Norsk amerikansk fotballs historie

Bislett 1948
Bislet Stadion slik den så ut når den var åstedet for 3 av tidenes første amerikansk fotball-kamper i Norge, høsten 1945

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til 1980-tallet og særlig da opprettelsen av den første klubben i 1983 og det første nasjonale forbundet i 1987. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag – ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse skolene ble etterhvert en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til 1980-årene. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Nedenfor har vi laget tidslinjer med de viktigste hendelsene i norsk amerikansk fotballs historie. Dette inkluderer også hendelser innen amerikansk fotball med relasjon til Norge eller norske personer. Disse er lagt i separate tidslinjer avhengig av tema. Vær oppmerksom på at du kan klikke på overskriftene til hver hendelse for å lese mer inngående informasjon om dem, da vi i svært mange tilfeller har skrevet artikler om disse historiske begivenhetene.

Cool Timeline

1909
Roald Amundsen vil innføre amerikansk fotball
Roald Amundsen vil innføre amerikansk fotball
Høsten 1909 er Roald Amundsen tilstede på storoppgjøret mellom Harvard og Yale. I etterkant uttaler han seg klokkeklart til amerikanske medier: Han vil innføre sporten i Norge. Du kan lese mer om denne historien her!
1928
Første oppvisning av amerikansk fotball i Norge
Første oppvisning av amerikansk fotball i Norge

Den første oppvisningen av amerikansk fotball i Norge som vi kjenner til skjedde sensommeren 1928. Når vi ikke kaller det «første kamp i Norge» så er det fordi det foreløpig finnes for lite informasjon til å si konkret at det var en kamp som foregikk (i tilfelle var den svært avkortet tidsmessig), at det var utstyr på spillerne, og så videre. Det vi vet, er at det var unge gutter i high school-alder som onsdag 23.august 1928 viste frem sporten foran 1.500 nysgjerrige Oslo-publikummere på Frogner stadion. Det var Rotary-klubber i USA og de tre skandinaviske landene som stod for opplegget som fikk 3-400 gutter fra USA til både Danmark, Norge og Sverige den sommeren under navnet «Friends Abroad journeys». Guttene kom fra steder over hele USA, og altså ikke fra én spesifikk skole. Mens de var i Norge ble de innkvartert i private hjem i Oslo og dro på ekskursjoner rundt i regionen i tillegg til å altså vise frem litt av hva de selv hadde å by på!

1945
Første kamp i Norge
Første kamp i Norge

Banejordet i Skien er vert når tidenes første kamp i amerikansk fotball går av stabelen. Det er soldater fra 474th Regiment av US Army som står på begge sider av ballen i det som blir den første av flere kamper høsten 1945. De andre kampene -som foregår i september og oktober- finner sted i henholdsvis Drammen, Larvik og Oslo (bildet). Vi har laget en egen dokumentar-podkast om dette som du finner her!

1947
Oppvisning i Stavanger

Hva er vel arbeidernes dag til annet enn å fremvise arbeidernes styrke? I Stavanger var det tradisjon for å gjennomføre idrettsleker på den internasjonale arbeidernes dag, så også i 1947. Sportsklubben Frisinn stod for det hele, med oppvisning av en rekke idretter. Det inkluderte en demonstrasjon av amerikansk fotball foran de 4.500 tilskuerne. Vi siterer fra en lokal avis dagen etterpå: «Det er første gangen amerikansk fotball er vist her i byen, men om det bør innføres er en annen ting.».

1949
Første kamp mellom norske skolelag

Første kamp mellom norske skolelag finner sted når Riis og Ullern spiller kamp mot hverandre foran 500 tilskuere. Det er den gjenvendte USA-studenten Alf Støre og utvekslingsstudenten Tony Bower som tar initiativet. Oppgjøret ender 20-13 i Riis sin favør. Kampen er såvidt vi har klart å grave frem kun dokumentert i amerikanske medier, og da med én felles kilde: En sak fra AP sin Oslo-korrespondent. At det er nettopp Riis og Ullern som spiller mot hverandre, skoler som senere var svært aktive i skolefootballen, indikerer at det allikevel kan være en pålitelig kilde.

1957
USAF-kamp på Bislett
USAF-kamp på Bislett

US Air Force (USAF) sin europeiske turnering gjester Oslo. Et sted mellom 5.000 (VG) og 7-8.000 (Aftenposten) tilskuere ser London Rockets slå Bentwater T-Birds 42-0 på Bislett stadion. I pausen spiller guttelaget til Ronald Massay mot hverandre 11 vs. 11. Guttelaget var startet tidligere samme år av kanadiske Massay på Grünerløkka, og bestod hovedsaklig av unge gutter fra Rodeløkka.

Norsk lag slår amerikansk lag
Norsk lag slår amerikansk lag

Det norske guttelaget Pink Elephants fra Grünerløkka spiller kamp mot den amerikanske skolen sitt lag, og vinner 24-0 under kanadiske Ronald Massay sin kyndige ledelse. Dette er første gang et lag bestående av norske spillere slår et lag bestående av amerikanske spillere.

1973
Første norske seriespill
Første norske seriespill

Skolefotballen i Oslo har frem til nå bestått av én kamp hver høst. I 1973 er det ikke lenger kun Riis og Ullern som spiller mot hverandre: Også Handelsgym, Persbråten og Berg vil være med på morroa, og dermed er det endelig duket for det første norske seriespillet noensinne!

1983
Klubb-fotballen starter opp

1983 markerer starten på det som innen norsk amerikansk fotball gjerne blir sett på som den «moderne æraen». Oslo Killer Bees, som raskt blir omdøpt til Oslo Trolls for siden å bli Vålerenga Trolls, har sin oppstart dette året. Dermed markerer dette starten på en overgang fra skolefotballen til amerikansk fotball organisert via mer tradisjonelle idrettslag. Det er under sportslig ledelse av Hank L. Jones, en tidligere US Marine som også var involvert i skolefotballen helt tilbake på 1960-tallet, at Trolls tar sine første steg inn i det som skal bli den moderne organiseringen av sporten her i Norge.

1984
Trolls vinner Scandinavian Cup

I 1984 ble en nordisk turnering ved navn Scandinavian Cup spilt for første gang. Det endte med seier til Oslo Trolls, som viste at norsk amerikansk fotball på dette tidspunktet i historien var fremst i vår del av verden.

1985
Norge slår Sverige 38-0
Norge slår Sverige 38-0

I den første landskampen vi kjenner til tar Norge turen til Stockholm for å spille mot Sverige. Det ender med en soleklar 38-0 seier til Norge i det som både er den første landskampen og den første seieren i en landskamp. De skulle det bli færre av etterhvert, men det var ingenting å si på denne starten!

1986
Trolls vinner i England
Trolls vinner i England

Et Oslo Trolls-mannskap på 18 mann (bildet) tar turen til Coventry i England for å møte hjemmelaget Bears. Coventry Bears var 8-2 i seriespillet i 1986, inkludert en 100-0 seier. Med et voksent mannskap på 40-50 spillere er Coventry naturligvis favoritter på hjemmebane. Det ender allikevel 18-17 i favør bortelaget Trolls. Kampen er en privatkamp og er et konkret eksempel på at norsk amerikansk fotball i de første årene stod seg godt mot annen europeisk motstand.

Første NM-finale spilles
Første NM-finale spilles

Den første kampen som er sett på som en faktisk NM-finale spilles. Oslo Trolls vinner en klar seier når de slår Westside Vikings 57-3. Du kan lese mer om NM-finaler på en egen side som du finner her.

1987
Norges Amerikansk Fotballforbund stiftes

1987 markerer et ytterligere steg i organiseringen av norsk amerikansk fotball når den første utgaven av et nasjonalt forbund for idretten amerikansk fotball stiftes. Etter en kort periode som NAFF oppdager man at det nederlandske forbundet benytter samme forkortelse, og Norges Amerikansk Fotballforbund blir deretter hetende NoAFF. Det er NoAFF som sent på 1990-tallet blir et særutvalg i NIF, så et særforbund, før det deretter sammen med en rekke andre små idretter blir et nytt særforbund under navnet Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF) på 2000-tallet.

1993
NFL-spillere arrangerer treningsleir for norske spillere
NFL-spillere arrangerer treningsleir for norske spillere

En solid gruppe NFL-spillere er på rundtur i Europa og mot kost og losji dukker de også opp i Norge for å lære norske spillere mer om teknikk og det fundamentale i sporten vi alle elsker. Spillere fra en rekke norske lag deltar når Brian Baldinger, Tom Tupa med flere står for instruksjonene og forsøker å heve kvaliteten på våre hjemlige helter!

1998
Norge vinner en juniorlandskamp for første gang
Norge vinner en juniorlandskamp for første gang

Norges U19-landslag tar turen til Danmark for å spille kvalifiseringskamp til EM for U19-landslag. Kampen ender i en overraskende 6-2 seier hvor Norge scorer sine vinnende poeng på en slant-pasning inn i endzone. Det er WR Stian Støle (Vålerenga Trolls) som er mottaker på en pasning fra QB Andreas Jørgensen (Otra Raiders). Hovedtrener Val Gunn kan konstatere at laget dermed går videre til en siste kvalifiseringskamp mot Storbritannia påfølgende måned. Der blir det stortap med 54-0 i favør britene, og dermed ikke EM-deltakelse på sommeren.

2007
Eidsvoll 1814s Logo
Eidsvoll blant Europas 4 beste
Eidsvoll blant Europas 4 beste

Den sterkeste prestasjonen av en norsk klubb i internasjonalt spill hittil kom i 2007 når Eidsvoll 1814s deltok i Eurobowl – det høyeste nivået for klubbturneringer Europa har. Det endte med en plass i semi-finalen etter at 1814s hadde slått danske Triangle Razorbacks og finske Porvoo Butchers. Semi-finalen gikk på hjemmebane foran 2.500 tilskuere, hvor det ble et soleklart tap for laget som endte med å vinne hele turneringen; Østerrikske Dodge Vienna Vikings, som vant 63-14 mot Eidsvoll.

2010
NoAFF blir NAIF
NoAFF blir NAIF

Norges Amerikansk Fotballforbund (NoAFF) slår sammen kreftene med andre forbund som organiserer idrettene cheerleading, disksport og lacrosse. NoAFF hadde allerede gått stegene fra ikke anerkjent av NIF til særutvalg og videre til særforbund, men nå får man ytterligere forsterkede livsvilkår. Den største gevinsten er større administrativ slagkraft, det vil si at en større medlemsmasse deler på ressurser som minsker det økonomiske trykket på forbundsnivå på tvers av idrettene.

2015
Avspark første seriespill for kvinner
Avspark første seriespill for kvinner

Kvinner har i mange år deltatt i amerikansk fotball i Norge, både som spillere, ledere og dommere. Først og fremst da enkeltvis som del av et mannsdominert miljø. 2015 markerer året hvor det for første gang er et seriespill for kvinner i Norge, når flere klubber har fått damelag på beina. Fredrikstad Queens, Haugesund Hurricanes, Kristiansand Gladiators og Vålerenga Trolls er lagene som stiller til avspark i første serierunde. Amerikansk Fotball er tilstede og rapporterer fra første kamp i det seriespillet når den finner sted.

2017
Første TV-sendte norske kamp
Første TV-sendte norske kamp

8.juli kl. 18:30 går NM-finalen 2017 av stabelen på Bislett stadion i Oslo. Det markerer første gang på 60 år at amerikansk fotball spilles på Bislett, og aller første gang at en norsk kamp i amerikansk fotball sendes på fjernsynet. Det er TV2 Sportskanalen står for en produksjon med 6 kameraer, kommentatorer og hele pakka. Selve kampen ender i en overbevisende seier for Oslo Vikings over Eidsvoll 1814s.

2019
Norge spiller EM-sluttspill på juniornivå for første gang
Norge spiller EM-sluttspill på juniornivå for første gang

Norges U19-landslag kvalifiserer seg for første gang for et EM-sluttspill, og 29.juli-3.august 2019 er laget på plass i Bologna, Italia for å kjempe for landets ære. Det ender dessverre med tre strake tap. Laget biter allikevel fra seg i et par av kampene, og taper henholdsvis 7-20 for Sverige, 0-30 for Finland og 20-37 for Italia. Dermed ender Norge på 8.plass i vårt første EM på juniornivå.

2022
Eidsvoll 1814s Logo
Første kvinnelige hovedtrener i Eliteserien
Første kvinnelige hovedtrener i Eliteserien

For første gang stiller et norsk Eliteserie-lag til kampstart med en kvinnelig hovedtrener når Eidsvoll 1814s slår Kristiansand Gladiators på bortebane med svenske Jenny Widding ved roret. Widding leder samme høst Eidsvoll 1814s til NM-gull.