Super Bowl 2016 – samlet oversikt

Dette innlegget samler nyttig informasjon knyttet til årets Super Bowl. Her vil du finne grunnleggende informasjon, samt linker til innlegg vi har hatt som gir mer utfyllende opplysninger om årets største amerikansk fotball-happening!

SuperBowl50_a

 

DEL 1: SUPER BOWL 50 I KORTE TREKK

En kort kamp-FAQ:

 • Hva er Super Bowl?
  Svar: Super Bowl er mesterskapsfinalen i verdens aller fremste liga innen amerikansk fotball, NFL. Super Bowl har ikke eksistert like lenge som ligaen, men siden slutten av 1960-tallet. Årets Super Bowl er den 50de i rekken.
 • Når og hvor finner Super Bowl 2016 sted?
  Svar: Kampen går 7.februar 2016 på Levi’s Stadium i Santa Clara, California, på det som normalt er hjemmebanen til San Francisco 49ers. Kampstart norsk tid er kl. 00:30. Kampen er forventet å være ferdig ca. kl. 04:30 norsk tid.
 • Hvor kan jeg se kampen?
  Svar: Her har du flere muligheter. Hvis du vil se kampen live, så er det bare å sette seg på flyet til USA etter å ha kjøpt billetter. Er du derimot i samme båt som den store majoriteten av oss, så er det fjernsyn eller internett du må ty til.
  Fjernsyn: Viasat 4. Sendingen begynner allerede kl. 22:30.
  Jørgen B. Hoff som sitter i studiopanelet hos Viasat var med oss på Amerikansk Fotball Podkast nå like i forkant av Super Bowl 50, og hva han tenker om kampen kan du høre her:

  Internett: NFL Game Pass. Hvis du ønsker å få med deg brorparten av de amerikanske reklamene er dette veien å gå!
 • Hvor kan jeg se kampen om jeg ikke vil sitte for meg selv?
  Svar: Mange steder i Norge arrangeres det egne Super Bowl-fester og arrangement hvor man kan møte andre fans og se det hele sammen med flere engasjerte enn det blir om man sitter i sin egen stue. Vi har laget en oversikt over disse arrangementene, og den oversikten finner du her.
 • Hvem har pauseshowet i år?
  Svar: Det blir en slags medley med en rekke kjente artister. Coldplay, Beyoncé og Bruno Mars er bekreftet, med førstnevnte som «headliner».

 

DEL 2: SPILLET AMERIKANSK FOTBALL

Amerikansk fotball er ganske ukjent for mange på vår side av Atlanterhavet. Det er få her som vokser opp med sporten eller har spilt den selv. Derfor kan det være greit å bli kjent med det grunnleggende rundt idretten amerikansk fotball. Det finner du her:

 

cam-newton-panthers-qb
Cam I am: Denne karen er trolig sentral i det sportslige innholdet under Super Bowl 50!

DEL 3: LAGENE OG VEIEN DERES TIL SUPER BOWL 50

Mens det i fjor (2014-15 sesongen) var de to høyest rangerte lagene ved inngangen til sluttspillet som gikk til Super Bowl, er det ikke slik i år. Carolina Panthers var riktignok rangert øverst, men Denver Broncos var rangert på femteplass i vår oversikt før sluttspillet tok til. Det var først når det var fire lag igjen at Broncos snek seg opp til fjerdeplass, mens Panthers hele veien har holdt på førsteplassen. Det er nok også Carolina Panthers som har favoritt-stempelet hos de fleste nå før Super Bowl 50 tar til.

Før sesongstart tippet redaksjonen hvordan årets sesong skulle ende opp. Av de tre skribentene våre som deltok i tippingen, hadde samtlige Denver Broncos som favoritt til å vinne sin divisjon, mens kun Edvin Jenssen har Carolina Panthers som favoritt til å vinne NFC South. Jesper Hagen var den eneste som tippet at Denver Broncos ville komme seg hele veien til Super Bowl, mens ingen tippet det samme om Carolina Panthers. Slik som forhåndstipsene indikerte ble det altså ikke. Sjekk ut forhåndstipsene her!

Vi tok også et tilbakeblikk både på forhåndstipsene og status i NFL halvveis i sesongen, og det finner du her! I tillegg tok vi et tilbakeblikk dagen før Super Bowl 50, og det finner du her! Vi la også hodene våre på blokka og tippet Super Bowl 50-resultatet, og de tipsene finner du her.

Gjennom hele sesongen skreiv Edvin Jenssen oppsummeringer og forhåndstips før hver runde. Disse finner du ved å se på vår omfattende underside for NFL.

Nå i forkant av kampen har vår skribent Jesper Hagen tatt for seg begge finalistene og sammenlignet dem posisjon for posisjon – det er en sammenligning du ikke vil gå glipp av, og som kan være nyttig å ha lest før kampen om du vil sette deg ekstra godt inn i hvem spillerne hos de to lagene er! I tillegg har Edvin Jenssen slått til med en forhåndsartikkel om lagene og kampen nå kun timer før kickoff, og den finner du her!

 

 

Carolina_Panthers_logo

Carolina Panthers

15 seiere, 1 tap i seriespillet 2015.
Scoret 500 poeng i serien; #1 av 32 lag i NFL
Sluppet inn 308 poeng i serien; #6 av 32

Hovedtrener: Ron Rivera, har ikke vunnet Super Bowl før.
Mest kjente spillere: QB Cam Newton, TE Greg Olsen, LB Luke Kuechly, CB Josh Norman

Lagets sesong 2015; oversikt hos Pro Football Reference.

Her finner du våre saker om Panthers i løpet av inneværende sesong:

 

 

Denver_Broncos_logo
Denver Broncos

12 seiere, 4 tap i seriespillet 2015.
Scoret 355 poeng i serien; #19 av 32
Sluppet inn 296 poeng i serien; #4 av 32

Hovedtrener: Gary Kubiak, har ikke vunnet Super Bowl før.
Mest kjente spillere: QB Peyton Manning, WR Demariyus Thomas, LB Von Miller, CB Chris Harris Jr.

Lagets sesong 2015; oversikt hos Pro Football Reference.

Her finner du våre saker om Broncos i løpet av inneværende sesong:

 

Super Bowl XXIV: San Francisco 49ers vs. Denver Broncos
I SB XXIV (januar 1990) måtte John Elway og Broncos se seg slått av SF 49ers

DEL 4: NFL og Super Bowl-historie

Noen av våre innlegg med dette som fokus:

 

DEL 5: Litt sånn attpåtil

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x