennom det grunnleggende kurset som består av to helger, hvor den første helga er ei ren teorihelg med regler og dommerteknikk, og den andre helga er ei praksishelg med noe teori.

Den første teorihelga er ansett som meget krevende. Mange regler, som gjerne er mye mer tekniske enn det man har fått inntrykk av fra å spille selv eller se på TV, gjør at mange sliter. I tillegg kommer en egen bok om dommerteknikk som man nok aldri har tenkt over fantes. Alt skal inn på 15 timer. Nå skal man ikke kunne alt i verken regelboken eller dommerteknikkboken etter et grunnleggende kurs, men de mest vanlige reglene og regelbruddene. Regelboken er dog skrevet som en lovbok, og det man starter med er et eget kapittel om definisjoner.

Praksishelga er en ganske ny del av det grunnleggende kurset og har blitt introdusert fordi det har vært et alt for stort gap mellom kun teori og første kamp man dømmer. På denne helga er man gjennom mange stasjoner i en gymsal hvor man får prøvd seg i mange situasjoner som skjer ut på banen. Til slutt setter man en scrimmage med angrep mot forsvar.

Så kommer teoritesten som man må bestå. Den er en ukes hjemmetest med regelbok, dommerteknikkbok og relevante skrevne dokumenter som lovlige hjelpemidler. Denne testen er en flervalgsprøve og består av 50 spørsmål hvor bestått er minst 37 korrekte svar. Dette anses som minimum for å kunne være aktivt med å dømme en kamp og ivareta spillernes sikkerhet. Det er høy strykprosent (selv etter omtest som noen kan få), gjerne 25 %. Så en klubb som sender like mange folk på kurs som de er påkrevd å ha dommere, risikerer å sitte igjen med for å få dommere.
Her kommet en smakebit på en tidligere teoritest:


Hvilken av disse situasjonene beskriver et ulovlig skift
a. Lag A står oppstilt i formasjon og har stått stille i ett sekund. Running back A32 bytter posisjon fra bak snapperen til utenfor tacklen på den ene siden. Han stopper og står stille, men ballen snappes før det har gått et sekund.
b. Lag A står oppstilt i formasjon og har stått stille i ett sekund. Backene A33 og A45 flytter til nye posisjoner samtidig. De står så stille i mer enn ett sekund før snappen går.
c. Lag A står oppstilt i formasjon og har stått stille i ett sekund. Split end A89 (en wide receiver som står på scrimmagelinjen) Tar et skritt tilbake slik at han stopper i bakfeltet. Etter at A89 har stoppet, men før det har gått ett sekund flytter A84 fra en posisjon i bakfeltet opp til scrimmagelinjen og blir en tight end. Ballen snappes umiddelbart etter at A84 har kommet til den nye posisjonen og før det er gått ett sekund.
d. Lag A står oppstilt i formasjon og har stått stille i ett sekund. Backene A31 og A43 flytter seg til en nye posisjoner i bakfeltet og stopper der. Før det er gått ett sekund begynner A43 å gå i bevegelse og er i bevegelse ved snappen.


Ballen snappes fra As 2 yardlinje til spiller A8 som står inne i lag As målsone. A8 forsøker å løpe ut av målsonen. Når han blir taklet og drevet tilbake inn i målsonen er halve ballen forbi mållinjen. Hva er rett avgjørelse.
a. Touchback. Ballen tilhører lag A på As 20 yardlinje
b. Safety da hele ballen ikke forlot målsonen. 2 poeng til lag B.
c. Momentumunntaket gjør at ballen blir plassert på As 2 yardlinje
d. Touchdown. 6 poeng til lag B.


Hvilken dommer står oppstilt på det sparkende lagets frisparklinje.
a. Linjemann
b. Bakdommer
c. Linjedommer
d. Umpire


Det er to receivere på hver side av formasjonen (1 runningback bak QBn som står oppstilt bak snapperen) Hvilken dommer dekker hvilken spiller i følge nøkkelsystemet?
a. Bakdommer tar runningbacken og Linjeman og Linjedommer de to receiverene som står på deres side.
b. Bakdommer hjelper linjedommer med den inderste av de to reciverene på LD sin side. Linjemannen tar begge på sin side.
c. Bakdommer tar de to inderste receiverene og Linjemann og Linjedommer tar de ytterste på sin side.
d. Bakdommer ser hvor hovedommer står og velger den receiveren som er inderst på den andre side. HD hjelper til på «sin» side.


Sant eller usant: En bakoverpasning som går utover sidelinjen skal settes i spill igjen fra den yardlinjen den krysser sidelinjen selv om det er forbi det punktet der ballen ble kastet fra
a. Sant
b. Usant


I hvilken av disse situasjonene skal man IKKE kaste bønneposer
a. For å markere punktet det ballen ble fomlet (fumbled)
b. For markere punktet mellom mållinjen og 5­yardlinjen hvor en pasning blir brutt (intercepted)
c. For å markere punktet der en berettiget mottaker på det lag A tråkker på sidelinjen.
d. For å markere der et frispark slutter. (Der en spiller på det mottakende laget får kontroll på ballen under et frispark)


 

Neste gang er det en presentasjon av årets nye regler!

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x