Norge

Amerikansk fotball i Norge – fra A til Å

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til opprettelsen av det første nasjonale forbundet i 1987. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse ble en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til et sted på 1980-tallet. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Vi har en grundig gjennomgang av de historiske relasjonene mellom idretten amerikansk fotball og Norge på Historie-siden vår for Norge, hvor du finner dyptpløyende tidslinjer for flere aspekter av historien.

Du finner også egne biografier for noen Norske Legender, og flere vil det etterhvert bli!

Organisering i Norge

Amerikansk fotball i Norge er organisert gjennom Norges Idrettsforbund (NIF), slik mye av norsk idrett er. Opprinnelig ble det stiftet et eget forbund hetende Norges Amerikansk Fotballforbund i 1987. Dette forbundet var lenge et såkalt særutvalg, før det for rundt 20 år siden ble tatt opp i NIF som særforbund. I 2010 slo man imidlertid kreftene sammen med en rekke andre idretter for å få noen stordriftsfordeler, og ble da hetende Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). Amerikansk Fotball Norge (AFN) er en del av NAIF, og står for organiseringen av norsk amerikansk fotball i praksis.

Det er rundt 1.100 aktive spillere i Norge. Tallet har vært høyere, og har en tendens til å gå i bølgedaler. Akkurat nå er vi nede i en bølgedal – og naturligvis med et ønske om å komme opp igjen mot 1.500 aktive spillere, og videre oppover etter det også!

I Norge går det seriespill innen amerikansk fotball i de fleste av årets måneder, og i perioden fra april til oktober/november er det kamper i majoriteten av alle helger. Organisert seriespill har foregått siden slutten av 1980-tallet.

Vårt høyeste nivå her på berget er Eliteserien. I tillegg finnes det også en 1.divisjon og en 2.divisjon, og tilsammen utgjør disse tre nivåene Seniorfotballen som du kan lese mer om her.

Det foregår også seriespill på alderbestemt nivå: U-15, U-17 og U-19. Det kan du lese mer om på Junior-siden vår.

Nytt det siste tiåret er at det også har begynt å røre på seg innen damefotball, altså egne lag for kvinner. Det kan du lese mer om her.

Vi har også undersider for deg som er nysgjerrig på å spille selv, samt en oversikt over norske spillere i Nord-Amerika på universitets- og proff-nivå!


Siste saker om norsk amerikansk fotball:

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 43

Et mystisk lag har dukket opp i serieoppsettet, ikke alle får gå på trenerkurs, og hva er regelendringene rundt blindsideblokkeringer ...
Les Mer…

Norsk spiller dominerer taklingsstatistikk i ELF!

Etter to runder av den nye ligaen European League of Football er det noen få spillere som utmerker seg på ...
Les Mer…

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 42

En rekke svenske spillere får tilbud fra de beste lagene i NCAA FBS. Hva skyldes det, og kan det samme ...
Les Mer…

Svensker på vei til de største universitetene!

For kun få uker siden ble det klart at Nick Saban og hans University of Alabama har et svært godt ...
Les Mer…

Vil du bli hovedtrener i amerikansk fotball?

Her er kurset for deg! Det norske forbundet arrangerer førstkommende mandag et digitalt kurs for ferske og/eller vordende hovedtrenere i ...
Les Mer…

Vil du jobbe heltid med amerikansk fotball?

Det er ikke stappfullt av heltidsstillinger innen amerikansk fotball i Norge, så når Norges Amerikanske Idretters Forbund utlyser stillinger er ...
Les Mer…

Rekordmye amerikansk fotball-utstyr til salgs på Finn.no!

Vi har i flere år fulgt med på tilbudet av amerikansk fotball-relaterte annonser på Finn.no, og aldri før har det ...
Les Mer…

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 41

Hvem er NFLs 10 beste wide receivere? Det har Markus Sletbak gitt sine synspunkter på i form av en ranking ...
Les Mer…

Oslo Vikings arrangerer sommerleir for ungdommer!

Som vi skreiv om i går er det flere klubber som sørger for at det finnes gode amerikansk fotball-relatert aktiviteter ...
Les Mer…

Vålerenga Trolls inviterer til sommeraktiviteter!

Flere klubber har notert seg at det kommer en sommer, og at det er mulighet til aktivitet. Særlig gjelder dette ...
Les Mer…