Norge

Amerikansk fotball i Norge – fra A til Å

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til opprettelsen av det første nasjonale forbundet i 1987. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse ble en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til et sted på 1980-tallet. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Vi har en grundig gjennomgang av de historiske relasjonene mellom idretten amerikansk fotball og Norge på Historie-siden vår for Norge, hvor du finner dyptpløyende tidslinjer for flere aspekter av historien.

Du finner også egne biografier for noen Norske Legender, og flere vil det etterhvert bli!

Organisering i Norge

Amerikansk fotball i Norge er organisert gjennom Norges Idrettsforbund (NIF), slik mye av norsk idrett er. Opprinnelig ble det stiftet et eget forbund hetende Norges Amerikansk Fotballforbund i 1987. Dette forbundet var lenge et såkalt særutvalg, før det for rundt 20 år siden ble tatt opp i NIF som særforbund. I 2010 slo man imidlertid kreftene sammen med en rekke andre idretter for å få noen stordriftsfordeler, og ble da hetende Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). Amerikansk Fotball Norge (AFN) er en del av NAIF, og står for organiseringen av norsk amerikansk fotball i praksis.

Det er rundt 1.100 aktive spillere i Norge. Tallet har vært høyere, og har en tendens til å gå i bølgedaler. Akkurat nå er vi nede i en bølgedal – og naturligvis med et ønske om å komme opp igjen mot 1.500 aktive spillere, og videre oppover etter det også!

I Norge går det seriespill innen amerikansk fotball i de fleste av årets måneder, og i perioden fra april til oktober/november er det kamper i majoriteten av alle helger. Organisert seriespill har foregått siden slutten av 1980-tallet.

Vårt høyeste nivå her på berget er Eliteserien. I tillegg finnes det også en 1.divisjon og en 2.divisjon, og tilsammen utgjør disse tre nivåene Seniorfotballen som du kan lese mer om her.

Det foregår også seriespill på alderbestemt nivå: U-15, U-17 og U-19. Det kan du lese mer om på Junior-siden vår.

Nytt det siste tiåret er at det også har begynt å røre på seg innen damefotball, altså egne lag for kvinner. Det kan du lese mer om her.

Vi har også undersider for deg som er nysgjerrig på å spille selv, samt en oversikt over norske spillere i Nord-Amerika på universitets- og proff-nivå!


Siste saker om norsk amerikansk fotball:

Norges Topp 10-ranking etter runde 8!

Ny uke, og nye bevegelser på rankingen! Denne gang også mellom hakket flere divisjoner enn vi har sett tidligere i ...
Les Mer…

Etter kampen: Lura Bulls vs Oslo Vikings 2

Lørdag gikk 2.divisjonsoppgjøret mellom Lura Bulls og Oslo Vikings sitt 2.lag i Sandnes. Vi var tilstede og fikk både filmet ...
Les Mer…

Livestream: Oslo Vikings vs Eidsvoll 1814s!

En uke etter at de møttes sist er det duket for at rivalene Vikings og 1814s møtes igjen! AmSportsTV er ...
Les Mer…

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 51

Utvisninger, lag som trekker seg, 1-poengs seiere og tap, scouting, analyse, Nordisk Mesterskap uten Norge, sjette og syvende serierunde, både ...
Les Mer…

Norges Topp 10-ranking etter runde 7!

Det har ikke vært så mange kamper siden forrige ranking, men nok til at det blir en aldri så liten ...
Les Mer…

Livestream: Kristiansand Gladiators vs Vålerenga Trolls!

AmSportsTV har tatt turen ned til Sørlandet og gir oss livestream av oppgjøret mellom #1-rangerte Kristiansand Gladiators og #4 Vålerenga ...
Les Mer…

Livestream: Eidsvoll 1814s vs Oslo Vikings!

Det er klart for toppoppgjør i norsk amerikansk fotball når #2-rangerte Oslo Vikings tar turen ut på landet for å ...
Les Mer…

Norges Topp 10-ranking etter runde 6!

Ny uke, ny ranking, flere endringer! Helgen som var ga justeringer og nye innspill, og det er liv både i ...
Les Mer…

Highlights: Oslo Vikings vs Kristiansand Gladiators!

Gikk du glipp av helgens toppoppgjør mellom Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators? Ønsker du en kort oppsummering av kampen? Amerikansk ...
Les Mer…

Livestream: Vålerenga Trolls vs Eidsvoll 1814s

Er du klar for å se noen av de beste lagene i Norge brake sammen? Det kan du her! AmSportsTV ...
Les Mer…