Nordisk Mesterskap U17: Tøff motstand for Norge

Norges tropp under Nordisk Mesterskap for U17-landslag 2022
Norge U17 foran kampen mot Finland. Foto: Jarmo Vehkomäki

Nordisk Mesterskap for U17-landslag har de siste dagene funnet sted i Finland, med Danmark, Finland, Norge og Sverige som lag i turneringen. Det ble ingen enkel affære for Norges unge menn.

Turneringen ble innledet med et oppgjør mellom Sverige og Danmark hvor danskene noe overraskende stakk av med seieren 14-6 etter en svært jevn kamp, og dermed var det duket for Danmark som ett av de to lagene i finalen.

Danmark fant veien til finalen i oppgjøret mot Sverige. Foto: Jarmo Vehkomäki

I det andre oppgjøret som kvalifiserte til finale -og hvor den tapende part da går til bronsefinale- var det på ingen måte jevnt når vertslandet Finland valset over Norge med 47-0. Statistikken taler da også sitt tydelige språk. Norges -34 yards på løp ble heldigvis kompensert noe via 84 yards i luften, men det var allikevel langt frem til Finlands totalt 408 yards i angrepsspillet. Noen sene interceptions returnert til touchdowns gjorde nok at scoren ble ekstra høy, men det var ikke tvil om hvilket lag som fortjente finaleplassen.

I bronsefinalen ble det mer av det samme for Norges del. Selv om Norge i den første kampen endte med 50 yards i angrep, ble det faktisk færre mot svenskene selv om løpespillet nå beveget seg riktig vei med sine 29. Det ble imidlertid denne gang kun 12 yards i pasningsspillet, og dermed 41 totalt. Sverige sitt angrep ble hyggelig nok holdt til kun 46 yards på bakken, men totalt 306 yards vitner om at man fikk gjøre litt mer som man ville i luften. Slik så det også ut på resultattavlen hvor det til slutt stod 0-48 i Norges disfavør, altså 1 poeng tydeligere margin enn mot Finland. Statistikken røper at det var særlig i siste periode det ble tøft for våre gutter, med hele 0-27 i 4.periode.

Norge U17 på vei inn på banen før kamp. Foto: Jarmo Vehkomäki

De resultatene kunne indikere at finalen mellom Finland og Danmark skulle bli jevn. Som sin navnebror NM-finalen 2022 her i Norge ble det akkurat slik: Kampen gikk til overtid, og det var med nød og neppe at Finland sørget for at de gjeveste medaljene ble værende i Suomi. 20-14, og dermed ble Finland Nordiske mestere 2022. Vi gratulerer!

Det er ikke første gang det har vært ujevnt for Norges del i Nordisk Mesterskap på verken dette eller andre alderstrinn (inkludert senior). Selv om man en periode har sett tendenser til sterk bedring så var dette resultatmessig et steg tilbake. Verdien av landslagsaktivitet er alltid en het potet som er sterkt debattert, men som de fleste i miljøet kjenner til er verdien absolutt ikke knyttet til resultattavla alene.

Den primære verdien ligger i at man får trent med likesinnede ungt satsende spillere på et høyere nivå enn i egen klubb, og gjerne med solide trenerkrefter rundt seg. I tillegg har det både for trenere og ikke minst spillerne den effekten at man får et miljø på tvers av klubbgrenser som hvis brukt riktig fører til både kunnskapsdeling og et bedre og mer positivt seriespill her hjemme.

Det er ikke få av de som har vært med på å bære frem miljøet som helhet som har vært innom landslaget som spillere for siden å bli sentrale trenere og ledere i egne klubber og potensielt også i andre settinger – som f.eks. landslag og trenerkurs. Et eksempel på det er Norge U17 sin defensive koordinator Kris Ceballos, som attpåtil har lagt ned en solid innsats som dommer i tillegg til alt det forutnevnte.

At resultatene blir såpass skjeve er allikevel noe man skal reflektere over, ikke gjemme vekk. Først og fremst er det nærliggende å tro at en liten bredde gir mindre topp, noe som åpenbart vil kunne reflekteres i den totale kvaliteten i en samlet topp som det et landslag skal være. Det tar ikke noe vekk fra de solide talentene vi har i troppen, som f.eks. LB Truls Wenli, men det betyr at det er færre av dem og ikke alltid så mye konkurranse om plassene som ønskelig. Dette har mindre å si hvis motstanderne sliter med det samme, men i våre Nordiske naboland står det noe bedre til selv om det også hos flere av dem har vært en dupp ned de siste årene.

Spørsmålet nå er hvordan bredden kan jobbes mer med slik at verdien av landslagsarbeidet kan økes ytterligere i form av at det både er flere klubber som blir representert, får dra nytte av de gode trenerkreftene som finnes der, og ikke minst at Norge som landslag kan skape bedre prestasjoner i årene som kommer! Vi ønsker Norge (og de andre lagene) en god reise hjem fra Finland, og gratulerer nok en gang finnene med gull!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x