Norge

Amerikansk fotball i Norge – fra A til Å

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til opprettelsen av det første nasjonale forbundet i 1987. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse ble en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til et sted på 1980-tallet. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Vi har en grundig gjennomgang av de historiske relasjonene mellom idretten amerikansk fotball og Norge på Historie-siden vår for Norge, hvor du finner dyptpløyende tidslinjer for flere aspekter av historien.

Du finner også egne biografier for noen Norske Legender, og flere vil det etterhvert bli!

Organisering i Norge

Amerikansk fotball i Norge er organisert gjennom Norges Idrettsforbund (NIF), slik mye av norsk idrett er. Opprinnelig ble det stiftet et eget forbund hetende Norges Amerikansk Fotballforbund i 1987. Dette forbundet var lenge et såkalt særutvalg, før det for snart 25 år siden ble tatt opp i NIF som særforbund. I 2010 slo man imidlertid kreftene sammen med en rekke andre idretter for å få noen stordriftsfordeler, og ble da hetende Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). Amerikansk Fotball Norge (AFN) er en del av NAIF, og står for organiseringen av norsk amerikansk fotball i praksis.

Det er rundt 1.000 aktive spillere i Norge. Tallet har vært høyere, og har en tendens til å gå i bølgedaler. Akkurat nå er vi nede i en bølgedal – og naturligvis med et ønske om å komme opp igjen mot 1.500 aktive spillere, og videre oppover etter det også!

I Norge går det seriespill innen amerikansk fotball i de fleste av årets måneder, og i perioden fra april til oktober/november er det kamper i majoriteten av alle helger. Organisert seriespill har foregått siden slutten av 1980-tallet.

Vårt høyeste nivå her på berget er Eliteserien. I tillegg finnes det også en 1.divisjon og en 2.divisjon, og tilsammen utgjør disse tre nivåene Seniorfotballen som du kan lese mer om her.

Det foregår også seriespill på alderbestemt nivå: U-14 og U-17. Det kan du lese mer om på Junior-siden vår.

Nytt de siste ti årene er at det også har begynt å røre på seg innen damefotball, altså egne lag for kvinner. Det kan du lese mer om her.

Vi har også undersider for deg som er nysgjerrig på å spille selv, samt en oversikt over norske spillere i Nord-Amerika på universitets- og proff-nivå!


Siste saker om norsk amerikansk fotball:

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 68

Vi står foran sesongen 2023: I denne episoden ser vi nærmere på vårens seriespill. Vi sveiper også innom ansettelser, klubbledere ...

Vi har pratet med…Vålerenga Trolls Herrer!

Vi har kontaktet de norske lagene i løpet av den siste halvannen måneden for å høre hva status er blant ...

Vi har pratet med….Kolbotn Hunters!

Vi har kontaktet de norske lagene i løpet av den siste halvannen måneden for å høre hva status er blant ...

Vi har pratet med….Vålerenga Trolls kvinner!

Vi har kontaktet de norske lagene i løpet av den siste halvannen måneden for å høre hva status er blant ...

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 67

Det har vært avholdt ledersamling for amerikansk fotball i Norge; vi tar for oss både form, farge og innhold samtidig ...

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 66

Høsten kan være en tung tid for mange, og for noen har børen blitt for tung å bære. I denne ...

Hjem kjære hjem: Jordal åpner igjen!

En av banene som med rette kan sees på som en sentral del av amerikansk fotballs historie i Norge er ...

Eliteserien All-Stars 2022

Sesongen over, og for åttende gang kårer vi årets lag i vår øverste divisjon i amerikansk fotball her i Norge ...

Nordisk Mesterskap U17: Tøff motstand for Norge

Norge U17 foran kampen mot Finland. Foto: Jarmo Vehkomäki Nordisk Mesterskap for U17-landslag har de siste dagene funnet sted i ...

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 65

Vi oppsummerer NM-finalen 2022, tar for oss en stor endring i det norske forbundet, ser frem mot 2023, ser på ...