Tidens Tann: Roald Amundsen ville innføre amerikansk fotball i Norge!

amundsen-football-collage-by-jm-henriksen-amfotballdotcom

Hvem var den første som vi vet sikkert at ønsket å stå i bresjen for å innføre amerikansk fotball i Norge? Året var 1909, og en verdensberømt norsk oppdagelsesreisende var på besøk i USA. Hans navn var Roald Amundsen, og såvidt over to år senere skulle han være den første som satte sin fot på Sydpolen.

Roald Amundsen var blitt berømt etter å ha ledet ekspedisjonen som kom seg gjennom Nordvestpassasjen i årene 1903-06. Hans neste mål var å bli første mann på Nordpolen, og i den anledning hadde han satt i gang forberedelser som blant annet førte ham til USA. 1909 skulle imidlertid bli et spesielt år i så måte, da amerikaneren Frederick Cook annonserte at han hadde nådd Nordpolen, før Robert Peary annonserte det samme. Det er opplysninger som skulle vise seg å ikke stemme, men det visste ikke Amundsen eller hans samtidige. Dermed ble planene forandret, og Sydpolen ble Roald Amundsens mål. Dét visste folk heller ikke på det tidspunkt hvor Roald Amundsen og amerikansk fotball krysset hverandres fotspor, lørdag 20.november 1909.

1909yale_harvard
Fra kampen mellom Yale og Harvard, 20.november 1909

Amundsen var den dagen sammen med den norske konsulen i Chicago, F. Herman Gade og sistnevntes kone, tilstede på kampen mellom college-fotballens to ubestridt beste lag i 1909, Yale og Harvard. Kampen gikk på Soldiers Field (gjerne mer kjent som Harvard Stadium. Og altså ikke Chicago-stadionen Soldier Field) i Cambridge, Massachusetts. Gade hadde tatt turen fra Chicago, møtt Amundsen i New York, og sammen hadde de tatt turen til Boston/Cambridge, før ferden etter det skulle gå videre til Chicago hvor Amundsen hadde forretninger å gjøre som forberedelser til sin kommende ekspedisjon.

Kampen mellom Yale og Harvard var identisk med kampen om det nasjonale mesterskapet det året. Vinneren skulle vise seg å bli Yale, og Roald Amundsen fikk se det ypperste amerikansk fotball hadde å by på i 1909. Hans reaksjon? Det rapporterte amerikanske medier i ukene som kom, for den var svært positiv til sporten «deres»:

amundsen-likes-football-new-castle-herald-19091215

For å gjøre de mest sentrale delene av teksten noe mer synlig:

amundsen-likes-football-new-castle-herald-19091215-snitt01

Overskriften lover godt, men hva er bakgrunnen for den? Brødteksten røper det:

amundsen-likes-football-new-castle-herald-19091215-snitt02

…og under bilde av Amundsen:

amundsen-likes-football-new-castle-herald-19091215-snitt03

En av de største nordmenn i moderne tid, Roald Amundsen, ble dermed den første vi kjenner til som verifiserbart ville innføre amerikansk fotball i Norge. Vi har ikke funnet noen indikasjoner på at det ble noe mer enn disse ordene, og dette er ikke akkurat det nordmenn flest (eller noen, egentlig) forbinder med ham. Kanskje snakket han med noen hjemme i Norge om det, kanskje ikke. Vi vet ikke fasiten der, men det skulle fortsatt ta 36 år før amerikansk fotball for første gang ble spilt på norsk jord – og det kommer vi tilbake til ved en senere anledning.

For Roald Amundsens del skulle dagen amerikansk fotball foregikk i Norge første gang være lenge etter at han forsvant i fly over Nordishavet i 1928. Store begivenheter skjedde i hans liv før den tid, og han er utvilsomt husket som et av de største navn i norsk historie. Nå kjenner du altså også til at han har en knytning til amerikansk fotball – og den historien er det nok knapt noen i Norge som kjente til før disse ord ble skrevet. Faktum forblir allikevel dette: Roald Amundsen ville innføre amerikansk fotball i Norge!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x