Seniorfotball

Seniorfotballen i Norge består av et seriespill med flere divisjoner. På denne siden finner du oversikt over våre saker som omhandler dem, samt informasjon om de respektive seriespillene. Med seniorfotball menes det tilbudet som finnes for spillere over 17 år i Norge. Dette består pr. dags dato av landsdekkende seriespill hvor det typisk forsøkes regionalt inndelt når det er nok lag på et serienivå til at det lar seg gjøre. Som oftest betyr det at det i lavere divisjoner er puljer med lag i en viss geografisk nærhet til hverandre, mens det i øverste divisjon gjerne ikke er tatt slike hensyn i form av puljeinndeling.

Eliteserien

Eliteserien er det høyeste nivået innen norsk amerikansk fotball. Pr. 2021 er det 4 lag i en landsdekkende serie. Lagene holder ganske god kvalitet, og kan sammenlignes med de svakere lagene i NCAA Division III. Forskjellen er at det er noen spillere som er svært bra, starterne på lagene er typisk habile, men dybden både i antall og -når det er antall- kvalitetsmessig er som oftest fraværende. Med andre ord er skader en betydelig faktor for norske lag.

De aller fleste lagene henter inn import-spillere og/eller trenere for hver sesong. Dette er 1-2 personer som er betalt for å være i Norge og drive med amerikansk fotball som sin hovedgeskjeft. Fra 2016 er regelverket slik at lagene i Eliteserien kan hente maksimalt 2 spillere som har sin hovedlønn fra idrettslaget.

Profilene norske lag henter inn, varierer fra spillere som knapt har spilt college-football, til spillere som har vunnet nasjonale mesterskap på høyeste NCAA-nivå, eller som til og med har vært korte turer innom NFL.

Sesongen foregår fra slutten av mai og frem til Norgesmesterskapet. Sistnevnte kamp har normalt av stabelen en av de to første helgene i juli, men er nå lagt til slutten av oktober. Lag fra 1.divisjon har mulighet til å rykke opp til Eliteserien, og tilsvarende kan lag fra Eliteserien rykke ned til 1.divisjon. Dette avhenger både av sportslige resultater og organisatorisk nivå.

Lagene i Eliteserien 2021 er som følger:

 • Eidsvoll 1814s
 • Kristiansand Gladiators
 • Oslo Vikings
 • Vålerenga Trolls

1.divisjon

1.divisjon er mellomnivået i norsk amerikansk fotball. Hva betyr så det? Mens 2.divisjon er inngangsnivået for seniorlag i norsk amerikansk fotball, med blant annet 9-mannsfotball fremfor 11-manns og lavere krav til kamparrangement m.m., så er 1.divisjon for mer ambisiøse lag som har kommet noen steg lengre sportslig. Det spilles 11-mannsfotball, og mange av kravene utenfor banen tilsvarer Eliteserien

Pr. 2021 er det 4 lag i en landsdekkende serie som spiller i 1.divisjon. Nivået er noen hakk opp fra rene nybegynnere, men et godt stykke under det nivået som norsk Eliteserie holder. Nivået kan sammenlignes med habilt high school, til tider bedre. Det vil være enkeltspillere som holder et langt høyere nivå, men samtidig også nybegynnere som gjør at nivået totalt sett ikke er spesielt høyt. Lagene er allikevel bedre trent og organisert enn brorparten av lagene i 2.divisjon.

Det er som i Eliteserien mulig å ha 2 betalte import-spillere i 1.divisjon. Men til forskjell fra Eliteserien, så må import-spillerne i 1.divisjon ha statsborgerskap i et land i Europa. Dette har sammenheng med at man også må ha arbeidstillatelse, og dette gis ikke til personer under toppnivået når disse er fra et land utenfor det Europeiske økonomiske samarbeidsområdet.

Sesongen foregår fra slutten av mai og frem til oktober. For lagene i 1.divisjon er det nedrykk til 2.divisjon og opprykk til Eliteserien, avhengig både av sportslige resultater, og organisatorisk nivå. Det er derfor en viss utskiftning av lag fra år til år.

Lagene i 1.divisjon 2021 er som følger:

 • Lillestrøm Starfighters
 • NTNUI Nidaros Domers
 • Olavs Menn
 • Tønsberg Raiders

2.divisjon

2.divisjon er breddenivået for seniorseriene (spillere som er 18 år og eldre) innen norsk amerikansk fotball. I 2021 spiller imidlertid kun 4 lag i norsk 2.divisjon. Serien er allikevel landsdekkende, og Europas nordligste lag (Tromsø Trailblazers) har tidligere vært blant lagene som har deltatt. Majoriteten av lagene finnes allikevel i det sentrale Østlandsområdet, med noen lag spredt ut over resten av landet.

I 2.divisjon holder lagene et forholdsvis lavt nivå, og ferske spillere kan gjøre en grei figur forutsatt god treningsinnsats og noe atletisk talent. Det er allikevel også enkelte meget gode spillere på dette nivået, men nivåforskjellen fra lagenes beste til dårligste spillere er typisk svært stor.

Mens det i Eliteserien er slik at lagene som regel henter inn en gruppe med betalte import-spillere, har dette i liten grad blitt gjort i 2.divisjon. Fra og med 2015 er det heller ikke lov. Derimot er det ikke unormalt at noen av lagene har en såkalt «farmeravtale» med et lag fra Eliteserien eller 1.divisjon, som gir muligheten for de beste fra 2.divisjonslaget å få matching på et høyere nivå, mens Eliteserielagets/1.divisjons-lagets reserver får anledning til å få spilletid i 2.divisjon. For tiden består 2.divisjon også av en del 2.lag i klubber som har lag i høyere divisjoner.

Sesongen er lagt til høsten og er kort og intens, med seriespill fra slutten av august til midten av oktober. Det er ikke direkte opprykk fra 2.divisjon til høyere nivå, men derimot en vurderingsprosess basert på en rekke sportslige, administrative og økonomiske kriterier.

Lagene i 2.divisjon 2021 er som følger:

 • Kristiansand Gladiators 2
 • Lura Bulls
 • Oslo Vikings 2
 • Åsane Seahawks
Siste saker om seniorfotball:

Norges Topp 10-ranking etter runde 8!

Ny uke, og nye bevegelser på rankingen! Denne gang også mellom hakket flere divisjoner enn vi har sett tidligere i ...
Les Mer…

Etter kampen: Lura Bulls vs Oslo Vikings 2

Lørdag gikk 2.divisjonsoppgjøret mellom Lura Bulls og Oslo Vikings sitt 2.lag i Sandnes. Vi var tilstede og fikk både filmet ...
Les Mer…

Livestream: Oslo Vikings vs Eidsvoll 1814s!

En uke etter at de møttes sist er det duket for at rivalene Vikings og 1814s møtes igjen! AmSportsTV er ...
Les Mer…

Amerikansk Fotball Podkast – Episode 51

Utvisninger, lag som trekker seg, 1-poengs seiere og tap, scouting, analyse, Nordisk Mesterskap uten Norge, sjette og syvende serierunde, både ...
Les Mer…

Norges Topp 10-ranking etter runde 7!

Det har ikke vært så mange kamper siden forrige ranking, men nok til at det blir en aldri så liten ...
Les Mer…

Livestream: Kristiansand Gladiators vs Vålerenga Trolls!

AmSportsTV har tatt turen ned til Sørlandet og gir oss livestream av oppgjøret mellom #1-rangerte Kristiansand Gladiators og #4 Vålerenga ...
Les Mer…

Livestream: Eidsvoll 1814s vs Oslo Vikings!

Det er klart for toppoppgjør i norsk amerikansk fotball når #2-rangerte Oslo Vikings tar turen ut på landet for å ...
Les Mer…

Norges Topp 10-ranking etter runde 6!

Ny uke, ny ranking, flere endringer! Helgen som var ga justeringer og nye innspill, og det er liv både i ...
Les Mer…

Highlights: Oslo Vikings vs Kristiansand Gladiators!

Gikk du glipp av helgens toppoppgjør mellom Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators? Ønsker du en kort oppsummering av kampen? Amerikansk ...
Les Mer…

Livestream: Vålerenga Trolls vs Eidsvoll 1814s

Er du klar for å se noen av de beste lagene i Norge brake sammen? Det kan du her! AmSportsTV ...
Les Mer…