Film: Amerikansk fotball på Bislett – i 1957!

Noen du kjenner? De var blant tilskuerne som så amerikansk fotball på Bislett i 1957

Vi har fortalt deg det før, og nå kan du se det med egne øyne: For 60 år siden ble det spilt amerikansk fotball på Bislett stadion! Filmavisen var et kjent og kjært begrep i mange tiår, som et av de  fremste visuelle bidrag før fjernsynet gjorde sitt inntog i brorparten av norske hjem. Filmavisen fungerte som en ukentlig nyhetsbulletin man kunne se som forfilm på kino.

Det var Norsk Film AS som stod for Filmavisen, som siden er innlemmet i og regnes som en del av NRKs portefølje. Frem til 1963 var Filmavisen et fast innslag i mange nordmenns ukentlige oppdateringer av hva som skjedde rundt i det ganske land, og produksjonen fartet land og strand rundt på leting etter saker å rapportere om.

Skjermbilde fra Filmavisen 1957

Høsten 1957 var en av de sakene en ligakamp mellom de amerikanske luftforsvarslagene London Rockets og Bentwater T-Birds. De spilte i den europeiske turneringen for amerikanske militærlag, og en av kampene det året var altså valgt lagt til Oslo som en oppvisningskamp hvor inntektene gikk til et par veldedige formål i Norge (Ungdomsskolehjemmet Koefodskolen og ‘Det norske flyvåpens hjelpefond for falne flygeres etterlatte’). Kampen gikk søndag 15.september på det som dengang het Bislet stadion.

Som om ikke det var nok med to militærlag på besøk fra amerikanske baser i England, hadde kanadiske Ronald Massay kommet til Norge høsten 1956 og startet med amerikansk fotball for ungdommer på Grünerløkka. Dermed ble ligakampen mellom Rockets og T-Birds også en anledning til å vise frem et av sportens aller første forsøk på å etablere seg i Norge.

Massay sine gutter fikk anledning til å spille mot hverandre (jepp; de var nok til to lag med 11 vs. 11!) i en scrimmage under halvtidspausen i ligakampen, og da med de utrolig kreative navnene ‘Lyserøde Elefanter’ og ‘Røde Mus’.

Som vi tidligere har nevnt her hos Amerikansk Fotball spilte laget videre under navnet ‘Lyserøde Elefanter’/’Pink Elephants’, og vant blant annet en kamp mot et lag fra den amerikanske skolen i Oslo senere samme høst med 24-0. Laget forsvant etterhvert i historiens glemsel, selv om Ronald Massay ble boende i Oslo og Norge også i fortsettelsen.

Tilbake til kampen på Bislet(t): Det var knyttet store forventninger til den, med god pressedekning i forkant. Tilskuertallet ble i etterkant estimert til «nesten 5.000» av VG, og 7.000-8.000 av Aftenposten. Det er verdt å merke seg at de to avisene hadde vidt forskjellig oppsummering av kampen, hvor førstnevnte var direkte negative til det de så, mens Aftenposten var langt mer positivt innstilt. Overskriften på VG sin oppsummering var «Lite spennende amerikansk fotball». Den tittelen reflekterte nok også at kampen faktisk ikke var så spennende resultatmessig; Rockets vant hele 42-0.

Tittelen på Aftenposten sin oppsummeringsartikkel i etterkant? «Amerikansk fotball ble godt mottatt på Bislet». De rapporterte forøvrig scoren som 41-0, så hakket jevnere der i gården 😉

Skjermbilde fra Filmavisen 1957

I tillegg til aviser, var også andre medier tilstede. Blant annet Norsk Film AS og deres Filmavisen. Den reportasjen er nå lagt tilgjengelig på NRK.no, og du kan faktisk se den med egne øyne!

Om du ikke har sett amerikansk fotball på Bislett før, så kan du altså gjøre det nå – i påvente av årets NM-finale som går på nettopp Bislett stadion. Her har du reportasjen fra 1957:

Filmavisen 1957 – 26.09.1957

 

Om du ikke vil se hele sendingen og det av en eller annen grunn ikke starter på 7.26 (som det skal om du bruker linken), så finner du altså reportasjen om amerikansk fotball 7 minutter og 26 sekunder ut i sendingen.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x